Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Palkitsimme

Vuoden parhaat televisiot 2022-2023

Haaveiletko mahtavista elokuvailloista, vaikuttavan näköisistä peleistä tai teräväpiirtoisista urheilulähetyksistä? Silloin voi olla paikallaan ostaa uusi televisio! Kokosimme tähän parhaat vuoden aikana testaamamme mallit, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva.

/ 01.11.2022 - 12:04
Vuoden parhaat televisiot 2022-2023

Pikkuruinen kännykän, tabletin tai kannettavan ruutu ei vain kelpaa, jos haluaa nauttia kunnon viihteestä – etenkin yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Siihen tarvitaan televisio.

Elämme suoratoistopalveluiden kulta-aikaa, ja valinnanvaraa ja vaihtelua riittää niin palveluissa kuin sisällöissäkin. Uudessa televisio sovellukset ovat yhden klikkauksen päässä, ja kuvanlaatu on loistokasta kuin elokuvateatterissa – joissain tapauksissa parempaakin!

Monet uudet sarjat ja elokuvat tarjoillaan veitsenterävällä 4K-resoluutiolla ja kontrastiltaan vaikuttavalla HDR-laadulla, jotka oikeilla laitteilla nostavat ihon kananlihalle. Siinä voi jo olla riittävästi syytä vaihtaa vanha televisio uuteen!

Koolla on väliä!

Usein televisio vaihdetaan ainakin yhtä kokoa suurempaan. Tämän päivän myydyimmät koot ovat 55- ja 65-tuumaisia, mutta jopa 75–85-tuumaisten televisioiden hinnat ovat halventuneet sen verran, että yhä useammalla on varaa todella isoon kuvaan. Meidän kokemuksemme mukaan kuvan koolla on todella suuri merkitys katselukokemuksessa. Niinpä suosittelemme ehdottomasti valitsemaan suurimman mallin, johon vain raha ja tila riittävät!

OLED, QLED vai LCD?

Televisiota valitessa tulevat vastaan eri paneelitekniikat. OLED-tekniikka kasvattaa suosiotaan upean kuvanlaatunsa ja etenkin kontrastinsa ansiosta – ja niiden hinnatkin laskevat tasaisesti. Tänä vuonna markkinoille on tullut myös uusi QD-OLED-tekniikka, joka haastaa highend-luokan parhaat mallit. Vanha kunnon LCD kuitenkin elää ja voi hyvin, ja on parhaimmillaan MiniLED-taustavalaistuksella varustettuna. LCD-paneelien hinta-kokosuhde paranee aina vain, joten nykyään on mahdollista hankkia jopa 98-tuumainen tv ilman, että siitä tarvitsee maksaa uuden auton verran.

Muista helppokäyttöisyys

Kuvanlaatu ja äänentoisto ovat tietysti kaikkein tärkeimmät ominaisuudet, mutta ajan myötä television käyttäjäystävällisyys korostuu. Nykytelevisioilla on paljon videolähteitä tv-bokseista suoratoistopalveluihin, joten selkeä ja toimiva käyttöliittymä on isossa roolissa.

Monet valmistajat luottavat Android-käyttöliittymään (useimmiten Google TV:hen), kun taas osa on kehittänyt omat alustansa. Niinpä televisioiden helppokäyttöisyydessä on eroja, ja etenkin sovellusvalikoima vaihtelee. Kannattaakin tarkistaa, että televisio tukee ainakin niitä sovelluksia, joita itse käyttää!

Televisioiden hinnoissa voi olla suurta vaihtelua, joten kannattaa aina tarkistaa halutun mallin hintakehitys hintavertailupalvelusta ennen ostoksille lähtemistä.

5 vinkkiä tv:n ostoon

1. Valitse sopiva koko

Ensin on hyvä päättää, minkä kokoista televisiota on ostamassa. Klassinen moka on hankkia liian pieni tv, sillä se alkaa kaduttaa hyvin nopeasti. Modernit litteät näytöt ovat kuvaltaan niin teräviä, että niitä voi katsoa hyvinkin läheltä. 4K- tai 8K-resoluution kanssa voi turvallisin mielin hankkia oikein suuren television.

Elokuvateatteritunnelmaa hakeva voi mitoittaa koon television ja sohvan välisen etäisyyden mukaan. Haluatko tietää, minkä kokoinen tv omaan olohuoneeseen parhaiten sopisi? Lue koko-oppaamme täältä:

Miten valita oikean kokoinen televisio?

