Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Acer ConceptD CP7 (CP7271K P)

Kallis ja ylellinen näyttö videoille ja grafiikoille

Acer ConceptD CP7 on kaikin puolin upea näyttö – mutta ihan kaikki ominaisuudet eivät tunnu välttämättömiltä.

/ 11.09.2020 - 09:10
Acer ConceptD CP7 (CP7271K P)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Värikylläinen, vahva kuva, jossa kalibrointi kohdillaan ja kirkkautta riittää. Erittäin lyhyt vasteaika ja korkea virkistystaajuus.
  • Kallis. Luovien töiden tekijät pärjäsivät ilman peliominaisuuksiakin.

Jos kaipailee ihan tavallista 27-tuumaista PC-näyttöä 4K-resoluutiolla, löytää hyvän sellaisen alle 500 eurolla – vaikka haluaisi käyttää sitä pelaamiseenkin. Mutta entä jos vaatii näytöltä vielä enemmän?

Omat vaatimukseni PC-näytölle ovat nousseet sen jälkeen, kun ostin ammattilaiskameran. Hankittuani Panasonic Lumix GH5 -kameran tajusin tarvitsevani kunnollisen näytön, joten päädyin BenQ PV3200PT:hen, 32-tuumaiseen 4K-näyttöön, jonka värintoisto on loistava ja kalibrointi hyvä jo tehdasasetuksilla. Käytän sitä yhä päänäyttönäni, ja täytyy sanoa, että olen edelleen varsin tyytyväinen siihen.

Mutta nyt menin päivittämään kamerani hienompaan, Panasonic Lumix S1H -malliin, mikä tietysti johti siihen, että huomasin kaipaavani parempaa näyttöä. Eikä vähiten siksi, että minun tehtäväkseni on langennut editoida kaikki L&B-sivustoille tekemämme videot! Tarvitsen siis HDR-näytön – ja se on ominaisuus, joka BenQ-näytöstäni puuttuu (eikä se ole kirkkaudeltakaan aivan parhaimmasta päästä).

Olen selvitellyt asiaa ja löysin aika kiinnostavan ja edullisen BenQ EW3280U -mallin. HDR-efektit toimivat siinä kuitenkin heikonlaisesti, sillä sen kirkkaus ei riitä, ja se käyttää yleistä himmennystä paikallisen sijaan – niinpä mustan määrä nousee ja laskee ruudulla sen mukaan, paljonko videomateriaali sisältää valoa. Sellaista on väsyttävää katsoa ja editoida.

Acer ConceptD CP7 CP7271KP front
ConceptD CP7 on ammattilaisnäyttö. Kuva: Acer

ConceptD – kaunis ja kohtuuhintainen ammattilaismallisto

Hyväksyin, että budjettia oli nostettava, ja testivuoroon pääsi Acer ConceptD CP7. Se on hiukan pienempi kuin mitä etsin, 27-tuumainen, mutta muuten siinä on kaikki tarvittava: kirkkaus, HDR ja paikallinen himmennys. Ja ammattitason värintoisto.

Acerin ConceptD-sarja käsittää luovien töiden ammattilaisille suunnattuja laitteita, jotka etsivät vaihtoehtoa Macille. 27-tuumainen ConceptD CP7, joka tunnetaan myös vähemmän hohdokkaalla nimellä CP7271KP, on ajateltu etenkin videotuottajien, kuvankäsittelijöiden ja graafikoiden käyttöön.

Kyseisellä kohderyhmällä on erittäin kovat vaatimukset laitteiston suhteen ja etenkin värintoiston tarkkuudelle. ConceptD CP7 luvataan kattavan Adobe RGB-väriavaruus 99-prosenttisesti, ja 90-prosenttisesti sitä laajempi ja huippuluokan elokuvantekijöiden käyttämä DCI-P3-väriavaruus.

Acer ConceptD family
Acerin ConceptD-sarja käsittää ammattilaistason näyttöjä, pöytäkoneita ja kannettavia. Kuva: Acer

4K ja HDR

Ammattilaisille ei kelpaa Ultra HD -resoluutiota heikompi laatu, ja ConceptD CP7:ssa onkin 4K-resoluutio (3840 x 2160). 27-tuumainen kuva on veitsenterävä, ja oikeastaan aloinkin kaivata isompaa kokoa näin terävälle kuvalle, esimerkiksi 32-tuumaista.

Kirsikkana kakussa on tiukinta VESA-spesifikaatiota edustava HDR (High Dynamic Range): DisplayHDR 1000. Se tarkoittaa yli 1 000 nitin (cd/m²) kirkkautta HDR-efekteissä, kun useimmat näytöt tyytyvät puoleen tästä.

