Sonyn asema tv-markkinoilla on aina ollut erityinen. Japanilaisvalmistajasta on tullut pikkutekijä korealaiskilpailijoihin LG:hen ja Samsungiin verrattuna, mutta Sonyn televisiot, erityisesti tietyt mallit, ovat edelleen parhaiden joukossa.
Viime vuoden lopulla testasimme Sonyn uuden LCD-lippulaivan KD-75ZF9:n, joka kuului uuteen huippumallisarjaan nimeltään ”Master Series”. Meille hieman vanhemmille sarja toi mieleen Sonyn ES-hifi-tuotteet (”Elevated Standards”), jotka edustivat aikansa parasta designia, tekniikkaa ja laatua.
Masters Series voisi siis olla Sonyn kuumimpien televisioiden koti, mutta tänä vuonna nimeä kantaa vain OLED-huippu AG9. Uutuus-LCD XG9505 ei virallisesti kuulu Master Series -sarjaan, mutta ei ole silti epäilystäkään, etteikö kyseessä ole varsin tyylikäs ja hieno tv.
Design
XG9505 muistuttaa jalkoineen ja melko paksuine runkoineen XF90-mallia. Rungon paksuus johtuu LED-taustavalaistuksen vaatimasta tilasta, mutta edestä katsottuna sitä ei huomaa. Kapea, tummaa harjattua metallia oleva kehys tekee ilmeestä solakan ja tyylikkään. Takaosa on sileä ja liitännät löytyvät vasemmalta sivulta. Piuhat voi vetää jalkaa pitkin huomaamattomasti. Jalat ovat melko leveällä – ilmeisesti niiden väliin on tarkoitus mahduttaa soundbar – joten televisio vaatii melko pitkän tason.
Vihdoinkin: uusi kaukosäädin!
Sony on käyttänyt jo vuosien ajan samaa kaukosäädintä, ja sitä moitittu hankalaksi. Kritiikki on vihdoin kantautunut Japaniin, ja tämän vuoden XG9505-mallissa on aivan uusi kaukosäädin. Tyylikkään säätimen pinta on harjattua metallia ja napit tarjoavat parempaa tuntumaa kuin ennen. Toiminta perustuu edelleen IR-tekniikkaan, eli säädintä on muistettava osoittaa suoraan televisiota kohden. Suunta on kuitenkin oikea ja kaukosäätimen premium-fiilis vastaa television hintalapun luomia odotuksia.
XG9505 toimii Androidin uudella 8.0 Oreo -versiolla. Uusi valikko on entistä hallittavampi, käyttäjäystävällisempi ja paremmin nykyajan katseluun sopiva. Nykykatsojaahan kiinnostaa enemmän katsottava sisältö kuin se, mistä lähteestä, kanavalta tai palvelusta se tulee. Aloitusvalikko läväyttää sovellusvalikoiman nopeasti eteen ja omille suosikeille voi luoda oikopolut. Näkymä tarjoaa myös suosituksia katselutottumustesi mukaan. Sony on kehittänyt myös omia televisioasetuksiaan, jotka on helppo löytää pikavalikosta.
Useimpien Android-televisioiden tapaan sovellustarjonta on hyvä. XG9505 tuntuu myös nopealta käyttää. Peliasetuskin löytyy, sen viive on noin 20 millisekuntia.
Kuvanlaatu
Sonylla on mainioita tekniikoita hallussaan. Edeltäjänsä ZF9:n tapaan XG9505:ssa on huippumoderni 4K LCD -paneeli suoralla LED-taustavalaistuksella (FALD). Kuvankäsittely (joka yleensä kuuluu Sonyn vahvuuksiin) hoituu supertehokkaalla X1 Ultimate -videoprosessorilla. 75-tuumaisessa testikappaleessamme on myös X-Wide Angle Technology, jota ei kuitenkaan löydy 55- ja 65-tuumaisista. Sen ansiosta katselukulma on sivusuunnassa laajempi.
LCD ja laaja katselukulma ovat pitkään olleet toisensa poissulkevia ominaisuuksia, etenkin VA-tyypin paneeleilla, kuten tässä. Liian usein kuva näyttää haalealta ja kontrasti kesyltä, kun kuvaa katsoo sivulta. Samsung, ja nyt myös Sony, ovat onnistuneet saavuttamaan huomattavaa kehitystä tällä saralla. Kun laittaa XG9505:n ja Samsung Q90R:n vierekkäin, on Sonyn katselukulma vähintään yhtä hyvä. Niinpä televisio sopii moniin paikkoihin ja toimii myös suuressa, avoimessa olohuoneessa.
