Pikkuruinen kännykän, tabletin tai kannettavan ruutu ei vain kelpaa, jos haluaa nauttia kunnon viihteestä – etenkin yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Siihen tarvitaan televisio.
Elämme suoratoistopalveluiden kulta-aikaa, ja valinnanvaraa ja vaihtelua riittää niin palveluissa kuin sisällöissäkin. Uudessa televisio sovellukset ovat yhden klikkauksen päässä, ja kuvanlaatu on loistokasta kuin elokuvateatterissa – joissain tapauksissa parempaakin!
Monet uudet sarjat ja elokuvat tarjoillaan veitsenterävällä 4K-resoluutiolla ja kontrastiltaan vaikuttavalla HDR-laadulla, jotka oikeilla laitteilla nostavat ihon kananlihalle. Siinä voi jo olla riittävästi syytä vaihtaa vanha televisio uuteen!
Koolla on väliä!
Usein televisio vaihdetaan ainakin yhtä kokoa suurempaan. Tämän päivän myydyimmät koot ovat 55- ja 65-tuumaisia, mutta jopa 75–85-tuumaisten televisioiden hinnat ovat halventuneet sen verran, että yhä useammalla on varaa todella isoon kuvaan. Meidän kokemuksemme mukaan kuvan koolla on todella suuri merkitys katselukokemuksessa. Niinpä suosittelemme ehdottomasti valitsemaan suurimman mallin, johon vain raha ja tila riittävät!
OLED, QLED vai LCD?
Televisiota valitessa tulevat vastaan eri paneelitekniikat. OLED-tekniikka kasvattaa suosiotaan upean kuvanlaatunsa ja etenkin kontrastinsa ansiosta – ja niiden hinnatkin laskevat tasaisesti. Tänä vuonna markkinoille on tullut myös uusi QD-OLED-tekniikka, joka haastaa highend-luokan parhaat mallit. Vanha kunnon LCD kuitenkin elää ja voi hyvin, ja on parhaimmillaan MiniLED-taustavalaistuksella varustettuna. LCD-paneelien hinta-kokosuhde paranee aina vain, joten nykyään on mahdollista hankkia jopa 98-tuumainen tv ilman, että siitä tarvitsee maksaa uuden auton verran.
Muista helppokäyttöisyys
Kuvanlaatu ja äänentoisto ovat tietysti kaikkein tärkeimmät ominaisuudet, mutta ajan myötä television käyttäjäystävällisyys korostuu. Nykytelevisioilla on paljon videolähteitä tv-bokseista suoratoistopalveluihin, joten selkeä ja toimiva käyttöliittymä on isossa roolissa.
Monet valmistajat luottavat Android-käyttöliittymään (useimmiten Google TV:hen), kun taas osa on kehittänyt omat alustansa. Niinpä televisioiden helppokäyttöisyydessä on eroja, ja etenkin sovellusvalikoima vaihtelee. Kannattaakin tarkistaa, että televisio tukee ainakin niitä sovelluksia, joita itse käyttää!
Televisioiden hinnoissa voi olla suurta vaihtelua, joten kannattaa aina tarkistaa halutun mallin hintakehitys hintavertailupalvelusta ennen ostoksille lähtemistä.
5 vinkkiä tv:n ostoon
1. Valitse sopiva koko
Ensin on hyvä päättää, minkä kokoista televisiota on ostamassa. Klassinen moka on hankkia liian pieni tv, sillä se alkaa kaduttaa hyvin nopeasti. Modernit litteät näytöt ovat kuvaltaan niin teräviä, että niitä voi katsoa hyvinkin läheltä. 4K- tai 8K-resoluution kanssa voi turvallisin mielin hankkia oikein suuren television.
Elokuvateatteritunnelmaa hakeva voi mitoittaa koon television ja sohvan välisen etäisyyden mukaan. Haluatko tietää, minkä kokoinen tv omaan olohuoneeseen parhaiten sopisi? Lue koko-oppaamme täältä:
2. Valitse paneelin typpi ja laatu: LCD, OLED ja 4K, 8K
Mihin käyttöön tv pääosin on tulossa? Katsotko eniten tavallisia televisio-ohjelmia, pelaatko konsolipelejä vai vietätkö leffailtoja pitkän kaavan mukaan? Kun tietää, mitä haluaa, on helpompi valita itselle sopivin televisio. Jos vaikkapa katsoo pääosin elokuvia ja sarjoja, ovat kuvanlaatu ja etenkin hyvä kontrasti ja syvä musta tärkeitä. Urheilufani arvostaa televisiota, joka loistaa liikkeiden toistossa, ja pelaajalle näytön lyhyt viive (input lag) on tärkeä ominaisuus. Ja mitä isompi televisio, sen tärkeämpiä kuvan terävyys ja korkea resoluutio ovat.
3. Mieti tv:n paikka
Minne tv kannattaa sijoittaa? Jos katsoo televisiota usein päivänvalossa, on kirkas, mielellään mattapintainen näyttö paras valinta, jolloin se heijastelee vähemmän ympäristöään kuin kiiltävät ruudut.
Suurilla televisioilla on usein leveä jalusta tai jalat tv:n reunoilla, jotta isokokoinen laite pysyy vakaasti pystyssä. Tarkista siis ennen kaupoille lähtemistä, että suunniteltu tv mahtuu omalle tv-tasolle. Joissakin televisiomalleissa on kääntyvä jalusta, jonka avulla ruutua voi hieman säätää sopivaan katselukulmaan.
Suunnitteletko television ripustamista seinälle? Lue vinkkimme seinäkiinnitykseen tästä:
4. Muista ääni!
Litteä televisio tarkoittaa useimmiten myös ohutta ääntä, joskin poikkeuksiakin on. Kun haluaa puheen, musiikin ja efektien kuuluvan kirkkaasti, kannattaa panostaa television ääneen – joko valitsemalla hieman kalliimman mallin laadukkaalla sisäänrakennetulla äänellä tai mieluiten hankkimalla erikseen kotiteatterikaiuttimet tai soundbarin.
Jotta soundbarin äänestä saa parhaan mahdollisen äänentoiston, on sekä kaiuttimen että television tuettava HDMI 2.1-standardia eARC-liitännällä (enhanced Audio Return Channel).
5. Liitännät (HDMI)
Jos televisioon aikoo kytkeä lisälaitteita, on hyvä tarkistaa, että liitännät riittävät. Neljä HDMI-sisääntuloa on melkeinpä standardi, mutta joissakin malleissa on vain kolme. Jos haluaa käyttää tv-ruutua PlayStation 5:n tai Xbox Series X/S:n näyttönä, on järkevintä valita malli, joka tukee HDMI 2.1-ominaisuuksia.
Äänenpalautuskanavaan (ARC/eARC) kytketty soundbar vie aina yhden HDMI-paikan, mikä on hyvä huomioida laskuissa.