Jättimäiset televisiot ovat nyt kuumaa kamaa, ja Sony on tarttunut trendiin vuoden 2019 lippulaivamalleillaan. Sony Master Series ZG9 on saatavana vain XL- ja XXL-koossa. Pienempi on 85-tuumainen, mutta jos haluaa todella järkyttää naapureitaan, on tarjolla myös 98-tuumainen vaihtoehto. Hinnat ovat sen mukaiset: 85-tuumainen maksaa 18 000 euroa, ja 98-tuumaisesta saa pulittaa – uskokaa tai älkää – 85 000 (!!!) euroa. 13 lisätuumasta saa siis pulittaa 67 000 euroa, eli hieman enemmän kuin Teslan Model 3 -sähköautosta…
Miten hinta sitten voi olla näin hirvittävä? Eksklusiivisuus maksaa: Sony tuskin odottaa myyvänsä suuria määriä Master-sarjan laitteita, eli tuotantomäärät ovat pieniä, jolloin yksittäisen laitteen hinta on korkeampi kuin massatuotannossa. Isompi tv tarkoittaa enemmän kaikkia, mikä tietysti maksaa; tarvitaan enemmän LED-valoja, isompi paneeli ja enemmän virtaa. Koko ja paino vaikuttavat myös rahtiin ja laadunvarmistukseen.
Koko ja paino (85-tuumainen painaa 75 kg) olivat myös syyt, joiden vuoksi Sony ei halunnut lähettää meille testikappaletta toimitukseen, kuten yleensä. Sen sijaan Sony kutsui meidät pääkonttorilleen Kööpenhaminan ulkopuolelle Ballerupiin testaamaan laitetta. Tavallisesti haluamme testata televisioita omassa kotiympäristössämme, mutta näin erityisen television kohdalla teimme poikkeuksen. Testisessio sujui mukavasti: lyhyen esittelyn jälkeen Sonyn ihmiset jättivät meidät yksin jättiläisen kanssa, jotta saimme muodostettua oman käsityksen laitteesta.
Televisio vai projektori?
Jos ylipäätään harkitsee tämän kokoluokan kuvaa, saattaa usein miettiä myös videoprojektorin mahdollisuutta. Jo pitkään valkokangas ja projektori ovat olleet kustannustehokkain tapa saada jättikuvaa kotioloihin, jopa highend-luokassa, jossa Sony ja muut valmistajat pystyvät tarjoamaan hyviä diilejä.
Miksi sitten edes harkita tämän kokoista televisioita, kun projektorista saa 120-tuumaista kuvaa? Helppokäyttöisyys voi olla yksi tekijä. Television kuva on kirkkaampi, eli kuvasta saa selvää myös päivänvalossa ilman, että tarvitsee vetää verhoja eteen. Samasta syystä kontrastiltaan täyteläisten HDR-sisältöjen toistaminen onnistuu paremmin, sillä valon hallinnan ei tarvitse olla yhtä tarkkaa kuin projektoripohjaisessa ratkaisussa. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että televisiossa Netflix ja muut sovellukset ovat napin painalluksen päässä, ja suora tuki löytyy Dolby Visionin kaltaisille formaateille.
Design
Eipä ihme, että tämä tv painaa pakkauksineen 95 kg ja itsessään 75 kg. Näyttö on nimittäin paksu! 12 cm syvä ruutu muistuttaa 90-luvun kuvaputkitöllöttimistä. Sony ei halunnut tinkiä elektroniikan vaatimasta tilasta eikä erityisen voimakkaista LED-valoista, jotka sijaitsevat kuvapaneelin takana.
Kyseessä ei ole ensisijaisesti designmalli, vaan highend-televisio, joka keskittyy parhaaseen mahdolliseen suorituskykyyn. Sony on toki panostanut myös muotoiluun, jota leimaavat kapeat urat kehyksessä – Sony kutsuu ilmettä nimellä Blade Design.
Ruutu seisoo tukevasti kahden jalan varassa, jotka on sijoitettu hieman 191 cm leveää paneelia kapeammalle. Seinäkiinnitys (VESA 40 x 40 cm) onnistuu myös, ja lienee sanomattakin selvää, että tv vaatii todella jykevän seinän!
Tekniikka
OLED-malli AG9 ja ZG9-sarja muodostavat yksinään Sonyn Master-malliston, joka perinteisesti sisältää kaikkein hienoimmat televisiot. ZG9 seuraa roolissaan ZD9-mallia, joka oli muutama vuosi takaperin Sonyn lippulaivamalli. Uudessa televisiossa on tietysti Sonyn tehokkain videoprosessori X1 Ultimate, kuten OLED-malleissakin, ja erityinen 8K X-reality Pro -siru, joka vastaa 8K-resoluution skaalaamisesta.
