Lähes kaikki testaamamme tietokoneet ovat kannettavia – ne kun ovat näppäriä, edullisia ja useimpien tarpeisiin sopivia. Jos kuitenkin työ vaatii raskaan sarjan suoritustehoa, on pöytäkone yhä tarpeen.
Acer ConceptD 500 on graafisella laskentateholla varustettu pöytäkone, joka on suunniteltu esimerkiksi arkkitehtien ja graafisten suunnittelijoiden tarpeisiin. Hinta ei kuitenkaan ole niin kallis, että valokuvaharrastajat ja videoamatöörit kavahtaisivat konetta.
Pelaaminen on tietokoneelle annetuista tehtävistä kaikkein raskain. Niinpä pelikoneet varustetaan mahdollisimman tehokkaalla raudalla. Myös graafisen työn tekijät ovat havainneet tämän, ja Acerin mukaan 15 % pelikoneista ostetaankin ihan muuhun käyttöön kuin pelaamiseen.
Tämän tarpeen huomattuaan Acer lanseerasi vuosi sitten ConceptD-malliston, jonka koneissa on ammattitasn varustelu tehokkaine prosessoreineen ja nopeine grafiikoineen. Toisin kuin pelikoneet, nämä on suunniteltu toimistoihin. Malliston pienin laite on Acer ConceptD 500, jossa on ”vain” Intel Core i9 -prosessori, kun isoimmassa ConceptD 900 -mallissa murisee Intel Xeon.
ConceptD 500 on tilavakuorinen kone, jollaisia aiemmin kutsuttiin nimellä minitower. Piirun päälle 40 cm korkea ja puolisen metriä syvä laite sopii yhtä hyvin pöydälle kuin pöydän allekin. Kermanvalkoinen laatikko pyöristetyin kulmin näyttää nimittäin keskeiselläkin paikalla varsin tyylikkäältä.
Ennen muinoin (jonnet ei muista kuitenkaan, mutta me gubbet muistamme) kaikki tietokoneet olivat isoja pöytäkonekaappeja. Niiden etuna on se, että rautaa on helppo vaihtaa ja päivittää. Ammattitason näytönohjaimen (joka on helppo vaihtaa aina uudempaan parissa minuutissa) lisäksi ConceptD 500:ssa on kolme laajennuspaikkaa emolevyssä. Isoon koneeseen mahtuu monenmoista, ja esimerkiksi USB-portteja on kahdeksan, joista neljä on sijoitettu kätevästi koneen päälle. Sieltä löytyvät myös kortinlukija, ääniulostulo ja langaton Qi-latauspaikka puhelimelle. Koska fyysinen media meni ja kuoli, ei etuosassa ole levyasemia tai muitakaan aukkoja entisaikojen tapaan. Mutta painalluksella esiin ponnahtava kuuloketeline kyllä löytyy!
Huippuluokan tekniikkaa
ConceptD 500 pyörii Intel Coren 3,6 GHz:n i9-prosessorilla, jossa on 8 ydintä ja 16 säiettä. Kyseessä on tämän hetken tehokkaimpia siviilikäyttöön saatavia prosessoreita, ja esimerkiksi pelikonemosteri MSi GT76 Titanissa on sama suoritin. ConceptD 500 on – MSin kannettavan tapaan – kokonaiset 64 GB RAM-muistia. Useimmilla tämä olisi hulluutta, mutta vaativassa ammattikäytössä muisti on tarpeen. Mikään ei jumita Windowsia niin ihanasti kuin raskaiden kuva- tai videotiedostojen käsittely pienellä työmuistilla. Tallennustilaa löytyy 512 GB:n SSD-levyn ja 2 TB:n kovalevyn muodossa.
Ammattitason grafiikat
ConceptD 500:n sisäpuoli muistuttaa pelipuolen luksuskoneita, mutta näytönohjain poikkeaa gaming-varustelusta. Se nimittäin edustaa GeForce-pelimalliston sijaan Nvidian Quadro-ammattilaissarjaa. Quadro RTX 4000 -näytönohjaimessa on 8 GB:n video-RAM.
