Sony WF-1000XM3 oli selkeä referenssimallimme langattomille kuulokkeille. Täyteläinen ja vakaa äänenlaatu, hyvä vastamelu tekivät niistä voittajamallin, vaikka ääni saattoikin vähän rätistä kännykkäyhteydellä.
Muutamassa kuukaudessa kilpailu kiristyi, eikä yhteyden katkeileminen enää ole hyväksyttävää. Samasta syystä tiputimme WF-1000XM3 suosittelulistamme kärjestä.
Vaikka osasimmekin odottaa seuraajaa huippumallille, ei se tee WF-SP800N yhtään vähemmän jännittävää. Sonyn uusimman elektroniikan lisäksi kuulokkeet ovat päivittyneet kestävämmäksi: IP55-luokituksen mukainen suojaus sietää vettä ja pölyä, toisin kuin edeltäjässä WF-1000XM3-mallissa. WF-SP800N on suunnattu aktiivisille käyttäjille, jotka haluavat ottaa kuulokkeensa salille ja lenkille.
Kuulokenapit ovat suuret, jopa painavammat kuin Bose QC Earbuds. Bosen tapaan Sonyn napit kiinnittyvät korviin silikonisiivekkeillä, joten ne eivät pääse tippumaan kovassakaan hyppelyssä. Kuulokkeet myös istuvat mukavasti.
Säätyvä vastamelu
Aktiivinen vastamelu ja ympäristön äänien läpipääsyä voi säätää Sony Headphones -sovelluksessa. Kuulokkeet oppivat käyttäjänsä tottumuksista ja säätävät vastamelua käytön mukaan. Jos sallii, kuulokkeet käyttävät myös sijaintitietoja vastamelun säätämiseen: jos siis esimerkiksi työpaikallasi laitat aina vastamelun päälle, kuulokkeet voivat tehdä sen automaattisesti havaitessaan saapumisesi toimistolle.
Vastamelu on aivan hyvä – se on heikompi kuin WF-1000XM3-mallissa, Bose QC Earbudseissa tai Jabra Elite 85t -kuulokkeissa, mutta täyttää tehtävänsä. Se poistaa osan bassoäänistä, joita napit eivät passiivisesti estä, ja ympäristön äänet läpi päästävä ominaisuus toimii moitteetta.
Käyttäjäystävällisyys
Kuulokkeisen yhdistäminen käy kätevästi, vaikka NFC-yhdistäminen ei olekaan mahdollista. Latauskotelo ei muuten tue langatonta Qi-latausta, vaan USB-C hoitaa kaiken latailun. Akunkesto on hyvä 9 tuntia ja saman verran saa kotelosta. Ja tämä siis vastamelu päällä – ilman sitä akku kestää 13 tuntia. Hienoa!
Napeissa on hipaisukytkimet, ja oikean ja vasemman kuulokenapin toimintoja voi valita itse (esimerkiksi vastamelu vasemmalla ja musiikin ja puheluiden ohjaus oikealla). Sen sijaan sitä, kuinka monta kertaa nappeja on painettava halutun toiminnon aktivoimiseksi, ei voi säätää.
Sony on jättänyt SP800N-mallista aptX:n pois. Vain AAC ja fiksu SBC-koodekki toimivat. Hieman käsittämätöntä on, että myös Sonyn oman LDAC-koodekki puuttuu, vaikka sillä saisi loistavaa Bluetooth-ääntä. Minusta LDAC pitäisi olla saatavilla Sonyn kaikissa Bluetooth-laitteissa.
Puheluiden laatu
Puhelut saisivat toistua paremminkin. Oma ääneni ei jaksa kantautua kovin tarkasti vastaanottajalle. Ääni on sulkeutunut, joten s- ja f-äänteitä on hankala erottaa toisistaan, samoin p- ja t-äänteitä. Bose on tällä saralla Sonya selkeämpi, vaikka ääni onkin terävämpi ja ärsyttävämpi. Niinpä puheluiden laadussa Sony jää tämän testin viimeiseksi.
Musiikin äänenlaatu
Onneksi musiikki kuulostaa paremmalta, paljon paremmalta. Basso on muhkea ja soundi lämmin ja täyteläinen. Ääni ei muutu teräväksi volyymin kasvaessa kuten Huawei Freebuds Prolla ja Bose QC Earbudseilla. Jonkun makuun bassoa voi olla liikaakin, mutta sitä voi säätää.
Jos haluaa vaimentaa bassoa sovelluksesta, kannattaa huomioida, että tavallista taajuuskorjainta ei ole syytä käyttää. Graafinen EQ on matalimmillaan 400 Hz, kun taas 100 Hz:n tienoilla SP800N on parhaimmillaan. Basson hillitsemiseksi kannattaakin säätää Clear Bass -toimintoa pienemmälle.
SP800N:n suurin ongelma ei ole basso tai vastamelun riittävyys, vaan volyymi. Äänenvoimakkuus ei vain riitä, joten pop ja bilemusiikki jäävät laimeiksi. Myös klassinen musiikki ansaitsee kunnollisen volyymin, mutta Sony ei jaksa soittaa tarpeeksi kovaa. Johtuuko pulma 6 mm:n elementeistä? Ainakin ero WH-1000XM4:ään (ja XM3:een) on suuri. Onneksi toimivan vastamelun ansiosta musiikkia ei tarvitse soittaa ihan niin kovaa kuin muutoin, mutta ääni on silti turhan hentoinen makuuni.
Johtopäätökset
Sony WF-SP800N on hyvin varustettu langaton nappikuulokemalli, jonka akunkesto, veden- ja pölynkestävyys, vastamelu sekä ympäristön äänet läpi päästävä ominaisuus ovat oikein hyvät.
Ääni on lämmin, täyteläinen ja tempaa mukaansa. LDAC-koodekin puuttuminen ei ole niin iso ongelma kuin luulisi, vaikka se varmastikin auttaisi tuomaan ylärekisteriin ilmavuutta.
Myös tässä testissä
Sennheiser CX 400BT
Simppeli suosikkimme
CX 400BT on Sennheiserin edullinen kuulokemalli, josta on riisuttu kaikki ylimääräinen.
X by Kygo Xellence
Kygon parhaat nappikuulokkeet
X by Kygo tähtää korkealle premium-nappikuulokemallillaan Xellence – ja onnistuu pääosin hyvin.
Jabra Elite 85t
Vastameluluksusta minikoossa
Jabran suurin täysin langaton kuulokemalli ei ole järin suuri. Silti se on täynnä hienoja ominaisuuksia!
Bose QuietComfort Earbuds
Vaisu esitys Boselta
Odotimme QuietComfort-sarjan langattomilta nappikuulokkeilta paljon enemmän.
Huawei Freebuds Pro
Kloonin hyökkäys
Häpeämättömästi AirPodseja kopioivia kuulokkeita tulee sellaiseen tahtiin, ettei niihin kiinnitä enää jjuuri huomiota. Huawein kopio on kuitenkin ehkä parhaasta päästä.