Elokuvissa käyminen on kivaa, sen me kaikki tiedämme. Jättikankaalta koettuna elokuva vain tuntuu aidommalta kuin pikkutelkkarista tihrustettuna. Elokuvateatterissa lipun hintaan kuuluvat tosin myös loputtomat mainokset, vierustoverin karkkipussin rapina sekä muu yleinen mölinä, mitä nyt salillisesta ihmisiä lähtee. Näitä ilmankin voisi elää…
Kotiteatteri tarjoaa ison kuvan lisäksi miellyttävää yksityisyyttä. Teatteritunnelman takaa vain riittävän iso kuva, katseluetäisyydestä riippuen 100 tuumaa alkaa olla aika mukava. Television kohdalla tämä tarkoittaa hintalappua, jota monella ei ole varaa katsoakaan. Silloin kannattaa harkita videotykkiä, jolle vain huoneen mitat asettavat rajoituksia kuvan koon suhteen. 100–120-tuumaisen valkokankaan saa maalattua helposti suoraan seinäänkin.
Edulliset HD-projektorit
Projektori on aina ollut hyvä vaihtoehto suurelle televisiolle, mutta ilman kompromisseja hankintaa ei voi tehdä. Heikko kuvakirkkaus tarkoittaa, että huone on käytännössä pimennettävä kokonaan, jotta kuvan kontrastit erottuvat selkeästi. Monien viedotykkien ongelma on myös kuuluvaa hurinaa pitävä tuuletin, joka suojaa voimakasta lamppua ylikuumenemiselta. Lampun käyttöikä on lisäksi rajallinen, joten tuntikausien televisio-ohjelmien ja urheiluotteluiden katselu voi käydä kalliiksi. Nämä aista kannattaa yhä muistaa videotykkiä hankkiessa, mutta valmistajat ovat petranneet projektoreitaan viime vuosina.
Televisiorintamalla on nykyään paljon tarjolla 4K-resoluutionäyttöjä. 55- tai 65-tuumaisen television kohdalla 4K:sta puhuminen on oikeastaan vähän hassua, sillä samantasoisen kuvanlaadun saa heijastettua tavallisella HD-projektorilla 100- tai 150-tuumaiselle kankaalle. HD-signaali siirtää paljon tarkempaa kuvaa kuin uskoisi, joten elokuvat tuntuvat varsin todellisilta suurelta kankaalta katsottuna. Elokuva tempaa mukaansa vasta, kun kuva täyttää koko näkökentän, ja se onnistuu käytännössä vain projektorin ja kankaan avulla (paitsi jos sattuu kierimään rahoissa).
Ominaisuuksista
Videotykkien ominaisuudet ovat ottaneet aimo harppauksia viime vuosina. Kaksois-HDMI-sisääntulo antaa liittää useita videolähteitä tykkiin, toisissa malleissa on langaton kuvasignaalin siirto, jolloin pitkiä ja kalliita HDMI-kaapeleita ei tarvitse vedellä ympräi huonetta lainkaan. Tavallisesti projektoreissa ei ole Smart TV -ominaisuuksia, mutta saman asian ajavat Apple TV, Chromecast tai vastaava mediasoitin. Epson TW5350 osaa yhdistää kotiverkkoon ja toistaa videoita ja kuvia suoraan mobiililaitteista.
Projektoreista
Tähän testiin valitsimme neljä tykkiä, joiden hintahaitari ulottuu 700 eurosta 1100 euroon. BenQ, Acer ja NEC edustavat DLP-tekniikkaa, jossa pari miljoonaa pikkuruista peiliä syttyy ja sammuu sen mukaan, minkä värinen kyseisen pikselin pitää kulloinkin olla. Huipuunsa hiotun, nopean ja huoltovapaan projektorityypin haittapuoli on sateenkaariefektiksi kutsuttu häiriö, jota kaikki ihmiset eivät havaitse. Ne, jotka sateenkaariefektin huomaavat, näkevät värien hajoavan kontrastisten värialueiden reunoilla, kun liikuttaa katsetta pisteestä toiseen. Monet kokevat sen rasittavan silmiä.
Epsonin viedotykki puolestaan on LCD-tekniikkaa, jossa kukin väri heijastetaan oman väripaneelinsa läpi, jolloin sateenkaariefektiä ei pääse syntymään. LCD-projektorin ikävä ominaisuus on pölysuodatin, joka pitää muistaa vaihtaa tai putsata säännöllisesti.
Testistä
Olemme arvioineet projektorien kuvanlaatua, ensin kutakin laitetta erikseen ja lopuksi asettamalla kaikki vierekkäin testihuoneeseemme. Kirkkaus, värit, kontrastit ja mustan syvyys ovat tärkeimpiä kriteerejä kuvanlaadun kannalta. Tässä hintaluokassa emme pitäneet tärkeänä mitata värintoistoa ammattilaisvälinein, sillä harva tykin ostaja varmaankaan maksaisi lisää värien kalibroinnista.
Sijoittelusta
Tonnin hintaiset projektorit tuottavat yllättävän hyvää kuvaa ain 150 tuumaan asti. Niinpä voit huoletta valita kuvan koon huoneesi mittojen mukaan. Kannattaa keskittyä miettimään projektorin etäisyyttä kankaasta ja videolähteestä. Jos sijoitat videotykin huoneen takaosaan, voi kuva muuttua tarpeettoman suureksi toiselta puoleltaan.
Hinta-laatusuhteesta
Halvoilta laitteilta ei kannata odottaa kalliiden kotiteatteriprojektoreiden tasoista tummuutta, terävyyttä ja värisyvyyttä. Yllättyimme silti siitä, miten pitkälle kuvanlaatu on edistynyt tässäkin hintaluokassa, kuten testin tykit osoittavat. Edellisiin kotiprojektoritesteihimme verrattuna emme havainneet juurikaan pikselöitymistä tai ”mosquito noiseksi” kutsuttua kohinaa. Tällaisiin seikkoihin syynä voi olla huono prosessori tai DLP-tykin väripyörän liian suuri valkoinen alue. DLP-projektoreissa on kuitenkin hämärissä alueissa nähtävissä vilkkuvaa kohinaa, joka syntyy peilien kääntymisestä.
BenQ W2000
Kotiteatterin kunkku
BenQ W2000 on yksinkertaisesti testin paras.
Epson EH-TW5350
Loistavat värit!
Värien puolesta Epson lyö laudalta muut testatut.
NEC V302H
Viileä kuva
Muuten hyvä kuva olisi kaivannut lisää intensiteettiä ja tasapainoisempia värejä.
Acer V7500
Aika hyvä
Kuva on tarkka ja hyvä, mutta V7500 ei ole virheetön.