Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Chord Electronics Mojo

Taikaääntä taskusta

Chord Mojo loihtii kännykästä luksusluokan soundin.

/ 23.03.2020 - 00:00
Chord Electronics Mojo

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Loistava äänenlaatu hyvällä voimalla, erottelevuudella ja ilmavuudella. Käyttäjäystävällisyys huippua.
  • Soundia ei voi säätää. Kuumenee hiukan taskussa.

Tämän päivän ihminen kuuntelee musiikkia usein puhelimestaan. Eikä ihme, kännykän kautta pääsee käsiksi lähes kaikkeen julkaistuun musiikkiin. Kunnollisten kuulokkeiden kanssa kokemus voi olla hyväkin. Tämän ovat vissiin muutkin huomanneet, sillä kuulokkeet käyvät kaupaksi täyttä häkää!

Puhelin on minitietokone, jolla pitäisi pystyä tekemään ihan kaikkea. Niinpä pieneen kuoreen on pakattu prosessori, Bluetooth, wifi ja kaikkea muuta kivaa, joka aiheuttaa reipasta sähkömagneettista häiriötä. Sitä paitsi kännykän kuulokeliitännässä vahvistinteho on hyvin rajallinen. Edes kalliit kuulokkeet eivät ratkaise tätä ongelmaa, joten jos olet koskaan miettinyt, kuinka hyvään suoritukseen kuulokkeesi oikeastaan yltäisivätkään, kannattaa kokeilla ulkoista vahvistinta, mieluiten DA-muuntimella – näin äänen käsittely saadaan siirrettyä puhelimesta kokonaan ulkopuolelle.

Chord Electronics on jäykässä hifimaailmassa raikas tuulahdus. Valmistaja on keskittynyt tekemään toimivia ja käyttäjäystävällisiä highend-tuotteita. Englantilaismerkki oli jo varhain liikkeellä digitaalisten vahvistinten kanssa, ja viime vuosina menestystä on tullut etenkin parintuhannen euron hintaisen highend-DACin, Hugo-mallin myötä.

Edullisempaa ääntä: Mojo

Jos koko kuun palkkaa ei halua hassata kannettavaan ääneen, on Chordilla tarjota vaihtoehdoksi myös Mojo-malli. Se on Hugoa pienempi ja mahtuu taskuun, mutta on kuitenkin paketoitu vankkaan alumiinikuoreen, jonka sisältä löytyy laatua. Digitaalinen muuntaminen tehdään Chordin omalla teknologialla, joka on valmistajan mukaan ”maailman edistyksellisintä digitaalista muuntamista”, ja käytettävissä onkin tavallista enemmän suoritustehoa. Mojo on yhtä tehokas kuin Hugo, ja toimii jopa 800 ohmin kuulokkeiden kanssa. Se tukee dgitaalista signaalia 768 kHz:iin asti 32 bitillä. Enemmän kuin tarpeeksi siis, ja muunnin tukee myös korkeimman resoluution DSD-tiedostoja (DSD256). Uudelle MQA-formaatille tukea ei kuitenkaan löydy.

Valo kertoo

Mojossa ei ole näyttöä, vaan eriväriset valot kertovat, millä resoluutiolla signaalia siirtyy ja kuinka kovalla volyymillä. Volyyminappi loistaa punaisena, kun musiikki soi hiljaa, keltaisena keskitasolla ja vihreänä kovalla äänenvoimakkuudella. Kytkin vaihtaa väriä taajuuden mukaan: punainen on 44,1 kHz, vihreä 96 kHz, valkoinen DSD-laadulla ja niin pois päin.

Kaksoisliitäntä kuulokkeille

Mojossa on kaksi kuulokeliitäntää, joten musiikista voi nauttia kahdestaan. Äänenvoimakkuutta voi säätää käyttäjän mukaan, mutta jos molempia volyyminappeja pitää yhtä aikaa painettuna kahden sekunnin ajan, asettuu volyymi täydelle signaalivahvuudelle, mikä voi olla kätevää, jos Mojo kytketään ulkoiseen vahvistimeen.

Ei vain kännykän kanssa

Mojon kannettava koko tekee siitä erityisen käyttökelpoisen mobiililaitteiden kanssa käytettäväksi. OTG-tuella varustetut Android-mallit toimivat sen kanssa suoraan, Apple-käyttäjät tarvitsevat MD821AM-adapterin tai muun Lightning-muuntimen, joka osaa purkaa iPhonen, iPadin ja iPodin signaalin.

Mojo toimii mainiosti PC:n ja Macin kanssa, ja siinä on sekä koaksiaali- että optinen sisääntulo, joten lähes minkä tahansa digitaalisen audiolaitteen liittäminen onnistuu.

