Sony oli ensimmäisiä valmistajia, joka haastoi LG:n tämän kotikentällä ja ryhtyi hyödyntämään patentoitua OLED-teknologiaa omissa tuotteissaan. LG:n OLED-paneelit yhdistettynä Sonyn jalostuneeseen ääni- ja video-osaamiseen on osoittautunut varsin menestykselliseksi reseptiksi.
Tällä kertaa testipöydällämme oleva malli KD-55AG8 on hieman riisutumpi ja edullisempi versio vuoden 2019 lippulaivamallista AG9. Videoprosessori on hitusen vaatimattomampi (X1 Extreme huippuversion X1 Ultimaten sijaan) eikä kuvankäsittely siksi ole yhtä huikeaa kuin lippulaivamallissa. Toisaalta AG8:ssa on käytetty samaa nerokasta Acoustic Surface -teknologiaa kuin AG9:ssä. Lisäksi käyttöjärjestelmä on Androidin uusin – näiden tekijöiden ansiosta AG8 on erittäin kiinnostava vastustaja LG:n omille OLED-näytöille.
Design
Sonyn OLED-televisiot ovat niukkalinjaisia ja hillityn mustia. Design saa ne näyttämään monia kilpailijoitaan kalliimmilta ja hienommilta – ei kiiltävää kromia eikä turhia logoja sotkemassa ilmettä. Kun tarkastelee näyttöä sivulta, näkee, miten tajuttoman ohut OLED onkaan. Takana tosin on selvä kyttyrä, joka kätkee sisäänsä kaiuttimet, virtalähteen ja muun elektroniikan. Möykky erottuu selkeästi muusta televisiosta ja myös seinäasennuksessa sen huomaa.
Kaareva jalusta on tyylikäs ja näppärä, sillä sen ansiosta television korkeuden voi valita kahdesta vaihtoehdosta: näytön saa joko melkein tasoon kiinni, tai sitä voi nostaa sen verran, että ruudun alle mahtuu soundbar.
Käyttö ja ominaisuudet
Sony luottaa Googleen ja on käyttänyt Androidin käyttöjärjestelmää jo vuosia. KD-55AG8 ei ole poikkeus, ja se varustettu 8.0-versiolla, johon on tehty lukuisia käyttöä helpottavia parannuksia. Valikko on hallittavampi, ja AG8 todistaa, että kone on tullut myös nopeammaksi. Sovellukset latautuvat salamannopeasti ja valikot reagoivat käskyihin heti. Todellinen huippumoderni kokemus! Ainakin melkein…valitettavasti kaukosäädin on jäänyt menneisyyteen lukuisine nappeineen, joiden painelu on kaiken lisäksi epämiellyttävää. Tämän luokan tv olisi mielestämme ansainnut Sonyn uuden premium-kaukosäätimen, joka on tyylikästä harjattua terästä ja jollainen löytyy esimerkiksi XG95- ja AG9-mallien paketeista.
Kuvanlaatu
Jos haaveilet AG9-lippulaivamallista, mutta 2 500 euroa tuntuu liian suurelta sijoitukselta 55-tuumaisesta, niin AG8 on varsin varteenotettava vaihtoehto. Videoprosessorin eroa lukuun ottamatta eivät mallit poikkea toisistaan sisäpuolelta juurikaan. Vielä hetki sitten AG8:n videoprosessori X1 Extreme oli Sonyn paras, ja se tekee edelleen loistotyötä erilaisten kuvasisältöjen käsittelyssä. Etenkin haluamme nostaa esiin liikkeiden toistumisen; liikkeet ovat sulavia ja luonnollisia eikä nykimistä tapahdu – täydellinen tv jalkapallon tai lätkän katseluun siis!
Televisiossa on monia valmiita kuva-asetuksia, joista eniten mieleemme on Cinema Pro. Se on väriensä puolesta neutraalein, joten kuva on luonnollinen ilman kummaa värikylläisyyttä tai terävyyttä.
