Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung Q80T

Huippukuvaa puoleen hintaan

Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

/ 05.06.2020 - 11:44
Samsung Q80T

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kuva on terävä ja kontrastiltaan erinomainen, että kuvanlaatu lähentelee jo highend-malleja, vaikka hinta on huomattavasti edullisempi. Loisto-ostos!
  • Q80T:ssä ei ole Samsungin designmalleista tuttuja ominaisuuksia, kuten No Gap -seinäkiinnikettä ja One Connect -johtokoteloa. Kiiltävä paneeli heijastelee jonkin verran.

Olimme kahdeksannessa (hah!) taivaassa testatessamme Samsungin 8K-televisiota hetki sitten, joten on ilmeisesti aika palata maan pinnalle. Vaikka 8K on uskomattoman näköinen, on harvalla siihen vielä varaa. Useimmat tuskin edes harkitsevat maksavansa televisiosta neljää tai viittä tuhatta euroa. Onneksi on edullisempiakin vaihtoehtoja!

Jos ei halua tinkiä kuvanlaadusta mutta pysyä kuitenkin kohtuudessa hinnan suhteen, tulee Samsungin 4K-malli Q80 kuin tilauksesta. QLED-televisiossa on pitkälti samaa teknologiaa kuin Samsungin lippulaivamalleissa, mutta huomattavasti huokeammalla. Ehkäpä maksimaalista suorituskykyä on mahdollista saada ilman henkilökohtaista konkurssiakin?

Samsung Q80T: QLED suoralla taustavalaistuksella

Samsung QE65Q80T
Samsung QE65Q80T. (Kuva: Samsung)

Q80T on Samsungin tämän vuoden malliston tuore tulokas. Nimensä perusteella voisi erehtyä luulemaan, että kyseessä on seuraaja vuoden 2019 mallille Q80R. Ehei! Korealaiset ovat laittaneet nimeämisensä uusiksi, ja Q80T muistuttaa teknisesti enemmän viime vuoden mallia Q70R:ää.

Nimisysteemissä on siis vaikea nähdä logiikkaa, mutta Q70R ei ole pöllömpi vertailukohta: valitsimme sen vuoden 2019 parhaaksi QLED-malliksi. Vuonna 2020 Q80T on edullisin QLED-malli, jossa on suora ledtaustavalaistus. Alemmilla mallinumeroilla varustetut televisiot, kuten Q77T, Q60T tai jopa designmalli The Frame joutuvat tyytymään ledreunavalaistukseen.

Suora ledtaustavalaistus on Samsungin highend-malleista tuttu ominaisuus. Q80T-mallissa on kuitenkin vähemmän led-alueita ja hiukan matalampi kirkkaus kuin huippumalleissa. Toisaalta tämän ruudun suorituskyky todella teki meihin vaikutuksen – ja puoleen hintaan huippuihin verrattuna!

Design

Samsung Q80T S15
Samsung Q80T on tyylikäs ja litteä televisio. Kapea keskijalka antaa hyvin tilaa soundbarin sijoitteluun.  Kuva: Samsung

Q80T-sarjassa on monta kokovaihtoehtoa 49-tuumaisesta 85-tuumaiseen. Tässä testissä tutustuimme tarkemmin 65- ja 85-tuumaisiin.

Samsung Q80T on tyylikäs ja litteä televisio. Kapea keskijalka antaa hyvin tilaa soundbarin sijoitteluun.  Ruutua ympäröi niin kapea kehys, että näyttää kuin kuva jatkuisi aivan reunaan saakka. Suorasta ledtaustavalaistuksesta huolimatta näyttö on melko ohut – hieman paksumpi kuin ohuimmat OLED-mallit, mutta ei mitenkään häiritsevästi.

Jos Samsungin kalliimmat mallit ovat tuttuja, jää helposti kaipaamaan muutamaa ominaisuutta. Q80T:ssä on tavallinen seinäkiinnitys, eli ei Samsungin hienoa No Gap -kiinnitystä, jolla ruudun saa lähes aukottomasti seinää vasten. Myös erinomainen One Connect -kotelo puuttuu, eli näppärä laatikko, johon kytkennät piilotetaan. Niinpä Q80T on perinteisempi ilmestys siinä mielessä, että johdot roikkuvat television takaa. Ne saa sentään kuljetettua television jalkaa pitkin.

