Television naamioiminen taulumaiseksi on ollut monen valmistajan haaveena, mutta tähän mennessä Samsung on onnistunut parhaiten: fiksu design mahdollistaa kehyksien vaihtamisen ja valikoimisen erivärisistä puunsävyistä, joten se sulautuu seinälle kuin mikä tahansa taulu. Etenkin myös siksi, että suljettuna ollessaan ruudulle voi valita valmisgalleriasta taidetta tai ladata siihen vaikka oman valokuvansa. Ei ihme, että sisustuspiireissä The Frame on suosittu televisio!
Vuoden 2020 malli on jo neljännen sukupolven edustaja, mutta ulkoa kaikki on kuten ennenkin. Kuoren sisältä löytyy kuitenkin paljon uutta: The Frame LS03T on saanut uuden kuvapaneelin (LCD Dual LED -tekniikalla), joka lupailee parannuksia katselukulmaan ja kontrastiin. Lisäksi televisiosta on saatavilla kaksi uutta kokoa, eli The Frame on nyt valittavissa 32-tuumaisesta 75-tuumaiseen!
Kotinsa voi siis varustaa taulu-tv:llä keittiötä ja leffahuonetta myöten!
Design
Designiin Samsung ei ole tehnyt muutoksia sitten viime näkemän. LS03T-uutuus on aivan yhtä linjakas ja tyylikäs kuin aiempienkin sukupolvien mallit.
Jalat ja laitteen takaosa ovat kokeneet pieniä muutoksia, millä tuskin on suurta merkitystä suurimmalle osalle. Useimmat kun ripustavat The Framen varmasti mieluiten seinälle television mukana tulevan ”No Gap” -seinäkiinnikkeen avulla. Kiinnike varmistaa, että televisio tulee seinään kiinni ja sulautuu näin taulujen keskelle huomaamattomasti.
Kaikki liitännät on sijoitettu Samsungin ulkoiseen ”One Connect” -laatikkoon, josta lähtee vain yksi litteä virta- ja signaalijohto itse televisioon. Mukana tuleva johto on 5 metriä pitkä, ja lisävarusteena saa vielä pidemmän. Niinpä television sijoittelu on helppoa ilman laitteesta roikkuvaa rumaa johtospagettia.
Vaihdettavat kehykset (lisävaruste) ovat The Framen olemuksen ydin. Ne kiinnittyvät magneeteilla ja ovat saatavilla monessa värissä. Meistä kehykset kuuluvat tähän televisioon, sillä ilman niitä se näyttää varsin tylsältä ja riisutulta. Onkin siis hyvä uutinen, että Samsung ja Gigantti ovat päättäneet alentaa kehysten hintaa tänä vuonna sataan euroon eli alle puoleen siitä, mitä ne aiemmin kustansivat.
Käyttö ja ominaisuudet
Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmä on myös päivitetty tälle vuodelle. Grafiikat ovat terävämmät ja värit miellyttävämmät entisen kirkkaan valkoisen valikon sijaan. Valikko toimii nopeasti ja tottelee kapeaa ja ergonomista kaukosäädintä hyvin. Kaukosäädin toimii Bluetoothilla ja eikä siis ole niin tarkka osoittelun osumisesta juuri vastaanottimen suuntaan kuin tavalliset infrapunasäätimet.
Samsung on myös laajentanut ennestäänkin roimaa sovellusvalikoimaansa: Apple TV:n ja AirPlay 2:n lisäksi omenakäyttäjille on tarjolla nyt myös Apple Music. Rakuten-videokauppa on melko tuore tulokas, josta löytyy elokuvia ja sarjoja 4K HDR -laadulla. Aloitusvalikkoon voi valita omat suosikkinsa, kuten Netflixin, HBO:n, Canal Digitalin ja Amazon Primen.
