Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: HiFiMAN HE-1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

/ 28.07.2020 - 13:46
HiFiMAN HE-1000se

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Huikean erotteleva, sulavaliikkeinen ja fyysinen soundi. Unelmakuulokkeet.
  • Saranat hieman kitisevät – miksi ei ole käytetty palloniveliä? Sopivan vahvistimen löytäminen on välttämätöntä.

”Näin kun herään, ulisten kaipaan jälleen samaa unta.” Sanat ovat William Shakespearen Myrsky-näytelmästä (suom. Paavo Cajander), mutta kuvaavat aika tarkasti myös tunnetta, joka minussa herää joka kerta, kun otan HiFiMAN HE-1000se -kuulokkeet päästäni. HE-1000se on koukuttava kuulokemalli, joka vetoaa enemmän tunteeseen kuin järkeen. Myös hintansa puolesta.

Hifiman HE1000se planars scaled 1
Kaiutinelementtien koko 60 x 100 mm ei ole mikään pikkujuttu. Sen sijaan paksuutta voidaan mitata nanometreissä- Kuva: HiFiMAN

Jos on vaikea perustella muille neljän tonnin käyttämistä hifi-järjestelmään, yritäpä vakuuttaa ihmiset 4 000 euron kuulokeostoksesta! Onnekas saa osakseen vain epäuskoista pään pudistelua, mutta pahimmassa tapauksessa kaverit haastavat arvostelukykysi. Todella kalliit kuulokkeet eivät nimittäin niinkään ole statussymboli, vaan pikemminkin merkki tarkistuttaa pään kunto lääkärillä.

Toisaalta se voi myös olla merkki siitä, että tekee rehellisesti valinnan vain itseään ajatellen. Musiikkihan edistää mielenterveyttä! Turha tässä kierrellä asiaa enempää: kalliit kuulokkeet ovat kuin piikittäisi hifiä suoraan korvakäytävään. Mielihyvän tunne on niin voimakas, että kun on kerran kokeillut highendiä, ei paluuta budjettimalleihin enää ole.

Hifiman HE1000se front side
Kuva: HiFiMAN

Unelmakuulokkeiden taustaa

Ja siitä päästäänkin suloiseen hulluuteen eli HiFiManin kuulokkeisiin, jotka parhaillaan ovat korvillani ja joita en ikinä halua riisua pois. Kiinalaisen HiFiManin HE-1000se on kolmas ja viimeisin versio HE-1000-lippulaivamallista, joka korvasi vuonna 2010 julkaistun HE-6-mallin. HE-6 oli loistava mutta myös lähes käyttökelvoton: sen 80 dB:n herkkyys ja 50 ohmin impedanssi tarkoittivat, että kuuntelu onnistui aika lailla vain suoraan kaiutinterminaalista 50-wattisen vahvistimen saattelemana. Parhaimmillaan se kuulosti upealta ja bassoperusta sai muut kuulokevalmistajat vihreäksi kateudesta. Epäkäytännölliset kuulokkeet ne silti olivat.

Lue myös: Stax SR-009S – Tämä ei ole ääntä vaan TAIKAA

Valmistajakin huomasi, että HE-6 oli vähän liikaa, sillä se korvattiin vuonna 2015 HE-1000-mallilla (jokin aika sitten tosin 6 esiteltiin uutena versiona, mutta se on eri juttu). 1000-malli oli helpompi käyttää mutta vaati edelleen tehokkaan ja mielellään analyyttisen kuulokevahvistimen. Myös paino (480 g) oli ongelma, eikä mallin istuvuus miellyttänyt kaikkia. Seuraavana vuonna julkaistiinkin HE-1000V2, joka oli kevyempi ja varustettu mukavammilla pehmusteilla. Äänensä puolesta se muistutti edeltäjäänsä, jonka monet kokivat hieman laahaavaksi ja tummasävyiseksi. Vaikka vahvistimella oli osuutta asiaan, ei jäänyt epäselväksi, että HE-1000 ja HE-1000V2 olivat vaativia kuulokkeita.