Sisällöt, joissa ei käytetä HDR-efektejä, näytetään 600 nitin enimmäiskirkkaudella. Sekin on todella kirkas; työskentelen itse 350 nitin näytöllä ja minusta sekin on liikaa useimmissa tapauksissa. Paitsi ei videoiden käsittelyssä – niissä otan kaiken kirkkauden, joka vain saatavilla on.

Kontrastisuhteeksi on ilmoitettu 1 000:1, mikä on sama kuin lähes kaikissa muissakin tietokonenäytöissä. Jos on tottunut televisioiden spekseihin, tämä tuntuu ehkä oudolta, mutta koska näyttöä harvoin käytetään täysin pimeässä, ovat kirkkaus, värit ja terävyys tärkeämpiä ominaisuuksia kuin täydellinen musta. Mutta ei se turhakaan ole, olisin hyvin voinut harkita saman hintaluokan OLED-televisiota tähän käyttöön. Niissä kuitenkin kuvan palaminen voi olla ongelma.

Acer & BenQ screens

Kolme erilaista näyttöä: Acer ConceptD CP7 vasemmalla, BenQ PV3200PT keskellä ja BenQ EQ3280U oikealla. Työpöydän siisteyteen ei tarvitse kiinnittää huomiota… Kuva: Geir Gråbein Nordby

G-SYNC = Predator X27?

ConceptD CP7 on siis suunnattu ammattilaiskäyttöön mutta sitä ei markkinoida pelinäyttönä. Siksi onkin vähän erikoista, että se on G-SYNC-luokiteltu. Kyseessä on Nvidian sertifikaatti, joka todistaa näytön sopivan pelaamiseen – ja sertifikaatti on kuitenkin maksullinen.

G-SYNC vaatii häviävän pienen viiveen, tässä tapauksessa se on vain 4 millisekuntia. Sen täytyy muuten olla matalin IPS-paneelin tulos, jonka olen nähnyt. Sen myötä ConceptD CP7 myös tukee vaihtuvaa kuvanopeutta, mikä on etenkin panoraamakuvissa tärkeää, ettei kuva repeile.

Pelimaailman ulkopuolella tällä on kuitenkin kovin vähän merkitystä. Väittäisin jopa, etteivät graafikot tai elokuvantekijät tarvitse näytöltään virkistystaajuutta, joka ylittää 60 Hz – ja ainakaan heidän ei kannattaisi maksaa G-SYNC-sertifikaatista.

Moni testaaja onkin pohtinut, olisiko ConceptD CP7 vain Predator X27 -pelinäyttö tyylikkäämmässä kuoressa ja tarkemmalla värikalibroinnilla varustettuna (sekä hienolla puulaminaattijalalla!). Kurkistamalla molempien spekseihin siltä kieltämättä vaikuttaa: ominaisuudet ovat identtisiä.

Acer ConceptD CP7 CP7271KP angle
Kuva: Acer

Ulkonäkö ja liitännät

Muotoilun ja laatuvaikutelman suhteen ei Concept CP7:stä löydy moitittavaa. Auringonvaloa estävä häikäisysuoja (jota ei ole pakko asentaa) sivuilla, pyöreä alumiinijalusta ja edellä mainittu puujäljitelmäjalka näyttävät kaikki todella hyviltä. On suorastaan harmi kiinnittää näyttö VESA-jalustalle, mutta jos haluaa taivuttaa näyttöä tai kääntää sen pystyyn, tarvitaan erillinen jalka. Näytön oma jalka suostuu vain kääntymään vaakasuunnassa.

DisplayPort 1.4- ja HDMI 2.0-liitäntöjen lisäksi näytössä on peräti neljä USB 3.1 -porttia ja yksi SuperSpeed ​​USB-B tietokonetta varten. Muistikortin lukijaa ei ole, mikä tuntuu oudolta graafikon työkonetta ajatellen.

Jäin myös kaipaamaan USB C -liitäntää kannettavakäyttöä ajatellen ja jos haluaisi siirtää videosignaalia ja ladata kannettavaa samaan aikaan.

Acer ConceptD CP7 CP7271KP front 2
Toimii yhtä hyvin videoiden kuin grafiikoiden kanssa. Kuva: Acer

Kuvanlaatu

Suoraan tehdasasetuksilla näyttö näyttää oikein hyvältä. Kirkkaus on selvästi parempi kuin omassa BenQ PV3200PT:ssä, ja kuvissa on enemmän painetta. Kirkkautta saa säädettyä alhaisemmaksikin, joten esimerkiksi printtimediaa varten 100 nitiä riittää hyvin.

