Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sennheiser Momentum True Wireless 2

Uusi suosikkimme

Sennheiser kurottaa korkealle Momentum True Wireless -kuulokkeiden uudella versiolla.

/ 26.04.2020 - 00:00
Sennheiser Momentum True Wireless 2

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Loistava äänenlaatu, helppokäyttöisempi, mukava istuvuus ja vihdoinkin kunnollinen akunkesto! Aktiivinen vastamelukin on joissakin tilanteissa paikoillaan.
  • Kuulokkeiden käyttäjän puheluääni on hieman sulkeutuneempi kuin edeltäjässä. Peleissä ja elokuvissa ilmenee viivettä.

Sennheiser on suosikkejamme täysin langattomien kuulokkeiden saralla. Momentum True Wireless loisti testissämme kirkkaana kauniin äänensä ja premium-tuntumansa ansiosta.

Äänenlaadultaan harva täysin langaton kuulokemalli yltää samalle tasolle Momentum True Wirelessin kanssa. Ehkä ei yksikään, koska jos minun pitäisi ostaa nappikuulokkeet pelkän äänenlaadun perusteella, ostaisin Momentumit.

Eivät nekään virheettömät ole. Minulle aktiivisen vastamelun puuttuminen ei ole kauhean iso miinus, vaikka sekä Sony WF-1000XM3 että Apple AirPods Pro todistavat, että ominaisuudelle on käyttöä.

Edeltäjän ongelma: keskinkertainen akku

Suurin este Sennheiser Momentum True Wirelessin ostamiselle on sen akunkesto. Itse kuulokkeet jaksavat soittaa 4 tuntia, mutta minusta niistä loppuu akku koko ajan; useammin kuin samoilla spekseillä varustetuista kilpailijoista. Kotelosta saatava 8 tuntiakin on vähän niin ja näin. Kun laittaa kotelon laatikkoon ja hakee sen parin päästä käyttöön, onkin akkua huvennut itsekseen.

Ero vaikkapa Beats Powerbeats Prohon on merkittävä: kotelo lupaa 15 tuntia lisää soittoaikaa, ja lataus säilyy siinä paljon paremmin. Beatsin napitkin varaavat akkua 9 tunniksi, mikä tekee niistä erinomaiset pitkäaikaiseen käyttöön.

Sennheiser Momentum True Wireless 2
Kuulokkeet ovat entistä pienemmät, mutta ero ei ole suuren suuri. Kuva: Sennheiser

Nyt: 28 tuntia

Edeltäjän tylsä puute on nyt korjattu, ja Sennheiser on pakannut nappeihin 7 tunnin akunkeston ja koteloon 21 tuntia lisää – yhteensä 28 tuntia soittoaikaa siis. Tuplasti enemmän kuin ennen!

Linjakkaampi design

Edeltäjän istuvuus oli kohdallaan, mutta joidenkin makuun napit olivat turhan isot ja kömpelöt. True Wireless 2 on hieman pienempi ja linjakkaammin muotoiltu malli. Eroa ei ensin huomaa, mutta kun katsoo tarkalla silmällä, huomaa, että nappien halkaisija on entistä pienempi.

Kotelosta uuden ja vanhan mallin erot huomaa selvemmin. Kangaspäällyste on tummempi ja Sennheiserin logo on muuttunut mustasta valkoiseksi.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 with case
Kuva: Sennheiser

Puheluiden äänenlaatu

Pienemmästä koostaan huolimatta uudet Momentum Truw Wireless -kuulokkeet ovat saaneet lisäksi aktiivisen vastamelun, mikä vaatii entistä useamman mikrofonin sijoittamista nappeihin. Vastamelu hyödyttää myös puheluissa, jos puhuu hälyisässä ympäristössä.

Vaikka vaativimmissa ympäristöissä äänenlaatu onkin varmasti parempi kuin ennen, on oma ääneni vastaanottajalle sulkeutuneempi kuin vanhassa mallissa. Ääni on yhä selkeä mutta ylä-äänet vaimeammat. Kun vaimoni soittaa – meillä molemmilla on iPhone – toistuvat konsonantit vanhalla kuulokemallilla selkeämmin ja sanoista saa paremmin selvää. Äänenlaatu ei ole erityisen huono, mutta ehkä odotusten vastaisesti se ei myöskään ole parempi kuin ennen.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 white
Sennheiser Momentum True Wireless 2 on saatavana myös valkoisena. Kuva: Sennheiser

Aktiivinen vastamelu

Vastamelu toimii vain matalille taajuuksille. Se on loogista, sillä napit itsessään vaimentavat korkeita taajuuksia. Kuvittele itsesi lentokoneeseen (niin vissiin!), jossa tavalliset kuulokkeet eivät saa vaimennettua matkustamon matalaa huminaa, vaan tarvitaan vastamelu torjumaan väsyttävät äänet.