Hifiman HE1000se graabein
HiFiMAN HE-1000se on mahtava paitsi ääneltään, myös kooltaan. Kuva: Geir Gråbein Nordby, L&B

Ja nyt mallista on julkaistu SE-päätteellinen versio. Se ei korvaa V2-mallia, joka on edelleen myynnissä, vaan tarjoaa kevyempitehoisen vaihtoehdon, jonka korkeampi herkkyys on yksinkertaisemmillekin vahvistimille helpompi pala nieltäväksi. Ja siinä missä V2 käy soittamaan liian lämpimänä väärän vahvistimen kanssa, on SE-malli neutraalimpi ja sopeutuvaisempi useampien vahvistimien kanssa.

Planaariset kuulokkeet

HiFiMAN on erikoistunut planaarisiin kuulokkeisiin perinteisten dynaamisten sijaan. Sähköstaattisten kuulokkeiden tapaan planaarisissakin on ohut muovikalvo, joka värähtelee kahden metallilevyn välissä. Ero näiden kahden tekniikan välillä on siinä, että sähköstaattisten levyjen läpi kulkee sähkövirta, kun taas planaarisissa niitä liikuttavat magneetit. Planaaristen etuna on se, etteivät ne vaadi ulkoista virtaa, joten ne toimivat tavallisella kuulokeliitännällä. Tasomagneetit ovat sitä paitsi edullisempiakin, suurin piirtein samanhintaisia kuin parhaat dynaamiset elementit.

Tai siis, ne voivat olla edullisempia. Kuten kaiken teknologian kanssa, on tässäkin maksettava maltaita, jos haluaa kaikkein parasta laatua.

Hifiman HE1000se earcup terminator scaled 1
Sopiva johto käyttää 3,5 mm:n plugiliitäntää, joten johtojen ostaminen lisävarusteenakin on helppoa. Kuva: HiFiMan

Isot mutta ohuen ohuet kalvot

HE-1000se:n kalvot kattavat lähes koko kuulokekupin alan, ja kupit ovat ISOT. Kalvot ovat kooltaan 60 x 100 mm, eli paljon suuremmat kuin vastaavissa dynaamisissa kuulokkeissa. Toisaalta ne ovat myös ohuemmat – todella paljon ohuemmat. Kalvo on vain muutaman nanometrin paksuinen, ja tämä henkäyksenohut litteys onkin avainasemassa kuulokkeiden äänenlaadun suhteen. Lisäksi magneetit on suunniteltu mahdollisimman huomaamattomiksi, joten tavallisia tasomagneetteja usein vaivaava, ääniaaltojen aikaansaama häiriö ei vaikuta näissä.

Pehmusteet ovat suuret ja ympäröivät korvat kokonaan. Ne tuntuvat erittäin mukavilta, joten kuulokkeiden 440 gramman paino ei tunnu pehmusteiden ja nahkaisen pannan ansiosta raskaalta.Hifiman HE1000se headband scaled 1

Mukava panta auttaa unohtamaan kuulokkeiden 440 gramman painon. Kuva: HiFiMAN

Johtoja joka lähtöön

Kuulokkeiden mukana toimitetaan kolme johtoa, jotka kaikki liitetään 3,5 mm:n plugilla: tavallinen 3,5 mm:n johto, yksi 6,35 mm:n johto ja balansoitu nelihaarainen XLR. Läpinäkyvät johdot näyttävät kuparin vuoksi ruskeilta, mikä sopii tyyliin täydellisesti. On kuitenkin hiukan häiritsevää, ettei johtoja saa käärittyä kerälle, vaan ne palautuvat itsepäisesti takaisin suoraksi. Hyvä ominaisuus sitä ajatellen, ettei umpisolmuja varmastikaan pääse syntymään, mutta säilytyksen kannalta onnetonta.

Kitisevä sanka

Toinen hiukan ärsyttävä asia on sanka, joka päästää kitisevän äänen joka kerta, kun kuulokkeet taivuttaa päähän. HiFiMAN olisi voinut panostaa palloniveliin sulavampien liikkeiden saamiseksi. Muutoin kuulokkeiden rakenteessa ei ole moittimista.

