Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Huawei Freebuds Pro

Kloonin hyökkäys

Häpeämättömästi AirPodseja kopioivia kuulokkeita tulee sellaiseen tahtiin, ettei niihin kiinnitä enää jjuuri huomiota. Huawein kopio on kuitenkin ehkä parhaasta päästä.

/ 16.12.2020 - 05:00
Huawei Freebuds Pro

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Luonnollinen ja hyvä ääni, vastamelu toimii hyvin ja äänenlaatukin on hyvä. Erinomainen laatuvaikutelma!
  • Basso voi möykätä turhan paljon. Androidin käyttäjät voivat säätää ääntä sovelluksesta, mutta iPhonen omistajat eivät. Kuulokkeet eivät kestä vettä. Vastamelun kanssa akunkesto on lyhyt.

Apple ei saanut pitää mikrofonivarrella varustettuja AirPodsejaan itsellään kovinkaan kauaa, ennen kuin niiden klooneja alkoi pulpahdella sieltä täältä. Jopa vakiintuneet brändit kuten Samsung ja Huawei hyppäsivät AirPods-huumaan enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi.

Applen AirPods Pro näytti, kuka on ulostyöntyvillä mikrofoneilla varustettujen langattomien kuulokkeiden kunkku, mutta kilpailu on koventunut tälläkin saralla.

Freebuds Pro on Huawein uusin malli tässä kategoriassa, josta on muotoutunut varsin suosittu paremman puheen laadun vuoksi, kun mikrofoni tulee hieman lähemmäs suuta, toisin kuin tavanomaisissa nappikuulokkeissa. Huawein kiiltävän titaaninen rakenne vaikuttaa laadukkaalta.

Käyttäjäystävällisyys

Kuulokkeiden yhdistäminen on helppoa: latauskotelon kyljessä olevaa nappia vain pidetään pohjassa, kunnes yhdistäminen tapahtuu. Musiikkia ohjataan puristamalla toisen kuulokenapin vartta (jep, tämäkin on kopioitu Applelta). Yksi lyhyt painallus aloittaa tai pysäyttää musiikin, kaksi puristusta hyppää eteenpäin soittolistalla ja kolmella pääsee takaisinpäin. Puristus ja pito vaihtaa vastamelun, ympäristön äänten läpipääsyn ja passiivisen asetuksen välillä.

Huawei Freebuds Pro
Huawei Freebuds Pro on ehkä paras Airpods-kopio. Kuva: Huawei

Puheluiden laatu

Puhe toistuu Freebuds Prolla selkeämmin kuin muilla saman kategorian edullisilla malleilla. Nappien läpi puhe kuulostaa usein aika surulliselta, mutta Freebuds Prolla keskustelu sujuu selkeästi. Ääni voisi olla ehkä yläpäästään kirkkaampikin, mutta Sony WF-SP800N:n ja Bose QC:hen verrattuna Huawei on paljon parempi. Tosin, ei ilman mikrofonivarttakaan ääni välttämättä huono ole, minkä todistaa Sennheiser XC 400BT yhtä puhtaalla puheluiden laadulla.

Musiikin äänenlaatu

Musiikkia luonnehtii täyteläinen ja miellyttävä basso sekä erittäin puhdas sointi. Keskirekisteri korostuu hiukan, joten laulu tulee selkeästi esiin. Sellot soivat silti täyteläisesti ja lämpimästi. Freebuds Pro toimii yllättävän hyvin klassisen musiikin kanssa. Kannattaa vain pitää huoli siitä, että kännykkä käyttää AAC-koodekkia eikä SBC:tä. Ikävä kyllä vielä paremman äänenlaadun mahdollistavaa aptX:ää ei ole tarjolla.

Bassolla koristeltu pop kuulostaa sen sijaan hiukan sotkuiselta matalimmilta ääniltään. Esimerkiksi Avenue Beatin F2020-remix Jessie Reyezin laulamana osoittaa tämän. Sennheiser CX 400BT suoriutuu paremmin, ja bassossa on enemmän painetta ja yleistä erottelevuutta enemmän, mikä tekee äänestä luonnollisemman.

