Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: AirPods Max

Loistavaa vastamelua ja hieno ääni

Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.

/ 28.12.2020 - 15:14
AirPods Max

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Ehkäpä luokkansa parasta vastamelua. Suuri, täyteläinen, dynaaminen, avoin ja kristallinkirkas äänikuva. Painostaan huolimatta mukavat päässä. Laadukas rakenne ja viimeistely.
  • Kuulokkeet eivät kestä vettä tai edes roiskeita. Puolikas kotelo. Kallis.

Hintaa on tuplasti markkinajohtaja Sonyn loistaviin ja vastamelun suhteen referenssinämme toimiviin WH-1000XM4-kuulokkeisiin verrattuna, joten hintansa puolesta Applen ensimmäisiä pantakuulokkeita, AirPods Maxia, voi verrata highend-malleihin. Vai voiko?

Hinta on ehkä highendiä, mutta ääni ei. Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että kuulokkeet ovat langattomat, eikä Bluetooth koskaan mahdollista parasta äänenlaatua.

Niinpä Maxia on verrattava muihin langattomiin vastamelukuulokkeisiin, jotka käyttävät Bluetoothia joko parempaa ääntä tarjoavalla aptX HD:lla tai ilman. Tässä seurassa AirPods Max on selvästi äänenlaadultaan parhaasta päästä.

Apple lyö Sonyn laudalta ja rusikoi Bose NCH 700:n totaalisesti. AirPods Max on niin hyviä, että pari minuuttia niitä kuunneltuaan ei enää voi kuvitella vaihtavansa takaisin Sonyyn. Sony kuulostaa kuivalta kuin hiekkapaperi ja dynamiikat vaikuttavat aivan vaisuilta verrattuna Applen uusiin – ja ihan ensimmäisiin – kuulokkeisiin.

Samalle tasolle äänenlaadussa yltää vain Bang & Olufsenin Beoplay H95, joka kustantaakin sitten 800 euroa.

Lue myös: Beoplay H95 – loistavaa vastamelua B&O:lta

Airpods max front scaled 1
Kuva: Lasse Svendsen

Jotta ymmärtäisi, miksi AirPods Max maksaa niin paljon, on tutkittava tarkemmin sen näkymättömiä puolia. Apple ei ole keksinyt pyörää uudelleen, eikä kuulokkeista löydy mullistavaa vastameluteknologiaa tai jännittäviä kalvomateriaaleja. Kuulokkeissa ei edes ole aptX HD:ta tai Sonyn häviötöntä LDAC-koodekkia. Sen sijaan Apple käyttää tavallista Bluetooth 5.0:aa AAC:llä, aivan kuten AirPods Pro -mallissakin. Applen Bluetooth AAC on äänenlaadultaan ehkäpä kaikkein onnistunein.

Mutta ei siinä kaikki. Apple on kehittänyt itse Maxin kalvot, ja käyttää niiden ohjailuun kahta neodyymimagneettia. Kuulokekupit ovat alumiinia.

Niin ikään omaan tuotantoon kuuluva H1-prosessori kymmenellä ääniytimellä ohjaa vastamelua, äänen suuntausta ja taajuuskorjainta, joka mukautuu käyttäjän pään ja korvan muotoihin.

Airpods max mikrofoner scaled 1
AirPods Maxissa on mikrofonit myös sisäpuolella. Ne mittaavat akustiikkaa, kun kuulokkeet ovat päässä. Kuva: Lasse Svendsen

Käyttö ja istuvuus

Applen kuulokkeet ovat isommat kuin Sonyn ja B&O:n, ja ne painavat lähes 400 grammaa. Painoa on siis melkoisesti, kun ajattelee, että kuulokkeita on kuitenkin tarkoitus pitää päässä reissatessakin. Vertailun vuoksi, ero H95:n 323 grammaan ei ole massiivinen, mutta istuvuus on parempi.

Painostaan huolimatta AirPods Max on todella mukavan tuntuinen kuulokemalli. Leveän pannan kangaspehmuste ja ovaalit kuuloketyynyt mukautuvat päähän, eivätkä kangaspehmusteiset kuulokkeet hiosta kuten tekonahkaiset päällysteet usein.

Airpods max I scaled 1
Painoa kuulokkeilla kyllä on, mutta istuvuus on kuitenkin todella mukava. Kuva: Lasse Svendsen

Monissa kuulokkeissa on ”näkymättömät” ohjauslevyt, joita koskettamalla voi vastata puheluun, ohjata musiikin soittoa ja säätää volyymiä. Applella on perinteiset napit. Vastamelun saa päälle ja pois napista, jolloin mikrofoni päästää ulkopuoliset äänet läpi, ja kuulokkeissa on sama digitaalinen kruunu, jollainen on tullut tutuksi Apple Watchista.

Se toimii volyymisäätimenä, mutta samaa voi käyttää myös puheluille, Sirille ja musiikin ohjaukseen. Paljon parempi kuin hipaisukytkimet!

