Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Arvostelu: Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset

Mahtisormukset mahtitehostein

Katsoimme ensimmäiset kaksi jaksoa maailman kalleimmasta televisiosarjasta - täyttyivätkö odotukset?

Julkaistu 31.08.2022 - 16:00
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset
Tor Aavatsmark

Striimaussyksy näyttää fantasiafanien kannalta kiinnostavalta, kun ruutuun saadaan jatkoa sekä Game of Thronesille että Taru Sormusten Herralle.

Hyppy ajassa

Äskettäin HBO Max  alkoi esittää suursuosion Game of Thrones -sarjan spin-offia, House of the Dragonia, ja nyt Prime Video tuo ruutuun odotetun ja näyttävästi toteutetun Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset -sarjan.

Kummallekin sarjalle yhteistä on, että ne sijoittuvat ajallisesti esikuviaan varhaisemmaksi (eli ovat niin sanottuja prequels-sarjoja). Katsojat pääsevät kuitenkin nauttimaan tutusta fantasiamaailmasta ja osittain samoista hahmoistakin.

House of the Dragons sijoittuu Westerosiin, mutta noin 200 vuotta ennen Daeneryksen ja kumppaneiden aikaa. Mahtisormukset sen sijaan hyppää ajassa peräti 2 000 vuotta taaksepäin siitä, kun Frodo ystävineen lähti vaeltamaan kohti Mordoria.

 

Kaikkien aikojen kallein sarja

Mahtisormuksista on ehditty kirjoittaa juttukaupalla hämmästelyjä sarjan giganttisesta budjetista. Ja se onkin reippaasti kalliimpi kuin mikään aiemmin tuotettu sarja. The Vergen mukaan ensimmäinen kausi on maksanut hulppeat 465 miljoonaa dollaria. Yhden jakson hinnaksi tulee siis 58 miljoonaa euroa! Amazon on lisäksi maksanut televisio-oikeuksista Tolkienin jälkeläisille noin 250 miljoonaa euroa.

Huippusuosittu Game of Thrones maksoi ”vain” noin 15 miljoonaa euroa per jakso, ja uunituore jakso House of the Dragoniakin kustantaa arviolta sellaiset 17-18 miljoonaa euroa jaksolta.

Sarja kuvattiin pääosin Uudessa-Seelannissa keskellä koronapandemiaa, mikä viivästytti valmistumista. Kuluista huolimatta Amazon on luvannut, että kausia tehdään jopa viisi. Sarja on Patrick McKayn ja John D. Paynen käsialaa.

Ringenes Herre Maktens Ringer 1 11 Ringenes Herre Maktens Ringer 1 10 Ringenes Herre Maktens Ringer 1 9 Ringenes Herre Maktens Ringer 1 2
<
>
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video

Visuaalinen mestariteos

Rapakon takana on melko osuva sanonta ”you get what you pay for”, ja tässä tapauksessa, kun raha on palanut ennätysmäärä, on siis lupa odottaa jotain aivan erityistä. Ja sanotaan nyt heti alkuun, että sarjassa nähtävät erikoistehosteet ovat aika lailla vertaansa vailla tv- ja elokuvahistoriassa. Kuhunkin jaksoon käytetyt rahat on selvästi käytetty hyvin.

Sarjan maailma on harvinaisen kiehtova haltijoineen, örkkeineen, velhoineen, lohikäärmeineen (!) ja peikkoineen. Hahmojen lisäksi myös ympäristö jännittävine taloineen ja maanalaisine maailmoineen on rakennettu todella värikkäin, vaihtelevin ja elävin yksityiskohdin.

Peter Jacksonin ohjaamassa Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa oli julkaisuaikanaan 2001–2003 ennennäkemättömän vaikuttavasti toteutetut joukkotaistelukohtaukset, mutta uutuussarjassa sekin on viety vielä vähän pidemmälle. Haltijoiden ja örkkien välinen taistelu on todella näyttävä, ja miekkojen iskut, veriroiskeet ja taistelijoiden hikoilun voi melkein tuntea.

Eräässä kohdassa taas kohdataan merihirviö, joka näyttää niin aidolta, että siirryn sohvan etureunalle jännittämään. Tämä on paljon uskottavampi kuin vaikkapa Pirates of the Caribbean -elokuvissa nähty merimonsteri. Lisäksi sarjan kameratyö on poikkeuksellisen erinomaista, ja hirviötä pakenevan hahmon pelko kipinöi silmistä sohvalle asti.

