Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: EPOS Sennheiser Adapt 660

Täydelliset kuulokkeet mobiiliin kotikonttoriin

Sennheiserin vastamelumalli PXC 550 on saanut uuden elämän tanskalaisen EPOSin käsissä. Suurin ero entiseen on parempi puheluiden laatu.

/ 03.12.2020 - 20:43
EPOS Sennheiser Adapt 660

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Tasapainoinen ja miellyttävä ääni. Erinomainen puheluiden laatu. Täydellinen istuvuus.
  • Rajallisesti volyymia. Kaiken ohjaus hipaisukytkimillä vaatii aikamoista harjoittelua.

Vastamelukuulokkeiden maailmassa mustat sankakuulokkeet ovat standardi, joten on mukava nähdä myös rohkeampia vaihtoehtoja. Siksipä pidinkin Sennheiser PXC 550 -kuulokkeista, jotka sittemmin päivitettiin PXC 550-II-malliin. Munanmuotoiset kuulokekupit istuvat korville kuin valettuna, mikä tekee kuulokkeista myös siromman näköiset.

Toimistokuulokkeet

Tanskalainen EPOS on yhdessä Sennheiserin kanssa kehittänyt PXC 550 -malliin perustuvan toimistomallin. EPOS Sennheiser Adapt 660 on käytännössä sama kuin PXC 550, erotuksena vain UC-sertifiointi. Se tarkoittaa, että työkuulokkeet toimivat täydellisesti tietokoneen kokousohjelmien kanssa, ja kuulokkeet voi yhdistää samaan aikaan myös kännykkään Bluetoothilla. PC-liitäntä tehdään USB-dongelilla, joka on ohjelmoitu valmiiksi kuulokkeita varten. Riittää, kun laittaa Adapt 660:n päälle ja kytkee USB:n kannettavaan.

EPOS Sennheiser Adapt 660 folded
EPOS Sennheiser Adapt 660 taittuu kokoon, ja koteloon pakattuna se vie vain vähän tilaa. Kuva: EPOS

Adapt 660 on kalliimpi kuin Sennheiserin malli: 540 euroa, mikä on noin neljänneksen kalliimpi kuin kilpailijat ja lähes puolet kalliimpi kuin PXC 550 II, joka tällä hetkellä kustantaa noin 320 euroa.

Onko se siis hintansa arvoinen?

Lue myös: Jabra Elite 85h – Jabra haastaa eliitin

Vaikuttavaa laatua puheluihin

EPOS on hyödyntänyt koneoppimista kehittääkseen puheentoistoa optimoivan algoritmin. Tarkoitukseen käytetään kolmea mikrofonia, ja puheluiden laatu onkin Adapt 660:ssa erittäin vakuuttava. Oma puheeni toistuu huomattavasti selkeämmin kuin vaikkapa Sony WH-1000XM3 (minulla ei ollut uudempaa XM4-mallia käsillä testin aikana) ja ainakin yhtä hyvä kuin Jabra Evolve2 85 -kuulokkeissa, joissa on erityinen mikrofonivarsi (testi on parhaillaan työn alla!).

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(1)
Kuva: EPOS

Teams

Adapt 660:ssa on oma lila nappinsa, jolla käynnistetään Microsoft Teams, kun kuulokkeet ovat yhteydessä tietokoneeseen. Yrityksissä on syytä huomata, ettei sama nappi toimi esimerkiksi Zoomille tai muille neuvotteluohjelmille.

Akunkesto

Adapt 660:n akunkestoksi ilmoitetaan 20 tuntia vastamelu ja Bluetooth päällä, ja peräti 30 tuntia ilman vastamelua. EPOS on kyllä hieman mokannut siinä, että lataukseen on tarjolla vain mikro-USB, ei siis nopeampaa latausta mahdollistava USB-C.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(4)
Metron äänet jäävät pään ulkopuolella. Kuva: EPOS

Vastamelu

Adapt 660:n vastamelu on käytännössä sama kuin Sennheiser PXC 550:ssa. Se edustaa vastamelun parempaa päätä, ja vaikka Sony WH-1000XM4 hakkaakin sen (samoin edeltäjänsä XM3), on Adapt 660:n vastamelu silti niin hyvä, ettei mitään valitettavaa oikeastaan ole.