HDMI 2.1
The Framen 2020-mallin One Connect -liitäntälaatikossa on tapahtunut myös muutoksia. HDMI-liitännät ovat nyt HDMI 2.1 -standardia, joka tukee monia uusia ominaisuuksia: 4K-videota 120 fps:n nopeudella (High Frame Rate/HFR), vaihtelevaa virkistystaajuutta (Variable Refresh Rate, VRR) ja automaattista latenssiasetusta (Auto Low Latency Mode, ALLM). Mainitut ominaisuudet ovat tärkeässä roolissa seuraavan sukupolven pelikonsoleissa, joissa alhainen viive (input lag) ja paras mahdollinen suorituskyky voivat olla ratkaisevia pelin lopputuloksen kannalta. Mittasimme Samsungin näytön viiveeksi ennätykselliset 5 millisekuntia peliasetuksella ilman interpolaatiota/liikkeiden pehmennystä. Motion Plus (peleille optimoitu) päällä pääsimme 20 ja 30 millisekunnin välille.
Kannattaa huomioida, että vain 55-, 65- ja 75-tuumaiset versiot tukevat kaikkia uusimpia HDMI-ominaisuuksia. Pienimmissä 32-, 43- ja 50-tuumaisissa malleissa on 50 Hz:n virkistystaajuus 100 Hz:n sijaan, joten nopeammat ruutunopeudet (HFR, VRR ja 4K/60p) eivät onnistu. 32-tuumaisen kohdalla on tyydyttävä Full HD 1080p -resoluutioon.
Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä mainittakoon eARC, eli aiempaa laajemman kaistanleveyden omaava äänenpalautuskanava. Se mahdollistaa muun muassa korkearesoluutioisen äänensiirron (24 bittiä/192 kHz) esimerkiksi Atmos-yhteensopivaan soundbariin HDMI:n kautta.
Art Mode: digigalleria
Kun television laittaa kiinni, herää The Framen kuva toisella tavalla eloon. Sammutettuun ruutuun voi ladata omia kuvia pyörimään vaikka slideshow’na.
Tai sitten voi tehdä tilauksen Samsungin Art Storeen, jossa on saatavilla yli tuhat taideteosta niin kuuluisilta taidemaalareilta kuin valokuvaajiltakin. Tilaus on ilmainen kolme kuukautta television ostosta, jonka jälkeen se maksaa noin 5 euroa kuukaudessa.
Art Storen 2020-versiossa tarjolla on kuratoituja valintoja, joita televisio suosittelee omien suosikkiesi perusteella. Taideteokset on luokiteltu aiempaa paremmin, joten kiinnostavaa taidetta on nyt helpompi löytää.
Tämän vuoden Frame-malleissa on myös Ambient Mode, joka poikkeaa edellisestä mukauttaen standby-ruudun taustaseinään sopivaksi ja näyttämällä esimerkiksi kellonajan, säätiedot ja muuta.
Kuvanlaatu
Kuten todettua, ei tämän vuoden The Frame ole kokenut suuria muutoksia ulkonäköönsä. Hienous ja uutuusarvo piileekin itse kuvapaneelissa, joka korjaa aiempien mallien kuvanlaadullisia puutteita.
Aiemmissa Frame-sukupolvissa oli melko tavalliset reunavalaistut LCD-paneelit ilman paikallista himmennystä tai muita hienoja ominaisuuksia. Niinpä kontrasti oli laadultaan keskinkertainen. Viime vuoden versio (LS03R) sai päivityksessä QLED-värisuotimen ja paremman suoritustehon, mikä kohensi kuvanlaatua jo huomattavasti.
Tänä vuonna emme vieläkään näe LED-taustavalaistusteknologiaa, mutta sen sijaan Samsung tarjoaa reunavalaistuksen kahdella (Dual LED) erisävyisellä LED-valolla: kylmällä ja lämpimällä valkoisella. Näin väritasapainon pitäisi olla pehmeämpi ja kontrastin huomattavasti parempi, ja valovuotoa paljon vähemmän kuin aiemmissa malleissa. Samsungin mukaan katselukulman pitäisi näin ollen olla parempi.
Kysymys kuuluukin, että tarjoaako Dual LED oikeasti kuvanlaadullista parannusta, vai onko keisarilla vain uudet ledivalot? Tutkiaksemme asiaa laitoimme QE55LS03T-mallin testipenkille vuoden 2019 LS03R-mallin viereen.
