Olipa juttusi sitten sykettä nostava 3D-toiminta, aivonystyröitä kuumottava strategiapeli tai simuloitu lento Atlantin yli, on ääni aina kriittisen tärkeä osa pelikokemusta. Äänentoistoon kuulokkeet ovat usein paras ratkaisu: ensinnäkin kaikki perheenjäsenet eivät ehkä jaa mielenkiintoasi pelaamiseen, ja toiseksi, koska hyvät kuulokkeet vievät pelin maailmaan alta aikayksikön niin intensiivisesti, että samaan pääsisi vain muhkealla kotiteatterijärjestelmällä.
Mutta mistä tietää, mitkä kuulokkeet valita? Ja kuinka paljon hyvät maksavat?
Yksi perinteistämme on jokavuotinen pelikuulokevertailu, jossa testaamme uusimmat mallit eri valmistajilta. Tällä kertaa tarjolla onkin jättikattaus: peräti 12 mallia tunnetuilta brändeiltä!
Lue myös: 5 pelinäppäimistöä – Parempaa näppituntumaa peleihin
Kun valikoimaa on 12 kuulokkeen verran, ovat erotkin suuria. Joukosta löytyy niin budjettimalleja kuin premium-kuulokkeitakin, joten omaan kukkaroon ja tarpeisiin sopiva kuulokemalli löytyy varmasti.
Monet pelikuulokkeet ovat nykyään paremmin ”aikuiseen” makuun sopivia. Viihdyttävämpiäkin vaihtoehtoja on tarjolla, kuten JBL, mutta useimmat pelikuulokkeet näyttävät ihan tavallisilta kuulokkeilta. Jännä: vähän niin kuin pelaajat ovat ihan tavallisia ihmisiä, eivätkä pyöreäsankaisilla rilleillä varustettuja teinejä, jotka elävät pizzalla ja kokiksella. Ainakaan kaikki.
Lystiä sen olla pitää
Hifikuulokkeilla tärkein kriteeri on mahdollisimman luonnollinen ja todenmukainen ääni. Pelikuulokkeilla kyse on viihteestä – ja voittamisesta! Pelaajalle on se ja sama, kuulostaako räjähdys aivan autenttiselta, kunhan se tuntuu ruodossa asti. Corsair onkin mennyt tässä muita pidemmälle ja lisännyt tärinäefektin kuulokkeisiinsa. Joissakin testin kuulokkeissa on myös korostettu diskanttia, minkä ansiosta ympäristöstä kantautuvat äänivihjeet havaitsee helpommin.
Lue myös: 10 pelikuuloketta – Pelaajan korville
Saisiko olla johdon kanssa vai ilman?
Useimmat tämän testin kuulokkeista ovat langattomia malleja, jotka kytketään USB-adapterilla koneeseen. Tavallisista kuulokkeista tuttu Bluetooth ei sovellu pelikäyttöön, sillä se ei takaa riittävän tarkkaa ja vakaata äänensiirtoa. Muutaman millisekunnin viive voi pelin maailmassa johtaa siihen, että makaa luoti rinnassaan maassa siinä vaiheessa, kun vasta kuulee laukauksen.
Lue myös: 6 highend-pelikuuloketta – Luksusluokan pelisoundit
Osa valmistajista pitäytyy yhä langallisessa USB-liitännässä, yleensä kuulokkeiden ominaisuuksista johtuen. Esimerkiksi valo- tai värinäefekti voi syödä niin paljon virtaa, että akunkesto jäisi turhan lyhyeksi. Vain yksi testimalli (Epos) tyytyy analogiseen liitäntään.
Langatonta tahi ei, useimmilla on silti mahdollisuus käyttää analogista piuhaa, jolloin kuulokkeita voi käyttää muillakin alustoilla kuin PC:llä, Macillä ja PlayStationilla.
Virtuaalista surroundia
Useimmissa kuulokkeissa on virtuaalinen surround (fyysinen surround ei ole kovin kätevä päähän mahtuvassa laitteessa, vaikka Asus onkin tehnyt tempun jo muutamaan kertaan). Äänet sijoittuvat kuulijan pään ympärille ohjelmiston ja raudan ansiosta. Jotkut tuottavat virtuaaliäänen integroidun äänikortin kautta, toiset jättävät työn ohjelmalle.
Virtuaalisen surroundin tehokkuus vaihtelee hajautetusta tilantunnusta millintarkkaan sijoitteluun.
Testistä
De testede hodetelefonene har selvfølgelig blitt prøvd i sitt naturlige miljø, dvs. i spill. Spesielt har vi spilt i 3D-skytespill der surroundlyd ofte brukes best. I tillegg ble alle hodetelefonene testet mens de lyttet til musikk og så på film. Vi vurderer også kvaliteten på mikrofonene og mulig ryggstøy.
JBL Quantum One
Kaikki, mitä saattaa toivoa (ja vähän enemmänkin)
JBL kokeilee ensi kertaa onneaan pelimaailmassa ja voittaa heti vanhat konkarit.
Logitech G733 Wireless Headset
Pehmeää fiilistelyä
Jos pelaaminen on sinulle ensisijaisesti rentoilua, ovat Logitechin lifestyle-kuulokkeet nappivalinta.
Asus ROG Strix GO 2.4
Pelikuulokkeet aikuiseen makuun
Asus on miettinyt pelikuulokkeiden ulkonäön uudelleen, ja lopputulos ihastuttaa.
Roccat ELO 7.1 Air
Paljon ominaisuuksia
Roccatin langattomassa budjettimallissa on lähes kaikki tarvittava, mutta ääni jää turhan kesyksi.
HyperX Cloud Flight S
Kuin yö ja päivä
Stereolla vai surroundilla? Langattomat HyperX:n pelikuulokkeet kuulostavat aivan erilaiselta asetuksesta riippuen.
Razer BlackShark V2 Pro
Pelihai
Pro-lisänimi ei ole vain näön vuoksi, vaan Razerin kuulokkeet sopivat vaativaan käyttöön.
SteelSeries Arctis 9 Wireless
Joustava ja järkevä
SteelSeriesin huippumalli on täynnä käytännöllisiä ominaisuuksia.
Creative SXFI Theater
Elokuvateatteri päähän ja menoksi
Creative tarjoaa upeaa surroundia ja innovatiivisia ideoita – joista osa toimii.
HP Omen Blast
Epätasaista kyytiä
HP Omen Blast on tyylikäs pelikuuloke, jonka ääni jättää toivomisen varaa.
Corsair HS60 Haptic
Jylinää pään sisällä
Corsairin maastokuosinen kuulokemalli tarjoilee pauketta ja pamahduksia.
Sennheiser / EPOS GSP 602
Klassista tyyliä
GSP 602 on oikeastaan hifikuuloke mikrofonilla.
Acer Predator Galea 350
Kattava kokonaisuus
Testin halvimmassa mallissa on 7.1-surround ja hyvä ääni.