Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Beosound A1 2nd Gen

Taskuklassikon paranneltu versio

Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

/ 04.06.2020 - 11:38
Beosound A1 2nd Gen

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Syvempi ja puhtaampi soundi kuin mitä luulisi olevan edes mahdollista näin pienelle kaiuttimelle. Nyt kaiutin on myös vedenkestävä.
  • Amazon Alexa ymmärtää vain englantia. Kaiuttimen analoginen kuulokeliitäntä on poistettu.

Beosound A1 2nd Gen on nimensä mukaisesti A1-kaiuttimen toisen sukupolven malli. Edeltäjänsä oli tosin etuliitteellä Beoplay, joka kuului nyt jo hylättyyn B&O Play -merkkiin. Uuden nimijärjestelyn myötä onkin hyvä olla tarkkana, ettei sekoita Beosound A1 -kaiutinta moninkertaisesti kalliimpaan Beosound 1 -kaiuttimeen.

Kun nimisotkusta on nyt toivuttu, on ilo huomata, että kyseessä on kuitenkin yhä pyöreä ja litteä kaiutin, joka mahtuu hyvin takintaskuun tai laukkuun. Ja kuten aina Bang & Olufsenin tuotteiden kohdalla, on tässäkin design ja viimeistely huippuluokkaa. Kaiutin on tukevaa mattamustaa metallia, ja kaiutinverkon kolot on tehty laserleikkaamalla. Kaiutin sietää pientä puristamistakin siis hienosti. Kantoremmi on nahkaa ja kaikki kuusi ohjausnappia on sijoitettu remmin molemmin puolin, joista niihin pääsee helposti käsiksi.

PS A1 Black Hero scaled 1
Beosound A1 2nd Gen näyttää aivan edeltäjältään, ja erot ovatkin kaiuttimen sisäpuolella. Kuva: Bang & Olufsen

Perforoidun kannen alla on kaksi elementtiä: 3,5-tuumainen basso/keskirekisteri alumiinikalvolla (edeltäjässä oli 3-tuumainen kupoli) sekä pieni 16-millinen kupolidiskantti. Kaksi D-luokan sisäänrakennettua kaiutinta ovat 30-wattisia kumpikin.

Kestää vettä

Yksi harvoista asioista, joista kehtasimme marista ensimmäisen A1-kaiuttimen kohdalla oli säänkestävyyden puute. Kannettavan kaiuttimen ideaan kuuluu, että sen voi ottaa mukaan minne vain. Nyt puute on korjattu, ja Beosound A1 kestää puolen tunnin upotuksen metrin syvyyteen. Se on toki myös täysin pöly- ja hiekkasuojattu. Samassa rytäkässä analoginen kuulokeliitäntä on joutanut mennä, mitä tosin suurin osa käyttäjistä tuskin huomaa.

LS A1 2ndGen GreyMist Moment 3 scaled 1
Beosound A1 on nyt veden- ja hiekankestävä – loistava parannus! Kuva: Bang & Olufsen

Bluetooth-yhdistäminen luonnistuu esimerkillisen helposti. Kun A1 laitetaan päälle ensimmäistä kertaa, se ilmestyy automaattisesti kännykän ruudulle, ja muutamassa sekunnissa yhteys on valmis. Kaiuttimen lisääminen Bang & Olufsen -sovellukseen sujuu yhtä kivuttomasti. Jos omistaa kaksi kaiutinta, ne voi liittää stereoksi – mutta kannattaa huomioida, että tämä onnistuu vain kahdella toisen sukupolven laitteella, vanhempi BeoPlay A1 ei siis toimi stereona.

Beosound A1 tottelee puheohjausta, ja sen sanotaan olevan ensimmäinen Bluetooth-kaiutin, jossa on täysin integroitu Amazon Alexa. Seikka, joka kiinnostanee enemmän rapakon takana olevia kuluttajia, Alexa ei nimittäin tue suomea tai muitakaan pohjoismaisia kieliä.