Valkotasapaino on tehdasasetuksilla hyvä, mutta värit ovat hiukan ylikylläiset ja kiiltävät. Esimerkiksi nurmikosta puuttuu vihreän sävyjä ja kuva näyttää feikiltä. Sinistäkin on liikaa riippumatta siitä, mikä väriasetus on päällä. Jos ottaa kuvanlaadun vakavasti – ja varmaan kannattaa, jos maksaa näytöstä 2 000 euroa – on syytä panostaa myös kalibrointiin.

Koska en ole ammattilaiskalibroija, käytin helppouden nimissä X-Rite i1 Display Pro -ohjelmaa. Acerilla on myös oma Color Calibrator -ohjelmistonsa, mutta olen tottunut käyttämään X-Riteä.

Pikaisen automaattikalibroinnin jälkeen värit vaimenevat hillitymmiksi ja kuva näyttää realistiselta ja hyvältä.

Loistavaa valoa

Mahtavan kirkkauden ansiosta kuvassa on paljon enemmän painetta kuin omassa näytössäni. Videot näyttävät upealta ja kuvankäsittely sujuu kuin tanssi.

HDR-videot aiheuttavat isoimmat ihastuneet huudahdukset. Terminator: Dark Fate näyttää mielettömältä HDR-laadulla, niin paljon paremmalta kuin halvemmalla BenQ EW3280U:lla. Tämä ei ole vain Acerin näytön kirkkauden ansiota, kun HDR 1000:a verrataan HDR 400:aan, jossa luku ilmoittaa enimmäiskirkkauden niteissä suurimmalla HDR-kirkkaudella. Tärkeämpi seikka on Acerin paikallinen himmennys – sen vuoksi taustavalaistus lisääntyy vain kirkkaiksi tarkoitetuilla alueilla. BenQ-näytön yleinen himmennys lisää ja laskee koko näytön kirkkautta. Niinpä mustan määrä lisääntyy ja laskee sen mukaan, onko kuvassa jotakin kirkasta vai ei. Ärsyttävää! Acerin näyttö kisaa aivan eri luokassa.

Ja niin tietysti pitääkin, kun puhutaan 2 000 euron 27-tuumaisesta näytöstä verrattuna 1 000 euron 32-tuumaiseen.

Acer ConceptD CP7 CP7271KP front no shade
ConceptD CP7 ilman häikäisysuojaa. Kuva: Acer

Liikkeet

ConceptD CP7 ihastuttaa HDR:n ja värintoiston lisäksi muutenkin: kun asettaa virkistystaajuuden 120 Hz:iin saa nauttia äärimmäisen sulavista liikkeistä. Hiiren osoitin liukuu ruudulla kuin se olisi analoginen. 1 500 euron hintainen PV3200PT-näyttöni ja sitä edullisempi EQ3280U pääsevät enimmillään vain 60 Hz:iin, mikä näkyy pienenä töksähtelynä.

Mutta harva kuitenkaan tarvitsee 120 Hz:n virkistystaajuutta tai enemmän – poikkeuksena pelaajat, jotka oikeasti hyötyvät 144 Hz:n näytöstä. Jos haluaa luoda 120 Hz:n VR-videoita, on toki ominaisuus tarpeen. Kuvankäsittelyyn 60 Hz riittää mainiosti, ja toistaiseksi vielä tavalliseen videoeditointiinkin.

Johtopäätökset

Acer ConceptD CP7 – eli CP7271KP – on kaikin puolin loistava näyttö. Kirkkaus on huippua, samoin kuin HDR-kontrasti ja liikkeiden toisto. Myös värit toistuvat upeasti, mitä ammattilaisnäytöltä toki vaaditaankin.

Jos asiaa tarkastelee lähemmin, voi huomata, että Acerin Predator X27 -pelinäytössä on aivan samat ominaisuudet mutta jalka on erilainen. Suositushintojen mukaan pelinäyttö olisi ConceptD:tä edullisempi. CP7:n puujäljitelmäjalka näyttää hienolta, mutta sen kääntösäde on melko rajallinen.

Toisin sanoen ConceptD CP7 on aivan erinomainen näyttö, mutta ei välttämättä hinta-laatusuhteeltaan – paitsi jos sen löytää jostain kampanjasta hyvään hintaan. Muussa tapauksessa samalla rahalla voi saada vieläkin upeampia vaihtoehtoja. Ja rehellisesti sanottuna näyttö saisi kyllä olla muutaman tuuman isompi.

Karakter
Acer ConceptD CP7 (CP7271K P)
High End
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Ääni & Kuva
Scroll to Top