Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Aune S6 Pro

Täydellistä ääntä kuulokkeista

Aune S6 Pro on sekä DAC että kuulokevahvistin – ja parhaimmillaan, kun sitä käyttää molemmissa tarkoituksissa.

/ 23.03.2020 - 00:00
Aune S6 Pro

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Balansoitu ulostulo. Mahtava ääni ja erinomainen tekniikka. Tukee korkeimman resoluution DSD-formaattia.
  • Ei analogisia liitäntöjä. Monitoiminappi on hiukan hankala. Ei MQA-tukea.

Kännykän käyttö musiikin lähteenä on kätevää, kun käyttää kuulokkeita. Langallisten kuulokkeiden ääntä voisi kuitenkin saada puhelimesta paremmaksikin kuulokevahvistimen avulla.

Aune S6 Pro on kuulokevahvistin ja digitaalinen muunnin (DAC) samassa paketissa. Kiinalaisyritys on erikoistunut valmistamaan erilaisia kuulokevahvistimia, joista S6 on lippulaivamalli.

Alle 30 cm leveä vahvistin osuu hifi- ja pöytämallien väliin. Viistettyihin muotoihin perustuva ulkonäkö on kohtalaisen tyylikäs. Kaikki säädöt tehdään yhdellä nupilla. Kuulokkeet liitetään edestä 6,3-millisellä liittimellä tai balansoidulla XLR-johdolla. Suuresta näytöstä näkee valitut sisään- ja ulostulot, siirtonopeuden ja volyymin.

Angle with display 1 58985 scaledAune S6 Pro on kuulokevahvistin ja digitaalinen muunnin (DAC) samassa paketissa. Kuva: Aune

Pelkkää digiä

Takapuolelta löytyvät digitaaliset sisääntulot (USB, koaksiaali, optinen ja balansoitu AES/EBU) ja analogiset ulostulot (stereo-RCA ja balansoitu XLR). S6 Prota voi käyttää koko stereojärjestelmän päävahvistimena.

Sisään- ja ulostulo valitaan laitteen etupuolelta – yksi painallus vaihtaa sisääntulojen välillä ja kaksoispainallus vaihtaa kuuloke- ja linjaulostulojen välillä. Painamalla napin pohjaan neljäksi sekunniksi laite sammuu ja menee päälle.

Kaukosäädintä tai sovellusta ei ole, ei myöskään verkkoyhteyksiä, kuten Bluetoothia – aika harvinaista nykyään. Kuulokevahvistimena Aune S6 Pro on siinä mielessä huono, että analogisia sisääntulojakaan ei ole – LP-soitinta ei siis voi kytkeä tähän. Toisaalta S6 Prota voi käyttää esivahvistimena täysin digitaaliselle stereojärjestelmälle. Kytkee vain tehovahvistimen tai aktiivikaiuttimet mukaan.

Back 58986 scaled
Digitaalisissa sisääntuloissa löytyy – mutta analogista ei yhtään. Kuva: Aune

Ennätysresoluutio

40-vuotias CD-formaatti saa kieltämättä lisäjännyyttä korkeasta resoluutiosta, mutta Aune tekee enemmänkin. S6 Pro toimii ennätyskorkealla HD-resoluutiolla 32 bittiä/768 kHz. Ja DSD-tiedostot toimivat vaikuttavalla 22,6 MHz:n siirtotaajuudella (DSD512) – vaikka vieläkin isompi DSD-formaatti on olemassa.

Onkin hyvä kysymys, mistä näin korkearesoluutioisia musiikkitiedostoja löytää. Parhaimmillaankin niitä on tarjolla vähän, ja oikeasti tällaisella resoluutiolla alun perin äänitettyjä tallenteita vielä vähemmän. Jos sellainen tiedosto kuitenkin tulee vastaan, on Aune valmiina. Ikävä kyllä se ei ole varustautunut näin hyvin MQA-tiedostojen varalle, joten Master-laatuinen Tidal hiFi -suoratoisto jää haaveeksi ja tarjolla on ”vain” CD-laatua. Mikä on oikeasti varsin hyvää sekin.

Äänenlaatu

Testasin Aune S6 Prota sekä Native DSD Musicin ultrakorkean resoluution tiedostoilla että tavallisella CD-laatuisella musiikilla. Kuulokkeina käytin Ollo HPS S4- ja AKG N5005-malleja. DSD256-formaatilla äänitetty Budapest Festival Orchestran Mahlerin kolmas sinfonia on taivaallisen yksityiskohtainen. Ylä-äänet soivat reippaasti ja tilan akustiikka tuntuu iholla asti. Jos haluaa kuunnella vaikkapa Leonard Bernsteinia ja Wienin filharmonikkoja tai Alan Gilbertia New Yorkin filharmonikkoja, on tyydyttävä tavalliseen CD-laatuun.

Kun pääsee yli vaiheesta, jossa haluaa tehdä resoluutiolla vaikutuksen naapureihinsa (joita ei sitä paitsi muutenkaan kiinnosta), on hyvä hetki soitella ihan tavallista musiikkia Aunen kautta. Keith Jarretin Kölnin-konsertti kuulostaa hyvältä ilman megaresoluutiotakin, ja ARYn The Sea -kappaleen basso soi melkein pelottavan dynaamisesti. Kun version on kerran kuullut Aune S6 Pron läpi, ei tee mieli kuunnella sitä enää suoraan kännykän kuulokeliitännän kautta. Ei kuitenkaan kannata vielä myydä kännykkäänsä! Oikeanlaisella piuhalla voi nimittäin käyttää sekä Android- että iPhone-puhelintaan ulkoisen DACin, kuten Aune S6 Pron kanssa.

S6 Pro on varustettu tavallisella ja balansoidulla ulostulolla. Jos on mahdollisuus käyttää balansoitua kuulokejohtoa, on äänenlaatu todella paljon parempi. Diskantti pääsee sen kanssa vapautumaan tavalla, johon balansoimattomalla ulostulolla ei vain pääse.

Aune S6 Pro ei ole keskihintaisessa valikoimassa ainoa DAC/kuulokevahvistin. Chord Mojolla on sama resoluutio ja se on kannettava, mutta balansoitu ulostulo puuttuu. RME ADI-2 DAC maksaa hiukan enemmän ja siitäkin uupuu balansoitu vaihtoehto. Sillä tosin on pari muuta ässää hihassa.

Perspective with headphones 58984 scaled
Piirun verran alle 30 cm leveä S6 Pro asettuu kooltaan hifivahvistimien ja pöytämallien väliin. Kuva: Aune

Johtopäätökset

Aune S6 Pro on poikkeuksellinen DAC kuulokeliitännällä. Jos suurin tarve on kuulokevahvistimelle, laite sopii vain digimaailmaan siirtyneille – analogisia sisääntuloja ei ole.  Hassua kyllä, myöskään langaton kuuntelu tai striimaus ei onnistu. Jos taas tarvitsee ”vain” DACin, tuo arvokas balansoitu kuulokeliitäntä turhaa lisähintaa. Laitetta voi käyttää esivahvistimena, kunhan äänilähteet ovat digitaalisia.

Jos on käyttöä sekä DACille että kuulokevahvistimelle ja on pääsy korkearesoluutioisiin musiikkitiedostoihin, on S6 Pro lyömätön.

Karakter
Aune S6 Pro
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top