Freebuds Prolta puuttuu hieman dynamiikkaa. Kun lisää volyymia, muuttuu ääni terävämmäksi ja karkeammaksi.

Android-käyttäjät voivat säätää ääntä taajuuskorjaimella Huawei AI Life -sovelluksesta. Sovellusta ei saa iOS-laitteille, mutta toisaalta ehkä harva iPhonen omistaja innostuu AirPods-kloonista, joka maksaa lähes yhtä paljon kuin alkuperäinen. Siitäkin huolimatta, että Freebuds Pro on joiltain osin yhtä hyvä kuin esikuvansa.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vasemmalta oikealle: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort öronsnäckor, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

Huawei Freebuds Pro on monelta osin kuin AirPods Pro, joista tärkeimpänä oikeasti hyvä ääni. Puhe toistuu puheluissa selkeänä ja musiikki soi miellyttävästi. Basso voisi olla sulavampikin ja dynamiikat ainakin paremmat. Mutta Huawein kuulokkeet ovat kokonaisuutena varsin hyvät.

Tukea ei aptX- ja aptX HD -koodekeille ei löydy, vaikka ne olisivat voineet tuoda ääneen enemmän vivahteikkuutta. Mutta nämä ovat pikkujuttuja.

Freebuds Pro on hyvä ja toimiva kuulokemalli, jota on helppo käyttää. Huawei tarjoaa hyvää vastinetta rahoille.

6 true wireless in ear EQ 1
Testikuulokkeiden taajuuskäyrät. Yksikään testin kuulokkeista ei ole neutraali, ja monien käyrä muistuttaa toisiaan. Se ei tarkoita, että ne myös kuulostaisivat samalta. Mitattu minidDSP EARS -mikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Karakter
Huawei Freebuds Pro
Premium

Myös tässä testissä

Sennheiser CX 400BT

Simppeli suosikkimme

CX 400BT on Sennheiserin edullinen kuulokemalli, josta on riisuttu kaikki ylimääräinen.

Hyvä ääni ja selkeät puhelut, hyvä istuvuus ja helppo käyttää. Hyvä akunkesto.
Ei vastamelua eikä ympäristön äänten läpi pääsyä. Kuulokkeet eivät kestä vettä.
Lue koko testi

X by Kygo Xellence

Kygon parhaat nappikuulokkeet

X by Kygo tähtää korkealle premium-nappikuulokemallillaan Xellence – ja onnistuu pääosin hyvin.

Herkullinen basso ja tenhoava ääni, hyvä vastamelu ja mahdollisuus säätää ääntä omalle kuulolle sopivaksi.
Basso voi joillekin olla liian hento. Meidän tapauksessamme tilanne helpottui sovelluksen kuulotestin jälkeen, mutta se aiheutti uusia ongelmia. Puheluiden laatu voisi olla parempi.
Lue koko testi

Jabra Elite 85t

Vastameluluksusta minikoossa

Jabran suurin täysin langaton kuulokemalli ei ole järin suuri. Silti se on täynnä hienoja ominaisuuksia!

Erinomainen säätyvä vastamelu. Kotelon lataus onnistuu langattomasti.
Ei aptX-tukea. Tarjolla on kuulokkeita, joissa on parempi erottelevuus ylä-äänissä.
Lue koko testi

Sony WF-SP800N

Sonyn kuulokkeet aktiiviliikkujalle

Sonyn uusi, entistä edullisempi ja hyvin päivitetty treenikuulokemalli korvaa vanhahtavan lippulaivamallin.

Taattua Sony-laatua edullisesti. Kestävä ja kaunisääninen kuulokemalli.
Keskinkertainen puheluiden laatu. Maksimiäänenvoimakkuus melko hiljainen. Miksi ei Sonyn LDAC-koodekki ole käytössä?
Lue koko testi

Bose QuietComfort Earbuds

Vaisu esitys Boselta

Odotimme QuietComfort-sarjan langattomilta nappikuulokkeilta paljon enemmän.

Luokkansa parasta vastamelua! Kuulokkeet kestävät vettä. Langaton lataus.
Keskinkertainen ääni ja puheluiden laatu on pettymys.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top