Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: JBL Club 950NC

JBL hipoo rimaa

JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

/ 25.06.2020 - 18:39
JBL Club 950NC

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kestävä rakenne. Basso riittää useimmille, ja vastamelu ei huononna ääntä.
  • Tumma äänikuva. Sovellus on hirveä, vastamelu keskinkertainen ja Bass Boost saa äänen särisemään.

JBL on tehnyt kaiuttimia jo yli 70 vuoden ajan, mutta kuulokkeet – ja etenkin vastamelukuulokkeet – ovat kuuluneet valikoimiin vasta viime vuosina.

JBL Club 950NC on suljettu vastamelukuuloke keskihintaisten kuulokkeiden yläpäässä. Järkevä luokka siis, aivan huippumallien alapuolella, ja siellä kilpailu on kovaa. JBL:llä on malli hinnakkaammassakin luokassa, JBL Club One, mutta palaamme siihen, kunhan koronan aiheuttamat viivästykset ovat ohi.

Club 950NC on värimaailmaltaan sävyä, joka saisi Henry Fordin nyökyttelemään hyväksyvästi. Kaikki on mustaa: niin muoviset kupit, tekonahkaiset pehmusteet, metalliset sangat kuin pehmustettu panta. Hohtoa kokonaisuuteen tuo hopeinen JBL-logo kummassakin kupissa.

Nykyaikaisten kuulokkeiden tapaan Club 950nc tottelee puheohjausta. Meillä Google Assistantia ja Pohjolan ulkopuolella Amazon Alexaa. Sen sijaan korkearesoluutioista ääntä tukevia aptX-, LDAC- ja AAC-koodekkeja ei löydy.

Kaikkea ohjataan seitsemän napin kautta, jotka on sijoitettu kuppien reunoille. Jotkut valmistajat suosivat hipaisukytkimiä, mutta tässä on ihan perinteiset nappulat. Makuasioita, mutta ainakin napit on helppo paikantaa näppituntumalla. Ainoa hankaluus on siinä, että kuuntelu ja vastamelu on yhdistetty samaan nappiin. Jos haluaa vastamelun päälle tai pois, nappia pidetään pohjassa kahden sekunnin ajan.

JBL CLUB 950NC Product Photo LEFT scaled 1
Club 950NC on JBL:n uusin vastamelukuuloke keskiluokassa. Kuva: JBL

Club 950NC on varustettu vaihtelevalla vastamelulla, mutta sen voimakkuutta ei voi säätää manuaalisesti. Asetusten hinkkaamisesta tykkääville nörteille tämä on ärsyttävää, mutta ainakaan ei voi tehdä mitään virheasetuksia. Äänen lisäksi myös erilaiset värähtelyt siirtyvät kuulokkeisiin vallan helposti – leuan ja pään liikkeet, ja ihan etenkin askeleet. Kun vastamelun laittaa päälle, vaikutelma vain vahvistuu. Kuulokkeille, jotka on tarkoitettu liikkeelle, tämä on aikamoinen haitta.

Keskinkertainen vastamelu

Kun vastamelun laittaa päälle, ympäristön äänistä katoaa suurin osa – olipa kyseessä toimiston näppäimistönapsutus tai liikenteen kohina ulkona. Vastamelu on riittävän hyvä mutta ei mitenkään erityisen loistava. Hiljaisuus ei ole yhtä täydellistä kuin Sony WH-1000XM3 -kuulokkeilla, joka oli alun perin JBL:ää ylemmässä hintakategoriassa mutta joka nyt halventunut samalle tasolle.

Aktiivisesta vastamelusta on sekä hyötyä että haittaa. Vähemmän meluisissa ympäristöissä kupeissa kuuluu pientä suhinaa. Se on vastamelun toimintaperiaatteen synnyttämä sivuvaikutus, joka on riippuvainen käytetyistä komponenteista. Harvemmin suhina kuitenkaan on näin selkeästi erottuvaa.

Toisaalta vastamelu kohtelee musiikkia hyvin. Diskantti vaimenee hiukan ja musiikin yleisvaikutelma muuttuu sulkeutuneemmaksi vastamelun ollessa päällä. Nämä tosin ovat makuasioita etenkin kun kyseessä on keskihintainen kuulokemalli.

Lue myös: 12 langatonta vastamelukuuloketta – vastamelun valtaistuinpeli

Jos kuulokkeiden oma basso ei tunnu riittävältä, on Club 950NC:ssä Bass Boost -nappi tuomaan matalille taajuuksille lisää puhtia. Valitettavasti se toimii vähän liiankin hyvin, ja kappaleet, joissa on luontaisesti paljon bassoa (esimerkiksi Roger Watersin Amused to Death -albumin Three Wishes), tuntuvat tukehtuvan bassoonsa. Harmi, ettei Bass Boost -ominaisuuden DSP-ohjelmistoa ole varustettu ylivuotosuojauksella.

