Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Panasonic HZ1000

Leffafanin valinta

Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

/ 14.06.2020 - 18:46
Panasonic HZ1000

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Panasonic HZ1000:ssa on poikkeuksellisen kuvanlaatu, huikea kontrasti ja luonnolliset värit. Erityisellä elokuva-asetuksella leffoja ja sarjoja voi katsoa lähes studiolaadulla!
  • Mallin sovellusvalikoima on melko rajallinen, eikä se tue uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia.

Japanilainen Panasonic on luotettu tv-valmistaja, joka ei viljele ylisanoja monen muun brändin tapaan, mutta joka onnistuu silti tarjoamaan erinomaista kuvanlaatua ja suorituskykyä. Hyvä esimerkki viime vuoden lippulaiva-OLED GZ2000, joka tipautti testipaneelimme leuat lattiaan lähes studiolaatuisella kuvallaan.

Tänä vuonna Panasonicilla on uusi OLED-mallisto, joka on suunnattu vaativille katselijoille. Jopa edullisimmassa mallissa on huikeat speksit ja mahtava määrä ominaisuuksia. Saammeko esitellä, HZ1000!

Panasonic TX-65HZ1000: Design

Panasonicin ruutu on saatavana 55- ja 65-tuumaisena, ja sen ulkonäöstä on helppo pitää. Useimpien OLEDien tapaan se on varsin litteä lukuun ottamatta takaosan paksumpaa alareunaa, johon on piilotettu johdot ja elektroniikka. Laatu vaikuttaa keskimääräistä paremmalta ja kalliimmalta – kuten olemme Panasonicilta oppineet odottamaankin.

TX 65HZ1000E 1000B C1004 W1004 R1000 RM slant wo props scaled 1
Panasonic HZ100:n tyylikäs ja huomaamaton jalka on käännettävissä. Kuva: Panasonic

Keskelle sijoitettu jalusta on helppo asentaa, ja se antaa vankan tuntuman televisiolle. Positiivista on, että jalkaa voi kääntää – kätevää, jos televisio on vaikka nurkassa, tai olohuoneessa on useampia katselupaikkoja. Television asentaminen käy näppärästi, ja johdot kulkevat siististi jalustan läpi. Jos haluaa kiinnittää television seinälle, on hyvä huomata, että liitännät osoittavat sivulle eivätkä siten työnnä ruutua tarpeettomasti ulos seinästä.

Käyttö ja ominaisuudet

HZ1000:n kaukosäädin on perinteinen IR-tyypin ohjain, jollaista Panasonic on käyttänyt jo vuosia. Olisi hienoa, jos Panasonic viitsisi päivittää kaukosäätimensä pian Bluetooth-versioihin.

Käyttöpuolella ei ole mitään mullistavaa tämän vuoden malleissa verrattuna edellisiin. 2020-malleissa on toki Panasonicin MyHomeScreen-käyttöjärjestelmän uusin versio (5.0), joka on tavattoman helppokäyttöinen ja selkeä. valikko tuntuu modernilta ja henkilökohtaiselta, sillä siinä näkyy Netflixin ja YouTuben suosittelemaa sisältöä. Säätöihin on helppo päästä käsiksi, ja niitä Panasonic tarjoaa kiitettävästi.

Harmilliseen ja viime vuosilta tuttuun tapaan Panasonicin sovellusvalikoima sen sijaan on melko rajallinen. Jos ahmii sarjoja, on HBO:n ja Apple TV+:n puuttuminen varmasti iso miinus. Tietääksemme suunnitelmissa ei myöskään ole tuoda Disney+ -palvelua valikoimaan sitten, kun se joskus Pohjoismaihin saadaan. AirPlay 2 ja Chromecast puuttuvat myös, joten sisältöjen jakaminen puhelimesta vaatii hieman vaivaa.

Panasonic HZ1000
Panasonic HZ1000:ssa on todella hieno kuva. Tässä Netflixin Formula 1: Drive to Survive -dokumentti Dolby Vision HDR-formaatissa. Kuva: Audun Hage

Jos haluaa saada parhaan mahdollisen hyödyn irti HZ1000:sta, on viisasta hankkia ulkoinen videolähde, kuten Apple TV 4K. Silloin sisällöt saa näkymään parhaalla tavallaan ihanteellisia formaattejaan kuten Dolby Visionia ja HDR10+:aa hyödyntäen.