Sony on harvoja valmistajia, jotka tekevät 8K-videokameroita ammattilaiskäyttöön. Niissä on ainutlaatuisia vain 8K-resoluutiota koskevia ominaisuuksia, jotka liittyvät lähinnä resoluution skaalaukseen ja tehokkaaseen kuvankäsittelyyn. 8K X-reality Pro -sirussa on tietokanta, jonka algoritmit analysoivat ja optimoivat erityyppisiä sisältöjä.
ZG9:ssa on Triluminous-paneeli, jossa on erityisen suuri värikirjo ja Sonyn Backlight Master Drive LED-taustavalaistus. Sony käyttää Beam LED design -nimistä tekniikkaa valon keskittämiseen, mikä päästää mahdollisimman paljon diodien valoa tiukasti pakatun 8K-paneelin läpi.
Sony ei ole ryhtynyt pihnuilemaan LEDien ja virrankulutuksen kohdalla. ZG9:n virrankulutus on noin 880 kWh vuodessa – paljon suurempi kuin tavallisella televisiolla siis, mutta toisaalta paljon pienempi kuin vaikkapa ajotien sulanapitokaapeli.
Käyttö ja ominaisuudet
Kaukosäädin ja valikot ovat kutakuinkin samanlaiset kuin aiemmin testaamassamme 75XG9505-mallissa. ZG9:n mukana tulee Sonyn uusi premium-kaukosäädin. Harjattua metallia olevan tyylikkään säätimen nappeja on miellyttävä painaa.
ZG9 pyörii päivitetyllä Android-versiolla 8.0 Oreo. Uusi valikkosysteemi on entistä parempi, helppokäyttöisempi ja nykyajan televisiokäyttöön sopivampi. Sonyn omat asetukset löytyvät helposti pikavalikon kuvakkeiden avulla.
Muiden Android-televisioiden tapaan ZG9:ssä on hyvä valikoima sovelluksia ja televisio tuntuu nopealta. Tämän vuoden uutuusominaisuus o AirPlay2-tuki, joten Sonyn ruudulta voi katsella videoita ja suoratoistoja suoraan Apple-laitteiden kautta.
ZG9:ssa on toki myös peliasetus, jonka viivettä emme onnistuneet mittaamaan. Televisiossa on kutenkin sama siru kuin XG9505-mallissa, joten viiveen voi olettaa olevan noin 20 millisekuntia. Jos tällä jättiläisellä joku nyt haluaisi pelata PlayStationia…
Kuvanlaatu
Kun tv maksaa 18 000 euroa, on syytä odottaa tavallista parempaa kuvanlaatua. Sony ZG9 tarjoaakin jotakin poikkeuksellista: terävyys on pelottavan realistinen. Aloitimme testaamisen katsomalla 8K-tallennetta Rion olympialaisista kuvanopeudella 60 kuvaa sekunnissa. Yleisön, tanssijoiden ja urheilijoiden joukosta jokainen ihminen erottuu niin tarkkaan, että voit melkein tarkistaa, minkämerkkinen kello kullakin on ranteessaan ja mitä kenenkin t-paidassa lukee. Edes parhaat 4K-televisiot eivät yllä tällaiseen yksityiskohtien runsauteen. 8K-kuvassa ei kuitenkaan ole mitään liioiteltua, vaan se näyttää vain todella luonnolliselta (vaikka välillä onkin olo kuin olisi laserkatseen omaava Supermies).
ZG9 on myös kirkkauden suhteen ihan omaa luokkaansa. Dolbyn 4000 nitin studiomonitori ammattilaiskäyttöön on ainoa vertailukohta, joka tulee mieleen valovoimaisuuden ja kontrastin suhteen.
Sonyn televisio saa HDR-sisällöistä uskomattoman vahvoja ja valovoimaisia. Oikean intensiteetin valitseminen tapahtuu aina täydellisesti, olipa kyseessä kuinka pieni tai suuri alue kuvassa tahansa. Tämän ansiosta HDR-laadun (High Dynamic Range) elokuvat ovat harvinaisen herkullista katsottavaa. Lamput ja ajovalot häikäisevät, ja liekit näyttävät niin oikeilta, että lämmön tuntee ihollaan.
