Ambeo Soundbar on Sennheiserin ensimmäinen kotiteatterisoundbar. Kun Sennheiser päättää kokeilla jotain, he eivät pelleile vaan ottavat homman tosissaan. Kyseessä onkin suurin ja rajuin soundbar, jonka olen nähnyt! Se ei ole ehkä pisin, mutta korkeus ja syvyys hakkaavat kaikki muut. Se lupaa hyvää äänen suhteen, mutta asettaa joitakin haasteita laitteen sijoittelulle.
Soundbaria ei nimittäin kannata kiinnittää seinälle muuten kuin sijoittamalla sen seinähyllylle. Television kanssa luontevin ratkaisu on kuitenkin kiinnittää tv seinälle ja sijoittaa Ambeo Soundbar sen alle tasolle. Vain näin välttyy siltä ikävältä ilmiöltä, että soundbar peittäisi tv:n alareunan.
Surroundääni
Ambeo Soundbar on Sennheisein yritys luoda surroundvaikutelma – myös korkeuden suhteen – ilman taka- ja kattokaiuttimia. Niinpä valmistaja on mahduttanut 13 elementtiä erilaisiin kulmiin – ja jokaisella on oma vahvistin. Tehokas 500 MHz:n kaksiytiminen digitaalinen signaaliprosessori SHARC hallitsee kaikkea.
Soundbarin mukana tulee kunnon mittamikki, joka saa korvan korkeudelle asettamalla jalustan tuolille – tällä tavalla äänen saa säädettyä sopivaksi sohvalla istujaa ajatellen. Parhaimman tuloksen saa symmetrisessä huoneessa, jossa voi istua yli kahden metrin päässä soundbarista ja alle 15 metrin päässä sivuseinistä.
Leffa pyörimään!
Sennheiser ei ole tehnyt Ambeo Soundbarille yhteensopivaa subwooferia, mutta se on suunniteltu toimimaan ilmankin. Sen väitetään yltävän jopa 30 Hz:n taajuuteen, joten basson pitäisi riittää.
Ja riittäähän se, kun laitan Alien: Covenant -elokuvan pyörimään 4K Blu-rayllä Dolby Atmos -äänen kera. Puheessa riittää bassoa, ja räjähdys hylätyssä avaruusaluksessa pärisee kunnolla. Basso on myös nopea ja istuu saumattomasti muuhun äänikuvaan.
Kun kuitenkin käsillä on tehokas 250 watin soundbar, oletuksena on, että volyymi vastaa elokuvateatterikokemusta. Sellaiseen basso ei riitä, vaan jää latteaksi. DSP säilyttää basson tason samana, vaikka volyymiä nostaisikin, jotta bassoelementit eivät ylikuormittuisi. Toisin sanoen fysiikan lait tulevat vastaan tässäkin.
Yhdistän soundbarin kokeeksi Procella P15Amp -subwooferiimme, joka on aivan liian kallis itse soundbariin verrattuna, mutta tarjoaa myös loistavan katsauksen siihen, mihin kaiutin on suunniteltu. Teemme tilakorjauksen uudelleen, jotta myös subwoofer kalibroituu, ja laitamme jälleen leffan tulille.
Ja bang! Nyt homma pelittää ja leffassa on ruutia! Räjähdys tutisuttaa huonetta aivan toisella tavalla ja kokemus vastaa paremmin elokuvateatterin tunnelmaa. Jos suunnittelee Ambeo Soundbarin hankintaa, kannattaa varautua ostamaan subwoofer perään. Soundbarin kylkeen suosittelisin esimerkiksi XTZ Cinema SUB 1X12:a tai kalliimpaa Arendal Sound 1723 Subwoofer 2:a.
Ambeo-teknologia antaa todella vaikuttavan surroundfiiliksen. Kuva: Sennheiser
Ambeo Soundbar ja lähes oikea surround
Surroundääni tekee vaikutuksen jopa ilman erillisiä takakaiuttimia Ambeo-teknologian ansiosta. Dolby Atmos -sisällöt kuulostavat todella hyviltä ja ääni tuntuu oikeasti tulevan katosta. Myös takaa tulevan äänen vaikutelma on hyvä. Holografinen äänikupla on isompi ja koherentimpi kuin mikään aiempi kokemani, kun takakaiuttimia ei ole, kattokaiuttimista puhumattakaan.
Elokuvien dialogit toistuvat isosti, fyysisesti ja erottuvasti. Ihan kuin kokonaisella kotiteatterijärjestelmällä.