EPOS on kehittänyt yhdessä Sennheiserin kanssa säätyvän vastamelun, joka valitsee melunvaimennuksen vahvuuden sen mukaan, kuinka meluisassa ympäristössä kulloinkin ollaan. Adaptiivisen vastamelun tehoa voi säätää Windows-sovelluksessa Epos Connect, ja kuulokkeista itsestään sen saa täydelle teholle. Testauksen aikana kännykkäsovellusta ei vielä ollut tarjolla, joten emme sitä päässeet kokeilemaan, mutta nyt sen pitäisi olla valmiina ladattavaksi Androidille että iPhonelle. Sennheiserin SmartControl-sovellus  (Android ja iOS) käy myös taajuuskorjaimeksi EPOSin kuulokkeille. Myös valmiita asetuksia on tarjolla, ja omiakin voi luoda.

EPOS Sennheiser Adapt 660 left
Munanmuotoiset kuulokekupit sopivat täydellisesti korvien ympärille, eivätkä kuulokkeet näytä muotoilun ansiosta niin kömpelöiltä kuin tavalliset sankakuulokemallit. Kuva: EPOS

Hipaisuohjaus

Oikeassa kuulokekupissa on kosketuslevy, jota hipaisemalla saa helposti musiikin aloitettua ja pysäytettyä. Napauttamalla kahdesti ulkopuolen äänet vahvistuvat, jos vaikka haluaa kuulla naapurin kuulumiset ottamatta kuulokkeita pois päästä. Jos taas painaa kosketuslevyä pitkään, saa herätettyä kännykän ääniavustajan.

Lue myös: 12 langatonta vastamelukuuloketta – Vastamelun valtaistuinpeli

Paljon muistettavaa

Kosketuslevyn kanssa on paljon muistettavaa. Yksi painallus, kaksi painallusta, paina pitkään ja odota yhtä, kahta tai kolmea piippausta. Pyyhkäise ylös ja alas säätääksesi volyymia ja eteen ja taakse selataksesi kappaleita. Kuulokkeiden käytön opettelu vaatii paljon aikaa ja harjoittelua, mikä päti myös PXC 550 II -mallin kohdalla.

Näppärä on/off

Adapt 660:n käynnistäminen ja sammuttaminen on yksinkertaista: sammuttaaksesi kuulokkeet tarvitsee vain pitää kuppeja kädessä ja kääntää niitä sisäänpäin, kunnes kuuluu klik. Ne käynnistyvät samalla tavalla, eli kääntämällä kuppeja ulospäin, jonka jälkeen ne yhdistävät automaattisesti viimeisimpään käytettyyn laitteeseen, joka on saatavilla. Kannattaa muistaa, että kuulokkeet eivät automaattisesti mene siis standby-tilaan, kun ne riisuu päästä.

EPOS Sennheiser ADAPT 660 geirnordby
Adapt 660 toimii langattomasti kännykän kanssa, vaikka sovellusta ei testihetkellä ollutkaan. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Musiikin kuuntelussa Adapt 660 toimii erittäin hyvin. Se on harvoja kuulokemalleja, joissa musiikki kuulostaa paremmalta, kun vastamelu on päällä – ilman sitä basso jää turhan vaisuksi. Vastamelun kanssa basso on lineaarisempi ja samalla täyteläinen ja toistuu mukavalla paineella.

Basso on paljon luonnollisempi osa äänimaisemaa kuin WH-1000XM3:lla. Sonyn kuulokkeet keskittyvät kontrabasson rekisteriin, jolloin muut bassotaajuudet jäävät vähemmälle huomiolle. Sonylla ääni on myös rajoittuneempi. Uusin malli WH-1000XM4 on parempi, mutta siihenkin verrattuna laulu ja soittimet saavat enemmän tilaa EPOS-kuulokkeissa. Bassosoittimet toistuvat luonnollisemmin samoin kuin kevyemmät, ilmaa ympärilleen kaipaavat soittimet.

Jos arvioin pelkkää äänenlaatua, on EPOS Sennheiser Adapt 660 parempi kuin Sony. Ne eivät jää kauaksi Shure Aonic 50:stä ja huomattavasti kalliimmista B&O Beoplay H95 -kuulokkeista, niin hyvä ääni niissä on. Monta kertaa parempi kuin Sennheiser Momentum 3:ssa.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(2)
Adapt 660 on erinomainen toimistokäytössä. Kuva: EPOS

Lisää ääntä, kiitos!