Airpods max krone scaled 1
Kuulokkeissa on Apple Watchista tuttu digitaalinen kruunu. Kuva: Lasse Svendsen

Kun kuulokkeet parittaa ensi kerran iPhonen tai iPadin kanssa, ne ilmaantuvat ruudulle samaan tapaan kuin AirPodsitkin, jonka jälkeen ne yhdistetään ”ikuisesti” napauttamalla ruutua.

Kun kuulokkeet ovat olleet käyttämättä, riittää että ne vain nostaa ylös ja ne yhdistävät Apple-laitteeseen automaattisesti. Jos omistaa useampia, vaikkapa kännykän ja tabletin, osaavat kuulokkeet vaihtaa saumattomasti niiden välillä. Kun siis laskee iPhonen kädestään ja ottaa esiin iPadin, yhdistävät kuulokkeet siihen automaattisesti.

Android-käyttäjätkin voivat nauttia AirPods Maxista, mutta silloin menettää paljon ominaisuuksia, kuten puheohjauksen. Siri toimii vain Applella, ja kun on iPhone taskussa ja AirPods Maxit päässä, voi saada viestit luettuna korvaan, kysyä opastusta ravintolaan tai tiedustella säätä – mitä nyt ääniavustajan kanssa tehdäänkään.

Airpods max sider scaled 1
Suljetut kuulokkeet on varustettu mukautuvalla taajuuskorjaimella ja suuntaavalla äänellä. Kuva: Lasse Svendsen

Mukautuva taajuuskorjain ja suunnattu ääni

Mukautuva taajuuskorjain käyttää kuulokkeiden sisällä olevaa mikrofonia, joka kuuntelee ympäristöä ja säätää äänen balanssia sen mukaan. Usein jos käyttää silmälaseja, voi ääni tuntua ohuemmalta, kun sangat työntävät kuulokkeita irti päästä. Näin ei käy Applella. Pehmeät tyynyt nielaisevat silmälasien sangat sisuksiinsa, ja vaikka kuppeja työntäisikin johonkin suuntaan, on äänessä aina hyvä tasapaino.

Suunnattu ääni eli Spatial Sound ei toimi Android-laitteiden kanssa, mikä on harmi. Toiminto on nimittäin todella siisti, kun katsoo elokuvaa, ja kuulokkeiden sisällä olevat gyroskoopit ja nopeusmittarit pitävät kirjaa äänen sijoittumisesta ruudulla verrattuna kuulokkeiden sijaintiin. Niinpä jos kääntää päästä, tuntuu ääni edelleen tulevan suoraan televisionkuvasta. Nerokasta!

Airpods max topp scaled 1
Sanka on pehmustettu mukavasti. Kuva: Lasse Svendsen

Aktiivinen vastamelu

Vastamelukuulokkeet eivät toimi kaikki samalla tavalla. Jotkut vaimentavat parhaiten matalataajuuksisia ääniä kuten liikenteen kohinaa. Toiset vaimentavat paremmin korkeampia taajuuksia, kuten lentokoneen tai junavaunun huminaa. Sony WH-1000XM4 vaimentaa kaikkea yhtä hyvin, ja rohkenen väittää, että AirPods Maxon vähintäänkin yhtä hyvä vastamelun suhteen, ellei parempikin.

Matalat taajuudet vaimentuvat pelottavan hyvin. Edes dieselautoa ei kuule ennen kuin se on jo melkein kohdalla, ja toimistossa raikuva nauru ja äänekkäät keskustelut hiljenevät tehokkaasti.

Vastamelu ei myöskään vaikuta äänenlaatuun.

apple airpods max internals 12082020 1
AirPods Maxin sisukset. Kuva: Apple

Äänenlaatu

Kun Apple julkisti AirPods Maxit, oli selvää, että tämänhintaisten kuulokkeiden pitäisi olla todella hyvät. Ei vain vastamelultaan, vaan myös äänenlaadultaan.

Eikä ääni petä.

Hifiman Sundara hyvän kuulokevahvistimen kanssa kuulostaa tietenkin paremmalta, mutta se ei ole nyt kovin oleellista, kun puhutaan Bluetoothista ja vastamelusta.

Yleensä ei tarvitse kuulla montaakaan tahtia Keith Jarretin The Köln Concert -albumilta – Tidalista striimattuna – kun saa kuulokkeiden tai kaiuttimien puutteet esiin.

Airpods max measure scaled 1
Tietysti myös mittasimme AirPods Maxin äänen. Kuva: Lasse Svendsen

Moni kuulokemalli putoaa kelkasta, kun Jarret moukaroi pianollaan, etenkin kovalla volyymilla soitettuna, jolloin piano muuttuu helposti kovaksi ja teräväksi. Se kuulostaa paitsi luonnottomalta, myös tavattoman epämiellyttävältä. AirPods Maxin kanssa voin soittaa Jarrettia niin kovalla kuin haluan, eikä ääni särise tai muutu ikäväksi.

B&O H95:een verrattuna ääni on lämpimämpi ja täyteläisempi. Piano soi syvemmin. H95 puolestaan on avoimempi diskantiltaan, ja saa ylä-äänet soimaan mahtavammin. Niiden fokus diskantissa on parempi kuin AirPods Maxilla.