Ringenes Herre Maktens Ringer 1 5
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video

Ikiaikainen juoni: hyvän ja pahan taistelu

Mahtisormusten tarina pohjautuu J.R.R. Tolkienin (1892-1973) romaaniin Taru sormusten herrasta sekä kuuteen muuhun Tolkienin tarinaan, jotka syventävät hahmoja, kulttuuria ja historiaa.

Aikajanalla tarina sijoittuu aiemmaksi kuin Sormusten herra -romaani, jonka Jackson kuvasi kolmeksi elokuvaksi. Mahtisormukset sijoittuu Keskimaan Toiseen Aikaan, joka Tolkienin maailmassa tarkoittaa useaa tuhatta vuotta ennen Hobitin ja Sormusten herran tapahtumia.

Onkin kätevää, että Tolkienin fantasiassa hahmot elävät kutakuinkin ikuisesti, sillä uutuussarjassa nähdään useita Jacksonin elokuvista tuttuja hahmoja nuorina: Galadriel, Elrond, Isildur, kuningas Gil-galad, Elendil ja tietysti itse pääpahis eli Sauron. Ja veikkaanpa, että sarjassa nähtävä ”The Stranger” (Daniel Weyman) on meille myös entuudestaan tuttu…

Klassiseen fantasiatyyliin juoni on melko suoraviivainen ja hahmot on jaettu kahteen leiriin: pahiksiin (Sauron örkkeineen) ja hyviksiin (kaikki muut).

Haltijat ovat jo pitkään taistelleet ihmisten puolella ja ovat sarjan edetessä yhä lähempänä voittamassa Sauronin. Haltijoilla on kuitenkin suuri suunnitelma, nimittäin rakentaa yhdessä kääpiöiden (saako näin vielä sanoa?) kanssa eräänlaista Baabelin tornia, joka pystytetään sulatusuunin päälle. Sulatusuunin, jonka pitäisi pystyä sulattamaan lähes mitä tahansa…

Ringenes Herre Maktens Ringer 1
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video

Sankarina nainen

Sarjan keskeisin hahmo on haltija Galadriel, jota elokuvatrilogiassa näytteli jumalaisen hyvä Cate Blanchett. Nuorena Galadrielina nähdään ruotsalaissyntyinen Morfydd Clark (Saint Maud ja His Dark Materials), joka ei kalpene esikuvansa rinnalla. Clark on roolissaan intensiivinen ja onnistuu tuomaan hahmon monimutkaisen luonteen esiin esimerkillisesti, harhautumatta kuitenkaan ylinäyttelemisen puolelle.

Päättäväinen, nokkela, rohkea ja velvollisuudentuntoinen Galadriel lähtee jahtaamaan ilkeää Sauron-velhoa, joka on riistänyt hengen Galadrielin sankarilliselta veljeltä. Sarjan alussa Sauronia tai hänen örkkejään ei ole näkynyt vuosikymmeniin, joten Keskimaan asukkaat uskovat rauhan vallitsevan. Mutta onko huolettomuus ennenaikaista?

Ringenes Herre Maktens Ringer 1 7
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video

Ylihilpeää fantasiaa?

Siinä missä useimmat fantasiakertomukset ovat synkkiä, on Keskimaassa huomattavasti hilpeämpää. Kontrasti ilottelun ja väkivallan uhan välillä on väännetty sarjassa tappiinsa, ja asut, luonto ja hahmogalleria hyökyvät ruudulta väripommina (monen somekommentoijan ärsytykseksi), mutta sellaisia Tolkienin kirjatkin ovat: ihastuttavan vapaita reaalimaailman kahleista.

Tolkienin maailma on myös ainakin Game of Thronesin maailmaan verrattuna suunnattu lapsiystävällisemmälle yleisölle. Harmillisesti vain maskeeraustiimillä on välillä syyhynnyt ja osa hahmoista ylimaskeerattu. Etenkin karvajalkaiset hobitit näyttävät peruukkeineen, maskeineen ja asuineen olevan lainassa teatterista. Hobittiväki kulminoituu ylisööttiin ja vahvaluontoiseen Noriin (Markella Kavenagh), jossa on selvästi tulevan sankarittaren tuntua.