2. Valitse paneelin typpi ja laatu: LCD, OLED ja 4K, 8K

Mihin käyttöön tv pääosin on tulossa? Katsotko eniten tavallisia televisio-ohjelmia, pelaatko konsolipelejä vai vietätkö leffailtoja pitkän kaavan mukaan? Kun tietää, mitä haluaa, on helpompi valita itselle sopivin televisio. Jos vaikkapa katsoo pääosin elokuvia ja sarjoja, ovat kuvanlaatu ja etenkin hyvä kontrasti ja syvä musta tärkeitä. Urheilufani arvostaa televisiota, joka loistaa liikkeiden toistossa, ja pelaajalle näytön lyhyt viive (input lag) on tärkeä ominaisuus. Ja mitä isompi televisio, sen tärkeämpiä kuvan terävyys ja korkea resoluutio ovat.

3. Mieti tv:n paikka

Minne tv kannattaa sijoittaa? Jos katsoo televisiota usein päivänvalossa, on kirkas, mielellään mattapintainen näyttö paras valinta, jolloin se heijastelee vähemmän ympäristöään kuin kiiltävät ruudut.

Suurilla televisioilla on usein leveä jalusta tai jalat tv:n reunoilla, jotta isokokoinen laite pysyy vakaasti pystyssä. Tarkista siis ennen kaupoille lähtemistä, että suunniteltu tv mahtuu omalle tv-tasolle. Joissakin televisiomalleissa on kääntyvä jalusta, jonka avulla ruutua voi hieman säätää sopivaan katselukulmaan.

Suunnitteletko television ripustamista seinälle? Lue vinkkimme seinäkiinnitykseen tästä:

Televisio seinälle – tee näin

4. Muista ääni!

Litteä televisio tarkoittaa useimmiten myös ohutta ääntä, joskin poikkeuksiakin on. Kun haluaa puheen, musiikin ja efektien kuuluvan kirkkaasti, kannattaa panostaa television ääneen – joko valitsemalla hieman kalliimman mallin laadukkaalla sisäänrakennetulla äänellä tai mieluiten hankkimalla erikseen kotiteatterikaiuttimet tai soundbarin.

Jotta soundbarin äänestä saa parhaan mahdollisen äänentoiston, on sekä kaiuttimen että television tuettava HDMI 2.1-standardia eARC-liitännällä (enhanced Audio Return Channel).

5. Liitännät (HDMI)

Jos televisioon aikoo kytkeä lisälaitteita, on hyvä tarkistaa, että liitännät riittävät. Neljä HDMI-sisääntuloa on melkeinpä standardi, mutta joissakin malleissa on vain kolme. Jos haluaa käyttää tv-ruutua PlayStation 5:n tai Xbox Series X/S:n näyttönä, on järkevintä valita malli, joka tukee HDMI 2.1-ominaisuuksia.

 

Äänenpalautuskanavaan (ARC/eARC) kytketty soundbar vie aina yhden HDMI-paikan, mikä on hyvä huomioida laskuissa.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi televisioiksi 2022-2023

Voittaja Vuoden parhaat televisiot 2022-2023

Vuoden paras TV, basic

TCL QLED860

Kaunista kuvaa ja kätevä käyttää

TCL QLED860 tarjoaa uuden Google TV -käyttöliittymän ja erittäin hyvää kuvanlaatua hintaansa nähden.

Kiinalainen TCL tunnetaan edullisista ja suorituskykyisistä televisioistaan. Uutuus on saatavilla 55–75-tuumaisena.

Tämän vuoden malliin on iloksemme päivitetty uusi Google TV -käyttöliittymä, jonka valikkojärjestelmästä kovasti pidämme. Sovellusvalikoima on suuri ja tarjoaa personoituja suosituksia omien katselutottumusten mukaan. Ruutu vastaa nopeasti kaukosäätimen käskyihin.

TCL:n tv on varustettu QLED LCD -paneelilla, jossa on suora taustavalaistus mutta ei paikallista himmennystä. Kirkkaus ja paneelin kontrasti ovat silti melko hyvät, mittasimme 370 nitiä (10-prosenttisella kuva-alalla) ja 5000:1 shakkiruutukuviolla (ANSI Checkerboard).

QLED860 tekee positiivisen vaikutuksen ja nousee nopeasti hintaluokkansa parhaimmistoon kuvanlaadun osalta. TCL:n terävyys on hyvä, mikä antaa hienon syvyysvaikutelman kuvaan. Värintoisto on neutraalia, luonnollista ja vivhateikasta.

