Harvalla kuulokemallilla on yhtä legendaarinen maine kuin Sennheiserin 600-sarjalaisilla. Maineikkain malli on HD 660S, joka on ollut referenssikuulokkeemme avointen, dynaamisten kuulokkeiden joukosta tässä hintaluokassa. Ne ovat kompaktit, kevyet ja soittelevat miellyttävän kuuloisesti kaikkea, olipa toisessa päässä sitten simppeli kuulokevahvistin tai kallis highend-hifivahvari. HD 660S ei ole ääniprofiililtaan täysin neutraali, mutta tarpeeksi tasapainoinen kelvatakseen vertailukohdaksi.
Sennheiser tulee valmistajan oman 3-metrisen johdon, kuljetuskotelon ja 4,4 mm:n Pentaconn-liittimen kera. Valitettavasti kovin monessa kuulokevahvistimessa ei ole Pentaconn-liitäntää, paitsi tietysti Sennheiserin omissa. Audeze LCD-1:n tapaan kuppeja on kallistettu hiukan, ja HD 660S on suurimmaksi osaksi materiaaliltaan muovia. Sen ansiosta se onkin kevyt ja mukavan tuntuinen.
Sennheiser HD 660S käytössä
Kangaspäällysteiset kupit lepäävät kepeästi päätä vasten, ja ovaali muoto sopii ainakin omille korvilleni mainiosti. Jonkin verran kuulokkeita voi käyttää mobiilistikin. Vastusta on 150 ohmia ja herkkyys 104 dB. joten ääni on puhelimen kautta soitettuna ihan hyvä. On kuitenkin selvää, että jos kännykän ja kuulokkeiden väliin kytkee Audioquest Cobaltin, niin ääni on huomattavasti parempi.
Ovaalit kupit ja kohtalainen napakkuus tekevät istuvuudesta todella mukavan. Beyerdynamicin tapaan nämä ovat ehdottomasti mukavimpia kuulokkeita ja sietävät pidempääkin käyttöä. Jos ne taittuisivat kokoon, olisivat ne täydelliset matkoille – vaikka eivät yhtä kompaktin kokoiset olekaan kuin LCD-1.
Sennheiserin edellisen HD 600 -sarjan tuntevat tuskin pettyvät HD 660S:ään. Äänimaisema on suurempi ja vivahteikkaampi, basso erottuu selvemmin ja eri sävyt pääsevät kauniimmin esiin äänikuvassa. Kuulokkeet eivät ole yhtä analyyttiset kuin Beyerdynamic DT 1990 Pro, ja sointi on lämpimämpi ja miellyttävämpi kuin LCD-1.
Jouset erottuvat kauniisti, samoin kuin laulu. Diskantin päällä tuntuu olevan ohut verho, joka vaimentaa kovimmat iskut ja syö esimerkiksi heavy rockin aggressiivisuutta. On silti totuus, että äänen tasapino tarjoilee todella miellyttävää kuunneltavaa. Ilmaa on enemmän kuin Hifiman Sundaralla, ja basso tiukempi ja dynaamisempi kuin LCD-1:ssä, mutta nämä eivät vähennä HD 660S:n hohtoa millään lailla.
Johtopäätökset
Sennheiserin kuulokkeet tuntuvat turvakalliolta – ne eivät ole hitechiä tai ultramodernia muotoilua, mutta ne istuvat kuin hanska ja toimivat luotettavasti joka kerta. Klassinen ”Sennheiser-soundi” on koukuttava. Muissa kuulokkeissa voi olla coolimmat dynamiikat ja terävämmät yksityiskohdat, mutta harva on onnistunut kokoamaan näin paljon positiivisia ominaisuuksia yhteen pakettiin kuin Sennheiser HD 660S.
Myös tässä testissä
Neumann NDH 20
Onnahteleva ensiyritys
Legendaarinen mikrofonivalmistaja ei vakuuta ensimmäisellä kuulokemallillaan.
Sony MDR-Z7M2
Viihdearvo taattu
Sony on parannellut Z7 premium-malliaan lippulaivamallinsa Z1R:n tekniikalla. Lopputuloksena on muhkea ääni.
Fostex T60RP
Laajalle levittäytyvää musiikkia
Fostex T60RP:n ääni on puhtaampi kuin useimmissa tämän hintaluokan suljetuissa kuulokkeissa, mikä saattaa johtua niiden puoliavoimesta rakenteesta.
Denon AH-D5200
Suurenmoista ääntä suljetuista kuulokkeista
Denon AH-D5200 on luokkansa parhaita suljettuja kuulokkeita.
Beyerdynamic DT 1990 Pro
Veitsenterävää analyysiä
Studio-ominaisuudet voivat olla näiden kuulokkeiden vahvuus ja heikkous. Kokeile ennen ostopäätöstä!
Audeze LCD-1
Highend-kuulokkeet kännykälle
Mobiilikäyttöön sopivampia kuulokkeita ei tästä hintaluokasta löydy!
Beyerdynamic Amiron Home
Viilein valinta
Beyerdynamic Amiron Home on harvinaisen onnistunut yleiskuuloke.
Hifiman Sundara
Avoimen luokan testivoittaja
Hifiman Sundara ei ole vain hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, se on myös äänenlaadultaan luokkansa paras.