Kuinka usein sitä lukeekaan tuhansien eurojen arvoisista stereoista ja haaveilee pääsevänsä osaksi niiden luomaa äänimaailmaa – jospa vain olisi varaa sellaiseen huippusoundiin! Jos lyö tiskiin yli 10 000 euroa kaiutinparista, ylittää jonkin maagisen rajan. Useimmat meistä ei kuitenkaan pääse koskaan kokemaan sellaista.
Paitsi että pääsee, ainakin jos lähestyy asiaa hieman toisin. Ei tarvitse valita auton ja kaiuttimien välillä, jos ajatteleekin itsekkäästi ja päätyy soittamaa musiikkia vain itselleen. Silloin voi nimittäin valita kuulokkeet, ja tadaa: hinta tippuu 90 % äänenlaadun juuri kärsimättä. Kunhan ei häiriinny siitä, että orkesteri soittaakin pään sisällä eikä edessä.
SE-Monitor5 on juuri tämän segmetin kuulokemalli. Tuhannen euron hintalapullaan kuulokkeet muuttavat musikaalisen arjen taiaksi, jota on vaikea vastustaa. Pioneer on hyödyntänyt SE-Monitor5:ssä kaiken sen opin, joka kertyi kehittäessä kaksi kertaa kalliimpia ja käsintehtyjä SE-Master1-kuulokkeita. Osaaminen on pakattu mukavamman hintaisiin ja ympäristölle miellyttävämpiin kuulokkeisiin – nämä kun ovat suljetun avointen sijaan.
Akustinen eristäminen
Akustinen eristäminen tarkoittaa, että ympärilläsi olevat ihmiset eivät kuule musiikkia kuulokkeistasi, ja sinä voit nauttia musiikistasi myös meluisammissa paikoissa, sillä kuulokkeet sulkevat jonkin verran ääntä ulos. Avoimen mallin kuulokkeita on turha kuvitella käyttävänsä vaikkapa junassa, mutta SE-Monitor5-kuulokkeet voi hyvin ottaa matkaan. Vaikka aktiivisella vastamelulla varustetut kuulokkeet sulkevatkin ympäristön ääniä vielä tehokkaammin, on ilo huomata, että SE-Montior5-kuulokkeita voi kuunnella reissussakin ilman, että täytyy vääntää volyyminuppia kaakkoon.
Lue myös: Testissä Sony WH-1000XM2 – Langattomat kuulokkeet täydellisellä vastamelulla
Pioneer on onnistunut yhdistämään akustisen vaimennuksen ilmastoituun tilaan, bassorefleksiin, joka estää yli- ja alipaineen ja toistaa basson laajemmin ja vähemmän pakattuna kuin mitä suljetuilta kuulokkeilta odottaisi. Tämä yhdistettynä 50 mm:n kokoisiin kaiutinelementteihin tuottaa varsin jyhkeän bassontoiston. Huomautettakoon myös, että kalvot ovat puukuitua (selluloosa-nanokuitua), jonka ansiosta soundin pitäisi kuulostaa luonnollisemmalta.
Sopii moniin yhdistelmiin
Pioneer SE Monitor5 -kuulokkeissa on oikein hyvä 40 ohmin elektroninen impedanssi, joka yhdessä melko korkean 99 dB:n herkkyyden kanssa pitäisi tarkoittaa sitä, että kuulokkeet voi yhdistää useimpiin soittimiin, hätätapauksessa jopa kännykkään. Tietenkin kuulokkeet ansaitsevat vain parasta, kuten Pioneerin oman U-05-kuulokevahvistimen tai laadukkaan kannettavan vahvistimen, kuten Chord Mojontai RHA Dacamp L1:n.