Musta on laadukasta, mikä tekee kuvasta eläväisen ja kontrastista loistavan. Amazon Primen Mahtisormukset-sarja näyttää hienolta TCL:n ruudulla.  QLED860 ei katselukulmaltaan ole yhtä laaja kuin IPS-paneelit, joten kuva on parhaimmillaan suoraan edestäpäin katsottuna.

Äänipuolella TCL QLED860 tarjoaa Onkyon kaiutinjärjestelmän, joka toistaa puhetta kirkkaasti ja selkeästi. Ääni on puhtaampi ja täyteläisempi kuin useimmilla kilpailijoilla, mutta suosittelemme siitä huolimatta tällekin televisiolle soundbaria. Ehkäpä jotakin TCL:n uusista Atmos-malleista?

TCL QLED860 on kokonaisuutena tarkasteltuna paras alle 1 000 euron arvoinen televisio. Kuva on hyvä ja kontrasti vahva, ja uusi Google TV tekee käytöstä mukavaa. Hyvä ostos!

Vuoden paras TV, premium

LG OLED C2

LG:n hieno comeback

LG:n suosittu C-sarjan OLED-malli on päivitetty tähän vuoteen. Hyvä tv on entistäkin parempi!

C2-sarja on saanut lukuisia päivityksiä niin sisä- kuin ulkopuoleltakin katsoen. Muotoilu on uutta, kuvapaneeli vaihdettu ja lisänä on uusia käyttäjäystävällisiä toimintoja.

Kaikki neljä HDMI-sisääntuloa tukevat 4K/120 Hz -signaalia ja ovat siten passeleita uusien pelikonsolien ja pelitietokoneiden kanssa käytettäväksi. Tuki löytyy vaihtelevalle virkistystaajuudelle (VRR), Nvidia G-Syncille ja AMD Freesyncille, joten peligrafiikat toistuvat välkkymättä. Erilaiset pelaajat on hyvin huomioitu!

Kuvanlaatu

LG C2 on varustettu uusimman sukupolven OLED-paneelilla ja lupailee muun muassa 20 % kirkkaampaa kuvaa aiempiin malleihin verrattuna. Kirkkaus on jo pitkään ollut OLED-televisioiden Akilleen kantapää, mutta sitä on vuosien varrella paranneltu, eikä C2:n kohdalla se tunnu enää rajoittuneelta.

Hyvästä kirkkaudesta on paljon etua, sillä se saa värit toistumaan intensiivisemmin ja erottaa varjota paremmin. LG:lla on hienoa painetta väreissä, mikä tempaa mukaansa, kun katsomme erilaisia testikohtauksia.

LG:n televisio tarjoaa monta hyvää valmisasetusta, joista Cinema Home nousi heti yhdeksi suosikiksemme. Sen värintoisto on neutraalia, ja LG:n TruMotion-interpolaatio silottaa liikkeitä. Jos pieni saippuaoopperamaisuus tökkii, voi sen sen sijaan valita erittäin neutraalin eli käsittelemättömän Filmmaker Moden.

Äänenlaatu

LG:n aiempien sukupolvien OLED-malleissa on ollut hyvä kuva, mutta äänessä ei ole ollut juuri kehumista. Uuden sukupolven myötä tässäkin on tapahtunut muutos, sillä ääni on selvästi kirkkaampi ja täyteläisempi. Puheentoisto on entistä selkeämpää ja musiikki ja ääniefektit toistuvat isommalla paineella.

Yhteenveto

LG:n uutta C2-sarjaa on päivitetty monin tavoin edellisestä sukupolvesta: ulkonäkö, käyttöliittymä kuin kuvan- ja äänenlaatukin ovat kohonneet uudelle tasolle, minkä ansiosta yksi markkinoiden parhaista televisiomalleista on vieläkin parempi!

Kovan kontrastin ja väritarkan kuvan lisäksi tv tarjoaa helppokäyttöisyyttä koko perheelle ja yllättävän täyteläisen äänen (televisioksi). Pelaamista sujuvoittavia ominaisuuksia on tarjolla runsaasti, joten kokonaisuutena C2 on aivan erinomainen paketti.

Vuoden paras TV, high-end

Panasonic LZ2000

Leffafanin unelma-tv

Panasonicin paras OLED-televisio on päivittynyt tälle vuodelle muun muassa suuremmin kokovaihtoehdoin. LZ2000E:n kuvanlaatu on yksinkertaisesti loistava.