Testataan saman tien korkealaatuisella materiaalilla: pannaan pyörimään Will Smithin tähdittämä Gemini Man, joka tarjoillaan 4K HDR Blu-rayna 60 fps:n kuvanopeudella. Tällaisella lähdemateriaalilla molempien televisiomallien pitäisi päästä näyttämään parastaan. Eikä aikaakaan, kun uuden LS03T:n edut tulevat ilmi!
Vertailussa 2020-malli on selvästi parempi. Valo jakautuu tasaisemmin ja katselukulma on laajempi. Värit eivät muutu kuten vuoden 2019 mallissa, kun katselija siirtyy hieman sivuun.
Viime vuoden LS03R oli värintoistoltaan itse asiassa jo todella vaikuttava, mutta tässäkin 2020 kohoaa paremmaksi. Värit ovat vivahteikkaammat ja siirtymät tummasta vaaleaan sulavammat. Väreissä on enemmän ytyä, mutta ikäviä sivuvaikutuksia ei sen myötä ole kuitenkaan ilmaantunut.
Kohtaukset, joissa Smithin hahmo herää varashälyttimeen, ovat hyvin tummia ja synkkiä, mutta niissä on muutamia pieniä kirkkaita kohtia – kova haaste kaikille LCD-näytöille. Vuoden 2019 malli hukuttaa tummimmat kohdat sinerrykseen, mikä tuntuu vain vahvistuvan, jos kuvaa katselee sivulta. Tavallisen VA LCD -näytön peruspulma.
Dual LEDillä varustettu uutuusmalli suoriutuu tummista kohtauksista paljon paremmin. Ensinnäkin musta on merkittävästi syvempää: LS03T toistaa tummempia yksityiskohtia ilman crushing-ilmiötä ja tummat kohdat muistuttavat enemmän oikeaa mustaa eivätkä sinisenmustaa. Superagentti Henry Broganin (Smith) taistellessa nuorempaa itseään (!) vastaan on kuvassa voimakas taskulampun valo, joka vuoden 2020 mallissa on kontrastiltaan ja intensiteetiltään vahvempi tummaa taustaa vasten. Vaikutelma säilyy myös silloin, kun katsomme ruutua hieman sivusta.
Meistä ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Dual LED oikeasti hoitaisi homman kotiin. Vaikka Samsungin kontrasti on huomattavasti parempi kuin useimmissa LED-reunavalaistuissa televisioissa, on sillä vielä matkaa parhaiden highend-näyttöjen tasolle. Uusi valaistus toimii todella hyvin, mutta ilman paikallista himmennystä eli kirkkauden vaihtelua ruudun eri kohdissa kuten taustavalaistuissa tai OLED-malleissa, ei kontrasti pääse täydellisyyteen. Tämä on silti askel oikeaan suuntaan, varsinkin hinnan huomioiden.
Äänenlaatu
Samsung The Frame on varustettu stereokaiuttimilla ja 2 x 10 watin teholla. Alareunaan sijoitetut kaiuttimet tarjoilevat kirkasta ja täyteläistä ääntä, ja puhe toistuu selkeästi. Soundbar ja subwoofer tekevät silti terää television äänelle, kuten yleensäkin. Tässä kohtaa lienee sopivaa mainita, että Samsung on lanseerannut uuden lifestyle-televisioihinsa sopivan S60T-soundbarmalliston. Tyylikkäillä Kvadratin kankailla päällystetyt uutuusmallit ovat saatavilla kesäkuussa.
Johtopäätökset
Samsung The Frame on pitkään ollut suosikkimme designin ja helppokäyttöisyytensä puolesta, ja paranneltu kuvapaneeli Dual LED -tekniikalla nostaa kuvanlaadun uudelle tasolle. Sekä kontrasti, värit että katselukulma ovat huomattavasti paremmat kuin edellisten sukupolvien malleissa, ja asettaa The Framen kisaamaan kovempia vastuksia vastaan. Äärimmäistä kuvanlaatua kaipaavalle on OLED- ja LED-taustavalaistuksella varustettuja malleja, joissa on parempi kontrasti, mutta jos arvostaa sisustuksellista ulkonäköä, älykkäitä ratkaisuja ja hyvää yleis-tv:tä laadukkaalla kuvalla, on The Frame edelleen parhaita ostoksia.