Fysiikan laeille emme mahda mitään. Ohuen television ääni tulee aina olemaan ohut! Ääni on kuitenkin puolet katselukokemusta, joten suosittelemme vahvasti panostamaan televisiosta erilliseen äänentoistoon. Vaikka Disney ostikin Star Warsin oikeudet, ei Darth Vaderin halua kuulostavan Miss Piggyltä…
Onneksi äänenlaadun vieminen toiselle tasolle ei ole hirvittävän tyyristä. Ei ole pakko hankkia highend-surroundjärjestelmää saadakseen kotiteatterin tuntua olkkariin. Asiaan vihkiytyneitä hifiharrastajia lukuun ottamatta moni pärjää hyvälaatuisella soundbarilla.
Subwoofer
Tässä testissä halusimme katsoa (tai kuulla), miten hyvää ääntä saa alle 600 euron hintaisista soundbareista. Asetimme ehdoksi myös, että hintaan on sisällyttävä myös erillinen subwoofer, sillä tiedämme kokemuksesta, ettei soundbar yksistään toista bassoa riittävän vahvasti. Niinpä moni suosittu merkki jäi testistä pois, kuten Sonos, HEOS, Bluesound ja Bose, joiden järjestelmät tulevat liian kalliiksi, kun niihin yhdistää subwooferin.
Ei suoratoistoa
Tällä kertaa emme edellyttäneet testilaitteilta monihuonejärjestelmää tai suoratoistomahdollisuutta, vaan keskityimme vain parhaaseen mahdolliseen äänenlaatuun. Sattuikin niin, että yhtä testilaitetta (LG SJ8) lukuun ottamatta soundbareista puuttuu verkkoyhteys, jonka sijaan suoratoisto on mahdollista vain Bluetoothin avulla.
Kenelle soundbar sopii?
Soundbar on nappivalinta lähes kenelle tahansa, joka haluaa saada parempaa ääntä kuin mitä television omat kaiuttimet pystyvät tarjoamaan. Se ei kuitenkaan ole paras valinta, jos kuuntelu keskittyy musiikkiin – silloin perinteiset stereokaiuttimet toimivat paremmin. Hyvät jalustakaiuttimet luovat paremman stereokuvan ja erottelevat musiikin vivahteita paremmin, mutta elokuvien katselussa soundbarin ja sen subwooferin bassoefektit ovat vailla vertaansa.
9 ehdokasta
Saimme testiin yhdeksän soundbaria, joiden hinnat vaihtelevat 270 ja 600 euron välillä. Myös koon puolesta testilaitteet eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille kaikille elokuvaäänen digitaalinen dekoodaaminen joko HDMI:n tai optisen digitaalisen sisääntulon kautta. Kaikissa on myös Bluetooth langattomaan musiikin kuunteluun.
Testistä
Kaikki soundbarit testattiin kuunteluhuoneessa, Sonyn televisioon yhdistettynä. Äänilähteenä oli Xbox One S ja testikuunteluun käytettiin sekä Alien: Covenant -elokuvaa että Forza Horizon 3 -peliä. Musiikkia soitettiin Bluetoothin kautta iPhoneen ladatusta Tidalista, ja jos se ei toiminut, oli varalähteenä cd-levy.
Tehopakkaus
Muut eivät pääse lähellekään JBL:n tehoja. Etenkin 10-tuumainen subwoofer tekee vaikutuksen. Bar 3.1 kuulostaa hyvältä ja on helppo käyttää.
Resoluutio ja sävyjen koheesio eivät ole parasta A-luokkaa. Ei DTS-tukea.
Lue koko testi
Ei riitä
Jos keikkapaikkojen ja yökerhojen PA-soundi miellyttää, tuntuu Klipschin soundi tutulta.
Tehot eivät riitä ”rokkaavan” äänikuvan seuraamiseen. Kaikki kuulostaa melko lattealta ja Bluetoothin kautta ääni on aivan kamala.
Lue koko testi
Täydellistä tasapainoa
Äänikuva on suuri ja toimii poikkeuksellisen hyvin elokuvien ja pelien kanssa. Erinomaisen hienosäädetty tasapaino.
Jäimme kaipaamaan lisää voimaa. Kapeaan näyttöön mahtuu liian vähän tekstiä, joten merkit joutuvat skrollailemaan näytöllä.
Lue koko testi
Ääni virtaamaan
Elokuvaääni on selkeää ja puhe erottuu kirkkaana. Äänikuva on suuri. Plussaa verkkoyhteydestä ja suoratoistopalveluista.
Voimaa voisi olla enemmänkin, ja ääni saattaa toisinaan olla melko lattea.
Lue koko testi
Yläpäästä kajahtaa
Äänimaisema on elokuvissa suuri ja puhe erottuu selkeästi. Subwooferissa riittää jytyä.
Ylärekisteri voi kuulostaa liian kovalta ja subwoofer on hieman liian energinen yläpäästään kuin matalimmilta taajuuksilta. Stereomusiikki ei herätä kummoisia tunteita.
Lue koko testi
Pelaajan soundbar
Surround toimii kohtalaisesti elokuvien ja pelien kanssa, ja subwooferin ääni nivoutuu hyvin soundbarin ääneen. Selkeä näyttö helpottaa käyttöä.
Ylärekisteri on melko sulkeutunut, puhe erottuu epäselvästi ja musiikki soi elottomasti. Subwoofer ei ole langaton, HDMI ja DTS puuttuvat.
Lue koko testi
Ennemmin television kuin musiikin kaveri
Erittäin kompaktit mitat tekevät Philipsin soundbarista huomaamattoman, ja se on myös hyvin käyttäjäystävällinen. Soundi on vahvempi kuin uskoisi.
Ei kuulosta musiikin kanssa yhtä hyvältä kuin elokuvien. Basso ei pysy täydellisesti kontrollissa ja keskirekisteristä puuttuu energiaa. HDMI ei tue HDCP 2.2:a, eli voit heittää hyvästit 4K Blu-raylle.
Lue koko testi
Yllättävän hyvä ääni
Äänikuva laajenee sivu- ja korkeussuunnassa, ja kaiutin simuloi aitoa surroundia loistavasti.
Jäimme kaipaamaan näyttöä, sillä LED-valot kertovat toiminnoista paljon rajoitetummin. Ylärekisteristä uupuu ilmaa.
Lue koko testi
Sinne päin
Äänessä riittää energiaa ja enemmän painetta kuin olisimme odottaneet. Melko suuri äänikuva elokuvia katsellessa.
Bluetoothilla äänenlaatu on kamala. Ei analogista sisääntuloa, joten musiikkia ei voi kuunnella suoraan kännykästä.
Lue koko testi
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.