Panasonicin huippumallit hurmaavat meidät kerta toisensa jälkeen, eikä vuoden 2022 LZ2000E ole poikkeus. Kaikki OLED-television hyvät ominaisuudet löytyvät: pohjaton musta, hyvä kontrasti ja vivahteikas värintoisto. Mutta Panasonic onnistuu näissä kaikissa vähän paremmin kuin muut!

Kuvanlaatu

LZ2000E on varustettu tehokkaalla videoprosessorilla (HCX AI) ja edistyksellisellä valomittarilla, jotka toimivat yhteistyössä tehdäkseen kuvasta optimaalisen. Lisäksi värintoisto ja harmaa-asteikko on säädetty jo tehtaalla niin tarkoiksi, ettei Calman-kalibroinnille ole tarvetta. Mittaustulokset ovat vaikuttavat heti tv:n käyttöönotossa.

Useimpien televisioiden kohdalla pitää sietää pientä epätasaisuutta väritasapainossa, mutta LZ2000E ei kärsi moisesta. Värisiirtymät ovat saumattomia. Kuvan todentuntu on käsin kosketeltavaa!

Musta on, kuten yleensäkin OLED-televisioissa, moitteetonta. Panasonic LZ2000E on tarvittavissa kohdin aivan sysimusta. Tummanharmailla alueilla yksityiskohdat erottuvat hyvin ilman black crush -ilmiötä. Kuvan pienimmätkin vivahteet toistetaan hellävaraisesti ja vakain ottein.

Äänenlaatu

LZ2000E tekee kuvan lisäksi vaikutuksen äänellään. 360 ​​Soundscape Pro -kaiutinjärjestelmä (5.1.2-kanavainen ja 160-wattinen) on kehitetty Technicsin kanssa ja on ehdottomasti parhaimpia kuulemiamme televisiokaiuttimia!

Yhteenveto

Vaikka olemmekin pitäneet aiempien vuosien 55- ja 65-tuumaisista versioista, on selvää, että uusi 77-tuumainen tuo katseluun vielä vähän enemmän ruutia. Vihdoin Panasonicin upeasta kuvanlaadusta voi nauttia (suhteellisen) suuressa koossa! Ei epäilystäkään: jos olet vaativa kuvanladun suhteen ja kaipaat kunnon päivitystä siihen, kannattaa valita LZ2000-sarjan suurin malli.

Vuoden paras TV, ultra high-end

LG OLED Z2

Pelottavan todentuntuista!

LG:n uusi huippumalli on huikeimpia näkemiämme televisioita, sillä siinä yhdistyvät OLED-tekniikan hyväksi havaitut puolet ja todella terävä 8K-resoluutio!

Ensisilmäyksellä Z2 näyttää miltä tahansa nykypäivän OLED-mallilta, mutta pian huomaa, että kuvan terävyys on aivan omaa luokkaansa. Olemme testanneet jo useita LCD-televisioita 8K-resoluutiolla, mutta 8K OLED on terävyydessä aivan ylivoimainen!

Kuvanlaatu

Pikselitiheyden ollessa noin 115 ppi (vastaa suurin piirtein 39-tuumaisen 4K-television pikselitiheyttä), voi istua ruudun edessä näkemättä häivähdystäkään pikselirakenteesta tai ruutukuviosta. Koko kuva näyttää saumattomalta ja tasaiselta. Ja koska jokainen noin 33 miljoonasta pikselistä on myös oma valonlähteensä, on kuvan kontrasti käsittämättömän vahva.

Katsoimme testijaksolla muun muassa uutta Mahtisormukset-sarjaa Amazon Primeltä. Taru sormusten herrasta -sarja on ”vain” 4K-resoluutiolla ja pitää siksi skaalata 8K-ruudulle. LG:n A9-videoprosessori tekee erinomaista työtä, ja myös lähdemateriaalin kuvanlaatu on parhaimpia näkemiämme. Jokaisen ihohuokosen ja karvan voi erottaa kauniiden haltijoiden kasvoilta ja jokaisen irvistyksen yksityiskohdan rumien örkkien kasvoilta. Valtavien taistelukohtausten pieninkin yksityiskohta erottuu upeasti.

Vielä parempaa aidon 8K:n kanssa

Vaikka LG:n skaalaus toimiikin hyvin, pääsee televisio oikeuksiinsa oikean 8K-sisällön kanssa. Elokuvayhtiöt tekevät harvakseltaan 8K-elokuvia, mutta YouTubeen on julkaistu aikojen saatossa puoliammattimaisia 8K-videoita. Yhteistä kaikille on 8K-resoluution tuoma kristallinkirkas kuva ja luonnollinen elävyys. Hahmojen ympärillä olevat varjostukset ovat niin teräviä, että melkein unohtaa katsovansa videota. Melkein kuin ikkuna todellisuuteen – joten kannattaa varoa sormenjälkiä ruudulla!