Yritin simuloida matalaa huminaa kaiuttimistani (ei tässä lentokoneeseenkaan pääse testailemaan), jonka perusteella sanoisin, että vastamelu auttaa hiukan mutta ei ole kovin merkittävä ominaisuus.

Momentum True Wireless 2 ei ole vastamelultaan yhtä tehokas kuin Sony WF-1000XM2 tai Apple AirPods Pro, mutta suoriutuu hyvin.

Sennheiser Momentum True Wireless 2
Istuu kuin valettu! Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteydet

Kun kuulokkeita käyttää ensimmäisen kerran, ne otetaan kotelosta ja etusormea pidetään nappien päällä. Sen jälkeen napit etsitään kännykän tai tietokoneen Bluetooth-laitteiden listasta. Smart Control -sovelluksesta voi valita, haluaako vastata puhelimeen automaattisesti laittamalla oikean napin korvaan, käytetäänkö Transparent Hearing -ominaisuutta (joka päästää ympäristön ääniä kuulokkeiden läpi, mikä on etenkin vilkkailla kaduilla turvallista). Käytän tätä ominaisuutta paljon enemmän kuin vastamelua, ja se menee automaattisesti päälle, kun vastaan puheluihin ja osallistun etäkokouksiin.

Sovellus toimii hyvin, mutta en ymmärrä taajuuskorjainta. Sormea liikutellaan näytöllä, kunnes ääni on halutunlainen. Jos sormea vetäisee oikealle tai vasemmalle, muuttuu ääni erikseen sen puolen kuulokenapissa – hyvin hämmentävää. Onneksi äänenlaatu on todella hyvä neutraalilla asetuksella.

Käyttö

Korvanapit tottelevat suoraa ohjausta. Oikealle ja vasemmalle napille on omat toimintonsa: esimerkiksi vasemmalla etusormella saa kelattua kappaleita soittolistalla, laitettua musiikin pauselle ja vastattua puhelimeen.

Oikean käden sormi käskyttää puheavustajaa yhdellä painalluksella ja kahdella saa aktivoitua Transparent Hearing -ominaisuuden. Kolmella painalluksella vastamelu menee päälle tai pois. Ensin toimintojen ja painallusten määrä tuntuu sekavalta, mutta käyttöön tottuu nopeasti. Haluamansa toiminnot voi määritellä sovelluksesta.

Viive

Ikävä kyllä kokeillessani True Wireless 2 -kuulokkeita pelien ja elokuvien kanssa huomasin 200–300 millisekunnin viiveen olevan liikaa, jotta elämys olisi kohdillaan. On aika häiritsevää pelata autopeliä ja kuulla jokainen törmäys jälkikäteen. Tämä vaiva ei ole ainoastaan Sennheiserin ongelma, mutta monilla olisi opittavaa tässä suhteessa vaikkapa Beatsin Powerbeats Pro -mallilta.

Äänenlaatu

Äänenlaatu on identtinen True Wireless 1:n kanssa, eli jos omistat jo ensimmäisen mallin, ei välttämättä ole niin suurta hyötyä tai iloa vaihtaa uudempaan. Paitsi tietysti jos pidempi akunkesto on itselle ratkaiseva tekijä.

Basso on tiukka ja täyteläinen, joten pop ja räppi toistuvat viihdyttävästi. Basso ei kuitenkaan dominoi, kuten tuppaa käymään esimerkiksi RHA TrueConnectin ja Supra Nero-TX:n kohdalla. Laulu soi kauniisti ja ilmavasti, ja kitara ja piano kasvavat hyvänkokoisiksi. Samalla resoluutio on parempi kuin Powerbeats Prossa, ja keskirekisteri on Sennheiserilla täyteläisempi ja luonnollisempi.

Momentum True Wireless 2 vs Momentum True Wireless
Sennheiser Momentum True Wireless 2 (oikealla) erottuu edeltäjästään etenkin tummemman kotelonsa perusteella. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Vivahteikas musiikki

Naisten lauluäänissä kuuluu hyvää ilmavuutta ja rintaäänissä tarpeellista voimaa. Susanne Sundførin haastava ääni on hyvä testi kuulokkeille: parhaimmillaan se on kaunis ja vahva, mutta huonoista kuulokkeista se kääntyy helposti viiltäväksi ja kirskuvaksi. Momentum True Wireless 2 onnistuu toistamaan laulun voimakkaasti ja ilmavasti, ainakin niin ilmavasti kuin Bluetoothilla nyt on mahdollista. Kuulokkeet tukevat aptX- ja AAC-siirtoa, mutta ne eivät tarjoa täysin pakkaamatonta ääntä.

Aito äänenlaatua lähimmäksi pääsee aptX HD- tai vielä paremmin Sonyn LDAC-koodekkia käyttämällä. Niitä ei kuitenkaan löydy Momentum True Wireless 2 -mallista, vaan silloin vaihtoehtona on Sony WF-1000XM3.