Pakkauksessa tulee balansoitu ja kaksi balansoimatonta johtoa, joista jälkimmäisten pituudet ovat 1,6 ja 3 metriä. Balansoidussa johdossa on 2,5 mm-liitin, joka sopii kannettaviin soittimiin, kuten Pioneerin omaan XDP-30R -soittimeen. Olisin odottanut mukana tulevan myös muita adapteriplugeja, kuten ison ja pienen XLR-liittimen ja 6,3 mm:n jakkiliittimen, jolloin kuulokkeet olisi voinut yhdistää vielä useampiin balansoituihin laitteisiin. Jos sellaisia kaipaa, täytyy ne hankkia erikseen.Onneksi sentään kuulokkeissa on kaksi 3,5 mm:n liitintä, mikä on aika standardi, joten kuulokkeisiin ei tarvitse ostaa erillisiä, omiin laitteisiin sopivia johtoja.
Kuulokkeissa on valmiina mukavat veluuripehmusteet, mutta mukana tulevat myös samanlaiset tekonahkaiset tyynyt, jotka löytyvät myös huippumallista SE-Master1. Ne eristävät hiukan paremmin ja istuvat napakammin, mutta veluuripäällysteiset tyynyt puolestaan hengittävät paremmin, mikä syö vähän tehoja bassolta ja päästää enemmän ympäristön ääniä sisään.
Istuvuus ja mukavuus
Kuulokkeet painavat melkein puoli kiloa, mutta painosta huolimatta ne eivät tunnu ikäviltä. Ne tuntuvat päässä oikein mukavilta. Tiiviisti istuvat nahkatyynyt saavat korvat hikoamaan hetken päästä, mutta kyllä niitä jaksaa tunnin päässä pitää. Bassorefleksiportti päästää korville juuri sopivasti ilmaa, jotta ne eivät haudu. Veluuriversio tuntuu pidemmässä kuuntelussa vielä mukavammalta, mutta henkilökohtaisesti pidän enemmän siitä intiimistä tunteesta, jonka tekonahkan napakkuus tarjoaa.
Miltä tonnin kuulokkeet kuulostavat?
Ei ihan joka päivä pääse kuuntelemaan näin kalliilla kuulokkeilla, ja optimaalisissa olosuhteissa Pioneer SE-Monitor5 kuulostaa kaiken kaikkiaan erinomaiselta.
Heti kärkeen on sanottava, että ne tarvitsevat kunnollisen vahvistimen. Kannettavalla RHA Dacamp L1 -vahvistimella menoon tulee vauhtia. Rytmit soivat tiukasti, ääni on vakaa ja miellyttävän rauhallinen. Hegelin digitaalinen muunnin HD12 saa aikaan saman elämyksen, ja kunnollinen liitin suorastaan imaisee kuulokkeiden upean äänenlaadun ja toistaa sen herkullisesti.
Puscifersin bassorummutjälkiteollisen raskaassa Life of Brian (Omniflux Mix) -kappaleessa iskevät tiukasti ja rytmikkäästi ja saavat hyvän otteen bassorytmeistä. Samaan aikaan laulu erottuu uskomattoman selvästi ja painokkaasti musiikista.
Neutraali ja tasapainoinen soundi
Pioneer SE-Monitor5 soi neutraalisti ja uskomattoman tasapainoisesti, ja bassossa on juuri tarvittavaa painoa. Keskirekisteri on suuri ja täyteläinen, mikä tulee ilmi kuunnellessa selloa Bachin sellosarjan nro 1 G-duurissa.Soitin kuulostaa hienosti ja täyteläisesti, juuri täydellisen raa’asti ja brutaalisti ja samanaikaisesti puun sointi tulee kauniisti esiin. Ylärekisterin aivan korkeimmat kohdat jäävät hitusen vajaiksi verrattuna kalliimman SE-Master1-mallin suurempaan ja ilmavampaan äänikuvaan. Basso on jopa kalliimpaa (ja avointa) mallia laveampi.