Käyttö ja ominaisuudet

Samsung Q80T Tizen
Samsungin valikko on päivitetty sovellusvalikoiman ja ilmeen suhteen. Kuva: Audun Hage

Samsung Q80T on ehkä tämän vuoden keskikastia, mutta ominaisuuksiltaan se kuuluu lähemmäs huippumalleja.

Suoratoistopalveluja on hyvin saatavilla: Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten ja pian myös Disney+ tarjonnevat enemmän katseltavaa kuin ehtii televisiota harrastaa.

Tizen-käyttöjärjestelmä on suosikkimme älytelevisioiden käyttöjärjestelmistä. Tämän vuoden versiossa on terävämmät grafiikat ja paremmin järjestetyt valikot. Television asentaminen kännykän avulla on superhelppoa ja halutut sisällöt löytyvät valikoista nopeasti. Valikon voi myös kustomoida niin, että omat suosikkisovellukset ovat ensimmäisenä.

Toinen uutuus vuoden 2020 malleissa on Smart View, jonka avulla puhelimen ruudun sisällön saa televisiokuvan vieraan. Toista ”näyttöä” voi jopa kuunnella kuulokeliitännän kautta!

Q80T:ssa on Ambient Mode, eli Samsungin älykäs näytönsäästäjä. Kun näytön laittaa standby-tilaan, se voi näyttää esimerkiksi perhekuvia, säätiedotusta tai värejä ja kuvioita, jotka mukautuvat ympäristöön.

Q80T tukee tietysti HDR-videota mukaan luettuna avoin HDR10+ dynaamisella metadatalla. Dolby Vision -tukea ei kuitenkaan ole. Se on harmi, sillä muun muassa Netflix käyttää formaattia paljon HDR-sisällöissään. Samsung on viimeinen iso valmistaja, joka ei tue Dolby-formaatteja.

Samsung Q80T.ssä on yksi HDMI 2.1, joka tukee vaihtelevaa 4K/120p-virkistystaajuutta (Variable Refresh Rate, VRR) ja automaattista alhaista latenssia (Auto Low Latency Mode, ALLM). Tästä on iloa etenkin seuraavan sukupolven pelikonsoleiden PlayStation 5:n ja Xbox Series X:n kanssa.

Q80T:ssä on myös peliasetus, jolla viive on ennätysalhainen 5 millisekuntia!

Kuvanlaatu

Samsung Q80T PQ
Veitsenterävää ja kontrastista kuvaa: Samsung Q80T on tehty nykyleffojen katseluun 4K HDR -laadulla. Kuvassa Will Smithin tähdittämä Gemini Man. Kuva: Audun Hage

Kuten jo edellä mainitsimme, on Q80T Samsungin edullisin vaihtoehto saada ledtaustavalaistua kuvaa tänä vuonna. Edullisemmat mallit joutuvat tyytymään suoran sijaan reunavalaistukseen. Näillä kahdella on vissi ero: pidimme testissä reunavalaistua The Frame -mallia Q80T-mallin vieressä, ja vaikka tämän vuoden The Frame on parantunut kuvanlaadultaan huimasti, ei se kontrastiltaan pääse Q80T:n tasolle.

Kun vertaa Samsungin televisioita vierekkäin, näyttävät molemmat tavallisen tv-sisällön kanssa erinomaisilta. Uutiset, urheilu ja viihde toistuvat terävästi ja hienosti, värit pehmeästi ja katselukulma on laaja. Molemmat onnistuvat myös hyvin skaalaamaan HD-kuvaa 4K-laatuun. Eikä ihme, onhan molemmissa sama videoprosessori Quantum Processor 4K.

Sen sijaan, kun ruutua haastaa uudella HDR-sisällöllä (jossa kontrasti on isompaa ja värispektri laajempi) alkavat erot näkyä. Suuri osa esimerkiksi Netflixin, Amazonin, Disneyn ja 4K Blu-ray-sisällöistä on nykyään HDR-formaatissa, mikä vie television äärirajoille teknisen suorituksen suhteen.

Reunavalaistut televisiot kuten The Frame kompastelevat HDR-sisältöjen kanssa, sillä staattinen ledvalaistus heikentää kontrastia – kirkkaimpien ja tummimpien kohtien ruudulle samanaikaisesti ei vain onnistu. Q80T:llä on tässä iso etu puolellaan, sillä suoralla taustavalaistuksella pystytään vaihtelemaan valon määrää ja siten kontrastia joka kohtaukseen erikseen.

