Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Denon AH-D5200

Suurenmoista ääntä suljetuista kuulokkeista

Denon AH-D5200 on luokkansa parhaita suljettuja kuulokkeita.

/ 16.04.2020 - 10:00
Denon AH-D5200

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Loistava ja vivahteikas äänikuva, jossa paljon sävyjä. Tyylikäs design ja miellyttävä istuvuus.
  • Diskantin kovimpia ääniä olisi voinut vähän hillitäkin.

Denon AH-D5200 on todellinen premium-kuuloke, jossa mikään ei näytä tai tunnu halvalta tai muoviselta. Puoliksi käännettävät kuppien alumiinisangat ovat todella tyylikkäät, ja paksut ja pehmeät tyynyt tuntuvat todella mukavilta. Kuppien pinta on tummaa wengeä, joka huokuu laatua. Sanka ja tyynyt on päällystetty hyvälaatuisella tekonahalla.

Mukana tuleva johto on vankka ja päällystetty punotulla verkolla, joka estää sotkeentumista. Johdon kupari on hapetonta ”four nines” -kuparia (99,99-prosenttisen puhdasta) erotuksena huippumallin ”seven nines” -laatuun (99,99999 %). Liittimenä on stereoplugi mutta mukana tulee myös 6,3 mm:n adapteri isolle kuulokeulostulolle.

AH-D5200 käytössä

Kuulokkeiden istuvuus on huippumukavaa. Paitsi että ne näyttävät ylelliseltä, ne myös tuntuvat niin luksukselta, että vaikutelma on jotenkin todella kallis ja hieno. Herkkyys ei ole hullumpi, joten musiikkia voi kuunnella kännykästäkin. Hillityllä volyymilla tosin, eli kovempaan äänenvoimakkuuteen tarvitaan vahvistinta. Allekirjoittaneen iPhonen kanssa Denon toimii kuitenkin huomattavasti paremmin kuin Fostex.

AH-D5200 on ”vain” Denonin toiseksi kallein malli, mutta eroa kalleimpaan on äänenlaadussa vaikea huomata, sillä musiikki toistuu poikkeuksellisella tavalla.

 

denon_ahd5200
Denon AH-D5200 on supertyylikäs wengepuisine kuppeineen. Kuva: Denon

Ramón Vargasin laulu Unassa (albumilta The Opera Gala – Live from Baden-Baden) saa enemmän painetta keskirekisteriin kuin Fostexilla. Hänen tapansa kuljettaa ääntään orkesterin äänimaiseman halki on vaikuttavaa ja vapauttavaa. Viulun pizzicato-näppäily yhdessä harpun kanssa soivat avoimesti ja kirkkaasti ilmavassa äänimaisemassa. Vargasin laulaessa täysin palkein, tulee ääneen enemmän karkeutta kuin Fostexilla, ehkäpä hieman korkeamman säröilyn vuoksi. Pieni karkeus ei kuitenkaan haittaa lainkaan, ja dynamiikat ovat huikean vaikuttavat suljetulle mallille.

Toinen esimerkkimme on Ragnhild Hemsingin ja Tor Espen Aspaassin Sonata no. 3 in C minor, op. 45: III. Allegro animato Northern Timbre -albumilla. Se soi miellyttävästi, avoimesti ja puhtaasti. Ja elävästi! Sello muuttuu vahvimmillaan jälleen vähän karkeaksi, mutta soitto on aivan eri luokassa kuin Neumann NDH 20:lla, sillä Denon saa musiikista energisempää.

Myös pop toimii hyvin. Virvelirummun reunalle lyödyt iskut Ariana Granden Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored potkaisevat todella kivasti.

Bassossa riittää painetta. Täyteläisyyttä ja lämpöä ei ole yhtä paljon kuin Sony MDR-Z7M2:ssa, mutta Denonin basso onkin lineaarinen ja soinnikas – ja salamannopea! Joku voisi erehtyä luulemaan bassoa sen vuoksi ohueksi, mutta todellisuudessa jokainen bassonuotti piirtyy tarkasti esiin, ilman, että sitä olisi keinotekoisesti lihavoitettu. Taajuudet sulautuvat toisiinsa huomaamattomasti. Aivan loistavaa.

Johtopäätökset

Denon AH-D5200 on todella hieno kuulokemalli. Ne näyttävät ylellisiltä mutta ennen kaikkea kuulostavat täysin hintansa arvoiselta.

Ääni on dynaaminen, energinen ja tiukka sekä bassossa että ylärekistereissä. Laulu ja soittimet toistuvat luonnollisen kuuloisesti, ja kokonaisuutena soundi on todella shyvä, vaikka yläpäässä voikin olla pientä kovuutta.

Kollegani John Hvidlykke meni kananlihalle testatessaan näitä pari vuotta sitten. Olen samoilla linjoilla: Denon haastaa suosikkini tämän hintaluokan suljetuista kuulokkeista, nimittäin Beyerdynamic DT 1770 Pro -mallin.

