5 premium-soundbaria Dolby Atmos -äänellä

Kun tv:n ääni ei riitä

Otimme vertailuun markkinoiden uusimmat ja parhaimmat soundbarit, joista etenkin kaksi teki suuren vaikutuksen.

lydplanker SPREAD

Foto: Geir Gråbein Nordby

Jos uuden television ääni on pettymys, voi lohduttautua sillä, ettei ole yksin. Yleensä nimittäin televisioiden omat kaiuttimet eivät tarjoa kummoistakaan äänenlaatua.

Äänenlaatu kärsii ensimmäisenä, kun tv-valmistajat yrittävät mahduttaa kaiken hienon tekniikkansa mahdollisimman litteään pakettiin. Jotta sointi ei olisi aivan lattea ja eloton, vaatii ääni yleensä ulkoisten kaiuttimien apua.

Soundbar on helpoin tapa parantaa television ääntä, mutta niitä on tarjolla valtavasti eri koko- ja hintaluokissa. On siis tärkeää osata valita itselle juuri sopivin!

Mainos

Isolle tv-ruudulle ei valita pikkuruista kaiutinta, mutta toisaalta ladonoven levyinen soundbar voi olla aikamoista liioittelua, ellei television koko ja tila vaadi sellaista. Soundbarin pitää sopia televisioon niin kooltaan kuin suorituskyvyltään.

Kuva: Samsung

Premium-ryhmää

Soundbareja virtaa markkinoille jatkuvasti, joten tällä kertaa keskityimme vain premium-luokan malleihin. Kun kaipaa äänenlaadulta, muotoilulta ja käyttäjäkokemukselta vähän tavanomaista enemmän, on premium oikea valinta. Kotoa löytyy silloin yleensä ensiluokkaista kuvanlaatua tarjoava tv, jolle halutaan yhtä hyvä ääni.

Ei ole tavatonta, että tv-valmistajat tekevät myös erityisesti omille televisioilleen niin toiminnallisesti kuin visuaalisestikin räätälöityjä soundbareja. Mutta myös itsenäisillä soundbar-valmistajilla on paljon annettavaa premium-luokassa.

Noin tuhannen euron hintaiset soundbarit on yleensä varustettu paremmilla kaiutinelementeillä, useammalla kanavalla ja isommalla vahvistinteholla – sekä edistyksellisellä äänenkäsittelyllä, joka voi tehdä surroundista täydellisemmän.

Highend-luokkaan on vielä matkaa, sillä highend-mallit ovat vieläkin tinkimättömämpiä kooltaan, äänenpaineeltaan, kanavien määrältään ja ennen kaikkea hinnaltaan. Premium-mallit ovat kuitenkin melkein yhtä hyviä, mutta huomattavasti edullisempia.

Viisi soundbaria – yksi voittaja. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Premium-soundbarien ryhmätesti

Tämän luokan soundbareilla on paljon yhteistä, mutta erojakin löytyy. Joissakin malleissa subwoofer ja takakaiuttimet kuuluvat hintaan. Osa väittää suoriutuvan pelkiltäänkin, mutta tarjoaa silti mahdollisuuden ostaa lisäkaiuttimia erikseen. Niinpä vertailun lähtökohdat ovat tällä kertaa melko vaihtelevat.

Kaikissa vertailun malleissa subwoofer joko kuuluu hintaan tai on erikseen ostettavissa. Ja koska basso on tärkeä osa kokemusta, suosittelemme aina yhdistämään soundbarin subwooferin kanssa. Jos siihen ei heti halua investoida, on mukavaa, että sen voi ostaa myöhemminkin.

Jos kotona on tilaa takakaiuttimille, niitä kannattaa ehdottomasti käyttää, sillä yleensä ne parantavat surround- ja elokuvakokemusta merkittävästi. Olemmekin edellyttäneet kaikilta testiosallistujilta, että takakaiuttimet ovat vähintäänkin erikseen ostettavissa.

Subwoofer tekee bassontoistosta paljon isompaa ja vakuuttavampaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Asetimme yhdeksi testivaatimukseksi myös Dolby Atmos -tuen, sillä parhaimmillaan se luo upeaa tilantuntua niin korkeus- kuin syvyyssuunnassakin. Osa kaiuttimista tukee myös DTS:X:ää, jos on lähes samanlainen – mutta ei yhteensopiva – ääniformaatti.

Mikä premium-soundbar tarjoaakaan parasta ääntä, entä mikä parasta hinta-laatusuhdetta? Laitetaan leffa pyörimään ja otetaan selvää!

 

Exit mobile version