Puheavustajaa televisiossa ei ole, mutta se tulee passiivisesti Google Assistantia ja Amazon Alexaa. Jos siis omistaa Google- tai Amazon-yhteensopivan älykaiuttimen, voi sitä käyttää tv:n ohjaamiseen.

HDMI 2.1:n hyödyt vain osittain

HZ1000:ssa on neljä HDMI-sisääntuloa, mutta standardin uusimpia ominaisuuksia se ei tue. Automaattinen alhainen latenssiasetus, (ALLM, Auto Low Latency Mode) ja eARC (enhanced Audio Return Channel) kyllä löytyvät. Ensimmäinen vaihtaa televisiokuvaan lyhyen viiveen, kun laite havaitsee pelikonsolin. Jälkimmäinen siirtää äänisignaalin korkealla resoluutiolla yhteensopivaan soundbariin.

Sen sijaan Panasonic ei tue vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR, Variable Refresh Rate) eikä korkeaa kuvanopeutta (HFR, High Frame Rate, 4K/120 fps). Fanaattisimmille televisioharrastajille tämä on varmasti pettymys – etenkin, kun LG:n kaikissa vuoden 2020 OLED-malleissa on tuki näille ominaisuuksille.

Panasonic HZ1000 Netflix Jordan The Last Dance
Sekä uusi että vanha sisältö toistuu varmalla otteella. Tässä Michael Jordan -dokkari The Last Dance. Kuva: Audun Hage

Pelaamisesta puheen ollen: mittasimme Panasonicin näytön viiveeksi 22 millisekuntia, mikä oli myös viime vuoden mallin GZ960E:n tulos. Riittävän nopea useimmille, mutta hieman jäljessä tämän hetken parhaista, joiden input lag on 10 millisekuntia tai jopa alle.

Kuvanlaatu

HZ1000E-malli on edullisin Panasonicin kolmesta tämän vuoden OLED-mallista, mutta sillä on kuvanlaadullisesti paljon yhteistä kalliimpien serkustensa HZ1500E:n ja HZ2000E:n kanssa. Kaikissa on LG Displayn valmistama uusi kuvapaneeli sekä Panasonicin oma videoprosessori HCX Pro, jollainen löytyy vain valmistajan parhaista malleista.

Panasonic on tällä reseptillä onnistunut monen aiemman televisionsa kanssa, eikä aikaakaan, kun  HZ1000 osoittautuu seuraajaksi näille menestystarinoille. Tehdasasetuksillaankin televisio näyttää loistavalta.

Mehukas kontrasti ja lähes pohjattoman musta musta pistävät ensimmäisinä silmään. Olemme viime aikoina testanneet vaikuttavia LCD-näyttöjä ledtaustavalaistuksella, kuten Samsung Q80T ja Q800T, jotka tietyiltä ominaisuuksiltaan hönkivät OLEDin niskaan. Panasonicin tv:ssä on silti jotain erityistä, etenkin siinä, miten se käsittelee elokuvien haastavat, tummasävyiset kohtaukset.

Panasonic HZ1000
Kontrastissa ei ole valittamista. Tässä Netflixin Extraction. Kuva: Audun Hage

Esimerkiksi Netflixin Extraction-elokuvan nopeatempoinen takaa-ajo, jossa leikataan nopeasti päivänvalo- ja hämärien maanalaisten kohtien välillä. Kontrasti joutuu tässä todelliseen testiin, mutta Panasonicin vahvat dynamiikat saavat homman toimiaan, siinä missä useimmat LCD-näytöt joutuisivat myöntämään tappionsa. Eikä siinä vielä kaikki: lisäksi HZ1000E:ssä on huomattavasti enemmän yksityiskohtia tummissa kohtauksissa kuin useimmilla OLED-kilpailijoilla, mukaan lukien LG OLED65E9. Black crush -ilmiötä tai kohinaa ei näy.

