LG monissa asioissa hyvä: etenkin televisiorintamalla valmistaja on yksi parhaista. Televisio tarvitsee tietysti myös äänen, ja helpoimmin ja tyylikkäimmin homma hoituu soundbarilla. Kyseisten kaiuttimien kohdalla LG ei mielestämme ole aina osunut maaliin. Ei tarvitse katsoa kuin vuosi taaksepäin, kun testasimme todella keskinkertaisen SL10YG-mallin. Iso ja tehokas se kyllä on, mutta äänenlaatu ei yltänyt samalle tasolle.
”Musiikin kuuntelua latistaa basson monotonisuus ja naamioituminen muuhun äänikuvaan. Elämys jää latteaksi ja rakeiseksi. Huolimatta siitä, että Meridian on ollut vastuussa äänen digitaalisesta käsittelystä”, kirjoitin tuolloin.
Lue myös: Samsung HW-Q950T – Soundbarista kotiteatteriksi
Tämän vuoden soundbareissa on taas hyödynnetty Meridianin äänenkäsittelyä, jolla saadaan aikaan surroundia muistuttava äänikuva. Jo sen pitäisi saada hifistit kiinnostumaan – Meridian on nimittäin digitaalisen hifiäänen asiantuntija, jonka insinöörit ovat korkearesoluutioista ääntä pakkaavan MQA-formaatin takana.
Chromecast
SN8YG on LG:n edullisin premium-soundbar, jossa on sisäänrakennettu Chromecastja Google Home -tuki. Kaikki muukin tarpeellinen on mukana. Yksi HDMI-sisääntulo riittää, sillä ulostulo on eARC-tuettu. Kaikki äänilähteet kytketään siis televisioon, ja ääni tulee HDMI-ulostulon kautta soundbarista. SN8YG tukee korkearesoluutioista ääntä eARC:n ansiosta, mukaan luettuna Dolby Atmos ja DTS:X Blu-rayltä.
Optinen äänisisääntulo löytyy myös, mutta analogista sisääntuloa ei.
Käyttö
LG SN8YG on helppo yhdistää. Suoratoisto Chromecastin kautta toimii kuin unelma, ja Google Home -sovellukseen lisätty kaiutin tekee musiikin kuuntelusta helppoa. Mukana tuleva kaukosäädin toimii myös hyvin, kunhan ymmärtää, että lähde valitaan painamalla F-nappia (Function).
Pari asiaa on hyvä pitää mielessä. Ensinnäkin, Movie-asetusta ei kannata käyttää edes elokuvia katsellessa. Puhe ylikorostuu ja kuulostaa terävältä. Hiljaisemmalla volyymilla ongelma ei ole niin iso, mutta en silti suosittele tätä asetusta.
Soundbarissa on Bass Blast -niminen ominaisuus. Älkää käyttäkö sitäkään. Sillä ei ole mitään tekemistä basson kanssa, vaan se pakkaa kaiken musiikin kuivaksi paakuksi, jossa kaikki soi terävänä ja epämiellyttävänä. Näiden sijaan kannattaa käyttää Standard-asetusta elokuvien kanssa ja Music-asetusta musiikin kanssa.
Äänenlaatu
Kaiken tämän jälkeen on ilo kertoa, että ääni on – sopivilla asetuksilla – täyteläinen ja miellyttävä.
Elokuvat soivat hienoimmin, yllättävän isolla äänikuvalla. Atmos-ääniraita tuo illuusion korkeudesta ja efekti toimii parhaiten, kun kattokanavat säätää maksimiin (taso 6). Tuntuu kuin kuuntelutila kasvaisi joka suuntaan ja istuisi ihanassa äänikuplassa.
Puhe kuuluu tarpeeksi selkeästi ja rintaäänissä on hyvää painetta. Kiinni paiskahtava autonovi tai räjähtävä pommi toistuvat subwooferin avulla kunnolla. Olisin ehkä toivonut enimmäisvolyymin olevan vähän isompi, mutta hyvä se on näinkin.
Musiikki soi hyvin. Pop ja rock saavat täyteläisestä bassosta hyvää tukea ja vaikka keskirekisteri jää hiukan basson ja diskantin alle, on se tasapainoisempi kuin edellisen sukupolven kalliimmalla huippumallilla. Sen ansiosta puhe on selkeämpää ja ääni todentuntuisempi. Subwoofer jää hieman jälkeen parhaista, mutta toimii.
Keskirekisterin vaisuus jättää sopraanot ja pianon hieman liian taakse. Kokonaisuus on kuitenkin mielestäni hyvä, mutta ääni ei vain ole niin tasapainoinen kuin vaikkapa Samsung HW-Q66T:ssä. Jos haluaa käyttää enemmän rahaa soundbariin, on Sonos Arc parempi valinta – jopa ilman subwooferia.
Hyödytön sovellus
Loppuun vielä yksi asia. Soundbarin kumppaniksi on tarjolla LG Wi-Fi-sovellus. Älä lataa sitä. Se on huonoimpia koskaan näkemiäni sovelluksia. Sovellus voi – jos tähdet ovat oikeassa asennossa – suorittaa tilakorjauksen, jonka mukaan soundbar säätää ääntä. Ohjeistus tulee kielellä, joka esittää englantia mutta ei ole sitä, vaan täysin käsittämätöntä siansaksaa.
Vaikuttaa siltä, että LG on tuutannut ohjeet Google Translateen ja olettanut lopputuloksen olevan englantia. Sain lopulta soundbarin yhdistettyä sovellukseen kytkemällä SN8YG:n Wi-Fi-asetukselle. Siitä ei kuitenkaan ollut apua, sillä en kyennyt ymmärtämään, miten sovellus toimii. Voisi kuvitella, että maailman suurimpiin kuuluva elektroniikkajätti onnistuisi vähän paremmin.
Johtopäätökset
LG SN8YG on ristiriitainen soundbar. Parhaimmillaan äänenlaatu on erittäin hyvä. Puhe on selkeää elokuvissa, ääniefektit toistuvat kunnolla ja äänikuva on melko iso Dolby Atmoksen ja DTS:X:n kanssa. Musiikki ei kuulu soundbarin suosikkeihin, mutta menettelee.
Muutamaa virhettä kannattaa välttää: älä käytä Movie-asetusta äläkä koske Bass Blast -toimintoon – nimensä vastaisesti se tekee äänestä lattean ja terävän.
Sovellus on kuitenkin kamalin miinus. Tilakorjaus olisi kiva tehdä, mutta siitä ei tule mitään – parasta vain unohtaa koko sovellus.
Puutteistaan huolimatta SN8YG on kunnioitettava saavutus premium-soundbarien luokassa.
Huom! Tämän testin julkaisun jälkeen monet kaupat ovat laskeneet LG SN8YG -soundbarin hintaa, mikä tekee siitä tietysti entistä paremman ostoksen.