Apple Airpods Max EQ ANC on
Apple AirPods Maxin taajuuskorjaimen mittaukset vastamelu päällä paljastaa hyvin pienet erot oikean ja vasemman kanavan välillä. Musta viiva osoittaa keskiarvon. Mittaukset: Geir Gråbein Nordby

James Blaken uusi albumi When The Party’s Over soi H95:llä äänikuvaltaan suurena, tilavana ja soinnikkaana, mutta Applella äänikuva on leveämpi ja lämpimämpi.

Sama juttu klassisen musiikin kohdalla. Ramirez: Navidad Nuestra Bryn Terfelin ja Rolando Villazónin kera keskittyy H95:n kohdalla lauluun orkesterin jäädessä hieman taka-alalle. AirPods Max tuo orkesterin paremmin eteen, jolloin tuntuu enemmän siltä kuin istuisi suuressa konserttihallissa kuin H95:n kanssa.

Apple BO Sony
Mittauksissa AirPods Max, H95 ja WH-1000XM4. Huomaa, miten AirPods Max ja H95 ovat samankaltaisia 5 kHz:iin asti, ja miten nopeasti WH-1000XM4 karkaa bassosta alle 40 Hz:n. Mittaukset: Geir Gråbein Nordby

Mikään vertailun mitatuista kuulokkeista ei soita niin kovaa, että korvat joutuisivat koville, onneksi. Mutta volyymia riittää niin, että konserttitaltioinnit toistuvat dynaamisesti ja uskottavasti. Kun soittaa kovaa, ei AirPods Max saa ääntä säröilemään.

Apple BO Sony Shure
Vertailussa jopa Shure Aonic 50. Mittaukset: Geir Gråbein Nordby

Puheluiden äänenlaatu

Puheluiden laatu on huippua – yksi paras kuulemistani. Sekä puhujan että vastaanottajan päässä ääni on erottuvaa ja selkeää. Ylempää keskireksiteriä on korostettu niin, että puhe on vieläkin selkeämpää. Kuullakseen itsensä puhelun aikana on painettava kuulokkeista nappia, joka aktivoi kuuntelun, sillä muuten vastamelu vaimentaa omankin puheen liian tehokkaasti.

Kilpailijat

Edellä mainitut Sonyn ja Bosen kuulokkeet eivät suoranaisesti kilpaile AirPods Maxin kanssa. Vaikka niissä molemmissa on todella hyvä vastamelu, ei äänenlaatu yllä Applen tasolle. H95, joka Beyerdynamic Amiron Wireless -kuulokkeiden (joista tosin vastamelu puuttuu) kanssa ovat puolestaan äänenlaadultaan samassa luokassa AirPods Maxin kanssa, mutta muuten aika erilaisia.

Airpods max etui box scaled 1
Kuulokkeet pakkauksessaan. Kuva: Lasse Svendsen

Akunkesto, kotelo ja lataus

Yhdellä saralla AirPods Max ei voita. H95 ja WH-1000XM4 ovat akunkestoltaan paljon parempia. Applen mukaan akku kestää enimmillään 20 tuntia, eli noin puolet H95:n akunkestosta – mutta viiden minuutin pikalatauksella saa puolitoista tuntia soittoaikaa.

AirPods Maxin kanssa ei tule laturia, vaan pelkkä Lightning-USB-C-johto, eikä tavallista koteloakaan ole tarjolla – vain puolikas. Se on eittämättä hyvin tehty magneettisulkimineen ja latauspalikan säilytystiloineen, ja se on samanvärinen kuin kuulokkeet. Suojaa se ei kuitenkaan tarjoa yhtä hyvin kuin tavallinen kova kotelo, johon kuulokkeet saisi mahtumaan kokonaan.

Kun kuulokkeet laittaa koteloon, ne menevät automaattisesti lepotilaan.

Airpods max kabel scaled 1
Lightning-latausjohto tulee mukana, mutta laturi ei. Kuva: Lasse Svendsen

Johtopäätökset

Vaikka olisikin tottunut Apple-tuotteiden kovempiin hintoihin, nostaa AirPods Maxin kalleus odotukset korkealle. Osa hinnasta selittyy heti laatuvaikutelmalla, kun kuulokkeet ottaa käteen. Silkkisen sileisiin kuulokekuppeihin ei jää sormenjälkiä ja kangaspäällysteiset pehmusteet ovat todella mukavat ja kestävän oloiset. Mutta kun kuulokkeet laittaa päähänsä, hinnan vasta ymmärtääkin: painostaan huolimatta kuulokkeet istuvat todella mukavasti, ja ääni on kristallinkirkas, dynaaminen, eläväinen ja vivahteikas. Diskantti ja basso ovat tasapainossa, ja vastamelu niin hyvää kuin olla voi.  Moitimme vain sitä, että AirPods Maxin koteloratkaisu on kummallinen, eivätkä kuulokkeet siedä vettä.

Karakter
AirPods Max
High End
Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top