Hifiman HE1000se cables scaled 1
Läpinäkyvät johdot ovat tyylikkäät, mutta eivät suostu kääriytymään kerälle nätisti. Kuva: HiFiMAN

Fyysinen basso

Millaisen musiikkielämyksen saa ostettua lähes neljällä tuhannella eurolla? Kun Auralic Taurus -kuulokevahvistimeen, joka vastaanottaa balansoidun signaalin Hegel HD30 -digimuuntajasta, kytkee tavallisen balansoimattoman johdon, lähtee basso soimaan täydellisesti. Se tarjoaa upean pohjan kontrabasson ja tuuban soinnille, ja kunnollisten dynamiikkojen ansiosta bassorummun iskut toistuvat jopa fyysisesti. Verrokiksi mainittakoon, että edullisemmalla mutta upealla referenssimallimme, Sennheiser HD 800 S -kuulokkeilla, bassorekisteri on kapeampi.

Äänikuva on laveampi kuin HD 800 S:ssä, mutta yksittäisten soitinten sijoittelua ei samalla tavalla hahmota yleisnäkymänä. Äänikuva on HiFiMANilla erottelevampi ja tarjoaa tenhoavamman maiseman.

Hifiman HE1000se earcups detail scaled 1
Alumiinikuulokkeiden puudetaljit ja mustat pehmusteet antavat ylellisen vaikutelman. Kuva: HiFiMAN

Maurizio Pollinin tulkinta Chopinin pianokonsertto F-mollista saa kauniin soinnin, jossa flyygelin sointivivahteet ympäröivät minut täysin. Hiljaisten ja vahvojen koskettimien sävyerot tuntuvat suurilta, ja tilantuntu on avarampi kuin muilla kuulemillani kuulokkeilla.

Balansoimatonta johtoa käyttäen koskettimien äänet tuntuvat hieman sulautuvan toisiinsa. Äänikuva saisi olla fokusoituneempi ja erottelevampi – tilanne vaatii aiemmin mainitsemaani XLR-kaapelia!

Balansoidun kaapelin kera

Kun Auralic Taurukseen iskee kiinni balansoidun kaapelin, tulee soundiin erilainen fokus. Flyygelin koskettimet soivat yksilöinään niin tummaa taustaa vasten, että tuntuu kuin sävelet vain räjähtelisivät esiin. Hiljaisimmankin äänen vivahteet tulevat esiin unelmankevyesti. Ainakin melkein.

Vaikka Taurus korjaakin kaiken 90-prosenttisesti, en voi olla miettimättä, voisiko ääni olla VIELÄKIN parempi. Etenkin pop ja hiphop rakeistuvat hieman ylä-ääniltään, kuten tekee Ashnikkon ja Grimesin aggressiviinen Cry. Virvelirummun reunaiskut toistuvat hiukan liian terävästi, ikään kuin diskanttia olisi pakattu.

Hifiman HE1000se side1
Kuva: HiFiMAN

Vahvistin vaihtoon: tervetuloa unelmaääni

Ratkaisu löytyy tähänkin. Kun vaihdan HD30/Taurus-yhdistelmän Sennheiser HDV 820:een, muuttuu ääni kellossa (tai kuulokkeissa). Yläpää aukeaa enemmän ja ääni muuttuu puhtaammaksi, äänikuva fokusoituu tarkemmin. Nyt ollaan äänenlaadussa tasolla, joka parhaimmillaan aiheuttaa riippuvuutta.

Röyksoppin Oblique Thrills (Lost Tapes) bassolinjat soivat syvänä ja sointurakenteet erottuvat ihastuttavan tarkasti. Syntikat leijuvat äänimaisemassa ja rapsakat ja ilmavat symbaalit liitävät taajuusalueen yläreunalla miellyttävän intensiivisen perkussioiden saattelemana. Yksinkertaisesti upeaa.

Parasta on kuitenkin se, ettei soundi kallistu tylsän analyyttiseksi, vaikka väärien kuulokkeiden kanssa Sennheiserin vahvistimelta onnistuu sekin (esimerkiksi Sennheiserin omien HD 800 S -kuulokkeiden kanssa käytän mieluummin Taurusta kuin HDV 820:tä). Yhdessä HE-1000se:n kanssa pop, esimerkiksi The Soundsin Safe and Sound synnyttää kunnon bileet. Volyymit voi vetää niin lujalle kuin huvittaa, eikä ääni ala säristä.

