Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser PXC 550-II

Loistoääntä huomaamattomassa paketissa

Sennheiser pelaa varman päälle ja on päivittänyt laatumallinsa säätyvällä vastamelulla ja ääniohjauksella. Käyttöliittymä on ikävästi kärsinyt vähän matkan varrella.

/ 25.01.2020 - 13:00
Sennheiser PXC 550-II

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Markkinoiden parasta ääntä ja virheetön vastamelu. Miellyttävä istuvuus ja riittävän kompakti koko.
  • Uudet ominaisuudet tuntuvat päälleliimatuilta. Minikokoisten nappien ja sormikoreografian opettelu tekee kuulokkeiden ohjaamisesta hankalaa.

Kuulokemestari Sennheiserilla on peräti kaksi huippumallia vastamelukuulokkeiden (Active Noise Cancellation, ANC) mallistossa, ja molemmat ovat saaneet uuden sukupolven edustajat: Momentum 3 Wireless siistiin sisätyöhön ja PXC 550-II matkustamiseen.

Sennheiser PXC 550-II on hillitty ja suhteellisen pieni over-ear-malli. Ovaalit kupit ovat mattamustaa muovia, ja panta on päällystetty tekonahalla. Kuulokkeet on tarkoitettu matkakäyttöön, joten kaikki taittuu nätisti kokoon kuten tämänlaatuiselta tuotteelta sopii odottaa.

PXC 550 II Front
Kuulokkeiden ulkoasu on hillityn tyylikäs. Kuva: Sennheiser

PXC 550-II ei ole kuulokemalli, jota pidetään brassailun vuoksi. Ulkoasu on niin hillityn huomaamaton, että vain kiinnikkeen hyvin pienestä logosta voi huomata valmistajan olevan Sennheiser – eikä esimerkiksi Bose tai Sony, jotka näyttävät muuten samoilta.

PXC 550-II on tarkoitettu langattomaan käyttöön, mutta lentoja varten mukana tulee myös johto ja lentokoneadapteri siltä varalta, että eksyy niin vanhaan koneeseen, että kaksipiikkiselle on yhä tarve.

Lue myös: Sennheiser Momentum True Wireless

Langatonta luksusta

Sennheiserin loistavien langattomien kuulokkeiden kolmas sukupolvi tuo tullessaan uusia ominaisuuksia.

Ensinnäkin yhtenä erona edeltäjään on tämän päivän odotusten mukaisesti vastamelulla eri säätövaihtoehtoja: täysi vastamelu, vaihteleva vastamelu tai ei ollenkaan vastamelua. Jos valitsee keskimmäisen, pitää vielä valita, haluaako automaattisesti ympäristön ääniin mukautuvan vastamelun vai ”tuulivastamelun”. Voimakkainkin vastamelu on onneksi musiikille helläkätinen.

PXC 550 II foldedKuulokkeet sammuvat itsestään, kun kuppeja kääntää 90 astetta. Kuva: Sennheiser

Hankala sovellus

Sennheiser Smart Control -sovelluksessa voi valita vastamelun ja muuttaa ääniprofiilia. Profiileja löytyy nimensä mukainen ”Neutral”, uhkeabassoinen ”Club” ja keski- eli puherekisteriä painottava Movie, joka sopii toki myös lauluäänten korostamiseen.

Sovellus itsessään on kuitenkin surkea. Kuulokkeet pitää laittaa pois päältä ja yhdistää kännykkään uudelleen aina, kun sovellusta haluaa käyttää – ”turvallisuussyistä”. Aika usein homma menee puihin vaikka puhelin olisikin jo listannut kuulokkeet tunnistetuksi Bluetooth-laitteeksi.

Akku kestää 20 tuntia Bluetooth ja vastamelu päällä. Virransäästön nimissä kuulokkeet sammuvat itsestään, kun kuppeja kääntää 90 astetta. Toimii hyvin, mutta annan kyllä miinusta siitä, etteivät kuulokkeet sammu automaattisesti, kun ne laittaa pöydälle – kuten monella muulla valmistajalla. Tässä piilee vaara, ettei kuppeja muista taittaa ja kuulokkeista onkin seuraavan kerran akku loppu. Tavallinen virtakytkinkin olisi voinut olla poikaa.

Jotkut valmistajat suosivat kosketusohjausta kuulokkeissaan, kun taas toiset luottavat paineltaviin nappeihin. Sennheiser on valinnut molemmat, mutta jotenkin onnistunut hukkaamaan molempien maailmojen parhaat puolet. Kappaleen valinta, puhelut ja volyymin säätö hoituvat, kunhan muistaa 11 (!) liikettä sormellaan. Vastamelu taas toimii pienellä liukusäätimellä, josta valitaan sen aste: täysillä, vaihteleva tai pois. Näin ei tule vahingossa säätäneeksi vastamelua. Toisaalta säädintä on mahdoton paikallistaa ilman, että kuulokkeet ottaa ensin pois päästä. Puheohjaus tottelee vain oikeaa peukaloa, sillä se löytyy kupin takaa alhaalta. Bluetoothia varten on minikokoinen nappula, jota ei onneksi tarvita, ellei satu olemaan lentokoneessa, jossa radiosignaali on kielletty. Nyt on nimittäin paljastettava, että en kytke Bluetoothia pois lennoilla – eikä toistaiseksi yksikään kone ole pudonnut sen takia.

Äänenlaatu

Testissä käytimme Sennheiser Smart Control -sovelluksen neutraalia ääniasetusta. Sen kanssa soundi on lämmin ja miellyttävä ja toimii useimpien musiikkityylien kanssa. Basso erottuu selvästi mutta ei hallitse (vaikka sekin onnistuu sovelluksen avulla). Keskirekisteri on selkeä ja laulu toistuu vapaasti ja luonnollisesti. Vastamelu ei sotke soundia yhtään.

Diskantti on hivenen vaisu, joten esimerkiksi hi-hatin iskut tuntuvat vähän kesyiltä. Ei se huono ole mutta vähän laiska kuitenkin – tähänkään vastamelulla ei ole vaikutusta suuntaan tahi toiseen.

Kaiken kaikkiaan Sennheiser PXC 550-II on aidosti kuulokemalli, jolla sopii kuunnella musiikkia myös hälyisissä ympäristöissä. Tämän ansiosta se asettuu ehdottomasti vastamelukuulokkeiden parempaan päähän samalle tasolle Sony WH-1000 XM3:n ja Bose NCH 700:n kanssa. Se ei ole yhtä avoin kuin hifikuuloke DALI IO-6, mutta toisaalta sen vastamelu toimii paremmin.

Johtopäätökset

Sennheiser PXC 550-II on luonnollinen jatke edeltäjälleen, jotka molemmat ovat erinomaisia premiumluokan vastamelukuulokkeita. Siinä on kaikki ominaisuudet, joita vuonna 2020 vastamelukuulokkeelta odottaakin, mukaan luettuna säätyvä vastamelu ja puheohjaus. Käyttäjän näkökulmasta uudet ominaisuudet tuntuvat vähän päälleliimatuilta, ikään kuin ne olisivat taistelleet käyttöliittymässä elintilastaan. Onneksi – ja mikä tärkeintä – Sennheiser on säilyttänyt erinomaisen äänenlaadun, jota vastamelu ei heikennä lainkaan. Tässä hintaluokassa kilpailijoita löytyy Bosen, Sonyn, B&W:n ja muutaman muun tallista. Jos hillitty design miellyttää eikä sovelluksen monimutkainen käyttö haittaa, on tässä loistava matkakumppani, joka ei vie liikaa tilaa käsimatkatavaroista.

John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top