Kokonaan musta kannettava – tyylikästä ja sopivan karua.
MSi GS66 Stealthissä on nimi konetta myöten: värimaailma on lainattu näkymättömäksi tarkoitetuilta hävittäjiltä. Kaikki, ihan kaikki on mustaa. Ja ylettömän tyylikästä – tämä pelikone on kaukana niistä vilkkuvaloilla varustetuista metallilaatikoista, jollaisia pelikannettavat pari vuotta sitten olivat.
GS66 Stealth ei ole suinkaan ensimmäinen testaamamme ”kypsempään makuun” suunniteltu pelikone. Mutta näin pitkälle ei ole kukaan muu tainnut aikuista muotoilua viedä. Jopa tyylikäs edeltäjänsä GS75 Stealth näyttää lähinnä riikinkukolta tähän verrattuna.
MSi on tietoisesti tavoittelemassa uutta yleisöä, mikä näkyy esimerkiksi tuotekuvissa. Niissä ei näy näy teini-ikäisiä, vaan kolmekymppisiä varakkaan näköisiä miehiä, joilla näkyy olevan silmää luksukselle. Miehiä, jotka menevät moottoripyörällään töihin – kannettava repussaan. Sillä tämä kannettava on riittävän tehokas vaikka mainosalalla tai 3D-grafiikoiden parissa työskentelevälle, ja niin tyylikäs, että sitä esittelee kokouksissa mielikseen.
Koneen rauta edustaa uusimpia sukupolvia. Intel Core i9 -prosessori ja Nvidia GeForce RTX 2080 Super -näytönohjain. Molemmat lanseerattiin tämän vuoden huhtikuussa ja ovat nyt saatavilla ensimmäisissä koneissa. Testikoneessa oli 32 GB RAM-muistia ja uhkeat 2 TB SSD-tallennustilaa.
Ennätysnopea näyttö
Kaikki GS66:n tekniikka on siis parasta laatua, mutta jännittävin on näyttö, joka on nopein kannettavassa näkemämme: 300 Hz:n virkistystaajuus on ihan sairaan cool. Toki on reiluuden nimissä mainittava, että MSi ei ole yksin uutuutensa kanssa, vaan monelta kilpailijaltakin löytyy 300 Hz:n näyttö. Testaamme sellaista kuitenkin nyt ensimmäistä kertaa.
Aiemmin nopean näytön hintana oli huono kuvanlaatu. Ei enää. Nykyään salamannopea näyttö pystyy tarjoamaan samalla terävät värit ja hyvän katselukulman.
Nopeus vaikuttaa vielä resoluutioon. Kaikissa GS66-versioissa on vielä ”vain” Full HD -laadun kuva (1920 x 1080 pikseliä).
Näppäimistö on tanskalaisen SteelSeriesin valmistama, kuten yleensäkin MSi:n kalliimmissa malleissa. Se on tyylikäs ja yhtä musta kuin muukin kone. Jokaisen näppäimen saa loistamaan omassa RGB-sävyssään, mikä tekee ainoan poikkeuksen mustuuteen.
Ääni tulee Dynaudiolta, ja vaikka kaiutinelementit eivät ole samoja kuin loistavassa Confidence 50 -kaiuttimessa, on äänessä hyvää painetta.
DisplayPort-ulostuloa ei GS66:n takaa löydy – DisplayPort on nimittäin integroitu USB-C-porttiin. Se toimii hyvin, mutta on ostettava adapterijohto, joka vie toisen USB-C-portin.
MSi GS66 on tyylikäs – mutta näppäimistöä on hyvä pyyhkiä liinalla, jotteivät sormenjäljet ala häiritä. Kuva: MSi
Hillittömän nopea kannettava
Työkseni erilaisia laitteita testaavani saan pöydälleni aina vain uusia koneita, joista jokainen sukupolvi on aina edeltäjäänsä hieman parempi. On kuitenkin aika harvinaista huomata ero heti, kun avaa kannen ja käynnistää kannettavan.