Käyttäjäystävällisyys

Minusta Mojo on näppärän kokoinen – se on pienempi kuin samanhintainen RHA Dacamp L1, ja sen pyöristetyt reunat tuntuvat kädessä mukavilta. Se mahtuu näppärästi taskuun, mutta kuumenee käytettäessä hieman, joten sen olemassaoloa ei pääse unohtumaan. Ladatessa se lämpenee vielä enemmän, mutta sen ei kuulemma pitäisi vaikuttaa laitteen käyttöikään.

Mojossa on vain kolme nappia: on/off, volyymi ylös ja volyymi alas. Napit ovat oikeastaan akryylisia kuulia, jotka pyörivät peukalon alla. Pyörimisellä ei ole mitään tarkoitusta, joten en ole ihan varma mitä mieltä olen siitä. Mojo on helppokäyttöinen ja kännykkä, MacBook ja PC (Windows tarvitsee ajurin) tunnistaa sen automaattisesti.

Äänenlaatu

Äänenlaadun suhteen Mojo tekee mitä pitääkin. iPhone 6S Plus -puhelimeni kanssa terävän puoleisesti soivat kuulokkeeni muuttuvat Mojon taikaiskusta heti pehmeämmäksi. Vivahteet vyöryvät Focal Listen -kuulokkeista kuulostamatta tyrkyiltä. Tidal HiFi CD-laadulla soi Mojon kanssa tavallista paremmin. Kuulokkeisiin syntyy jopa tilantuntua pianon ympärille Vladimir Horowitzin Beethoven-tulkinnassa (pianosonaatti nr 8 C-mollissa). Siinä on hyvin voimaa ja samalla rauhaa, jota kaikki äänilähteet eivät todellakaan pysty toistamaan. RHA Dacamp L1 on tähän verrattuna vähän reippaampi kevyempien äänten kohdalla. Se on muutenkin erinomainen kuulokevahvistin, jota suosittelen ehdottomasti, mutta jos kuulokkeet kallistuvat aggressiivisen soinnin puolelle, RHA voi helposti viedä ne liian pitkälle.

Blue Microphones Lola toistaa ylempää keskirekisteriä rennommin, ja RHA on tässä suhteessa Mojoa täpäkämpi. Mojo tuo kuitenkin enemmän ilmaa sointujen väliin.

Tehoa riittää: rock, hiphop ja R&B soivat energisesti ja hyötyvät äänen lämpöisyydestä ja resoluutiosta. Izzy Bizun Diamond soi coolisti ja erottelevasti mutta ei raa’asti, mihin se helposti luiskahtaa iPhonelta suoraan soittaessa.

Mojo hallitsee suvereenisti myös raskastehoisia kuulokkeita, kuten edullista avoimen tyypin AKG Q701 -mallia. Avoimina kuulokkeina ne toimivat huonosti kännykkä äänilähteenään, eikä basso ole järin muhkea. Mojo tuo bassoon täytettä, mutta itse suosin RHA:n taajuuskorjainta, jolla bassoa voi lisätä vielä enemmän. Samasta syystä jopa edullinen FiiO Q1 bassovahvistuksella voi olla Mojoa viihdyttävämpi, kun käytössä vähän laiskalla bassolla varustetut kuulokkeet. Q1 kadottaa vivahteet, kun mennään rekisterissä ylemmäs, ja äänikuvasta puuttuu myös Mojon tilantuntu.

Johtopäätökset

Chord Mojo on luonnollinen lisävaruste raskastehoisille kuulokkeille. Se nostaa äänenlaatua monta pykälää paremmalle tasolle verrattuna kännykän omaan kuulokeliitäntään. Ääni on pehmeä ja erotteleva, basso tiukka. Raa’an kuuloiset kuulokkeet muuttuvat Mojon huomassa neutraalimmaksi ja erottelevammaksi.

Käyttäjäystävällisyys on huippua, samoin äänenlaatu – mitäpä sitä muuta toivoisi? Jos kuulokkeet ovat basson suhteen latteat, olisi taajuuskorjain ollut hyvä lisä. Tästä näkökulmasta Chord Mojo ei ole yhtä monipuolinen kuin RHA Dacamp L1. Jos äänen säätömahdollisuus ei kuitenkaan ole itselle oleellinen, olen taipuvainen sanomaan, että Chord Mojo kuulostaa paremmalta.

Mojo kuumenee hieman käytettäessä ja etenkin ladattessa, joten taskussa pitäessä laitetta on vaikea olla huomaamatta – valmistajan mukaan lämpeneminen ei kuitenkaan haittaa sen toimintaa.

 

picture1 picture2 picture3 picture4
<
>
Mojo toimii loistavasti kännykän äänen parantamiseksi. iPhone tarvitsee erillisen johdon, joka osaa purkaa signaalin. Kuva: Geir Gråbein Nordby
Karakter
Chord Electronics Mojo
High End
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top