Galaxy S -sarja oli vuosia suosikkimme ainakin kameran osalta. Sitten Huawei aloitti yhteistyön Leican kanssa ja ajoi viime vuonna Samsungin ohi. Nyt käynnissä on täysi hulina, kun valmistajat kilpailevat kameroiden määrillä ja erikoisilla ominaisuuksilla. Samsungilla on uutuutena periskooppilinssi, joka tarjoaa laajemman zoom-alueen, ja kamera asettaa myös uuden ennätyksen 108 megapikselin kennollaan. Telefotolinssissäkin on testin korkein resoluutio.
Sovellus
Perusasetuksella salama, itselaukaisin, kuvasuhde, liikkuva kuva ja filtterit löytyvät helposti. Ainoa helposti löytyvä kohdeasetus on ”single take”, joka ottaa monta kuvaversiota ja antaa valita parhaan jälkikäteen. Yökuvaus ja Pro-asetus olisivat saaneet löytyä samasta paikasta, mutta ne on typerästi piilotettu alavalikkoon yhdessä panoraaman, slow motionin ja timelapsen kanssa. Ominaisuuksia ja toimintoja on niin paljon, ettei meillä ole edes tilaa mainita niitä kaikkia tässä.
Kuvanlaatu
Parhaimmillaan Ultra ottaa erinomaisia kuvia, joiden dynaaminen alue ja valotus ovat kohdillaan. Joskus automatiikka nikottelee ja kompuroi valkotasapainon kanssa. Fokuksessa on ongelmia makro- ja hämäräkuvauksessa, ja jälkimmäisessä värit ovat liian lämpimät. Telelinssi nojaa liiaksi hybridizoomiin, joka toimii vaihtelevalla menestyksellä. Ultralaajakuva kohtaa haasteita kohteiden kanssa, joissa on sekä kirkkaita että varjoisia kohtia.
Johtopäätökset
Samsungin kaikkien aikojen kehittynein kamerakännykkä jättää ristiriitaisen olon. Hyvissä olosuhteissa kuvat ovat upeita, mutta toisaalta automatiikka voi joskus mokata kuvat. Lopputulokseen on vaikea suhtautua luottavaisesti – koskaan ei voi tietää, tuleeko kuvasta hyvä vai ei. Pääosin ongelma on ohjelmistossa, johon Samsung on julkaissut useita päivityksiä julkaisunsa jälkeen. Iso ongelma on ehkä myös siinä, että kännykkään on haluttu tuoda mahdollisimman paljon ominaisuuksia ja on unohdettu se tärkein seikka: tasalaatuisen hyvät kuvat.
https://youtu.be/ut3ay2zLCcA
Myös tässä testissä
Oneplus 8 Pro (kamera)
Tiukka rutistus OnePlus-kameralta
Vuosien yritysten ja erehdysten jälkeen näyttää siltä, että OnePlus on löytänyt linjansa kameran suhteen.
Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)
Halpismerkki Xiaomi yllättää hyvällä kamerallaan
Korkeasta hinnastaan huolimatta Mi 10 Pro on itse asiassa melko edullinen, sillä kuvanlaatu on loistava.
Apple iPhone 11 Pro (kamera)
Suuri askel iPhonelle
Jännittäviä kuva-asetuksia ei juuri ole, mutta kuvat onnistuvat lähes aina iPhone 11 Prolla.
Sony Xperia 1 II (kamera)
Kännykkäkuvasta järkkärityyliin
Xperia 1 II sopii automaattiasetuksia halveksuvalle.
Huawei P40 Pro+ (kamera)
Ensimmäinen 10x zoom kännykässä
Huawein kyky mahduttaa kameratekniikkaa uuteen puhelimeensa jaksaa hämmästyttää.