Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED+ 935 (65OLED935)

Voittajakombo!

Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!

/ 05.01.2021 - 20:39
Philips OLED+ 935 (65OLED935)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Philips OLED935 tarjoaa loistavaa kuvanlaatua ja tunnelmaa tehostavan Ambilight-valaistuksen sekä erittäin vakuuttavan äänen.
  • Jäimme kaipaamaan vain uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia, joiden ansiosta OLED935 olisi ollut vieläkin parempi valinta myös pelaamiseen.

Philips OLED935 on Philipsin mallivuoden 2020/21 uusin tulokas. Kyseessä on upea huippumalli 4K OLED -paneelilla ja Ambilight-valaisutuksella kaikilla neljällä sivulla. Television pohjassa on kunnon soundbar Bowers & Wilkinsilta, ja sisäpuolelta löytyy huippuunsa hiottu P5-videoprosessori. Kaikki nämä yhdessä luovat kovat odotukset tavallista paremmasta televisioelämyksestä – ja sitä onkin luvassa, joten kiinnittäkäähän turvavyönne!

Tällä kertaa tutustuimme 65-tuumaiseen OLED935-malliin, mutta sama malli on saatavilla myös 55-tuumaisena ja vieläpä kompaktina 48-tuumaisena. Kaikki kolme käyttävät samaa kaiutinjärjestelmää, joten ruudun kokoa lukuun ottamatta niiden muotoilu ja suorituskyky ovat samanlaiset.

Philips OLED 935 wall mount
Philips OLED+ 935. (Kuva: Philips)

Philips OLED+ 935 – design

Valtavasta varustelistastaan huolimatta Philips on onnistunut pitämään laitteen hyvin linjakkaana. OLED935 näyttää yhtä tiukan kulmikkaalta kuin useimmat OLEDit. Kiillotettu kromi ja Kvadratin kankaalla verhoiltu kaiutin tuovat ylellistä erityisyyttä television ilmeeseen.

Philips OLED935 brackets scaled 1 Philips OLED 935 stand 1 scaled 1 Philips OLED 035 stand 2 scaled 1
<
>

Philips on onnistunut integroimaan kaiuttimen hyvin jalustaan, tai oikeastaan kaiutin ja jalusta ovat sama asia. Televisio seisoo jämäkästi soundbarin päällä, mutta seinäkiinnityskin onnistuu, jolloin kaiutin riippuu ruudun alla. Philips ja B&W ovat miettineet ratkaisun todella huolellisesti, ja lopputuloskin on huomattavasti tyylikkäämpi kuin televisio erillisen soundbarin kanssa.

Käyttö ja ominaisuudet

Philips 65OLED935 pyörii Android 9.0:n varassa. Käyttöjärjestelmä on entistä nopeampi ja televisioystävällisempi: sekä lineaariset televisiokanavat että YouTuben ja Netflixin kaltaiset sovellukset löytyvät helposti valikosta, kuten myös uusi Disney+. Apple TV+ ei sen sijaan kirjoitushetkellä löydy listoilta. Puheohjaus onnistuu Google Assistantilla kaukosäätimeen sijoitetun mikrofonin avulla.

Kaukosäädin on uusittu tälle vuodelle. Philips on kuullut rukouksemme ja päivittänyt kaukosäätimen Bluetoothilla toimivaksi! Uusi kaukosäädin reagoi nopeammin eikä välitä, osoitteleeko sillä vähän vinoon, toisin kuin vanha infrapunasäädin. Televisio vastaa komentoihin salamannopeasti.

OLED_935_LP_LFT_GOOGLE_ASSISTENT_RGB Philips-OLED-935-remote-scaled
<
>
OLED935:n mukana tulee Philipsin uusi kaukosäädin, joka hyödyntää Bluetoothia. Kuva: Audun Hage

OLED935 tukee kumpaakin tärkeintä HDR-formaattia: Dolby Vision och HDR10+. Philips, Panasonic ja TCL ovat harvoja televisiovalmistajia, joilla on tuki molemmille, mikä takaa sen, että esimerkiksi Netflix, Amazon Prime ja Disney+ toistavat sisältöä parhaalla mahdollisella laadulla.

Ainoa osa-alue, jolla OLED935 ei edusta kehityksen huippua, on liitäntäpuoli.  Laitteessa on neljä 2.0b-tyypin HDMI-sisääntuloa. ALLM:ää (Auto Low Latency Mode – automaattinen peliasetus) lukuun ottamatta sisääntuloissa ei ole tuoreimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia, joten VRR (Variable Refresh Rate) tai 4K-videontoisto 120 ruutua sekunnissa jäävät haaveksi.

Näiden puutteiden vuoksi OLED935 ei ole kaikkein paras valinta pelaamiseen. Viive on piirun päälle 30 millisekuntia, eli ei yllä nopeimpien testaamiamme tasolle, kuten Samsung Q80T ja LG OLED CX.