Hifiman HE1000se front
Kuva: HiFiMAN

Kilpailijat

Vakava kysymys kuuluu: aiotko ostaa HE-1000se:n? Jos haluat parhaan äänen, niin ehkäpä. Vielä lujempaa voi soittaa dynaamisilla Sennheiser HD 800 S:llä ja Audio-Technica ADX5000:lla, ja stereokuva on vieläkin tarkempi, jos niin voi kuulokkeiden kohdalla sanoa. Halvemmallakin pääsee. Höyhenenkevyt diskantti ja giganttisen kokoinen äänimaisema asettavat silti HE-1000se:n parempaan luokkaan. Bassokin on isompi ja fyysisempi. Muihin planaarikuulokkeisiin kuten HE-1000v2:hen ja Dan Clark Voceen verrattuna HE-1000se on raikkaampi, nopeampi ja vivahteikkaampi.

Stax SR 009s 61761 scaled 1
Stax SR-009s on toimittajan mielestä taianomaisin kuulokemalli. Kuva: Geir Gråbein Nordby L&B

HE-1000se on koukuttavampi kuin Focal Utopia ja enemmän samaa luokkaa kuin sähköstaattiset, kuten Stax SR-009s. Stax on taianomaisempi, mutta ne maksavat vielä enemmän kuin HifiMAN. Yhdessä sopivan sähköstaattisen vahvistimen kanssa hinta kihoaa kymppitonniin – sulaa hulluutta, siis! Planaarikuulokkeita on helpompi käyttää ja jo tonnin vahvistimella pääsee pitkälle, vaikkakin budjetti kannattaa kyllä tuplata. HiFiMAN ei ole yhtä sidoksissa johonkin tiettyyn vahvistimeen, vaan useimmat kuulokevahvistimet sopivat HE-1000se:n kanssa käytettäväksi. Jos esimerkiksi toimistolla on mikä tahansa kuulokeliitäntä, ei mikään estä käyttämästä kuulokkeita myös siellä.

Johtopäätökset

Jos haluaa tinkimättömästi parasta ääntä eikä jakaa sitä kenenkään kanssa, on huippulaadukkaat kuulokkeet kuten HiFiMAN HE-1000se oikea vaihtoehto. Lähipiirisi kyllä todennäköisesti pitävät sinua hulluna matkatessasi hifinirvanaan.

Näiden kuulokkeiden kanssa jumahtaa tuntikausiksi ihmettelemään musiikin yksityiskohtia, joita ei ole aiemmin kuullut. Äänimaisema on valtava, kristallinkirkas ja tarkkuus tasoa, jolle vain planaari- tai sähköstaattiset kuulokkeet voivat yltää. Taika on taattu.

Ilmavuutta ja vivahteita on enemmän kuin millään muulla kuulemallamme planaarisella mallilla, mukaan lukien kaksi muuta HiFiMAN HE-1000-versiota. SE-malli on vahvistimen suhteen helppokäyttöisempi, vaikka hyvä vahvistin toki parhaaseen äänenlaatuun vaaditaankin.

Kyseessä on ehdottomasti yksi koukuttavimpia kuulokkeita, joita päähänsä voi laittaa. Jotkut kilpailijat saattavat onnistua yksittäisissä asioissa paremmin kuin HE-1000se, mutta kokonaisuutena nämä kuulokkeet ovat lähes täydelliset. Annamme siksi jopa metallisaranoiden pienen kitinän anteeksi.

HE 1000SE vs HD800S vs 009s2
HiFiMAN HE-1000se (musta) mitattuna miniDSP EARS -kalustoa ja REW-ohjelmistoa käyttäen. Taajuusvaste on korjattu alueelta, jonka miniDSP tulkitsee lineaariseksi. Verrokkeina Stax SR-009s:ään (liila) ja Sennheiser HD 800 S:ään (punainen). Mittaukset on erotettu visuaalisesti eivätkä tarkoita sitä, että ylin käyrä olisi herkin. HE-1000se:n taajuusvaste on sulavampi kuin kahden muun, ja etenkin basso on vaikuttavan lineaarinen. Notkahdus 3,5 kHz:n kohdalla on mittauslaitteen artefakti, muuten käyrä näyttää ylempääkin hyvältä. 6,5 kHz:n vahvistus korostaa vivhateita mutta vaatii matalasäröisen vahvistimen, jotta ei kuulostaisi terävältä.

Karakter
HiFiMAN HE-1000se
High End
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top