Adapt 660:n puutteet ovat dynamiikan ja volyymin puolella. Kappaleiden voimakkaat ja hiljaisemmat kohdat eivät erotu tarpeeksi painokkaasti. Mielestäni äänenvoimakkuuttakin saisi olla enemmän. Sama juttu kuin Beoplay H95:n kanssa: koko ajan on soitettava musiikkia täydellä volyymilla, eikä tarvittaessa pääse enää kovemmalle. Tarjolla olisi saanut olla vielä kolme ja kuusi desibeliä enemmän. Äänenpaineella mitattuna Sony WH-1000XM4 ja Sennheiser Momentum 3 murskaavat Adapt 660:n mennen tullen.

Se on sääli, sillä klassisen musiikin kanssa on usein hieman lisättävä äänenvoimakkuutta, jotta vivahteet saa esiin, mutta näillä kuulokkeilla se ei ole mahdollista. Tietysti voi ottaa käyttöön johdon ja hyvän kuulokevahvistimen, mutta langattomien kuulokkeiden kohdalla se tuntuu tietysti vähän hölmöltä.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(3)
Kotona työskentely onnistuu paremmin vastamelukuulokkeiden kanssa. Kuva: EPOS

Johtopäätökset

EPOS Sennheiser Adapt 660 perustuu Sennheiser PXC 550 -malliin, jota on muokattu työkäyttöön sopivaksi. Kotikonttorilla ja toimistolla on tärkeää, että puheluiden laatu on kristallinkirkasta ja että vastamelu toimii tehokkaasti. Tämän parempaa työhön tuskin on tarjolla.

Musiikki soi tasapainoisesti ja äänenlaatu on yksinkertaisesti ihastuttava. Äänenvoimakkuus on isoin miinus – volyymia saisi olla enemmänkin.

Kuulokkeet ovat suhteellisen helppokäyttöiset arjessa, kunhan ensin jaksaa nähdä vaivaa ja opetella, mitä mikäkin painallusyhdistelmä tekee. Teams-napille tullee monella käyttöä etätöissä.

Kysymys kuuluukin, onko moni valmis maksamaan 500 euroa Adapt 660 -mallista, kun Sennheiser PXC 550 maksaa tällä hetkellä reilut 300 euroa? Kilpailijat asettuvat useimmiten noin 400 euron hintaluokkaan, joten puheluiden laadun pitää olla itselle todellakin ykköskriteeri, jotta päätyy valitsemaan Adapt 660:n.

EPOS Adapt 660 vs Sony WH-1000XM3 noise cancelling
Vastameluvertailu: EPOS Sennheiser Adapt 660 ja Sony WH-1000XM3. EPOS vaimentaa paremmin alle 100 Hz:n ääniä, kun Sony ei onnistu luomaan täydellistä vastasignaalia ja päätyy vahvistamaan joitain taajuuksia. Yli 100 Hz:n äänissä Sony on puolestaan tehokkaampi lähes koko taajuusalueella, mutta Adapt 660 vaimentaa melua lineaarisemmin. Sony WH-1000XM4 on vielä tehokkaampi kuin  XM3, mutta niitä ei ollut saatavilla vertailuhetkellä. Mittaus tehty MiniDSP EARSia ja REW-ohjelmaa käyttäen.
EPOS Adapt 660 vs Sennheiser Momentum 3 freq resp NC on
EPOS Sennheiser Adapt 660 (sininen käyrä) ja Sennheiser Momentum 3 (musta käyrä). Molempien taajuusvaste on melko samalainen, mutta basso on Momentumissa vahvempi. Momentumin notkahdus 4 kHz:n kohdalla voi jothua mittausvälineistön epätasaisuudesta. MiniDSP Ears ei nimittäin ole maailman tarkin tällä alueella. Erilaiset kuulokepehmusteet voivat myös aiheuttaa erilaisia resonansseja. Mittaus tehty MiniDSP EARSia ja REW-ohjelmaa käyttäen.
Adapt 660 freq resp. NC off vs on
Taajuusvaste vastamelulla (ANC) ja ilman. Vihreä käyrä on ilman vastamelua näyttää alle 400-hertsisen bassovasteen olevan ohkaisemmasta päästä. Sininen käyrä esittää tilannetta vastamelun kanssa, ja siinä basso on enemmän läsnä ja myös lineaarisempi. Mittaus tehty MiniDSP EARSia ja REW-ohjelmaa käyttäen.
Karakter
EPOS Sennheiser Adapt 660
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top