Näin kuitenkin käy GS66:n kohdalla. Olipa syynä sitten salamannopea prosessori, SSD tai antelias RAM-muistin määrä, pyörii Windows huomattavasti sulavammin kuin yleensä.
Nopeus ja tehot pääsevät oikeuksiinsa, kun konetta käyttää siihen, mihin se on tarkoitettu: pelaamiseen. En onnistunut löytämään peliä, joka olisi ollut GS66:lle liian raskas. Ainakaan, jos 3D-graffikoiden toistamiseen omalle silmälle riittää kannettavan oma Full HD -näyttö. Täytyy kyllä myöntää, etten havaitse kovin suurta parannusta 300 Hz:n virkistystaajuudessa 144 Hz:iin verrattuna. Joissakin kohdissa voi kääntyä kulman yli niin nopeasti, ettei 144 Hz:n näyttö ihan täysin sulavasti siihen pysty, mutta ne tilanteet ovat harvassa. Ja monissa peleissä on sisäänrakennettu rajoitin virkistystaajuudelle.
Koska MSi GS66 Stealth on ensimmäinen uuden sukupolven prosessorilla ja näytönohjaimella testaamamme kone, tulee suoria kilpailijoita mieleen vain muutama. Jos salamannopeat 3D-pelit eivät ole prioriteetti, voisi 4K-näytöllä varustettu kannettava, kuten Asus ProArt StudioBook olla vaihtoehto.
Benchmarkit
GS66:n sisällä vaikuttaa upouusi 10. sukupolven Intel Core i9 -prosessori. 3,1 GHz:n kellotaajuus, 8 ydintä ja 16 säiettä on takaavat, että kone on kovimpia laskureita, joita olemme nähneet.
Geekbench 5 tuottaa 7 568 (multicore) ja 1 259 (singlecore) pisteen tuloksen. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tulos on noin 20 % nopeampi kuin viime kuussa testaamassamme Asus ProArt StudioBook, ja yli kaksi kertaa nopeampi kuin pari kuukautta sitten testaamassamme MSi Prestige 14. MSi GS66 toki maksaa suurin piirtein yhtä paljon kuin nämä kaksi yhteensä.
PCMark 10 -toimisto-ohjelmatestillä pisteitä ropisee 6 369. Jälleen kova tulos – mutta ei sen kovempi kuin Acer Predator Helios 700:ssa, jossa oli sama prosessori mutta edellisen sukupolven mallina.
Tehokas työ on kivaa, mutta pelaamisessa tehot oikeasti punnitaan. MSi GS66:n näytönohjain on ihkauusi GeForce RTX 2080 Super. Odotukset nousevat korkealle – ja ne täyttyvät, ainakin melkein.
3D-grafiikkatesteissä 3DMark Time Spy ja Fire Strike pääsee MSi GS66 kunnolla pullistelemaan. Time Spyn 7 418 pistettä ja Fire Striken 17 015 pistettä ovat parhaita näkemiämme. Eivät ne silti ole ole sen korkeammat kuin tavallisella GeForce RTX 2080:lla varustetuilla koneilla. Ja tietysti peliasetukset täysille ruuvattuna.
Akkutestissä kävi kuten pelikannettaville yleensä: lyhyeen loppui. 1 tunti ja 50 minuuttia on hyvä osoitus siitä, että kovat tehot ja akunkesto eivät tule samassa paketissa.
Johtopäätökset
MSi GS66 Stealth on todellinen luksuspelikannettava, jonka täysin musta ulkonäkö hurmaa. Luksus näkyy myös hinnassa, joka ei todellakaan ole lapsille sallittu! GS66 on osa viime vuonna voimistunutta trendiä, jossa pelikoneita muotoillaan yhä enemmän sekä tehokonetta tarvitseville ammattilaisille että aikuisille pelaajille. Jos rahaa on – tai työpaikka, joka maksaa tehokkaat työvälineet – ei valittamista ole. Sitä saa, mistä maksaa. Tässä tapauksessa supertehot tulevat kauniissa kuoressa, joka ei vie sen enemmän tilaa tai paina sen enempää kuin tavallinenkaan kannettava.