Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sony HT-G700

Surroundia – ainakin melkein

Vain harva soundbar onnistuu simuloimaan aitoa surroundia kuten Sony HT-G700.

/ 28.10.2020 - 07:37
Sony HT-G700

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Vaikuttava surround ja iso äänikuva. Puhe toistuu selkeästi.
  • Basso saisi olla lineaarisempi ja puhe vähemmän kovaa.

Useimmissa soundbareissa ei ole takakaiuttimia, mutta se ei estä valmistajia markkinoimasta niiden surround-ominaisuuksia kuten Dolby Atmos- ja DTS:X-tukea, jotka antavat ääntä ”ylhäältä”. Joissakin soundbareissa on ylöspäin suunnatut kaiuttimet, jotka heijastavat ääntä katon kautta kuulijaa kohti. Usein se toimii varsin hyvin.

Sony sen sijaan oli jo aikaisin liikkeellä soundbareillaan, jotka osasivat dekoodata Dolby Atmos- ja DTS:X-ääntä ilman vastaavia kaiuttimia. Surroundin simulointiin on käytetty digitaalista käsittelyä. Ensin ratkaisu nähtiin HT-ZF9-mallissa ja sitten edullisemmassa HT-XF9000-mallissa, ja se toimii paremmin kuin uskoisi.

Lue myös: TCL Ray-Danz TS9030 – Kiintoisa konsepti

7.1.2-ääntä kolmesta kaiuttimesta

Kahden edeltäjänsä tapaan uudessa HT-G700-mallissa vain kolme kaiutinta, joten on syytä epäillä surround-efektien vaikuttavuutta. Etenkin kun vertaa malleihin, joissa on viisi, seitsemän tai yhdeksän kaiutinelementtiä. Sony panostaa niiden sijaan simppeliin oikea-keski-vasen-kanavistoon sekä langattomaan subwooferiin. Silti se välittää sekä Dolby Atmos -ääntä että DTS:X:ää ”kattoäänineen” – miten se on mahdollista?

Salaisuus piilee digitaalisessa äänenkäsittelyssä (Digital Signal Processing, DSP), josta Sony käyttää nimeä Vertical Surround Engine. Sonyn mukaan sen uusin versio on entistäkin parempi ja pystyy tuottamaan isomman surroundäänen kuin nyt jo poistunut HT-XF9000-malli. Äänen pitäisi kuulemma tuntua tulevan sekä pään takaa että yläpuolelta.

HT-G700. Foto: Sony
HT-G700. Kuva: Sony

eARC

HT-G700:ssa on tehostettu äänen palautuskanava (eARC), joka siirtää korkean resoluution audiosignaalia television HDMI-sisääntulosta. Sen kautta kulkee myös television syöttämä Dolby Atmos ja DTS:X, mikäli tv tukee näistä formaatteja. Jos televisiossa on tavallinen ARC, voi soundbar silti hyödyntää Atmos-ääntä pakattuna Netflixin tapaisista palveluista, Blu-ray-soitin ja pelikonsolit sen sijaan on liitettävä suoraan HDMI-sisääntuloon. Blu-raylla Atmos-ääniraita on pakattu korkearesoluutioiseen Dolby TrueHD-muotoon.  Sony HT-G700 connections

Sony HT-G700:ssa on HDMI-sisääntulo eARC:lla varustetun HDMI-ulostulon lisäksi, ja se tukee korkearesoluutioista ääntä äänenpalautuskanavan kautta. Kuva: Sony

Ei verkkoyhteyttä, mutta Bluetooth löytyy

Suoratoistolle on rajallisesti vaihtoehtoja – eli Bluetoothin lisäksi niitä ei ole. Minusta se on varsin toimiva ratkaisu, sillä Bluetooth on mielestäni kätevin tapa striimata musiikkia, ja tämän hintaluokan soundbaria käytetään muutenkin pääosin television kanssa. Kriittinen musiikinkuuntelija etsii ehkä jotakin vielä upeampaa.

