65-tuumainen QLED-televisio suoralla ledtaustavalaistuksella, HDR ja Dolby Vision vaivaiseen 1 200 euron hintaan? Kyllä vain! Kiinalainen TCL on jo pidempään ollut altavastaajana markkinoilla, joita hallitsevat isot nimet kuten Samsung ja LG, mutta TCL hipoo jatkuvasti lähempänä ja syö markkinaosuutta televisiokaupoilla. TCL tavaramerkkejä on tarjota hyvät ominaisuudet ja hyvää suorituskykyä huomattavasti kilpailijoita edullisemmin.
Uusi QLED800 on Pohjoismaiden markkinoille tehty erikoismalli, joka suunnitelmien mukaan on myynnissä vain Gigantissa. Saatavilla on kokovaihtoehdot 50, 55 ja 65 tuumaa, joista tutustuimme suurimpaan.
Design
Muotoilu on hillittyä eikä mikään pistä silmään. Kuva ulottuu lähes reunasta reunaan ja harmaa metallikehys on erittäin kapea. Takaosa on ylhäältä litteämpi, ja alhaalta paksumpi johtuen kaiuttimista ja virtalähteestä. QLED800:ssa on kaksi V-muotoista jalkaa, joiden sijoittelun voi itse valita kahdesta leveydestä. Näppärää!
Käyttö ja ominaisuudet
TCL on alusta asti hyödyntänyt Androidia, ja tämän vuoden malleissa käyttöliittymäversio on jo 9.0 (päivitys 10-versioon on tulossa vuoden 2020 lopulla). Käyttöliittymä on entistä simppelimpi, mutta QLED800 jää nopeudessa hieman muita viime aikoina testaamiamme Android-televisioita jälkeen. YouTuben kaltaiset sovellukset latautuvat hiukan hitaammin, eikä tv vaihda sovellusten välillä yhtä nopeasti kuin vaikkapa Sony XH9005.
Myös kaukosäätimen käskyihin vastaaminen vie vähän enemmän aikaa QLED800:lta. Kaukosäädin on vanhanaikaista infrapunamallia, eli se on osoitettava suoraan televisiota kohti, jotta tv nappaa signaalin. Ei mikään hirveä kauneusvirhe, mutta Bluetooth-kaukosäätimeen verrattuna vähän vaivalloisempaa.
TCL QLED800:ssa on tuki monille tärkeimmille videoformaateille, kuten Dolby Vision ja HDR10+. Niinpä uudet elokuvat ja sarjat esimerkiksi Netflixistä, Amazon Primesta ja Rakutenista toistuvat optimaalisesti. TCL ei kuitenkaan näytä tukevan integroitua Atmos-ääntä: emme saaneet sisäänrakennetusta Netflix-sovelluksesta Atmos-ääntä, ainoastaan tavallisen Dolby 5.1-äänen.
Toinen puute on HDMI 2.1 -yhteensopivien liitäntöjen puuttuminen, tarjolla on vain 2.0b. Tulevan sukupolven pelikonsoliominaisuudet kuten ALLM ja VRR eivät siis toimi televisiossa, mutta sentään tarjolla on peliastus, jossa viive on alhainen.
Kuvanlaatu
Samsungin tapaan TCL on luottanut QLED-teknologiaan uusimmissa televisioissaan. Kyseessä on värisuodatin niin sanotuilla kvanttipisteillä, jotka tarjoavat vahvemman ja laajemman värikirjon kuin perinteiset LCD:t. QLED800 on lisäksi varustettu suoralla ledtaustavalaistuksella, mikä on tässä hintaluokassa harvinaista. Tämä asettaa aikamoisia odotuksia kontrastille ja mustalle!
Toisaalta odotukset on syytä pitää maltillisina: kyseessä ei ole ”Full Array” led-tv. QLED800:ssa ei ole paikallista himmennystä erillisine ledalueineen, kuten highend-malleissa. Sitä paitsi TCL on valinnut 50 Hz:n paneelin siinä missä kalliissa malleissa on 100 Hz:n paneelit. Se rajoittaa korkeataajuuksisille (HFR) sisällöille.
Nämä huomioiden TCL on silti yllättävän hyvä. Värintoisto on hyvää ja vivahteikasta ja terävyys myös hyvä. Elokuva-asetuksella värit ovat luonnollisen tasapainoiset.
Kontrastin ja kirkkauden suhteen QLED800 ei ole samalla tasolla kuin Samsung Q80T tai Sony XH9005. Kummassakin premium-mallissa on kirkkaampi kuva ja syvempi kontrasti, minkä huomaa varsinkin HDR-formaatin elokuvissa. Chris Hemsworthin taskulamppu Netflixin Extraction-elokuvassa loistaa kirkkaammin Sonyn ruudulla, eikä TCL toista Dhakan maanalaisia näkymiä samalla syvyydellä kuin Samsung. Ero ei kuitenkaan ole valtava, etenkin jos huomioi TCL:n kilpailijoiden monta sataa euroa kalliimmat hinnat.
65QLED800 ei ole liikkeiden toistossakaan paras näkemämme. Liikkeitä tasoittava ominaisuus Black Frame Insertion ei riitä kompensoimaan 50-hertsisen paneelin epätasaisuuksia. Nopeat panoraamakuvaukset aiheuttavat kuvaan säröilyä ja epätasaisia nytkähtelyitä, joita ei tämän päivän televisiossa oikein enää haluaisi nähdä. TCL:n ja Sonyn supersulavan XH9005:n välillä on luokan mittainen ero.
Äänenlaatu
Muihin TCL-malleihin verrattuna QLED800 on melko tavanomaisesti varustettu. Usein televisiot on nimittäin varustettu ruudun alareunaan sijoitetulla Onkyon tai JBL:n soundbarilla, mutta tässä mallissa on alaspäin suunnatut stereokaiuttimet. Äänentoisto on ok tässä hintaluokassa: puhe on selkeää mutta ilman erillistä subwooferia ääni jää latteaksi. Erillinen soundbar onkin hyvä lisä QLED800-televisiolle, ja TCL tarjoaa siihen tarkoitukseen hyvän vaihtoehdon RayDanzin muodossa. QLED800:ssa on oma HDMI ARC -äänenpalautuskanavansa (Audio Return Channel) ja Dolby Atmos -tuki – tosin vain niin sanottuna pass-through-versiona, mikä tarkoittaa, että tarvitaan vielä ulkoinen videolähde kuten Blu-ray-soitin, jotta Atmos-äänestä pääsee nauttimaan.
Johtopäätökset
TCL on onnistunut jälleen edullisella LCD-televisiollaan: QLED800 tarjoaa kontrastia ja värikästä kuvaa, joka haastaa kalliimpien mallien kuvanlaadun. Se ei kuitenkaan ole löytö, sillä kontrasti ja kirkkaus jäävät jälkeen parhaista, eikä varustelussa ole huomioitu uusimpia ominaisuuksia, kuten HDMI 2.1 -yhteensopivuutta. Liikkeiden toisto on toisinaan nykivää. Jos kuitenkin budjetti on rajallinen, on TCL QLED800 oiva vaihtoehto – joskus kuitenkin kannattaa vähän törsätäkin!