Kun pari vuotta sitten puhuttiin langattomista kuulokkeista, oli selvää, että se tarkoitti langattomuutta kännykän ja kuulokkeiden välillä, mutta oikean ja vasemman kuulokenapin välillä kulki tietenkin johto. Ajat muuttuvat ja nopeasti, ja nyt langattomista nappikuulokkeista puhuttaessa on jokseenkin kaikille selvää, että kyseessä on täysin langattomat eli true wireless -kuulokkeet. Nykyään vain hifiharrastajilla ja hipstereillä on kuulokkeissaan johdot.
Jos ilmeisen miinuspuolen unohtaa – eli sen, miten paljon helpompaa onkaan hukata irtonainen kuulokenappi – ovat langattomat nappikuulokkeet kaikin puolin kätevät.
Lue myös: 11 täysin langatonta kuuloketta – Täydellisen langatonta vapautta
Ensimmäinen etu johdon puuttumisessa on hankauksesta johtuvan äänen häviäminen. Toisena mainittakoon kaiutinelementtiin integroitu vahvistin, jonka ansiosta ääni syttyy ja sammuu erittäin nopeasti. Kolmas pointti on nappikuulokkeiden pieni koko, jonka vuoksi niitä on helppo pitää mukana missä vain, eikä koskaan tarvitse selvitellä johtosolmuja.
Lyhyempi akunkesto ja hiljaisempi ääni
Täysin langattomissa kuulokkeissa on pari heikkoa kohtaa: ensinnäkin akunkesto on noin puolet puolilangattomista, yleensä noin 5 tunnin luokkaa. Tosin kuulokkeiden säilytyskotelo toimii myös latauspaikkana, joka lataa nappeja, kun niitä ei käytä ja josta soittoaikaa saa yleensä moninkertaisesti.
Toisena puutteena on vahvistimelle annettu pieni tila. Siksi langattomat kuulokkeet jäävät yleensä äänenvoimakkuudeltaan melko hiljaisiksi verrattuna muihin kuulokkeisiin. Äänenlaatu ei välttämättä ei ole sen huonompi kuin muissakaan, mutta pakattu Bluetooth-ääni on toki aina huonompi lähtökohta musiikin kuunteluun kuin korkearesoluutioinen ääni.
Testistä
Tähän testiin kokosimme noin parin sadan euron arvoisia kuulokkeita premium-luokasta. Kyseessä on siis monia huippumalleja (esimerkiksi Bang & Olufsen, Sony ja Sennheiser) edullisemmat mallit, jotka kuitenkin ovat merkittävästi parempia kuin noin satasen tai alle maksavat peruskuulokkeet. Hinta-laatusuhteeltaan tämä hintaluokka voi siis olla ihanteellinen, kunhan on tarkkana äänen ja ominaisuuksien kanssa.
Sony WF-SP800N
Sonyn kuulokkeet aktiiviliikkujalle
Sonyn uusi, entistä edullisempi ja hyvin päivitetty treenikuulokemalli korvaa vanhahtavan lippulaivamallin.
Bose QuietComfort Earbuds
Vaisu esitys Boselta
Odotimme QuietComfort-sarjan langattomilta nappikuulokkeilta paljon enemmän.
Jabra Elite 85t
Vastameluluksusta minikoossa
Jabran suurin täysin langaton kuulokemalli ei ole järin suuri. Silti se on täynnä hienoja ominaisuuksia!
X by Kygo Xellence
Kygon parhaat nappikuulokkeet
X by Kygo tähtää korkealle premium-nappikuulokemallillaan Xellence – ja onnistuu pääosin hyvin.
Sennheiser CX 400BT
Simppeli suosikkimme
CX 400BT on Sennheiserin edullinen kuulokemalli, josta on riisuttu kaikki ylimääräinen.
Huawei Freebuds Pro
Kloonin hyökkäys
Häpeämättömästi AirPodseja kopioivia kuulokkeita tulee sellaiseen tahtiin, ettei niihin kiinnitä enää jjuuri huomiota. Huawein kopio on kuitenkin ehkä parhaasta päästä.