Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Focal Stellia

Kätevä ja laadukas

Focal Stellia on yksinkertaisesti cool: highend-kuulokemalli, jota voi käyttää puhelimen kanssa.

/ 23.03.2020 - 00:00
Focal Stellia

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Täyteläinen ja reipas basso, hieno lineaarisuus ja todella ilmava ja erotteleva diskantti. Toimii myös reissussa!
  • Virvelirummussa voisi olla enemmän potkua ja ylärekisterissä paremmat dynamiikat.

Focal lanseerasi ensimmäiset highend-kuulokkeensa vasta 2016. Saman tien tuli selväksi, että kaiutinosaaja ymmärsi myös kuulokkeista, sillä Utopia villitsi meidät täysin. Sen beryllium-elementit toistivat musiikin painottomasti ja virheettömän koherentisti.

Focal Stellia box 52629 scaled
Unboxingin iloa! Focal Stellian pakkaus on päällystetty tekonahalla, ja sisältä löytyy kova kotelo ja pienempi laatikko, jossa on balansoitu XLR-johto ja tyylikkäästi pakattu käyttöohje. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Suljetussa Stellia-mallissa on sama beryllium-kalvo. Konjakinruskeissa kuulokkeissa on kuparinväriset yksityiskohdat. Tekonahkaiset pehmusteet istuvat ihanantuntuisesti päätä vasten ja eristävät hyvin ääntä.

Stellia on suunniteltu toimimaan kannettavien soittimien kanssa, joten kuulokkeet on varustettu 1,2-metrisellä balansoimattomalla johdolla. Mukana tulee myös 3 metriä pitkä XLR-johto vahvistinkäyttöä varten.

Focal Stellia Grabein 52630 scaled
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaadusta

Basso on reipas ja täyteläinen ja saa diggailemaan Lily Allenin groovaavan Trigger Bangin joka iskusta. Sama homma Janelle Monáen I Like That -kappaleen kohdalla. Virvelirummun reunaiskut erottuvat hyvin, hi-hatin lyönnit virheettömiä ja stereoperspektiivi hienoa. Focal löytänyt tasapainon lämpimän soundin ja erottuvien ylä-äänten välillä. Dynamiikat ja eloisuus eivät ole yhtä hyvät kuin  Audio-Technica ATH-L5000:n kanssa, jota Focal varmaankin perustelisi musikaalisuudella. Oli miten oli, äänenlaatu on aivan loistava.

Walter ”Wolfman” Washingtonin laulu tulee kauniisti esiin, ja painoton diskantti tuo taikapölyä hänen ja Irma Thomasin lauluun Even Now -bluesballadissa.

Jos kaipaamme jotain, niin Utopiasta tuttua tilantuntua. Tämä on tietysti yleensäkin suljettujen kuulokkeiden pulma, mutta saman hintaluokan Audio-Technica onnistuu paremmin L5000-mallillaan. Kokonaisuutena – etenkin kun huomioi mukavuuden ja kannettavuuden – Stellia on niin onnistunut, että siitä on vaikea pistää paremmaksi.

Focal Stellia L R avg 20measLR 52631

Focal Stellian taajuusvaste miniDSP:n kompensaatiokäyrällä esitettynä. Alhaalla näkyvät kummankin kanavan 10 mittausta (yhteensä 20) hieman eri paikoista otettuna. Ylhäällä on oikean ja vasemman kanavan keskimääräinen vaste. Bassossa on pieni bilenyppylä 60–200 Hz:n kohdalla tuomassa lisää lämpöä ja täyteläisyyttä, mutta muuten kuulokkeet ovat hyvin lineaariset lukuun ottamatta pientä notkahdusta 3–4 kHz:n ja 6 kHz:n kohdalla. Ne eivät kadota ilmavuutta tai vivahteikkuutta, vaan korostavat laulun sibilantteja ja torvisoittimia syöden hieman rumpujen tehoa. Mittaukset on tehty Hegel HD20-DAC:ia, Auralic Taurus -kuulokevahvistinta, miniDSP E.A.R.S. -mittausmikrofonia ja REW-ohjelmaa käyttäen.

Johtopäätökset

Focal Stellia on erittäin cool kuulokemalli, joka on samaan aikaan highendiä ja käy kännykän kanssa käytettäväksi. Toki se soi isommin vahvistimen kanssa, mutta tämä ominaisuus tekee siitä varsin monipuolisen ja käytännöllisen valinnan monelle. Lisäksi kuulokkeet ovat todella mukavat.

Ääni on loistava ja täyteläinen ja lämmin basso on kauniisti tasapainossa erittäin ilmavien ylä-äänten kanssa. Läpinäkyvyys ei ole avointen kuulokkeiden tasolla, ja dynamiikoissa Audio-Technican suljettu huippumalli menee ohi. Mutta kokonaisuutena Stellia on niin hyvä, että siitä on vaikea pistää paremmaksi.

Karakter
Focal Stellia
High End

Myös tässä testissä

AKG K872

Tumma nautinto

AKG K872:n basso soi muhevasti, ja kevyttehoiset kuulokkeet sopivat matkoillekin. Täydelliset ne eivät kuitenkaan ole.

Mahtava basso, lämmin soundi ja hyvin eristävä rakenne. Vaatii vähemmän tehoja kuin useimmat highend-kuulokkeet.
Hieman tummaan kallistuva äänenväri. Keikkuva ja liian löysä istuvuus.
Lue koko testi

Audio-Technica ATH-L5000

Älä osta kokeilematta

Audio-Technican kuulokkeet soivat upeasti kaikin tavoin, mutta eivät sovi kaikkien päähän.

Upeat dynamiikat, ilmava ja eläväinen ääni sekä muhkea basso. Uskomattoman homogeeninen ja tasapainoinen äänimaisema.
Istuvuutta ei voi säätää. Jos kuulokkeet eivät sovi omaan päähän, niitä ei vain kannata ostaa – siksi otsikko.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top