Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Kommentar

Mitä Huaweista on jäljellä vuoden päästä?

Huawein AppGallery ei onnistu vastaamaan käyttäjien odotuksiin. Ratkaisu ongelmiin ei olekaan uudessa sovelluskaupassa, sillä Googlen puuttuminen tarkoittaa, että Huawei voi sanoa hyvästit Pohjoismaiden markkinoille.

/ 14.04.2020 - 13:28
Mitä Huaweista on jäljellä vuoden päästä?

Viime kuukausien aikana Huawei on julkaissut kaksi huippuluokan puhelinta, jotka ovat loistavia kumpikin omalla tavallaan: Huawei Mate Xs ja Huawei P40 Pro. Mate Xs on innovatiivisin taittuva puhelin, joka on tähän päivään mennessä markkinoilla nähty, ja harvassa kännykässä on niin hyvä kamera kuin P40 Pro -mallissa.

Rohkenen silti väittää, että vuoden kuluessa Huawei muuttuu varjoksi entisestään Pohjoismaissa, jossa se on ollut kolmas suuri valmistaja Applen ja Samsungin rinnalla – viime vuonna Suomessa myydyistä puhelinmalleista top 15 -listalla oli kaksi Huawein mallia.

Syy menestyksen heikkenemiseen on Googlen palvelujen ja sovellusten puuttuminen. Siihen päädyttiin, kun Yhdysvallat päätti estää kiinalaista Huaweita käyttämästä amerikkalaisia palveluita ja osia kuulun tietovuotoepäilyn päätteeksi.

Huawei appgallery
P40-sarjassa ei Googlen palveluja ja sovelluksia ole. Niiden sijaan Huawei kehitteli oman sovelluskauppansa, AppGalleryn. Kuva: Peter Gotschalk

Huawei pako edessä: AppGalleryn kehittäminen

Siitä on nyt melkein vuosi, kun USA Trump etunenässä pani Huawein Entity List -yrityslistalleen, jolla oleville toimijoille amerikkalaista tekniikkaa, rautaa, ohjelmistoja tai mitään muutakaan ei saa myydä.

USA:n boikotti iski Huaweihin kovaa, sillä amerikkalainen Google on kaupallisen Android-käyttöjärjestelmän pohjana, ja sitä käyttävät Applea lukuun ottamatta käytännössä kaikki maailman kännykkävalmistajat.

Niinpä Huawei on päätynyt perustamaan uusimmat puhelinmallinsa ilmaiselle Androidin AOSP-versiolle. Lisäksi kiinalaisvalmistaja kehitti kiireellä omaa AppGallery-sovelluskauppaansa, jonka on tarkoitus korvata Google Play.

Kotimaan eli Kiinan markkinoilla Huawei on ylivoimaisesti suurin peluri puhelinvalmistajista, ja koska Googlen hakukone ja palvelut ovat olleet maassa kiellettyjä jo pitkään, ovat kiinalaiset jo tottuneet käyttämään muita Android-palveluita kuin Google Playtä.

Huawei AppGallery ei olekaan aivan uusi keksintö, mutta vielä vuosi sitten sen valikoima koostui lähinnä kiinalaisista sovelluksista. Haasteena onkin ollut länsimaisten sovelluskehittäjien vakuuttaminen siitä, että suosituista sovelluksista kannattaa tehdä versiot myös kiinalaiseen sovelluskauppaan.

P40 Pro 2 1536x1536 1
Huawei P40 Pro on saatavana Silver Frost -mattasävyssä. Kuva: Huawei

Kaikki riippuu nyt testeistä

Ei siis ihme, että monet tekniikkatoimittajat (itseni lisäksi) ovat innolla odottaneet Huawei Mate Xs:n ja Huawei P40 Pron kokeilemista käytännössä. Näiden ensimmäisten mallien pitäisi pystyä todistamaan, onko AppGallerystä Google Playlle vaihtoehdoksi.

Ja koska Huawei on edistänyt mobiili-innovaatioita jo vuosia, pidin peukkuja, että yritys olisi onnistunut taikomaan hatustaan toimivan ja selkeän sovelluskaupan, josta löytyisivät kaikki tutut sovellukset, joita useimmat meistä kaiken aikaa käytämme.

Joudunkin surukseni ilmoittamaan, että AppGallery on niin huonosti varusteltu, että Mate Xs ja P40 Pro ovat useimpien ihmisten tarpeita ajatellen käytännössä käyttökelvottomia.

Minusta moni journalistikollegani muista tekniikkamedioista on vähätellyt sovellusvalikoiman merkitystä tavalliselle kuluttajalle.