Toinen, käytännöllisempi uudistus on kolme mikrofonia entisen yhden sijaan. Ainoa mikrofoni oli sijoitettu kaiuttimen pohjaan, joten puhelut onnistuivat hyvin, mikäli kaiutinta piti pöydällä. Jos todellisuus on kuitenkin se, että kaiutin löytyy useammin pehmeältä sohvalta, niin kolme eri paikoissa sijoiteltua mikrofonia toimivat paremmin…

LS A1 2ndGen GreyMist Moment 13 scaled 1
Aiemmassa mallissa tämä ei olisi toiminut – siinä oli vain yksi mikrofoni pohjassa, joten kaiutinta piti pitää kovalla pinnalla. Kuva: Bang & Olufsen

Myös akunkestoa on paranneltu. Se on tuplasti pidempi ja lupauksen mukaan 18 tuntia 70 dB:n äänenvoimakkuudella. Tai 48 h hiljaisemmalla taustamusiikkivolyymilla 55 dB.

Bang & Olufsen -sovellus antaa käyttäjän räätälöidä soundia mieleisekseen. Ei millään niin tylsän perinteisellä tavalla kuin taajuuskorjain, vaan ääniprofiilien kautta. Voi valita valmiista profiileista Ambient, Party, Speech, Favorite ja Optimal (mikä viitannee siihen, että ensimmäiset neljä profiilia eivät ole optimaaleja). Toinen vaihtoehto on liikutella kompassia nelikentällä, jonka ääripäät ovat warm (vaimennettu diskantti), bright (vaimennettu basso), excited (korostettu basso ja diskantti) sekä relaxed (vaimennettu basso ja diskantti).

Äänenlaatu

Basso on edelleen A1:n paras puoli. Pikkuisesta pyörylästä lähtee isompi basso kuin mistään vastaavan kokoisesta kaiuttimesta. Hyvin ohjelmoidun DSP:n (digitaalinen signaalinkäsittely) ansiosta taajuusaluetta voi verrata jalustakaiuttimeen, ei tosin tietenkään äänenpaineen kannalta. Beosound A1 haastaa fysiikan lait, mutta ei silti pysty kiertämään niitä. Jos haluaa isoimman mahdollisen basson, kaiutin kannattaa laittaa pöydälle.

Diskantti on yhtä hyvä kuin ensimmäisessä mallissa. Ylä-äänet, atmosfääri ja symbaalien ja hi-hatin vivahteet tulevat esille tavalla, johon ei pienten kaiutinten kohdalla usein törmää. Laatu säilyy silloinkin, kun volyymiä säätää isommalle. Pieni kupolidiskantti suoriutuu loistavasti alueella, jossa useimmat kilpailijat käyttävät täysrekisterielementtiä.

Keskirekisteri on tärkein, sillä sekä laulu että useimmat soittimet asettuvat siihen. Se, että keskirekisteri kuulostaa A1:ssä hyvältä, on ehkä vähiten yllättävää. Se soi puhtaasti ja kirkkaasti; tavalla, johon vain kaikkein parhaimmat kannettavat kaiuttimet yltävät.

Bluetooth-kauittimien joukosta löytyy valtavasti valinnanvaraa. Ultimate Earsin Boom-sarja on yksi parhaimmista, mutta Beosound A1:n ilmiömäinen bassotoisto jää uupumaan. Jos iso koko ei haittaa, saa JBL Boomboxin samaan hintaan. Yksikään kaiutin ei kuitenkaan pääse samaan basson syvyyteen, kun sen suhteuttaa laitteen kokoon.

 

PS A1 Neutral Top Detail1 scaled 1
Kaiuttimen laatu on huippuluokkaa. Kuva: Bang & Olufsen

Johtopäätökset

Kun alkuperäinen A1 julkaistiin, olimme ällistyneitä sen laadusta: se oli yksi parhaita kaiuttimia kokoluokassaan, ja sama pätee uudenkin mallin kohdalla. Toisen sukupolven A1 on saanut parannuksia, mutta hinta on pysynyt samassa. Pidempi akunkesto ja vedenkestävyys tekevät Beosound A1:stä sopivamman matka- ja retkikäyttöön. Täytyy vain toivoa, että Alexa oppisi vielä suomea.

Karakter
Beosound A1 2nd Gen
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Sonos Arc Ultra: siisti parannus

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Ääni & Kuva
Scroll to Top