Kuvanlaatu yleisesti ottaen ei yllätä hyvässä tai pahassa. AG8 edustaa hienoa OLED-teknologiaa, jossa kontrasti on mahtava ja musta syvää, joten synkkäsävyisten leffojen ja sarjojen katselu on todellinen nautinto. Valoisuudessa ei tietenkään näy epätasaisuuksia eikä LCD-näytöistä tuttua halo-efektiä ilmene. On kuitenkin todettava, että kuvanlaadullisesti AG8 on hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä AF8, eli sukupolvien välillä ei ole kuvan suhteen tapahtunut merkittävää edistystä.
Testatessamme huippumalli AG9:ää ilahduimme kuvanlaadusta, mutta kaipasimme kirkkauteen pientä potkua, minkä huomasi etenkin haastavien HDR-sisältöjen kohdalla. Ei siis ole yllätys, että myös AG8:n valontuotto on suhteellisen heikko. Sony on päättänyt suosia pieniä yksityiskohtia kontrastin kustannuksella, mikä näkyy kirkkaiden kohtausten (maksimiltaan noin 550 nitiä) intensiteetissä.
Tällä saralla LG on kirinyt tahtia tämän vuoden televisioissaan, joiden kirkkautta on nostettu huomattavasti (700-800 nitiä). Sonyn mallin hinta kirjoitushetkellä pyörii 1 500 euron kieppeillä, joten se asettuu LG:n B9- ja C9-mallien välimaastoon. Suorassa vertailussa näihin Sonylla on vähemmän hehkua ja intensiteettiä kirkkaissa kohdissa.
Vaikutelmamme on, että Sony KD-55AG8:n kuvanlaatu on erinomainen, mutta se ei onnistu syrjäyttämään kotikenttäetua nauttivaa LG:tä.
Äänenlaatu
Sony erottautuukin muista OLED-televisioista etenkin äänentoistollaan. Kilpailijoilla on perinteiset kaiuttimet näytön alaosassa, mutta Sony on keksinyt käyttää OLED-paneelia itsessään kaiutinkalvona. Kuvapaneelin takana on kaksi ”vibraa”, jotka saavat paneelin värähtelemään ja luomaan ääntä. Metodi ehkä kuulostaa kummalta mutta se toimii uskomattoman hyvin!
AG8:n ääni on kirkas ja täyteläinen, ja mikä parasta, se tulee suoraan näytöstä. Näin leffaelämys on entistäkin yhdenmukaisempi ja puhetta oikeastaan helposti seuratakin, kun ääni tuntuu todella tulevan ruudulla näkyvien hahmojen suusta.
Supersankari Luke Cagen ja hänen vihollisensa Cottonmouthin (Marvelin Luke Cage -sarja Netflixissä) keskustelu on viettelevän läsnäolevaa ja tarkkaa. Samaa voi sanoa myös Breaking Badin, Better Call Saulin ja muiden dialogia korostavien sarjojen osalta.
Sonyn sisäänrakennettu audiojärjestelmä ei sinänsä korvaa kallista ja laadukasta Atmos-soundbaria, mutta ilman sellaistakin pärjää – ja tätä me emme usein suosittele!
Johtopäätökset
Sonyn edullisin 2019 OLED-malli on eittämättä erittäin herkullinen televisio. Kuvanlaatu on vahvaa ja niin hyvää kuin OLED-malleilla yleensäkin, design on tyylikästä ja rakenne laadukkaan oloinen. Uusin Android-käyttöjärjestelmä on helppokäyttöinen ja liitännät hyvät. Kaukosäädin tosin on muinaismuisto. Suurin ilonaihe on television ääni – AG8 on yksi harvoja televisioita, jonka oma ääni on niin hyvä, ettei erillinen soundbar ole välttämätön. Niinpä AG8 on loistovaihtoehto sellaiselle, joka havittelee laadukasta ääntä ja kuvaa ilman laite- ja johtoröykkiöitä.