Tarjolla suosikki-DJ:si pilaamaa musiikkia

Harman, eli JBL:n emoyhtiö, tutki pari vuotta sitten kuuntelumieltymyksiä lukuisten eri kuulokkeiden ja kuuntelijoiden avulla. Ääniammattilaisten AES-kongressissa esitelty lopputulema oli, että sekä ammattilaiset että harjaantumattomat kuulijat suosivat kuulokkeita, joiden äänimaailma oli lineaarinen.

Sitä tutkimusta ei kai ole luettu osastolla, joka on vastannut My JBL Headphones -sovelluksen kehittämisestä. Sovelluksesta saa vastamelun päälle ja pois, ja samoin Smart Ambient -läpikuuntelutoiminnon. Eniten paukkuja on pistetty Stage+ -nimiseen ominaisuuteen, joka ilmestyy ruudulle automaattisesti, kun sovelluksen avaa ensimmäistä kertaa. Siitä voi valita viiden DJ:n signatuurisoundin väliltä. Useimmat ovat äänen kannalta katastrofaalisia skaalalla pelottavasta oikein hirveään, ja jotkut kuulostavat ihan vain rumalta. Jos olisin kansainvälinen DJ ja minun nimiini olisi pantu tämmöinen ääniasetus, vaatisin korvauksia.

Tarjolla on myös Custom EQ, josta voi säätää taajuuskäyrät itse. Tämä ansaitsee pienet aplodit, sillä ensimmäistä kertaa näen valmistajan oman taajuuskorjaimen, jossa taajuusvastetta voi säätää sormella.

JBL CLUB 950NC Product Photo Key Shot scaled 1

Matkakuulokemallina Club 950NC taittuu kokoon ja kulkee reissussa kovassa kuljetuskotelossa. Kuva: JBL

Äänenlaatu

JBL Club 950NC -kuulokkeita markkinoidaan lausahduksella, jonka mukaan ääni on ”JBL Signature Sound”, mutta äänenlaatua ei sen kummemmin avata. Paras arvauksemme on, että se viittaa soundiin, jossa on paljon bassoa.

Sillä bassoa Club 950NC:n äänikuvassa piisaa, ja yleisesti ottaen soundi on lämmin. Miellyttävää, mutta pidemmän päälle basso käy väsyttämään tuuttaamalla kovaa, kuuluipa se kappaleeseen tai ei. Etenkin keskitaajuuksien 60–120 Hz:n basso saa lisäpotkua. Ja näin siis on ihan ilman Bass Boostia tai DJ-asetuksia. Jos musiikki on yksinkertaista ja rytmi raskasta, homma toimii. Hivenenkin vivahteikkaampi musiikki kärsii liikasyötetystä bassosta ja muuttuu puuroksi.

Jos olisin kansainvälinen DJ ja minun nimiini olisi pantu tämmöinen ääniasetus, vaatisin korvauksia.

Keskirekisteri toimii hyvin. Laulu voi olla hieman epäselvää mutta silti ymmärrettävää. Tosin se jää syväbasson ja keskibasson jalkoihin. Diskantin alataajuuksilla ääni pysyy kurissa eikä muutu liian tummaksi. Ilmavuus kuitenkin puuttuu.

Vastamelumaailmassa kilpailu on kovaa. JBL Club 950NC ei ole huono, mutta vaihtoehtoja sille riittää. Jos JBL-logo on tärkeä, voi yhtä hyvin hankkia yhtä keskinkertaiset JBL E65BTNC -kuulokkeet alle satasella – mikä tekee niistä vallan hyvän ostoksen. Jos taskussa on kolmesataa euroa, on Sony WH-1000 XM3 paljon parempi hankinta.

Johtopäätökset

JBL on monien hifinörttien rakastama brändi jo useamman sukupolven ajalta. JBL Club 950NC -kuulokkeita ei ole suunniteltu heitä varten. Malli on varsin keskinkertainen: saat juuri sitä, mitä keskihintaisilta vastamelukuulokkeilta voisi odottaakin. Ei yhtään enempää. Kuulokkeet on kaiken lisäksi jätetty karmean sovelluksen armoille, joka vääntää äänen kamalaksi. Tämän hetkisen vastamelukuulokevalikoiman huomioiden on vaikea keksiä syytä, jolla perustelisi ostavansa juuri tämän mallin.

Karakter
JBL Club 950NC
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top