Jabra ei ehkä ole maailman seksikkäin merkki, ja moni yhdistää nimen puhelinmyyjien kuulokesetteihin ja muihin toimistokuulokkeisiin kuin hyvään ääneen ja digitaaliseen elämäntyyliin. Eikä ihme, sillä Jabra on osa GN Store Nordia, kunnioitettavaa mutta jokseenkin pölyistä tanskalaisyritystä, joka tekee juuri niitä toimistojen kuulokeratkaisuja sekä kuulolaitteita. GN Store Nordin asiantuntemus ja tutkimukset kuulemisesta tekevät itse asiassa Jabran tuotteista mainettaan parempia. Onkin harmillista, jos ne jäisivät trendikkäämpien valmistajien jalkoihin. Erityisen ikävää olisi, jos Jabra Elite 75t ei saisi ansaitsemaansa huomiota, sillä se on varmastikin tämän hetken parhaita täysin langattomia kuulokkeita, ja vieläpä järkevän hintainen. Ne ovat hieman edullisemmat kuin Sonyn WF-1000XM3, joka on varustettu aktiivisella vastamelulla mutta kuulostaa muuten yhtä hyvältä. Vaikuttavaa.
Subwoofer korvassa
Jabra Elite 75t on pari vuotta sitten testaamamme Jabra Elite 65t:n seuraaja. Edeltäjänsä tapaan soundi on uskomattoman hyvä, ja sovelluksen tarjoaman taajuuskorjaimen avulla sointia voi säätää tasapainoiseksi ja täyteläiseksi kokonaisuudeksi, jossa basso on voimakas, keskirekisteri väkevä ja yläpäässä riittää ilmavuutta.
Oikeilla ääniasetuksilla Jabra Elite 75t:n basson saa itse asiassa kuulostamaan niin uhkealta, että tuntuu kuin kävelisi ympäriinsä subwoofer korvissaan. Toki vaikutelma riippuu istuvuudesta, joka on selvästi parempi kuin 65t-mallilla. Joillekin käyttäjille istuvuus voi olla vähän liiankin napakka.
Napit istuvat niin napakasti, että kaikki häly jää ulkopuolelle. Siitäkin huolimatta, että Jabra Elite 75t -kuulokkeissa ei ole aktiivista vastamelua. Sen sijaan Jabra nimittää ratkaisua ”passiiviseksi” vastameluksi, mutta minun puolestani saavat kutsua sitä ihan miten haluavat – se nimittäin toimii niin hyvin, että sisäänrakennettua HearThrough-nimistä ominaisuutta todella tarvitsee kuullakseen ulkopuoliset äänet, vaikkapa jonkun puheen, nappien läpi. Puheluissa puolestaan voi käyttää Sidetone-nimistä ominaisuutta, jolloin kuulee oman äänensä. Muuten oma puhe voi kuulostaa pään sisällä aika ontolta.
Puheen laatu on täydellinen, ja se pätee niin omaan ääneen kuin vastaanottajaankin. Puhelimen toisessa päässä olevan kuulee erittäin selvästi. Huomautettakoon, että olin testin aikana vieläpä Kambodzassa ja soitin sieltä kotiin Jabra Elite 75t -kuulokkeiden kautta!
Hyviä parannuksia, mutta entä käytön helppous?
Jabra 65t -malliin verrattuna uutuusmalli on kokenut monia parannuksia. Bluetooth 5.0:n ansiosta yhteys on vakaampi ja akunkesto pidempi. Jabran lupaamaan 7,5 tuntiin ei kyllä ihan päästä, mutta reilut kuusi tuntia on kuitenkin parempi kuin edeltäjän viisi tuntia. Tietenkin napit voi ladata kotelosta. Vartin latauksella saa tunnin akunkestoa.
Uusien nappien ja edellisen mallin suurin ero on koossa. Jabran mukaan nappeja on kutistettu 20 %, mutta ero näyttää isommalta, mikä tarkoittaa sitä, etteivät kuulokkeet törrötä korvista. Siitä on hyötyä istuvuuden kannalta, mikä taas johtaa parempaan passiiviseen vastameluun.
Käytössä on pieniä eroja. Intuitiivista sovellusta voi tietenkin käyttää kaikkien toimintojen ohjaamiseen, mutta kuulokkeissa on myös fyysiset napit ohjausta varten. Niiden ongelma on loputtomat ominaisuudet ja painallusyhdistelmät. Vie aikaa opetella, että pitikö tuplaklikata oikean vai vasemman kuulokkeen nappia puheohjauksen aktivoimiseksi (Jabra Elite 75t:ssä on tuki Alexalle, Google Assistantille ja Siri – ja vastaus on oikeaa kuuloketta) ja pitikö painaa kahdesti vai kolmesti vasenta nappia kappaleen yli hyppäämiseksi (vastaus on kahdesti – kolme painallusta aloittaa kappaleen alusta).
Aktiivista vastamelua ei ole, mutta Jabra Elite 75t sulkee lähes kaiken ulkopuolisen äänen lähes täydellisen istuvuuden ansiosta. Kuva: Jabra
Johtopäätökset
Ei tarvitse hävetä, vaikka luulisi Jabra Elite 75t:tä vastamelukuulokkeiksi. Niiden lähes täydellinen istuvuus takaa niin sanotun passiivisen vastamelun toiminnan, eli napit istuvat niin napakasti, ettei korviin vuoda ääntä ulkoa. Halutessaan kuulla kaverin puheen voi onneksi hyödyntää nappien neljää mikrofonia, joiden avulla saa napinpainalluksella ympäristön äänet kuuluviin.
Äänenlaatu on poikkeuksellisen hyvä etenkin hintaan nähden, ja IP55-luokitus lupaa nappien kestävän pölyä ja roiskeita. Kun akunkestokin on kohdillaan, on vaikea löytää valitettavaa. Ellei sitten marise hiukan monimutkaisesta ohjauksesta, mutta senkin pulman voi kiertää käyttämällä sovellusta.