Tekniikkamediat sulkevat silmänsä ongelmilta

Pohjoismaisissa tekniikkamedioissa esitetään kaikenlaisia ratkaisuja sovelluskaupan huonouteen. Tek.no-sivuston Finn Jarle suosittelee käyttämään AppGalleryn rinnalle toista sovelluskauppaa, esimerkiksi APKPurea, joka kuulemma on kehittänyt oman tietoturvaratkaisunsa. Sitä kautta saa ladattua monia sovelluksia, jotka eivät ole AppGalleryssä saatavilla, kuten Amazon Prime Videon, Facebook Messengerin, Instagramin, Spotifyn ja Viaplayn. YouTubenkin saa ladattua APKPuresta – eli kaikki hyvin, vai?

Alt om Datan Rasmus Elm Rasmussen ehdottaa, että joidenkin sovellusten sijaan voi käyttää vain kännykän verkkoselainta. ”Kirjamerkkien käyttäminen on melkein kuin sovellusten avaamista. Useimmat nettisivut on mobiilioptimoitu, joten kokemus on hyvin samankaltainen kuin sovelluksessa. Tämä pätee esimerkiksi Facebookiin ja Instagramiin”, hän kirjoittaa Huawei P40 Pro -arvioissaan ja jatkaa: ”Se näyttää lupaavalta. – – Jo nyt on mahdollista saada käyttöönsä kaikki, mihin on tottunut (ainakin meidän tapauksessamme).”

Mobilsiden.dk-sivuston Daniel Hald myöntää, että Googlen sovellusten puuttuminen on ongelma – lähinnä siksi, että hän käyttää työssään Googlen GSuitea – mutta ehdottaa silti ratkaisuksi Aurora-sovelluskauppaa eli toista kolmannen osapuolen sovelluskauppaa Androidille. APKPuren tapaan Auroran pitäisi olla täysin turvallinen käyttää, mutta tässäkään tarjolla ei ole juuri lainkaan pankki- tai maksusovelluksia.

Mobilsiden.dk kysyi Tanskan MobilePayn lehdistövastaavalta Peter Kjærgaard Kriegbaumilta, onko maksusovellusten puuttuminen kolmannen osapuolen kaupoista turvallisuuskysymys, ja näin hän vastasi:

”Olemme saaneet useita pyyntöjä aiemminkin tarjota sovellustamme eri alustoille, mutta jatkamme asiakkaidemme ohjaamista Apple App Storeen ja Google Play Storeen. Nähdäksemme muilla alustoilla on olemassa riski, että esimerkiksi haittaohjelman avulla päästäisiin vahingoittamaan käyttäjää. Sovelluksen asentaminen näissä palveluissa on usein monimutkaisempaa, mikä on vastoin pyrkimystämme pitää MobilePay käyttäjäystävällisenä. Kaiken lisäksi emme voi olla varmoja, että tämän päivän palvelut toimisivat myös tulevaisuudessa esimerkiksi integroitujen Google-palvelujen vuoksi. Periaatteessa voisimme investoida resurssejamme tukeaksemme vaihtoehtoisia sovelluskauppoja, mutta nähdäksemme niistä saatavat hyödyt eivät vastaa vaivannäköä.”

Huaweilta puuttuu muutakin kuin Googlen sovellukset

Kas, mitä Kriegbaum sanoikaan niistä integroiduista Google-palveluista? Ja arvatkaa, sainko YouTuben toimimaan Huawei P40 Prossa ladattuani sen APKPuresta? Ehen, sillä sovellus ilmoitti vaativansa Google Mobile Services -palvelut päälle toimiakseen, ja niitä ”ei ole asennettu tälle laitteelle”.

Kyse ei olekaan pelkästään Googlen sovellusten puuttumisesta. Huawein puhelimista puuttuu Google Mobile Services, joka on monen Android-sovelluksen vaatima pilvialusta. Esimerkiksi MobilePayn.

Esimerkki: kun lähetät WhatsApp-viestin kaverillesi, se menee ensin Google-palvelimelle, joka taas ohjaa Google Mobile Servicesiä, ja sieltä viesti lähetetään kaverisi kännykkään. Kun striimaa Netflixiä puhelimelta televisioon, siirto tapahtuu oikeastaan Chromecastilla, joka on myös osa Google Mobile Servicesiä. Ja niin edelleen.

Ei siis riitä, että sovelluksesta löytyy versio vaihtoehtokaupasta. Toimiakseen kunnolla sovellus vaatisi Huawein oman pilvialustan.