Ringenes Herre Maktens Ringer 1 3

Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime VideoMutta vähän yli menee. Sarjan hobitit ovat enemmän ärsyttäviä ja teatraalisia kuin söpöjä – vähän kuin Tähtien sodan Jar Jar Binks. Monet kohtaukset lipsahtavat teatraaliseksi hassutteluksi, useimmiten silloin, kun mukana on lapsia.

Toinen, jonka soisi ottavan roolinsa hieman kevyemmin, on Ismael C. Córdova. Hänen esittämänsä soturi Arondir lipsahtaa parodian puolelle järkähtämättömine katseineen. Arondir on puhtaasti sarjaa varten luotu hahmo, ja keksitty lähinnä draamaa varten, jotta päästään kauhistelemaan ihmisen ja haltijan välistä kiellettyä rakkautta. Lopputulos on päälleliimatun oloinen.

Myös dialogi on toisinaan jokseenkin pompöösiä, mutta sen kanssa pystyy elämään. Repliikit heijastelevat Tolkienin tekstiä etenkin korkea-arvoisten haltijoiden puhetavan kohdalla.

Ringenes Herre Maktens Ringer 1 8 Ringenes Herre Maktens Ringer 1 7 Ringenes Herre Maktens Ringer 1 4 Ringenes Herre Maktens Ringer 1 5 Ringenes Herre Maktens Ringer 1 6
<
>
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video

Lupaavan eeppistä

On tietysti mahdotonta arvostella kokonaista sarjaa vain kahden ensimmäisen jakson perusteella. Oletettavasti Prime Video on pelännyt sarjan vuotamista julkisuuteen niin paljon, ettei mediallekaan ole voitu näyttää kahta jaksoa enempää, mutta se tekee tietysti myös kritiikistä vajavaista.

Keskiössä oleva Galadriel toimii sekä hahmona että näyttelijäsuorituksena. Hänen matkaansa ja hahmon kehitystä seuraa mielellään. Sarjan alussa ei kuitenkaan ole useampia monitasoisia ja kiehtovia hahmoja, ja jäin kaipaamaan elokuvista tutun Aragornin kaltaista vivahteikasta ja kiinnostavaa hahmoa.

Sarjassa kuitenkin tuntuu itävän suuren ja eeppisen tarinan siemen, ja ensimmäiset kaksi jaksoa menevät suureksi osaksi hahmojen, maailman ja tarinan lähtökohtien esittelyyn. Ja esitelty maailma näyttää kyllä huikealta! Vahvat 4 tähteä kahdelle ensimmäiselle jaksolle.

Kaikkiaan jaksoja on tulossa kahdeksan. Ensimmäiset kaksi jaksoa tulevat nähtäville Prime Video -suoratoistopalveluun 2.9.2022 ja sen jälkeen uusi jakso julkaistaan aina perjantaisin.

P.S. Disney+ ohitti äskettäin Netflixin suurimpana suoratoistopalveluna. Yhdysvalloissa Prime Videolla on vahva asema, mitä vauhdittaa Amazonin premium-jäsenyys, johon suoratoistopalvelu kuuluu kaupanpäällisinä. Pohjoismaissa Prime ei vielä ole kovin suosittu, mutta Mahtisormukset nostanee pian sen tilaajamääriä. Onkin jännittävää nähdä, osoittautuuko jättisatsaus ajan saatossa niin kannattavaksi, että Jezz Bezos nousisi suoratoistomarkkinoilla ”siksi yhdeksi, joka kaikkia hallitsee”.

Ringenes Herre Maktens Ringer 6
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video

Karakter
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset

Faktat:

  • Prime Video
  • Julkaisu: 2. september 2022
  • Ohjaus: Wayne Yip
  • Rooleissa: Morfydd Clark, Cynthia Addai-Robinson, Robert Aramayo, Owain Arthur, Maxim Baldry, Nazanin Boniadi, Ismael Cruz Córdova, Charles Edwards, Trystan Gravelle, Sir Lenny Henry, Ema Horvath, Markella Kavenagh, Joseph Mawle, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Lloyd Owen, Megan Richards, Dylan Smith, Charlie Vickers, Leon Wadham, Benjamin Walker, Daniel Weyman, Sara Zwangobani
  • Genre: Seikkailu
  • Maa: USA
  • Vuosi: 2022
  • Kesto: 9:00 h
  • Tähdet: 4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suomalaisosaaminen tekee vaikutuksen

Elokuvalegendat kiehtovassa länkkärissä

Iloinen zombi-yllätys!

Ääni & Kuva
Scroll to Top