Musiikin kuuntelu
Soundbar striimaa musiikki Chromecastin tai Bluetoothin kautta. Kuulostaa rajoitetulta, mutta riittänee useimmille vallan hyvin. Stereoääni on todella hyvä. Ambeo Soundbar ei ole yhtä vivahteikas ja ilmava ylä-ääniltään kuin B&W Formation Bar, enkä ole ihan varma, onko se sen parempi kuin Samsung HW-Q96R.
Basso on tiukempi ja erottelevampi – jos jättää laskuista syväbasson, joka ei näyttäydy ennen kuin subwoofer kytketään mukaan. Basso on kuitenkin niin hyvä, että se seurailee erittäin laadukkaankin subwooferin mukana. Tässä on siis kaikki mahdollisuudet posauttaa muut kisasta basson voimakkuudella – kunhan on valmis satsaamaan siihen.
Haasteita
Sennheiser Ambeon kaltaisella kaiuttimella on eittämättä myös haasteensa. Jos haluaa hankkia subwooferin sen kaveriksi, nousee kokonaishinta helposti yli 3 000 euroon. Samalla hinnalla saa jo varsin hyvän kotiteatterijärjestelmänkin erillisine kaiuttimineen. Vaikka soundbar olisi kuinka hyvä surroundvaikutelman luomisessa, ei se koskaan hakkaa oikeaa kotiteatterijärjestelmää, jossa kaiuttimet on sijoiteltu eri puolille huonetta.
Reilulla kolmella tonnilla saa vaikkapa Klipschin systeemin, jossa on lattiakaiuttimet, subwoofer ja tehokas surroundvastaanotin.
Soundbarin ostaminen erillisten kaiuttimien sijaan johtuukin yleensä tarpeesta säästää tilaa sekä halusta saada helppokäyttöinen ja hillityn näköinen ratkaisu. Sennheiserin soundbar ei kuitenkaan ole hillittyä nähnytkään, ja tilaakin se vie. Jos tilanne on se, että seinä on kauttaaltaan television tai valkokankaan peitossa eikä sivuilla yksinkertaisesti ole tilaa erilliskaiuttimille, on Ambeo perusteltu. Mutta kukaan tuskin ostaa sitä ulkonäön vuoksi.
Johtopäätökset
Sennheiser Ambeo Soundbar SB01 on paras koskaan testaamamme soundbar. Ilman erillisiä taka- ja kattokaiuttimia se onnistuu luomaan kolmiulotteisen äänen, josta kaikki vivahteet erottuvat selkeästi. Dynamiikat ovat valtavat ja etenkin dialogit erottuvat isolla tilantunnullaan. Ääni pysyy koherenttina ja on suurimmaksi osaksi pelkkää loistavuutta.
Jos bassosta haluaa kaiken irti, on kuitenkin hankittava subwoofer. Sennheiserilta ei löydy sopivaa laitetta, joten sen pääsee valitsemaan itse – joka tapauksessa kokonaishinta kipuaa äkkiä yli 3 000 euron. Samalla hinnalla saa jo oikein kivan kotiteatterijärjestelmän keski- ja takakaiuttimineen.
Ambeo Soundbar on tinkimätön soundbar, mutta koko soundbarin konsepti itsessään on kompromissi, sillä oikea kotiteatteriratkaisu on aina parempi kuin yksinäinen soundbar. Kenelle se siis on suunnattu? Emme ole siitä aivan varmoja, mutta se ansaitsee silti varmasti Testivoittajan tittelinsä.
Myös tässä testissä
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
Soundbar musiikin ehdoilla
Formation Bar onnistuu yhtä hyvin elokuvien kuin musiikin kanssa – soundi on erotteleva, lämmin ja mukaansatempaava.
Bang & Olufsen Beosound Stage
Luksusta taviksille
Beosound Stage tarjoaa herkullisen premium-fiilistä yllättävän kohtuulliseen hintaan. Kaikille Stage ei kuitenkaan sovi.
Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
Kivenkovaa soundia Boselta
Bose on onnistunut soundbarillaan, joka kuulostaa elokuvien kanssa rajulta.
LG SL10YG
Paljon ei ole tarpeeksi
LG:n soundbar ruksii useimmat vaatimuslistan kohdat helposti – mutta äänenlaatu on vain puoliksi hyvä.
Samsung HW-Q96R
Luokkansa paras - edelleen
Tähän hintaan ei saa parempaa ääntä.