Richard Yu AppGallery
Huawei-pomo Richard Yu kertoo AppGallerystä Mate 30 -sarjan lanseeraustilaisuudessa. Kuva: Peter Gotschalk

Näin Huawei onkin tehnyt, ja käytössä on Huawei Mobile Services -niminen alusta. Kaikkien AppGalleryn sovellusten on tuettava sitä, mikä on yksi syy siihen, että sovelluskehittäjiä on ollut vaikea houkutella AppGalleryn pariin. Vaatii nimittäin paljon työtä, jotta saa korvattua sovelluksen pohjana olevan Googlen palvelun Huawein omalla ekosysteemillä.

Samasta syystä vaihtoehtoiset sovelluskaupat tarjoavat harvoin hyviä vaihtoehtoja – monet niiden sovelluksista ovat parhaimmillaankin epävakaita, ja joissakin tapauksissa ne eivät toimi Huawein laitteilla ollenkaan.

Huawein laatu ei enää ole sama

Mielestäni on älyvapaata kuvitella, että iso osa käyttäjistä olisi valmiina käyttämään aikaa ja vaivaa Google Playn vaihtoehtojen opetteluun. Niin ei vain tule tapahtumaan, sanoivatpa muut tekniikkatoimittajat mitä tahansa.

Huaweilla oli kova työ vakuutella P40 Pron lanseerauksessa, että heidän puhelimensa toimivat aivan yhtä hyvin kuin kaikki muutkin Android-puhelimet ja että kaikki haluamasi sovellukset löytyvät AppGallerystä. Lupaus oli, että uuden Huawein käyttäminen olisi yhtä sujuvaa kuin ennenkin.

Sen sijaan tarjolla on puolivillainen kyhäelmä AppGalleryn muodossa, joka ei todellakaan vastaa Google Playn käyttämistä tai ole sille aito vaihtoehto.

Jopa Huawei-pomo Richard Yu myönsi Wired-lehden haastattelussa, että Huawei palaisi mieluiten käyttämään Googlen palveluja, ja että oman sovelluskaupan kehittäminen hyvälle tasolle vie ainakin vuoden tai pari.

richard yu p40pro
Richard Yu, CEO for Huawei Consumer Business, esitteli puhelimia P40-sarjan kolmannen mallin lanseeraustilaisuudessa. Kuva: Peter Gotschalk

Kiitos ja näkemiin, Huawei

Huaweilla ei enää ole vuotta tai paria aikaa. Suurimmat fanit varmaan hankkivat P40 Pron, mutta enemmistö jättänee Huawein tuotteet ostamatta, kun suurelle yleisölle selviää, miten kauas Google-pohjaisesta Android-ympäristöstä valmistajan puhelimet ovat ajautuneet.

Kiinan-markkinoilla Huawei on yhä suuri, joten uusia Google-vapaita puhelinmalleja tullaan varmasti kaupoissa vielä näkemään. Vakavaraisenkaan yhtiön paksuinkaan lompakko ei kuitenkaan riitä houkuttelemaan ihmisiä opettelemaan uutta ekosysteemiä, joka ei tarjoa tuttuja palveluita ja mahdollisuuksia.

Kysykää vaikka Microsoftilta. Amerikkalaisjätti yritti neljän vuoden ajan opettaa suuren yleisön tajuamaan muutoin erinomaista Windows Phone -käyttöjärjestelmäänsä, kunnes joutui luovuttamaan. Uuteen järjestelmään totuttautuneita kuluttajia oli vain yksinkertaisesti liian vähän.

Peter Gotschalk
(s. 1973): Kehityspäällikkö ja toimittaja. Peter on työskennellyt tekniikkatoimittajana eri tanskalaismedioissa vuodesta 1998 lähtien ja LB-toimituksessa vuodesta 2012 lähtien. Peter kirjoittaa etenkin mobiililaitteista ja muista kannettavista laitteista sekä innovaatioista esimerkiksi 5G:n, sähköautoilun ja älykotien saralla.

Muhkea päivityspaketti Google Pixel -laitteisiin

Tässä ovat vuoden parhaat älylaitteet 2023-2024

Trendikäs ja edullinen uutuus-Nokia

EU tahtoo mobiililaitteista kestävämpiä

Ammattimaista kuvankäsittelyä iPhonella

Spotify-sovelluksesta älykkäämpi: julkistaa henkilökohtaisen tekoäly-DJ:n

Näin säästät ajokuluissa Google Mapsin avulla

Mistä haluaisit lukea enemmän?

Black Week 2021: Hyvä ja huono puhelintarjous - näin erotat

Äärilämpötiloja kestävälle Nokialle luvataan pitkä päivitystakuu

OnePlus Nord 2: ei Snapdragonia

Kommentti: näin Huawei epäonnistui

Ääni & Kuva
Scroll to Top