Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Asus ROG Theta 7.1

Ehtaa surroundia kuulokkeista

Heippa vaan virtuaalinen surround – Asus tarjoaa oikeaa 7.1-ääntä!

/ 03.03.2020 - 19:36
Asus ROG Theta 7.1

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Aito 7.1-surroundääni – ja sen huomaa! Loistava äänenlaatu ja miellyttävä istuvuus. Rahoilleen saa todella vastinetta!
  • Kupit ovat todella isot ja kömpelöt, hyvästä syystä kylläkin. Langaton käyttö ei onnistu.

Asus ROG Theta 7.1 ei huku massaan. Korvakupit eivät ole pelkästään isot, ne ovat giganttiset! Jättikoko on seurausta siitä, että niihin on mahdutettu peräti kahdeksan kaiutinelementtiä. Kuulokkeissa ei siis tarvitse tyytyä virtuaaliseen surroundiin, vaan tarjolla on aivan oikea 7.1-kanavainen surround! Kolme pientä 30 mm:n elementtiä kummassakin kupissa hoitelevat etu-, sivu- ja takakaiuttimien tehtäviä, ja 40 mm:n elementti molemmin puolin päätä vastaa syväbassosta. Asuksen designtiimi ansaitsee aplodit, sillä jotenkin kaiken tämän tunkeminen kuulokkeisiin on onnistuttu toteuttamaan suhteellisen tyylikkäästi.

Panta ja metalliset kiinnikkeet ovat vankat, 650-grammaiset kuulokkeet ovat onneksi anteliaasti pehmustetut, joten ne eivät paina päätä. Kuppien materiaalina on alumiini, joka on paitsi tyylikäs myös jäähdytyksen kannalta toimiva ratkaisu. DA-muuntajien asiantuntijan ESS:n sisäänrakennetut vahvistimet nimittäin vaativat hyvää viilennystä.

ROG Theta 7.1 Scenario photo 3 scaled 1
Asus ROG Theta 7.1 ei ole mikään seinäruusu. Surroundäänestä vastaavat kahdeksan elementtiä per kuppi vievät nimittäin tilaa. Kuva: Asus

Tekniikkaa kuulokkeissa piisaa sen verran, että ajatus akkukäyttöisyydestä ja sitä myöten langattomuudesta on mahdoton. Kumipäällysteiset johdot ovat puoli senttiä paksut.

Kaikkia Asus ROG -laitteita ohjataan ROG Armory -ohjelmalla. Mittavien äänisäätöjen lisäksi tarjolla on makroja ja valojen synkronointia. Säätövaihtoehtojen määrän huomioiden ohjelma on todella selkeä. Valmiita ääniasetuksia on kahdeksan, ja lisääkin voi luoda huomioiden esimerkiksi kanavien määrän, taajuuskorjaimen, ympäröivän tilan ja puheen vahvistuksen.

Mikrofonikaan ei ole perustasoa. Asus ilmoittaa vastamelun toimivan tekoälyn avulla, mutta ei selviä, tarkoitetaanko sillä algoritmipohjaista vai koneoppivaa teknologiaa. Ainakin puhe erottuu selkeästi.

Tämä ei ole Asuksen ensimmäinen aidon surroundin kuulokemalli. Muutama vuosi sitten testasimme ROG Centurionin, mutta sen jälkeen tekniikka on onnistuttu paketoimaan käytännöllisemmin eikä kömpelöstä äänikortistakaan tarvitse enää huolehtia.

Laittaessani kuulokkeet ensi kerran päähäni minulla oli epäilykseni, sillä surroundäänen luominen ei riipu vain elementtien määrästä. Asus on kuitenkin onnistunut. Surround tempaa mukaansa pelimaailmaan, ja eri puolilta tulevat äänet on helppo paikallistaa – paljon helpompi kuin virtuaalisella 7.1-surroundilla varustetuilla kuulokkeilla. Tärkeää on sekin, että elementit kuulostavat hyviltä: basso on vakaa mutta ei hallitseva (paitsi jos haluaa säätää sen sellaiseksi ROG Armorylla), ja ylärekisterin vivahteet toistuvat kirkkaina. Jos arvostelisin kuulokkeita hifikriteereillä, sanoisin, että viimeinen tujaus läpinäkyvyyttä puuttuu. Mutta nyt on kyseessä viihdyttävä pelikuulokemalli, ja Asus on todella saanut elementtinsä toimimaan hyvin yhdessä!

Johtopäätökset

Asus ROG Theta 7.1 on valtava ja näyttävä kuulokemalli, sillä surroundäänestä vastaavat kahdeksan elementtiä per kuppi vievät tilaa. Ulkokuori kätkee sisäänsä loistavan äänenlaadun, josta etenkin aito ja toimiva surround on mainittava erikseen. Ohjelmasta on helppo säätää eri vaihtoehtojen välillä, eikä kokonaisuudesta puutu oikeastaan muuta kuin langattomuus. Mutta akunkeston kannalta siinä ei kyllä olisi mitään järkeä!

ROG Theta 7.1 Scenario photo 5 scaled 1
ROG Theta 7.1 on viihdyttävä pelikuulokemalli, ja Asus on todella saanut elementtinsä toimimaan hyvin yhdessä! Kuva: Asus

 

Karakter
Asus ROG Theta 7.1
High End

Myös tässä testissä

Sennheiser GSP 670

Hifiääntä scifityyliin

Sennheiserin kuulokkeissa on loistava ääni, hyvä ohjelma ja keskinkertainen istuvuus.

Täysin langattomat kuulokkeet USB-dongelin ja Bluetoothin ansiosta. Äänenlaatu on samaa luokkaa kuin keskihintaisissa hifikuulokkeissa.
Huikeaan hintaan nähden kuulokkeet tuntuvat turhan muovisilta. USB-adapteri toimii vain Windows 10:n kanssa. Kuulokkeet tuntuvat päässä kovahkoilta.
Lue koko testi

Razer Nari Ultimate

Suloinen nallekarhu

Razer tuntee asiakkaansa, jotka eivät varmasti pety tähän viihdyttävään pelikuulokemalliin.

Iso ja pehmoinen kuin säkkituoli. Hinta on kohdillaan ja haptinen subwoofer siisti.
Äänenlaatu ei ole samalla tasolla parhaiden kera.
Lue koko testi

HyperX Cloud Orbit S

Laadukasta peliääntä edullisesti

HyperX Cloud Orbit S on viime vuoden parhaan pelikuulokemallin valepukuinen versio.

Avoin, tarkka ja tyylikäs äänenlaatu. Waves NX -surround onnistuu paremmin kuin moni muu.
Surround ei vakuuta yhtä hyvin kuin Asus ROG Thetan.
Lue koko testi

Audio-Technica ATH-G1WL

Pelikuulokkeet aikuiseen makuun

Audio-Technica puhuttelee keski-ikäistä hifinörttiä, jonka vapaa-aikaan kuuluu myös pelaaminen.

Tarkka ja neutraali soundi. Ei vaadi säätöä monimutkaisten ohjelmien kanssa. Hyvä hinta.
Melkein liian hillitty. Viihdearvoa ei juuri ole, nämä ovat vakavat kuulokkeet.
Lue koko testi

Astro A50

Mukava mutta työläs

Astron huippumallia on ilo käyttää ja ilo kuunnella – mutta vaatii hieman taistelua, että siihen asti pääsee.

Todella miellyttävät päässä. Erittäin hyvä äänenlaatu. Tukiasema on näppärä.
Hankalat säädöt. Ohjelmisto on aika kamala.
Lue koko testi
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top