Samassa vertailussa huomaamme myös, ettei Sonyn kirkkaus yllä Samsungin tasolle. Pinta on hieman kiiltävä, joten siihen tulee helposti peilimäisiä heijastuksia. Lasi ei hajota valoa yhtä hyvin kuin Samsungin erittäin mattapintainen paneeli. Toisin sanoen on syytä panostaa tilan valaistukseen ja hankkia vaikka pimentävät verhot.
Pimeämmissä ympäristöissä Sony pääsee oikeuksiinsa. Nteflix julkaisi hiljattain ”Our Planet” -luontosarjansa kristallinkirkkaalla 4K HDR -resoluutiolla ja Sir David Attenboroughilla (kelläpä muullakaan?). Jaksossa 6 sukelletaan meren pinnan alle jopa 10 kilometrin syvyyteen. Ainut valo on sukellusveneen ajovalo – tämän kovempaa testiä kuvapaneelille ja -prosessorille on hankala keksiä. Sonyn näyttö kuitenkin suoriutuu hienosti haastavista luontokuvista. Intensiivinen kirkkaus yhdistettynä hämärästäkin erottuviin yksityiskohtien runsauteen tekevät kuvasta tasapainoisen, eikä taustavalaistus vuoda sirovaloa kuvaan. Kontrasti ja valonhallinta eivät ole yhtä äärimmäisellä tasolla kuin Samsung Q90R:llä tai Sonyn omilla OLED-malleilla. Sonyn paneelissa on huomattavasti vähemmän dimming-alueita, joten kirkkaiden kohteiden ympärillä on näkyvissä halo-efektiä. XG9505 onnistuu kaivamaan yksityiskohtia pimeistä nurkista, jotka monissa muissa televisioissa kärsisivät ”black crush” -ilmiöstä.
Värintoisto on niin ikään erittäin hyvää. Valoisimmissa luontokohtauksissa, kuten jakson 7 järvimaisemissa, värit näyttävät huikeilta. Sonyn ruutu erottuu vaikuttavan laajalla väripaletillaan, jossa ei näy varjoja tai banding-efektiä.
Vaihdamme sisällön Monaco Grand Prix’n Formula 1 -dokumenttiin (Netflixin tuotantoa tämäkin), ja jälleen Sony vakuuttaa vivahteikkailla ja luonnollisilla väreillään. Dokumentti on itse asiassa SDR-tuotantoa (eli ei HDR), mutta Red Bull -autojen punaiset tarrat näyttävät hienoilta ja intensiivisiltä, ja sinisessä värissä on kaunista syvyyttä. Kuvan kontrasti on vaikuttava: voi melkein tuntea jarrulevyjen kuumuuden ja autojen asvaltilta nostattamat kipinät! Kuvassa on sitä jotakin, joka saa adrenaliinin sykkimään. Sony ei jää Samsungin varjoon vahvojen värien osalta.
Äänenlaatu
Kun testasimme ZF9-highend-mallin, annoimme miinusta ohuesta ja mitäänsanomattomasta äänestä. XG9505 ei vaikuta sen jännittävämmältä äänen suhteen. Puhe toistuu selkeästi ja puhtaasti, joskin melko ohuesti, eikä läsnäolon tuntua synny kuten Sonyn OLED-mallien kohdalla. Basso on vaisu ja musiikista ja ääniefekteistä uupuu painetta. Soundbar on siis välttämätön. On käytännöllistä, että Sonyn ruutu tukee Dolby Atmosta, joten voi hankkia yhteensopivan soundbarin.
Johtopäätökset ja kilpailijat
Sonyn paras LCD-televisio tarjoaa paljon, mutta haastaako XG9505 Samsungin ja sen kuuluista QLED-mallit? Hivenen valjumpaa kirkkautta lukuun ottamatta Sonyn tv vakuuttaa kaikin puolin ja tarjoaa samaa laatua edullisemmin verrattuna 75-tuumaiseen Samsung Q90R:ään. Hieno kontrasti, hyvä musta ja intensiiviset värit kaikista kulmista katsottuna tekevät katselusta todella mukaansa tempaavaa. Äänenlaatu olisi voinut olla vahvempikin, mutta se on helpompi paikata kuin kuvanlaadulliset puutteet. Paperilla XG9505 ei ole yhtä ”highend” kuin edeltäjänsä ZF9, mutta käytännössä se on ainakin yhtä hyvä ja hinta paljon miellyttävämpi. Sony osaa kyllä onnistua halutessaan!