Bosella on pitkä kokemus soundbareista, ja vaikka kaikki eivät ole olleet tasaisia onnistumisia, on käyttäjäystävällisyyteen voinut luottaa. Soundbar 700 maksaa tonnin ilman subwooferia ja Bass Module 700 tuo hintaan 900 euroa päälle, mutta Bose haluaa vakuuttaa, että kokonaisuus on hintansa väärti – myös äänenlaadultaan.
Takaa löytyy yksi HDMI, mutta se on ARCe-versio. Jos televisiosta löytyy vastaava liitäntä, saa myös korkearesoluutioisen äänen soundbariin HDMI-piuhan avulla. Kaiutin ei tue Dolby Atmosta tai DTS:X:ää, mutta televisiosta saa Dolby TrueHD- ja DTS HD -ääntä.
Soundbarissa on Google Assistant ja AirPlay 2 -tuki, joten älykotijärjestelmää voi helposti laajentaa Bosen Soundbar 700:lla. Myös musiikin suoratoisto hoituu näppärästi näillä palveluilla.
Käyttö
Soundbarin asennus on kätevää Bose Music -sovelluksessa, josta myös subwoofer kytketään. Asetukset tehdään sovelluksessa myös, mutta sen jälkeen hommat hoituvat mukavasti kaukosäätimellä, jonka voi ohjelmoida käskemään myös televisiota ja muita laitteita. Kaukosäätimen napit on piilotettu mustan muovikalvon alle, ja vain valitulle ääni- tai kuvalähteelle oleelliset napit erottuvat valaistuna – siistiä!
Bose Soundbar 700:n äänenlaatu
Soundbarin kytkeminen johdattaa käyttäjän ensin automaattisen AdaptIQ-tilakorjausohjelman läpi. Kalibroinnin jälkeen ääni on miellyttävä ja koherentti, ja subwooferin ääni integroituu kokonaisuuteen hienosti. Tavallista olohuonetta vaimennetummassa testihuoneessamme ylärekisteri jäi hitusen lasikaksi – mielestäni diskantti kuulosti vähän ”harmaalta”.
Kotioloissa meno muuttuu. Olohuoneen kovemmat pinnat saavat Bosen soundbarin ylärekisterin eloon, ja kokonaisuutena soundi on tasapainoisempi. Bassotaajuudet loistavat elokuvien erikoistehosteissa ja dialogit erottuvat mahtavasti – melkein kuin elokuvateatterissa olisi. Subwooferilla on niin iso osa kokonaisuudessa, että soundi laimenee huomattavasti, jos sen laittaa pois päältä. Suosittelen vahvasti hankkimaan Bass Module 700:n samalla kuin Soundbar 700:n.
Soundbar onnistuu myös luomaan kolmiulotteisen äänikuvan – kuin mukana olisi takakaiuttimet. Ainakin melkein.
Stereomusiikki toistuu yhtä energisesti; se soi tasapainoisesti ja miellyttävästi. 3D-efekti pätee tässäkin, ja stereon kohdalla ottaisin vaikutelman mieluiten pois. Se ei onnistu. Bose vahvistaa kysyessäni, että PhaseGuide-niminen teknologia on kaiuttimessa aina päällä, ja sen tehtävä on käsitellä faaseja usean kaiutinelementin ja digitaalisen käsittelyn avulla. Soundbar 700 on sen ansiosta elokuvien kanssa loistava, mutta musiikin kuunteluun vain ok. Koin samaa vaivaa Sonos Beamin kanssa.
Johtopäätökset
Bose Soundbar 700 on tavallisessa olohuoneessa parhaimmillaan, ja dynamiikat ja bassot toistuvat kivenkovina. Ääni pysyy hyvin kasassa ja puhe erottuu isona ja selkeänä. Surroundefektit toimivat hyvin ilman takakaiuttimiakin. Halutessaan voi hankkia Surround Speakers 700 -kaiuttimet tukemaan kokonaisuutta, mutta ne maksavat 600 euroa enkä ole ihan varma, kannattaako ostos.
Soundbar 700 ei ole niin erotteleva vivahteiden suhteen kuin B&W Formation Bar, mutta elokuvia katsoessa soundi on viihdyttävämpi. Musiikin kuuntelua surroundvaikutelma häiritsee, eikä siitä pääse eroon.
Myös tässä testissä
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
Soundbar musiikin ehdoilla
Formation Bar onnistuu yhtä hyvin elokuvien kuin musiikin kanssa – soundi on erotteleva, lämmin ja mukaansatempaava.
Bang & Olufsen Beosound Stage
Luksusta taviksille
Beosound Stage tarjoaa herkullisen premium-fiilistä yllättävän kohtuulliseen hintaan. Kaikille Stage ei kuitenkaan sovi.
Sennheiser Ambeo Soundbar SB01
Maailman paras soundbar
Sennheiserilla on ensikertalaisen tuuria: valmistajan soundbar on heittämällä tämän hetken paras! Mutta kenelle?
LG SL10YG
Paljon ei ole tarpeeksi
LG:n soundbar ruksii useimmat vaatimuslistan kohdat helposti – mutta äänenlaatu on vain puoliksi hyvä.
Samsung HW-Q96R
Luokkansa paras - edelleen
Tähän hintaan ei saa parempaa ääntä.