Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: LG SL10YG

Paljon ei ole tarpeeksi

LG:n soundbar ruksii useimmat vaatimuslistan kohdat helposti – mutta äänenlaatu on vain puoliksi hyvä.

/ 22.12.2019 - 00:00
LG SL10YG

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Atmos-äänellä saa leffaäänet tippumaan taivaasta, ja tehot riittävät täyttämään koko olohuoneen.
  • Keskirekisteri jää liian vaisuksi, joten puhe ja soittimet eivät erotu kunnolla. Hieman rakeinen ääni.

LG:n kallein, isoin ja paras soundbar on 144 cm leveä SL10YG, joka toimii 65-tuumaisten ja sitä isompien televisioiden parina. Pituuden ansiosta keskikaiutin on kauempana sivukanavista kuin muissa testin laitteissa, mikä antaa hyvät lähtökohdat lavealle äänimaisemalle.

Tuki löytyy Dolby Atmokselle ja DTS:X:lle, joka yhdessä oikean sisällön kanssa antaa vaikutelman oikeasta 3D-äänestä, joka tulee myös katosta. Toimiessaan vaikutelma on mahtava. SL10YG sopii yhdistettäväksi SPK8-takakaiuttimien kanssa, jolloin surround on aitoa. Ne kytketään langattomaan vahvistimeen, joten koko olkkarin läpi ei tarvitse vetää johtoja. Hintaa tulee silloin muutama satanen lisää, eli kokonaisuus on Samsung HW-Q96R:n luokkaa.

LG SL10YG atmos
SL10YG on 5.1.4-soundbar, jonka erilliset yläkaiuttimet hyödyntävät Dolby Atmoksen ja DTS:X:n tarjoamat mahdollisuudet. Kuva: LG

Musiikkiin soittoon riittää kännykän Bluetooth tai soundbarin lisääminen Google Homeen ja Chromecastin käynnistäminen. Useimmille suoratoistopalveluille, kuten Apple Musicille, Spotifylle, Deezerille ja Tidalille löytyy tuki. Jos käytössä on Tidal ja Roon, pääsee nauttimaan Chromecastissa Roonin lähettämästä Master-laatuisesta (MQA) äänestä 96 kHz:n resoluutiolla. Useimmat kuitenkin haluavat käyttää puhelintaan, jolloin musiikki tulee CD-laatuisena.

Google Assistant

SL10YG:ssa on sisäänrakennettu Google Assistant, jolta voi kysyä säätä, soittaa omia soittolistojaan tai radiota ja ohjata kodin älylaitteita – samaan tapaan kuin Google Homella ja Nest-älykaiuttimella, siis.

Muuten asennus ja kytkennät ovat simppeleitä. Langaton subwoofer kytkeytyy automaattisesti, kun siihen laittaa virrat päälle. Meistä on hyvä, että laitteen mukana tulee kaukosäädin – sovellusten kanssa räpeltäminen ei ole kaikkien makuun.

LG SL10YG:n äänenlaatu

Ääni on tarpeeksi vahva täyttämään olohuoneen, ja bassoa on hyvin. Elokuvien erikoistehosteet kuulostavat hyvältä ja näyttelijöiden puhe erottuu mukavasti.

Soundbarin yläkaiuttimet erottavat Dolby Atmos- ja DTS:X-kanavat, mikä toimii paljon paremmin kuin pelkän digitaalisen käsittelyn käyttö 3D-efektien luomiseen. Lopputuloksena on suurempi äänimaisema, joka tempaa mukaansa elokuvan tapahtumiin. Ilman takakaiuttimiakin soundbar tarjoaa paremman surroundkokemuksen kuin B&O ja B&W, ja tietysti takakaiuttimien kanssa ero on valtava.

Pieniä puutteitakin on. Keskirekisteri on liian vetäytynyt, joten taajuusvaste näyttää V:ltä. Puheen selkeys kärsii, eikä äänen kokonaisrakenne ole kohdillaan. Keskirekisterin puutteet heijastuvat myös bassorekisteriin saadaan sen soimaan irrallisesti muihin ääniin nähden. Elokuvissa äänet toimivat hyvin, mutta musiikin kuuntelua latistaa basson monotonisuus ja naamioituminen muuhun äänikuvaan. Elämys jää latteaksi ja rakeiseksi. Huolimatta siitä, että Meridian on ollut vastuussa äänen digitaalisesta käsittelystä.

Johtopäätökset

LG:n suurin soundbar SL10YG onnistuu monessa; siinä on sisäänrakennettu Google Assistant ja Dolby Atmosta ja DTS:X:ää hyödyntävät kaiuttimet. Käyttö on helppoa ja erityisesti kaukosäädin on mukava lisä.

Ääntä riittää kylliksi täyttämään olohuoneen. Äänenlaadussa sen sijaan on puutteita. Soundi on rakeinen ja keskirekisteri valju, mikä syö uskottavuutta. Jos harkitset tätä mallia, kannattaa seurata hyviä tarjouksia.

Karakter
LG SL10YG
Premium

Myös tässä testissä

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Soundbar musiikin ehdoilla

Formation Bar onnistuu yhtä hyvin elokuvien kuin musiikin kanssa – soundi on erotteleva, lämmin ja mukaansatempaava.

Ääni on viettelevän lämmin, täyteläinen ja kutsuva. Etenkin musiikki toistuu tenhoavasti. Subwoofer tuo bassoon kaivattua potkua.
Keskirekisteri ei pääse vauhtiin ja lauluun ja puheeseen kaipaisi enemmän kirkkautta. Takakaiuttimien lisäämistä on syytä harkita.
Lue koko testi

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksusta taviksille

Beosound Stage tarjoaa herkullisen premium-fiilistä yllättävän kohtuulliseen hintaan. Kaikille Stage ei kuitenkaan sovi.

Soundi on riittävän tasapainoinen ja basso on niin täyteläinen ettei erillistä subwooferia tarvita. Toimii sekä seinälle kiinnitettynä että tasolla.
Käyttöliittymä hämmentää ja ääni voisi olla dynaamisempi.
Lue koko testi

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Kivenkovaa soundia Boselta

Bose on onnistunut soundbarillaan, joka kuulostaa elokuvien kanssa rajulta.

Väkevä ja tenhoava ääni. Tilakorjaus säätää äänen sopivaksi huoneeseen. Todella helppokäyttöinen, ja ohjelmoitava kaukosäädin on mielestämme mainio.
Äänikuva ei ole aivan yhtä erotteleva kuin parhaimmilla. Stereomusiikkiin ilmaantuu surroundefekti, josta ei pääse eroon.
Lue koko testi

Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

Maailman paras soundbar

Sennheiserilla on ensikertalaisen tuuria: valmistajan soundbar on heittämällä tämän hetken paras! Mutta kenelle?

Näin hyvää surroundääntä ilman takakaiuttimia emme ole kuunaan kuulleet! Soundi on iso ja räjähtävä, ja matalalla volyymilla subwooferia ei kaipaa.
Mutta kuka haluaisi tyytyä hiljaiseen hissutteluun tällaisella soundbarilla? Kovempaa ääntä kaipaava joutuu ostamaan subwooferin kylkeen, ja silloin hinta karkaa korkealle.
Lue koko testi

Samsung HW-Q96R

Luokkansa paras - edelleen

Tähän hintaan ei saa parempaa ääntä.

Ääni on räjähtävä ja tasapainoinen, ja takakaiuttimet tuovat oikean kotiteatteritunnelman! Vihdoin Samsung on saanut myös Dolby Atmoksen toimimaan.
Subwoofer ei ole muun järjestelmän tasolla.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top