Mihin tarkoitukseen tarvitaan näin kallista mesh-verkkoa? Jos kotona on lähinnä älyttömiä laitteita ja ainoa digitaalinen huolenaihe on, riittääkö kaista Netflixin striimaamiseen 4K-laadulla, pärjää hyvin edullisella mesh-verkolla. Halvallakin systeemillä voi saada hyviä nopeuksia, jos laitteiden määrä on maltillinen.
Jos taas kotona käytetään valokuituverkkoa, jossa kaistaa riittää 500 Mbit/s tai enemmän molempiin suuntiin, tarvitaan kalliimpaa järjestelmää. Etenkin siinä tapauksessa, että koti on iso ja täynnä älylaitteita.
Kaksi hyvinvarustettua yksikköä
Asus ET12 koostuu kahdesta samanlaisesta yksiköstä. Niinpä niistä voi itse valita, kumpi on reititin ja kumpi satelliitti (node).
Laitteiden takana on neljä Ethernet-porttia, joista kaksi on tavallista 1 Gbit/s-tyyppiä ja kaksi peräti 2,5 Gbit/s-nopeudella. Hitaampia käytetään älylaitteiden yhdistämiseen, kun ne eivät joko tue WiFiä tai joille haluaa mahdollisimman vakaan yhteyden.
Nopeimpia portteja käytetään mesh-verkon varsinaiseen infrastruktuuriin, joka tunnetaan myös nimellä backhaul. Reitittimen WAN-portti liitetään modeemiin tai kuitumuuntimeen, ja LAN-portti varataan satelliitin langallista yhteyttä varten. Se yhdistyy satelliitin WAN-porttiin.
Äärimmäistä suorituskykyä
Asus ZenWiFi Pro ET12 on kallis, mutta myös huippunopea, erittäin vakaa ja harvinaisen hyvin laajennusmahdollisuuksia tarjoava mesh-järjestelmä, joka tukee Wi-Fi 6:a ja uutta 6 GHz:n kaistaa.
Satelliitteja voi yhdistää loputtomasti halutessaan langallisesti. Verkkoa voi laajentaa edullisemmilla satelliiteilla ja reitittimillä, jos kotona on kuolleita kulmia, joissa supernopea verkko ei ole kovin tärkeä.
Sovellus tarjoaa hyviä säätömahdollisuuksia ja kokonaiskuvan, eikä mikään toiminnoista ole maksullinen. Maksaa voi halutessaan lisäturvasta.
Jos kotiin tulee gigabitin internet ja haluaa parasta ja nopeinta langatonta verkkoa, on lista vaihtoehdoista lyhyt. Tällä hetkellä ET12 on ylivoimainen kaikista testaamistamme mesh-järjestelmistä.