Lue myös: LG OLED48CX vs Sony KD-48A9 – Komeaa kuvaa kompaktissa koossa

Upeaa kuvanlaatua

Philips OLED935 on varustettu LG Displayn valmistamalla OLED-paneelilla, jollainen löytyy myös edullisemmasta OLED805-mallista. Kuvakäsittelyä on kuitenkin säädetty tehokkaamman ja uudemman P5-prosessorin avulla. OLEDin tutut hyvät puolet löytyvät 935-mallista – syvä musta, hyvä kontrasti ja loistavat värit – mutta myös vähän ekstraa niiden päälle.

Philips OLED 935 picture quality scaled 1
Philips OLED935 tarjoilee veitsenterävää kuvaa ja kontrastikasta kuvaa, jota tunnelmallinen Ambilight-valaistus tukee. Kuvassa Netflixin Formula 1: Drive to Survive. Kuva: Audun Hage

Kontrasti on useimpien OLEDien tapaan erinomainen. Kaikki sävyt varjoisasta valoisaan löytyvät, samoin kuin värien pienetkin vivahteet. Kuvasta erottaa hyvin yksityiskohtia, jotka heikoimmilla ruuduilla hukkuvat. OLED935:illa myös kirkkauden jakautuminen on erittäin hyvää eikä paneelissa näy havaittavia epätasaisuuksia.

Philipsin ruudulla liikkeet toistuvat todella vakuuttavalla sulavuudella. Fokus pysyy terävänä vaikka Formula 1 -autot vilahtelevat ruudulla todella nopeasti.

Uusi P5-videoprosessori

OLED935:ssa on neljännen sukupolven P5-videoprosessori, joka on siis päivitetty ja parempi kuin aiemmin testaamassamme OLED805:ssä. Se hyödyntää niin sanottuja neuroverkkoja ja koneoppimista käyttäen miljoonia videopätkiä Philipsin omasta kirjastosta, kun se analysoi ja parantaa kuvanlaatua. Terävyyttä, värejä, kontrastia ja liikkeitä säädetään sen mukaan, minkä kuva-asetuksen valitsee.

Jos haluaa kaiken irti OLED-paneelista, voi valita AI-asetuksen. Silloin P5 pyörii täydellä teholla, mikä voi tosin tuottaa hieman ”yliluonnollisen” näköistä värikkyyttä, terävyyttä ja kontrastia. Meidän makuumme perusasetus on parempi, jolloin värit ovat hieman neutraalia viileämmät ja raikkaammat, mutta kontrastia on hyvin ja kirkkautta paljon, ja liikkeet toistuvat sulavasti. Uskoaksemme tämä asetus on useimmille sisällöille paras.

OLED935-mallissa on myös Pure Cinema -asetus, joka vähentää kuvan välkettä aiheuttamatta kuitenkaan teennäistä saippuaoopperaefektiä. Suosittelemme tätä asetusta klassisten elokuvien katseluun.

Philipsillä on televisiossaan myös erillinen peliasetus. Se ei ole kaikkein nopeimmasta päästä, mutta kuva on kuitenkin terävä ja liikkeet pehmeitä. Lisäksi Ambilight on ohjelmoitu seuraamaan pelin grafiikoita ja toimintaa ruudulla erityisen tarkkaan.

Philips OLED 935 The Crown season 4 scaled 1

OLED935 pääsee oikeuksiinsa HDR-videosisältöjen kanssa. Erinomaisen formaattituen ansiosta voi nauttia Netflixin, Applen, Amazonin ja Disney+:n uusimmista sisällöistä parhaalla mahdollisella laadulla.

Ambilight neljällä sivulla

Philips on edelleen ainoa yritys, joka tarjoaa patentoidun Ambilight-valaistuksen televisioissaan. Ambilight koostuu pienistä väriledeistä, jotka kiertävät television takareunoja ja valaisevat sen ympäristön ruudun sisältöä mukailevilla sävyillä. OLED935-mallissa on valot myös pohjassa, joten valoa tulee joka suuntaan – erityisen hieno efekti, jos tv:n aikoo ripustaa seinälle.

Ambilight tuo ehdottomasti elokuvien, sarjojen ja urheilun katsomiseen kivaa lisämaustetta ja tekee kontrastiltaan vahvan OLED-kuvan katsomisesta myös silmille helpompaa. Jos pitää television katselusta etenkin iltaisin, voi Ambilight olla täydellinen ratkaisu. Philipsillä on oma valikkonsa, josta valon voimakkuutta voi säätää, samoin sitä, kuinka dynaamisesti sävyt seuraavat ruudun tapahtumia.