Valon jakautuminen ruudulla on harvinaisen tasaista, etenkin kun ottaa huomioon, että kyseessä on 85-tuumainen LCD-näyttö. Epätasaisuuksista tai taustavalaistuksen aiheuttamista valopilkuista ei ole jälkeäkään. Myös musta on huikeaa – ei OLED:n tasoa, mutta muihin LCD-näyttöihin verrattuna ehdottomasti parasta laatua, samassa luokassa Samsungin 8K-näyttöjen kanssa. Teimme stressitestit haastavilla testivideosisällöillämme, jolloin kirkkaiden kohteiden ympärillä näkyi heikkoa halo-efektiä, mutta tavallisessa televisionkatselussa tätä tuskin huomaa. Vaikuttaa siltä, että Sony on ottanut aimo harppauksen taustavalaistusteknologiassa XG95-mallin ja tämän uuden ZG9:n välissä.
ZG9 on LCD-näytöksi siinäkin poikkeuksellinen, että sen katselukulma on todella laaja. Kuva ei juuri muutu, vaikka sitä katsoisikin sivusta, vaan sekä värit että kontrasti pysyvät melko samanlaisina. Meillä ei ollut Samsungin tämän vuoden QLED-televisiota vieressä vertailukohteena, mutta tuntumamme on, että katselukulma oli ainakin yhtä hyvä.
Kuvankäsittely vaikuttaa erittäin hyvältä myös. Sonyn ruutu kaivelee uskomattomia yksityiskohtia ja paljastaa kuvasta kaiken, mutta ei silti tunnu liioitellulta tai keinotekoiselta. Värit ovat vivahteikkaat ja kirkkaissa kohdissa on hienoa syvyyttä. Kuvaprosessori on myös nopea, joten viivettä tai ghosting-efektiä ei näy.
Kaiken kaikkiaan kuvanlaatu saa hifistelijän lähes kyyneliin. Suosikkisarjamme Netflixistä eivät ole koskaan näyttäneet paremmilta. Referenssipätkämme Stranger Things -sarjasta Dolby Vision HDR-laadulla sai allekirjoittaneessa aikaiseksi kylmiä väreitä, vaikka olen nähnyt saman kohdan eri televisioista jo lukemattomia kertoja. Sonyn televisio onnistuu saamaan melko tiukkaan pakatusta 4K-materiaalista oikeasti 8K-laadusta muistuttavaa kuvaa. Eihän se vastaa aitoa 8K-kuvaa, mutta aika lähellä ollaan!
Äänenlaatu
Sony ZG9 on varustettu melko vaikuttavalla äänijärjestelmällä, joka koostuu näytön ylä- ja alapuolelle sijoitetuista kaiuttimista. Ääni tulee eteenpäin suunnattujen, ylhäällä ja pohjassa olevien ”rakojen” läpi. Idea on saada näin kokonaisvaltainen ääni, jossa äänikuva ei pääse vetäytymään taka-alalle. Television kaiuttimia voi käyttää myös ulkoista vahvistinta käyttävän surroundjärjestelmän keskikanavana. Mainitsemisen arvoista on sekin, että Sony tukee eARC:lla varustettua HDMI:tä, joten äänen lähettäminen Dolby Atmos -yhteensopivaan soundbariin käy kätevästi.
Sony ZG9:n omat kaiuttimet eivät Atmos-ääntä tue, mutta niiden soundi on kirkas ja selkeä, huomattavasti parempi ja dynaamisempi kuin vaikkapa Samsung Q950R. Diskantti erottuu hyvin ja keskirekisteri soi puhtaasti, joten ääniefektit tulevat hienosti esiin. Basso ei ole erityisen syvä tai voimakas, mutta testitila oli melko suuri eikä television takana ollut seinää antamassa lisävahvistusta bassolle. Kaiken kaikkiaan Sony on selvästi panostanut ääneen tavallista enemmän, kuten highend-mallin kohdalla tietysti kuuluukin.
Johtopäätökset
Sonyn ensimmäinen 8K-tv on todella vaikuttava ilmestys. Uskomattoman vahva kontrasti, kirkkaus ja värien täyteläisyys, hiilenmusta musta, sulavat liikkeet ja kuvassa näkyvien yksityiskohtien määrä, johon vain 8K yltää tekee laitteesta vuoden tähän mennessä mielettömimmän television. Kuten muutkin 8K-televisiot, on Sony ZG9 hieman edellä aikaansa, mutta saa erityyppisistä sisällöistä niiden parhaat puolet esiin. Jos rahaa on ja haluaa todella panostaa televisioon, tarjoaa Sony ZG9 ehdottomasti jotakin erilaista. Me tavalliset kuolevaiset jäämme odottelemaan, josko Sony toisi markkinoille paremmin olohuoneeseen mahtuvan 65- tai 75-tuumaisen version 8K-huippumallistaan.