Yhteenveto

Osa povaa 8K-televisioille pikaista katoa, kuten kävi 3D-televisioiden kanssa, jotka hiipuivat ennen kuin tekniikkaa päästiin kunnolla edes kehittämään. Jos on nähnyt 8K-ruudun läheltä, on kokemusta kuitenkin vaikea karistaa – sitä haluaa nähdä lisää! Vaikka LG:n tavalliset OLED-televisiot näyttävät hyviltä, tulee visuaalisesta elämyksestä piirun verran intensiivisempi ja täydellisempi, kun resoluution nostaa 8K:hon. LG Z2:n kuvanlaadun kanssa pystyy harva kilpailemaan!

Vuoden tv-innovaatio

Samsung OLED S95B

QD-OLED: molempien maailmojen parhaat?

Samsungin ensimmäinen QD-OLED on vuoden puhutuimpia ja halutumpia televisioita.

Samsung on ennenkin esitellyt OLED-malleja, mutta S95B on ensimmäinen Samsungin OLED, jonka voi Pohjoismaissa ostaa! S95B käyttää aivan uutta QD-OLED-paneelia, ja valmistaja on mahduttanut kaikki älyominaisuutensa litteään uutuusmalliinsa.

Mikä ihmeen QD-OLED?

Teknisesti ottaen kyseessä on Samsung Displayn valmistama kvanttipistein (Quantum Dots) varustettu QD OLED -paneeli. Sama paneeli on käytössä myös Sonyn tämän vuoden lippulaivoihin kuuluvassa A95K-mallissa.

QD-OLED eroaa tavallisesta LG:n valmistamasta OLED-tekniikasta rakenteensa osalta. LG:n rakenteessa valkoinen valo lähetetään värisuotimen läpi, kun taas tässä käytetään sinistä valoa ja kvanttipisteitä toistamaan perusvärit punainen, vihreä ja sininen. Nämä yhdistämällä saadaan puhtaan valkoista valoa.

S95B loistaa mehukkaalla ja vivahteikkaalla värintoistollaan – se on parempaa kuin useimmissa näkemissämme televisioissa! Päävärit punainen, vihreä ja sininen toistuvat häkellyttävän intensiivisinä ha saavat luontoa, eläimiä ja kasveja esittävät testikuvat suorastaan hyppäämään ruudulta. Lisäksi värit säilyttävät kirkkautensa silloinkin, kun kuvaa katsoo sivusta, sillä katselukulma on vaikuttavan leveä.

Erikoinen pikselirakenne

Kuten jo aiemmin olemme todenneet esimerkiksi Sony A95K:n testissä, on uusissa QD-OLED-paneeleissa erikoinen pikselirakenne. Tiettyjen sisältöjen, grafiikoiden ja tekstien kanssa kuvaan syntyy erikoista kuviota.

Ilmiön huomaa eritoten, jos istuu lähellä kuvaa. Jos katseluetäisyys on tavanomainen

2–3 metriä, ei kuvioita tahdo huomata. Kuvio ei vaikuta olevan riippuvainen myöskään kuvan koosta, eli 65-tuumaisella ilmiö ei ole sen huonompi kuin 55-tuumaisellakaan. Asiasta kannattaa kuitenkin olla tietoinen varsinkin, jos haluaa käyttää televisiota pelinäyttönä tai tietokonenäytön korvikkeena esimerkiksi videoeditointia varten.

Yhteenveto

QD-OLED-tekniikka on yhä nuorta mutta jo lupaavaa yhdistäen OLEDin ja LCD:n parhaat puolet. Näitä paneeleja tullaan varmasti näkemään pian enemmänkin.

Samsung Displayn valmistamia QD-OLED-paneelja käyttävät tällä hetkellä Samsungin lisäksi ainakin Sony. Kokovalikoima rajoittuu toistaiseksi vain 55- ja 65-tuumaisiin malleihin, mutta eiköhän ensi vuonna ala näykä suurempiakin paneeleja.

S95B on loistava televisio, joka ehdottomasti ansaitsee uuden QD-OLED-tekniikan esimerkillisenä edustajana vuoden tv-innovaation tittelin!

Ääni & Kuva
Scroll to Top