Sony HT-G700_sub
Subwoofer on aivan hyvä, mutta ylä-äänissä on sen verran energiaa, että alempi keskirekisteri jää hieman katveeseen. Kuva: Sony

Vaikuttavan kokoista surroundia

Blu-ray-soittimeen työnnetty Ready Player One toistuu vaikuttavan suurella äänikuvalla. Etenkin HT-G700:n Cinema-asetuksella musiikki ja elokuvat soivat parhaimman kuuloisesti. Kuulostaa kuin sohvan taakse olisi sijoitettu kaiuttimet, ja äänikuva levittäytyy pitkälle sivuille ja puhe tulee keskikanavasta suoraan tilaan. Samaan aikaan äänihorisontti tuntuu jatkuvan pitkälle television taakse. Erittäin vakuuttava suoritus vain kolmelta kaiutinelementiltä. Ja vieläkin vakuuttavampi kuin edeltäjä XF9000:ssa.

Sony-HT-G700 Atmos illustration(2)
Sony HT-G700:ssa on vain kolme kaiutinelementtiä, mutta surround toimii silti erittäin vaikuttavasti ja ääntä tuntuu tulevan jopa ylhäältäkin. Kuva: Sony

Selkeää puhetta

Puhe erottuu selkeänä ja painokkaana eikä tarvetta äänenvoimakkuuden nostoon ole. Äänissä on myös hyvää täyteläisyyttä ja tilaa keskirekisterin alemmassa päässä. Ylemmässä bassorekisterissä on havaittavissa pientä värittymistä, kun soundbarin ja subwooferin alueet limittyvät, joten niissä puheeseen tulee pientä nytkähtelyä. Diskanttirekisteri puolestaan on jokseenkin karkea, ja etenkin s-äänteet toistuvat hieman kovina. Ääni kokonaisuutena kallistuu hieman tummasävyiseksi, mutta suurelta osalta toimii neutraalisti.

Tehdasasetuksilla subwoofer on säädetty volyymitasolle 7, kun enimmäistaso on 12. Parhaiten sen ääni integroituu mielestäni soundbariin tasolla 6. Musiikkia kuunnellessa säädän äänenvoimakkuutta vielä pykälän alemmas, etenkin kappaleissa, joissa on kontrabassoa tai muita akustisia bassoja. Silloin ääni on paremmassa tasapainoissa ja nykämä subwoofrein ja soundbarin välissä jää pois.

 

Sony HT-G700 remote
Kaukosäädin on kaikkea muuta kuin jännittävä, mutta käytännöllinen se on, ja tärkeimmille ominaisuuksille löytyy omat nappinsa, myös ääniasetuksille. Kuva: Sony

Ei niin hyvä musiikin kuunteluun

Harva tämän hintaluokan soundbareista on tehty erityisesti musiikin kuunteluun, ja sama pätee HT-G700:aan. Naisäänet saavat Sonyn käsittelyssä turhan kovan soinnin, ja jopa akustiset soittimet kuulostavat keski- ja diskanttirekistereissä vähän liian karkeilta.

Basso kärsii turvotuksesta ja on epälineaarinen. Vaivan huomaa etenkin akustisten soitinten kohdalla, mutta myös elektron kohdalla se on kuultavissa.

Jos kaipaa tämän hintaluokan soundbaria, joka sopii musiikin kuunteluun paremmin, suosittelisin ennemmin Sonos Beamia, vaikka sen kanssa ei subwooferia tulekaan, ja formaattien tuki on rajallinen. Elokuvien ja sarjojen katseluun Sonyn iso ääni ja ekstrabasso sopivat mojovasti.

HT-G700. Foto: Sony
HT-G700. Kuva: Sony

Johtopäätökset

Sony HT-G700 onnistuu monessa. Iso äänikuva ja vaikuttava surround toimivat hyvin etenkin kun huomioi, että äänestä vastaa vain kolme kaiutinelementtiä ja subwoofer. Elokuvien ääni tempaa mukaansa, joskin puhe on ylä-äänissä turhan kova ja subwoofer ja soundbar riitelevät hiukan limittyvällä taajuusalueellaan. Plussaa eARC-äänenpalautuskanavasta.

Når sjarmen til surround forsvinner, blir svakhetene tydeligere – det er enda bedre soundbars, spesielt for å lytte til musikk.

Karakter
Sony HT-G700
Basic
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Sonos Arc Ultra: siisti parannus

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Ääni & Kuva
Scroll to Top