Huippuvahva kontrasti

Blu-ray-soittimeen tökätty 4K-elokuva Gemini Man näyttää todella erilaiselta The Framessa ja Q80T:ssä. Will Smithin tähdittämässä toimintaelokuvassa on paljon värikkäitä kohtauksia niin päivänvalossa kuin hämärässäkin. Q80T saa kohtauksiin enemmän painetta: värit hehkuvat ja pimeässä kuvatut kohtaukset saavat hienoa syvyyttä ja yksityiskohtaisuutta. Q80T on myös hyvin kirkas televisio, joten sitä voi katsella päivänvalossakin ja tummat kohdat erottuvat silti pimeistä kohtauksista. Kontrasti on huippuvahva!

Vertailussa The Frame näyttää aika lattealta, sillä se ei saa tummiin kohtiin vastaavaa syvyyttä. Kirkkaat kohdat, kuten räjähdykset ja liekit, eivät hehku yhtä eläväisinä kuin Q80T:ssä. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö suora taustavalaistus olisi kuvanlaadullisesti aivan eri tasolla kuin reunavalaistu.

4K vs 8K

Q800T 8K vs Q80T 4K
Samsung QE65Q80T (oikealla) ei kuvanlaadullisesti jää paljoakaan jälkeen kaksi kertaa kalliimmasta 8K-televisiosta QE65Q800T. Kuva: Audun Hage

Q80T on jopa niin hyvä, että houkuttaa verrata sitä huomattavasti kalliimpaan Q800T-malliin, joka meillä myös oli testihuoneessa paikalla. Kyseinen 8K-näyttö maksaa tuplasti niin paljon kuin 65-tuumainen Q80T, minkä luulisi näkyvän laadussakin. Mutta asiat eivät ole niin mustavalkoisia.

4K-laadun Q80T ei tietenkään pääse 8K:n terävyyteen ja sulavuuteen. Q800T on näissä ylivoimainen. Kun puhutaan kontrastista, värintoistosta ja yleisestä katselukokemuksesta, on näillä kahdella televisiolla itse asiassa yhteisiä piirteitä enemmän kuin eroja. Molemmissa värit toistuvat kauniisti ja vivahteikkaasti, ja vaikutelma säilyy myös ruudun sivusta katsottaessa. Molemmissa on melko lailla yhtä hyvä musta. Q80T:ssä on hieman vähemmän itsenäisiä kirkkausalueita, joten taustavalaistus aiheuttaa jonkin verran näkyvää halo-efektiä. Erot ovat kuitenkin pienempiä kuin odotimme. Ei hassummin kahden tonnin televisiolta!

Ainoa ero kontrastin suhteen syntyy oikeastaan siitä, että Q80T:n etulasi on hiukan kiiltävämpi kuin  Q800T-mallissa, mikä aiheuttaa jonkin verran heijastelua. Jos kuitenkin pitää verhot kiinni tv:tä katsellessa, ei tämä ole ongelma. Vaihtoehtona voi harkita kalliimpia Q90T- ja Q95T-malleja, joissa on Samsungin supermatta Ultra Black -filtteri.

65-tuumaisesta 85-tuumaiseen!

Samsung QE85Q80T vs QE65Q80T scaled 1
Iso ero: Q80T on saatavilla monessa koossa. Aikamoinen ero 65-tuumaisen ja 85-tuumaisen välillä! Kuva: Audun Hage

65-tuumaisen Q80T:n lisäksi tutustuimme 85-tuumaiseen versioon. Tällä halusimme varmistaa, että erikokoisissa malleissa kuvanlaatu vastaa toisiaan. Sitä paitsi 85-tuumaisten testaaminen on mahtavaa, koska iso kuva!

QE85Q80T (5 000 euroa) on samannäköinen muuten, mutta erottuu massiivisuudellaan. Sen kuva-ala on melkein 30 % suurempi kuin 75-tuumaisessa ja se on yli 70 % isompi kuin 65-tuumainen. Jättinäyttö täyttää koko katselualan viihteellä. Silti se on melko helppo sijoittaa olohuoneeseen keskijalkansa ansiosta.

Yleisesti ottaen kuvanlaatu on samanlainen sekä 85-tuumaisessa että 65-tuumaisessa. Mutta kun puhutaan katselukokemuksesta, on isompi ruutu vaikea vastus pienemmilleen. Ihan kuin menisi pienen lähiökinon jälkeen IMAX-teatteriin!

Veitsenterävä 4K-resoluutio pääsee todella oikeuksiinsa isolla ruudulla. Suora ledtaustavalaistus pitää kontrastin ja kirkkauden hyvänä ja tasaisena koko kuvan alalta. Katselukulma ja värintoisto ovat erinomaiset, samoin sulavat liikkeet.