Panasonicin ruutu on hyvä esimerkki myös siitä, kuinka luoda vaikuttavan näköinen kuva ilman vapauksien ottamista värien suhteen. Värintoisto on erittäin vivahteikasta jopa varjokohdissa, ja sävyt ovat raikkaita ja intensiivisiä. Michael Jordan -elämäkerta The Last Dance näyttää upealta ja punaiset Chicago Bulls -asut toistuvat huikean intensiivisinä, muttei liioitellusti.

Uudet HDR-formaatin 4K-videot näyttävät mahtavilta Panasonic HZ1000:n ruudulla, mutta jos mahdollista, vanhemmat ja huonomman resoluution sisällöt näyttävät vieläkin vaikuttavimmilta.  Edellä mainittu Michael Jordan -dokumentti sisältää haastatteluja, otteluita ja muuta taustamateriaalia 90-luvulta (kannattaa muuten katsoa!). Jotkut Jordanin kultakauden tallenteet ovat melko kamalan näköisiä, mutta Panasonic pelastaa ne hyvällä skaalauksella, tehokkaalla kohinanvaimennuksella ja erityisesti tavattoman pehmeällä liikkeiden toistolla.

Liikkeet ovatkin tämän vuoden mallin herkkuhetkiä. Panasonicin interpolaatio (Intelligent Frame Creation) tasoittaa liikkeet ja vähentää välkkymistä ilman, että samalla kuvaan syntyisi jotain ärsyttäviä sivuvaikutuksia. Lisäksi Panasonicin uusi Black Frame Insertion -niminen ominaisuus, joka parantaa liikkeiden terävyyttä. Näin vanhemmatkin videot heräävät eloon eivätkä näytä keinotekoisilta.

PanasonicTX65HZ1000 meny
Valikko on saanut kasvojenkohotuksen henkilökohtaisten suositusten muodossa. Kuva: Audun Hage

Suurin ero HZ1000:n ja lippulaivamalli HZ2000n välillä on kirkkaudessa. Huippumallissa on 900 nitin kirkkaus, kun HZ1000 sijoittuu OLED-keskikastiin, 650-700 nitiin mitattuna valkoisen kattaessa 10 % näytöstä. Aika kesyä parhaisiin ledmalleihin verrattuna, jotka pystyvät tuplasti tähän ja pitävät yllä myös korkeampaa kirkkautta koko ruudun alalla. Parhaiten tämän huomaa HDR-laadulla, sillä kirkkaat kohdat kuten auringonvalo, liekit ja muut vastaavat eivät tunnu niin hehkuvan intensiivisiltä.

Tavallisissa katseluolosuhteissa ja himmennetyssä tilassa intensiteetti on enemmän kuin riittävä. Ainoastaan, jos katsoo televisiota paljon päivänvalossa ja huone on hyvin valoisa, tuntuu kuvan turhan himmeältä.

Dolby Vision IQ – sisäänrakennettu IQ-sensori

Panasonic HZ1000 on varustettu monilla edistyksellisillä video-ominaisuuksilla ja tarjoaa mahdollisuuden säätää niin monia parametrejä, että kokeneempikin televisiokäyttäjä menee pyörälle päästään. Tavalliselle tv-katsojalle ne voivat jopa olla vähän liikaa. Kaukosäädintä katsoo yhtäkkiä kuin joukkotuhoasetta, jolla voi saada hirvittävää vahinkoa aikaiseksi.

Onneksi Panasonic on tehnyt muutaman valmiin kuva-asetuksen, joista peruskäyttäjä voi valita ja olla varma kuvan optimaalisesta käsittelystä. Hyvä esimerkki on uusi Dolby Vision IQ -asetus, joka toistaa HDR-videot oikein.

IQ-ominaisuus yhdistää television sisäänrakennetun valomittarin paikalliset mittaukset HDR-videon metadataan, ja luo sopivan kirkkauden näiden pohjalta. Ominaisuus toimi erittäin hyvin ja nosti pimeistä kohtauksista esiin uusia yksityiskohtia. Suosittelemme tämän käyttöä kaikkien Netflixin ja Blu-rayn Dolby Vision -sisältöjen kanssa.