Philips OLED 935 Ambilight scaled 1
360 asteen Ambilight: OLED935-mallissa on Ambilight-valot pohjassa, päällä ja molemmilla reunoilla. Kuva: Audun Hage

Soundbar Bowers & Wilkinsiltä

OLED935:n äänestä ei ole vastuussa ihan kuka tahansa. Bowers & Wilkins on perinteinen englantilainen kaiutinvalmistaja, joka on antanut Philipsille muutakin kuin nimensä käyttöön. Kaiutinjärjestelmä on kehitetty B&W:n tehtaalla yhteistyössä Philipsin designtiimin kanssa.

OLED935:n äänijärjestelmä sisältää peräti kymmenen kaiutinta, ja päältä esiin työntyvä diskantti on sen erottuvin elementti. Ratkaisua näkee yleensä B&W:n kalliimmissa hifi-kaiuttimissa, ja se on valittu soundbariin, sillä se vähentää häiriötä ympäröivässä kotelossa.

Kaiuttimen konfiguraatio on 3.1.2, eli siinä on keskikanava, oikea ja vasen kanava. Ylhäällä on vielä erilliset kattoon suunnatut Atmos-kaiuttimet sekä 100 × 65 mm:n bassokaiutin. Televisiossa on myös subwoofer-ulostulo, eli vielä enemmän bassoa kaipaava voi tuoda kokonaisuuteen vielä aktiivisubbarin.

OLED 935 BS RFT TWEATER RGB
B&W:n soundbarissa on vasen, oikea ja keskikanava sekä Atmos-kanavat. Niitä tuskin huomaa, vain yläpuolen pienet rei’itykset paljastavat niiden paikat. Kaiutinta on tuotu hieman televisioruudun eteen, jotta Atmos-äänet saa paremmin heijastettua kattoon. Kuva: Philips

Äänenlaatu

kahden suuren valmistajan välinen yhteistyö on johtanut todella hyvään lopputulokseen. OLED935 saattaa olla jopa äänenlaadultaan paras televisio tähän mennessä! Vahva ja selkeä puheentoisto herättää ensimmäisenä huomion.

Formula 1 -dokumentti Drive to Survive kuulostaa kovalta jylisevine moottoreineen, huutavine kommentaattoreineen ja stressaantuneine tiiminjohtajineen. Puhe jää usein helposti muun mölyn jalkoihin, mutta Philips/B&W pudottelee joka sanan selkeästi. Ei ole minkäänlaisia vaikeuksia ymmärtää, mitä dokumentissa sanotaan.

Kommentaattoreiden puhe on kristallinkirkasta ja haastattelukierrokset kuskien kanssa tuntuvat siltä kuin Sebastian Vettel ja Louis Hamilton istuisivat olohuoneessa kanssamme! Jopa aivan pienet sävyn muutokset puheessa erottuvat. Todellista tv-hifiä!

Philips OLED 935 speaker
Räjäytyskaavio PhilipsOLED + 935 -mallista. Kuva: Philips/B&W

Kanavaerottelu tekee myös vaikutuksen. Vaikka soundbar on melko kompakti, se maalaa suuren ja ilmavan äänimaiseman, jossa vasen, oikea ja keskikanava erottuvat toisistaan. Jokainen ”äänitapahtuma” erottuu selkeästi ääniraidalta, ja panoraamaefektit kuulostavat uskottavilta.

Allekirjoittanut on erittäin allerginen kuvan ja äänen epäsynkalle (lip sync). Onneksi Philips/B&W onkin siinä suhteessa täydellinen, eikä viivettä kuvan ja äänen välillä ole. Näin katselun ja kuuntelun välillä on parempi yhteys, eikä tarvitse keskittyä siihen, mitä sanotaan.

Integroidun soundbarin basso on mukavan täyteläinen. Silti mikään ei korvaa kunnon subwooferia. Jos on hyvin nirso äänen suhteen, kannattaa hankkia erillinen subwoofer. Bowers & Wilkinsin valikoimista löytyy monta kompaktia mallia, jotka tähän kävisivät hyvin. Silloin televisioäänen saa todellakin aivan huippuluokkaan!

Johtopäätökset

Philips on nähnyt vaivaa huippumallinsa kehittämiseen: OLEDin kuvanlaatu on yksinkertaisesti ihmeellinen ja saa lisäpontta Ambilight-valoista. Lisäksi Bowers & Wilkinsin avulla televisioon on saatu mahdutettua uskomattoman hyvä äänijärjestelmä – äänenlaatu on itse asiassa parasta integroitua tv-ääntä, jota olemme kuulleet!

Kaiken tämän ansiosta OLED935 on erinomainen yleis-tv. Liitännät eivät ehkä ole parhaasta päästä, mutta kuva ja ääni ovat niin hyvät, ettemme epäröi myöntää sille täyttä kuutta tähteä. Unelmatelkkari, sehän se on!

Karakter
Philips OLED+ 935 (65OLED935)
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top