Emme havainneet erityisiä puutteita isommassa Q80T-mallissa, paitsi yhden: melko kiiltävän etulasin heijastelu on ehkä isommalla ruudulla näkyvämpi pulma kuin pienemmällä. Siksi kannattaa miettiä television sijoittelua tarkkaan esimerkiksi suhteessa ikkunoihin ja muihin valonlähteisiin.

Äänenlaatu

Samsung Q80T:ssä on pari mielenkiintoista ominaisuutta äänipuolella. Yksi on nimeltään Object Tracking Sound, joka käyttää lisäkaiuttimia ja digitaalista äänenkäsittelyä luodakseen suuremman ja eläväisemmän äänikuvan. Tv analysoi audiosignaalin ja sijoittelee ääniefektit ruudun tapahtumien mukaan, jolloin surround tuntuu realistisemmalta.

Television oma ääni on itse asiassa erinomainen: puhe erottuu selkeänä ja bassoäänet toistuvat täyteläisinä. Lisäkaiuttimet tekevät äänimaisemasta suuremman ja leveämmän levittämällä äänen koko television ympärille, ei vain sen alapuolelle. Ulostuleva ääni mätsää hyvin näytön sisältöjen laatuun. Etenkin 85-tuumaisessa kokonaisuus on vaikuttava!

Q Symphony: Soundbar ja televisio toimivat yhteen

Samsung Q80T S16

Vaikka Samsung Q80T:n oma ääni onkin oikein hyvä, kunnollinen soundbar ja subwoofer ovat aina paikallaan – mieluiten Atmos 3D-äänellä varustettu. Mainittakoon, että nykyään television audiosignaalin saa siirrettyä korkealaatuisena HDMI eARC-liitännän kautta.

Jos valitsee tv:n kumppaniksi Samsungin vuoden 2020 malliston soundbarin, voi hyödyntää Q Symphony -ominaisuutta: se käyttää television omia kaiuttimia soundbarin kanssa yhdessä, jolloin äänimaisema on vieläkin suurempi ja vaikuttavampi.

Lainasimme testiin Samsung HW-Q800T -soundbaria, jotta pääsimme kokeilemaan ominaisuutta käytännössä – ja täytyy sanoa, että lopputulos on todella mielenkiintoinen.

Kunnon soundbar kuten Q800T tuo tietysti oman nosteensa ääneen. Puhe, musiikki ja ääniefektit ovat ihan luokassa kirkkauden, täyteläisyyden ja paineen suhteen, mistä kiitos etenkin langattomalle subwooferille.

Kun laitamme Q Symphonyn päälle, emme huomaa äänenlaadussa merkittävää muutosta, mutta määrässä kyllä! Äänimaisema muuttuu laveammaksi ja äänekkäämmäksi ja surround selkeämmäksi. Etenkin Dolby Atmos -soundtrackeillä eron huomaa. Tässä soundbar käyttää television yläkaiuttimia sisäänrakennettuina yläkanavina, mikä luo huomattavasti isomman 3D-vaikutelman. Eri kaiuttimien välinen synkronointi tuntuu toimivan erittäin hyvin yhteen.

Äänenvoimakkuuden kanssa piti tosin olla tarkkana: tv:n omat kaiuttimet kiristyvät kovalla volyymillä aiheuttaen säröä ja värittymistä ääneen. Tällä volyymitasolla soundbarissa riittäisi vielä tehoja. Q Symphony ei siis korvaa täysiverisiä surround-kaiuttimia, mutta se voi olla kohtuullisella volyyminkäytöllä hauska ja hyödyllinen ominaisuus.

Johtopäätökset

Samsung Q80T purjehtii premium-luokkaan varsin kiinnostavana vaihtoehtona: se maksaa hieman enemmän kuin budjettimallit, mutta tarjoaa todella laadukasta kuvaa. Samsungin tv on tehty HDR-sisältöjen katseluun: suora ledtaustavalaistus tekee kuvaan mahtavan kontrastin. Myös liitännät ja varustelu ovat erinomaiset. Jos havittelee Samsungin highend-malleja, mutta lompakko ei siihen ihan taivu, on Q80T selkeästi loisto-ostos. Olemme vasta tv-vuoden 2020 alkupuolella, mutta jo nyt on selvää, että kilpailijoilla on kova työ haastaa Q80T!

Karakter
Samsung Q80T
Premium
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top