Ohjaajan valinta – elokuva-asetus Hollywoodin tapaan

Ehkä muistat Tom Cruisen ja ohjaaja Chris McQuarrien videon vuodelta 2018, jossa miehet päivittelivät television saippuaoopperamaista motion smoothing -käsittelyä? Sittemmin tv-valmistajat ovat yrittäneet miellyttää elokuva-alaa vähemmän käsitellyillä kuva-asetuksilla. Panasonic on eturintamassa Filmmaker Mode -asetuksellaan, joka on sertifioitu tv-asetus elokuvien ja sarjojen näyttämiseen siten kuin ne on tarkoitettu. Käytännössä tämä tarkoittaa neutraalimpia värejä ja monien tv:n omien asetusten, kuten interpolaation/liikkeiden tasoituksen sammuttamista.

Testasimme tietysti Filmmaker Mode -asetusta, mutta meidän silmäämme se ei näytä ihmeen mullistavalta. Värien hienosäätö ja liioiteltujen kuvankäsittelyjen poistaminen ovat kuuluneet kokeneiden tv-harrastajien keinovalikoimaan jo vuosia. Sitä paitsi Panasonic on jo pitkään ollut luokkansa parhaita mitä tulee valmistajan omiin ammattilais- ja elokuva-asetuksiin. On silti mukavaa ja helppoa, että on tarjolla asetus, joka tekee kaiken tämän automaattisesti. Voimme nukkua yömme paremmin, kun tiedämme, että Christopher Nolan ja Martin Scorsese ovat hyväksyneet tv-asetuksemme…

PanasonicTX65HZ1000 fjernkontroll

Kaukosäädin on vanha tuttu: Netflix-nappia lukuun ottamatta se on ollut lähes samanlainen viimeiset kymmenen vuotta! Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Panasonicin televisiossa ei ole erityisen kallista ja hienoa äänijärjestelmää. On kuitenkin mainittava, että siinä on oma subwoofer-ulostulo! HZ1000 tukee Dolby Atmos -ääntä paperilla, mutta ilman erillisiä kaiuttimia ominaisuus rajoittuu pelkkään äänisignaalin dekoodaamiseen. Jos haluaa eläväisempää ääntä, kannattaa investoida OLED-sarjan kalliimpiin malleihin HZ1500:aan tai HZ2000:een, joissa on Atmos-äänelle omistetut yläkaiuttimet.

Ulkoisen soundbarin kytkeminen televisioon käy leikiten. HZ1000 tukee korkearesoluutioista ääntä HDMI: eARC-äänenpalautuskanavan kautta. Jos omistaa 4K Blu-ray – soittimen, sen saa kiinni suoraan televisioon ja äänen saa siirrettyä täydellä kaistanleveydellä soundbariin. Olemme testanneet tätä Sonoksen aivan uudella Arc-soundbarilla, ja korkean resoluution ääni todella toi äänen uuden tason. Netflixin tapaisista palveluista lähetetty Atmos-ääni tulee hieman alhaisemmalla resoluutiolla, mutta HZ1000 antaa hyvän vasteen siihenkin, ja se toimi moitteettomasti uuden Sonos-kaiuttimen kanssa.

Johtopäätökset

Panasonicin uusin OLED-mallisto ei tuo mitään mullistavaa viime vuoden malleihin nähden, sillä ne olivat jo erittäin laadukkaita. HZ1000:ssa on silti muutama hieno ominaisuus, jotka nostavat kuvan- ja äänenlaadun pikkaisen paremmalle tasolle.

HZ1000 on mannaa harrastajille, jotka haluavat televisioltaan vähän enemmän kuin keskivertoa. Ei tarvitse kuitenkaan olla asiantuntija arvostaakseen mallin loistavaa kuvaa. Panasonic tarjoaa peruskäyttäjille pari hyvää automaattiominaisuutta (kuten Dolby Vision IQ:n), jotka tekevät kuvasta optimaalisen ja säilyttävät elokuvantekijöiden visiot – eikä katsojan tarvitse vaivata päätään sen enempää! Voi vain nauttia kuvasta sellaisena kuin ohjaaja sen tarkoitti.

Karakter
Panasonic HZ1000
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Mitä väriloistoa!

Ääni & Kuva
Scroll to Top