Beyerdynamic T5p G2 -kuulokkeet ovat samanhintaiset suljetut kuulokkeet kuin SE-Monitor5. Minusta Pioneerin soundi ei ole aivan yhtä tasapainoinen. Pioneer on keskirekisteriltään aggressiivisempi, Lindi Ortegas country-kitara Til the Goin’ Gets Gone -balladissa kuulostaa hieman kovalta. Beyerdynamic-kuulokkeisiin verrattuna ilmavuuttakaan ei ole yhtä paljon. Pioneerilla on kuitenkin enemmän bassoa, kunhan yhdistää kuulokkeet riittävän tehokkaaseen vahvistimeen.
Jos verrataan Pioneeria kaksi kertaa kallimpaan Sony SR1-malliin, joka myös on suljettu, on Pioneer soundiltaan ohuempi ja bassoltaan kapea-alaisempi. Vaikka vivahteita on riittävästi, ei painetta löydy yhtä paljon kuin Sonylla tai laadukkailla avoimilla malleilla. Jos haluaa investoida avoimen mallin kuulokkeisiin, saa Pioneer SE-Monitor5 huomattavasti edullisempia kilpailijoita. Fostex TH500RP ja etenkin HiFiMAN HE-400i ovat molemmat sekä dynaamisempia että vapautuneempia. Reilun tuhannen euron hintainen Focal Elear on huomattavasti erottelevampi ja toistaa musiikkia painottomammin kuin Pioneer SE-Monitor5. Jos nousee vielä korkeampaan luokkaan Sennheiser HD 800S -mallin myötä, toistuu musiikki yliluonnollisen hyvin ja tempaa mukaansa aivan eri tavalla kuin SE-Monitor5. Pioneer-kuulokkeet vaimentavat kuitenkin ulkoa tulevaa ääntä erinomaisesti ja estävät musiikin vuotamista ympärillä olevien korviin. Pioneer toimii parhaiten myös kannettavien soitinten kanssa.
Enemmän bassoa kaipaaville ja pyöreämmän ja lempeämmän tyylin ystäville B&W P9 Signature voi olla napakymppi. Se ei ole yhtä neutraali kuin Pioneer, ja ääniteknikko valitsisi varmasti SE-Monitor5-kuulokkeet. Omaan makuuni P9 on hitusen musikaalisempi ja toimii paremmin kannettavien laitteiden kanssa.
Unohda kännykkä
En suosittele käyttämään kännykkää musiikkisoittimena. Suoraan iPhone 6S -puhelimeeni yhdistettynä ja ilman erillistä vahvistinta basso hallitsee soundia eikä rytmiikka tunnu pysyvän hallussa.
Pioneerin oman XDP-30R -soittimen luulisi vauhdittavan asioita, etenkin 2,5 mm:n balansoidun ulostulonsa ansiosta. Ikävä kyllä siinä ei ole tarpeeksi ”gainia” vauhdittamaan kuulokkeita. Siitä on kuitenkin hiukan apua, joten balansoitu johto avaa soundia kyllä verrattuna balansoimattomaan.
Johtopäätökset
Pioneer on todella hionut SE-Monitor5-kuulokkeensa äärimmäiseen huippuun. Suljettujen kuulokkeiden rakenne on laadukas eikä siinä ole säästelty.
Soundi on muhkea, rytmit reippaat, soittimet soivat vivahteikkaasti ja laulu erottuu musiikista upeasti, kunhan käytössä on hyvä kuulokevahvistin. Kännykkää ei kannata valita musiikin lähteeksi näille kuulokkeille.
Erinomaisesta kuulokevahvistimesta huolimatta vaikutelmani on, että suljetun rakenteen loistavat kuulokkeet, kuten SE-Master1, ei automaattisesti tarkoita samaa ääntä kuin suljetusta konseptista. Audio-Technica on testannut tätä ATH-M70x-mallillaan, joka on suljettu malli eikä pärjää avoimelle ATH-R70x-mallille. Samoin SE-Monitor5 ei yllä samaan ihmeluokkaan SE-Master1:n kanssa, eikä voita myöskään kannettavien kuulokkeiden referenssimalliamme, Beyerdynamic T5p -kuulokkeita. Pioneerin kilpailijat tällä saralla tulevat huomattavasti edullisemmista hintaluokista.