Kaiken kaikkiaan AH-D5200 on mahtava. Ei sen vähempää.

AH X5200
Epäilemme, että mittauslaitteisto tulkitsee virheellisesti vaimennuksen 3,5 ja 5 kHz:n välillä, sillä ylempi keskirekisteri ei kuulosta lainkaan vetäytyneeltä. Jyrkkä piikki 8,5 kHz:n liepeillä on kuitenkin oikea havainto. Denonin taajuuskäyrä on oikein mukava, ja 15 kHz:iin asti kuuluvan energinen, kunnes se jyrkästi laskee. Arvostamme sulavaa bassontoistoa. On toki tarjolla kuulokkeita, joilla on alle 30 kHz:ssä enemmänkin energiaa.

Karakter
Denon AH-D5200
Premium

Myös tässä testissä

Neumann NDH 20

Onnahteleva ensiyritys

Legendaarinen mikrofonivalmistaja ei vakuuta ensimmäisellä kuulokemallillaan.

Hyvännäköiset kuulokkeet alumiiniviimeistelyineen. Miellyttävän tuntuiset. Vaikuttaa olevan vahvistimelle helppo nakki, sillä ääni ei vaihtele vahvistimesta riippuen.
Tumma soundi, ylä-äänissä liian vähän yksityiskohtia. Liian terävä ääni makuumme.
Lue koko testi

Sony MDR-Z7M2

Viihdearvo taattu

Sony on parannellut Z7 premium-malliaan lippulaivamallinsa Z1R:n tekniikalla. Lopputuloksena on muhkea ääni.

Erittäin mukavat pehmusteet. Laadukkaan oloinen, paljon metallia. Mahtava basso, joka tekee musiikista viihdyttävää.
Dynamiikat voisivat olla paremmat ja basso tarkempi – nyt ylä-äänistä jää puuttumaan ilmavuutta.
Lue koko testi

Fostex T60RP

Laajalle levittäytyvää musiikkia

Fostex T60RP:n ääni on puhtaampi kuin useimmissa tämän hintaluokan suljetuissa kuulokkeissa, mikä saattaa johtua niiden puoliavoimesta rakenteesta.

Tyylikäs resoluutio, täyteläinen basso ja paljon tilaa. Erittäin musikaalinen äänentoisto.
Vaativat paljon tehoa! Kännykkäkäytön voi unohtaa. Diskantti on hiukan laimea. Ulkonäöltään kuulokkeet muistuttavat teollisia kuulosuojaimia…
Lue koko testi

Beyerdynamic DT 1990 Pro

Veitsenterävää analyysiä

Studio-ominaisuudet voivat olla näiden kuulokkeiden vahvuus ja heikkous. Kokeile ennen ostopäätöstä!

Todella erotteleva ja analyyttinen ääni. Basso pysyy tiukasti hallinnassa, soundi on avoin ja vivahteikas. Mielettömän mukavat päässä.
Analyyttinen luonne voi tehdä kuuntelukokemuksesta terävämmän ja ”vaativamman” – ei mitään easy listeningiä.
Lue koko testi

Audeze LCD-1

Highend-kuulokkeet kännykälle

Mobiilikäyttöön sopivampia kuulokkeita ei tästä hintaluokasta löydy!

Kompaktit, kevyet ja täydelliset kuulokkeet puhelimen kanssa käytettäväksi. Kristallinkirkas ja neutraali soundi, eläväinen basso.
Basso vaimenee turhan aikaisin, eikä äänimaisema ole yhtä hienostunut kuin referenssimallissa.
Lue koko testi

Sennheiser HD 660S

Klassikon uudet vaatteet

Sennheiserin paras malli 600-sarjasta on turvallinen valinta tässä luokassa.

Silkkinen ja vivahteikas soundi. Laulu toistuu kauniisti, lämpimästi ja täyteläisesti.
Rajallinen äänenpaine ja syväbasso.
Lue koko testi

Beyerdynamic Amiron Home

Viilein valinta

Beyerdynamic Amiron Home on harvinaisen onnistunut yleiskuuloke.

Vivahteikas, lämmin ja avoin soundi vahvalla bassolla. Erinomainen istuvuus ja laadukas rakenne.
Vaatii kunnon vahvistimen. Joidenkin makuun soundi voi olla liian pehmeä.
Lue koko testi

Hifiman Sundara

Avoimen luokan testivoittaja

Hifiman Sundara ei ole vain hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, se on myös äänenlaadultaan luokkansa paras.

Täydellisen tasapainoinen ääni, jossa vahva basso ja yksityiskohtia erottuu runsaasti. Todella erotteleva äänikuva lähes täydellisin ominaisuuksin.
Paino ja koko voivat karkottaa joitakin ostajia.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top