Sonyn nappikuulokkeet ovat äänen puolesta suosikkejamme, mutta bassoltaan hieman hillitympi ja tasapainoisempi kuin Sennheiser. Sennheiserilla on diskantissa enemmän energiaa, joka tuo vivahteet esiin paremmin, mutta Sony WF-1000XM3 on lineaarisempi. Omaan makuuni Sennheiser saa musiikin dynamiikoista enemmän irti, jolloin musiikki soi eläväisemmin. Sonylla ääni saattaa ajoittain katketa, mitä Momentum True Wireless 2:n kohdalla ei pääse käymään.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 lifestyle
Kuva: Sennheiser

Johtopäätökset

Sennheiser Momentum True Wireless 2 on äänenlaatunsa ja istuvuutensa puolesta yhtä hyvä kuin edeltäjänsäkin. Molemmat ovat aivan loistavua, joten on helppo ymmärtää, miksei niitä ole sorkittu.

Muita puolia on sen sijaan paranneltu. Tärkeimpänä akunkestoa, joka on kasvanut 4 tunnista 7 tuntiin napeissa itsessään ja 8 tunnista 21 tuntiin kotelosta. Yhteensä 28 tunnin soittoajan turvin voi huoletta lähteä lomamatkalle. Mikä näillä näkymin voi tapahtua joskus vuonna 2021…

Toinen parannus on vastamelun lisääminen. Aktiivinen vastamelu vaimentaa matalat äänet, joita napit itsessään eivät sulje ulos. Vastamelu ei ole supertehokas mutta toimii hyvin.

Jos omistaa jo ensimmäisen sukupolven malli, ei kannattane vaihtaa uuteen – paitsi jos lyhyt akunkesto on alkanut tökkimään. Muiden kannattaa ehdottomasti mieluummin valita True Wireless 2, vaikka vanhempi malli sattuisikin olemaan alennuksessa.

Momentum True Wireless 2 on uusi referenssimme, joihin tulevia kilpailijoita vertaamme.

 

Mittaukset

Sennheiser True Wireless 2 frequency responseSennheiser Momentum True Wireless 2:n taajuusvaste mitattuna MiniDSP EARS -mittausmikrofonia ja REW-ohjelmaa käyttäen.

Taajuuskäyrä näyttää hyvältä 6 Hz:n yläpuolella ilmenevää vahvaa vahvistusta lukuun ottamatta. Voisi luulla, että se johtaa liian korkeaa diskanttia, mutta subjektiivisesti kuunnellen kuulokkeet vaikuttavat tasapainoiselta. Taajuusvaste on identtinen edeltäjän kanssa.

True Wireless red vs WF 1000XM3 purple vs Powerbeats Pro navy
Taajuusvasteet vertailussa: Sennheiser Momentum True Wireless 2, Sony WF-1000XM3 (liila) ja Powerbeats Pro (tummansininen).

Powerbeats Prossa on notkahdus sekä 7 kHz:n että 15 kHz:n kohdalla, mikä tekee diskantista erottuvan mutta jokseenkin monotonisen 10 kHz:n kieppeillä. Sennheiser on tässä enemmän omaan makuuni. Sonyn taajuusvaste on tasaisempi kuin kahdella kilpailijalla. Basso on luonnollisempi kuin Sennheiserilla mutta kokonaisuutena Sennheiser on dynaamisempi ja tenhoavampi.

Momentum True Wireless 2 vs Powerbeats Pro vs WF 1000XM3 distortion scaled 1
Vääristymät: Sennheiser Momentum True Wireless 2, Beats Powerbeats Pro ja Sony WF-1000XM3.

Osa Momentum True Wireless 2:n viehättävyydestä voi perustua vääristymiin. Tähän arvioon ei kannata liiaksi tukeutua, sillä emme voi taata miniDSP EARSin tarkkuutta.

Perussointi on ylin käyrä. Kulmikas ruskea käyrä alinna esittää hälypohjaa.

Ylinnä on kaksi käyrää, jotka edustavat ylä-äänten vääristymiä. Ne seurailevat hälypohjaa. Sinapinkeltainen käyrä on kolmannen ylä-äänen vääristymä. Se pysyy lähes koko matkalla pohjahälyn alla.

Powerbeats Prossa on enemmän vääristymää kuin Sennheiserilla, etenkin kuuluvassa 2-3 kHz:n rekisterissä. Tässä ylä-äänen vääristymä erottuu hälypohjasta.

Sony WF-1000XM3 on paljon häiriötä 1 kHz:n kieppeillä, samoin ylhäällä. Ehkä tämän takia Sennheiser Momentum True Wireless 2 on parempi musiikin kanssa.

Huom! Mittaukset on tehty aptX:ää ja AAC:tä käyttäen. Sonyn kuulokkeet olisivat todennäköisesti näyttäneet toisenlaisilta LDAC:n kanssa, mutta mittauskäytössä ollut Windows-kone ei tukenut sitä.

Karakter
Sennheiser Momentum True Wireless 2
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top