Ammattitaso ei tässä käänny vain paremmaksi ja nopeammaksi kuluttajatarpeistoon verrattuna. Quadro RTX 4000 perustuu samaan tekniikkaan kuin GeForce RTX 2080, mutta siinä on vähemmän varjostimia. Niinpä siinä on suoritustehoa kutakuinkin saman verran kuin GeForce RTX 2070 -versiossa, mutta se on kalliimpi kuin luksusmalli GeForce RTX 2080! Jos tämä kuulostaa huonolta sijoitukselta, mainittakoon lohdutukseksi perään koneen neljä näyttöporttia: 3 x DisplayPort 1.4 ja yksi USB-C Thunderboltilla. Kaikissa on 8K-tuki 60 Hz:n resoluutiolla, tai 4K 120 Hz:n resoluutiolla ja HDR-värisyvyydellä.
Tehon tuntua
Acer ConceptD 500 käynnistyy parissa sekunnissa nopean prosessorin, SSD-levyn ja kunnollisen työmuistin ansiosta. Jos on tottunut leppoisaan Intel Core i7 -läppäriin (kuten testaaja), voi Acerin tehoihin jäädä pian koukkuun. Samoin kuin huonoon tapaan olla sulkematta Photoshopia, Auditionia ja Premiereä käytön jälkeen – ConceptD 500:ssa kun riittää, että ne vain pienentää, eikä jättimuistin vuoksi niiden pyörimistä huomaa lainkaan.
Acerin mukaan ConceptD on lähes äänetön (40 dBA). Tulos on toki oikea, mutta vain metrin päästä mitattuna. Pöydällä ollessaan koneen tuulettimen kuulee heti, kun suoritin joutuu suorittamaan. Eikä ääni ole mikään kannettavan pikkutuulettimen surina, vaan kolmen suuren tuulettimen synnyttämää matalaa hurinaa. Pöytäkoneet kuuluvatkin nimensä vastaisesti lattialle.
Benchmarkit
Acer ConceptD 500:n prosessori edustaa normaalivalikoiman nopeimpia: Intel Core i9-9990K. Ei siis ihme, että GeekBenchin tulokset lyövät laudalta kaikki edelliset ennätyksemme. GeekBench 5 tuottaa 1 267 pistettä (singlecore) ja 8 105 pistettä (multicore). PCMark 10:n tulos 6 605 todistaa koneen käyvän vaativampaan käyttöön kuin mitä testi itsessään simuloi. Sitä puolta taas edustaa CineBench, jonka 3D-renderöinti 237 kuvalla sekunnissa on lähes tuplasti tavalliseen verrattuna. Ja tavallisella tarkoitamme tässä nopeilla prosessoreilla varustettuja koneita.
Vaikka kyseessä ei olekaan pelikone, ajoimme silti TimeSpy- ja FireStrike-testit. Pisteet (7 365 TimeSpylla ja 16 402 FireStrikella) ovat kunnioitettavat, mutta jäävät jälkeen GeForce RTX 2080 -näytönohjaimilla varustetuista koneista.
Johtopäätökset
Acer ConceptD 500 poikkeaa useimmista testaamistamme koneista. Se on ensinnäkin pöytäkone ja toisekseen ammattikäyttöön suunniteltu. Siihen hommaan se onkin todella erinomainen ja todellinen vaihtoehto Appleen tottuneelle graafisen työn tekijälle. Mac Pro maksaa tuplasti tähän verrattuna, ja siinä on ytimiä saman verran mutta vain 48 GB:n RAM ja pienin Radeon Pro -näytönohjain.
Jos pitäisi verrata muita koneita ConceptD 500:aan, sanoisin että Acerin oma Predator Helios 700 pääsee lähelle. Se on muutaman satasen kalliimpi, mutta pelikoneena tarjoaa samassa paketissa myös näppäimistön ja näytön. Koneet ovat suoritusteholtaan yhtä nopeita, mutta GeForce 2080 -näytönohjaimella varustettu Helios 700 suoriutuu 3D-grafiikoista huomattavasti nopeammin. ConceptD 500 -koneeseen saa kuitenkin useita isojakin näyttöjä kiinni, mikä helpottaa työskentelyä. Toimistotöihin valitsisin ehdottomasti pöytäkoneen – jos ConceptD 500 olisi vielä saatavilla GeForce 2080 -näytönohjaimella, saisi molempien maailmojen parhaat puolet.