Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat televisiot 2021-2022

/ 06.11.2021 - 14:00
Vuoden parhaat televisiot 2021-2022

Pandemian aikana televisio nousi monelle lohduttajaksi ja viihdyttäjäksi, kun oikein muutakaan ei ollut. Ei siis ihme, että televisiomarkkinat ovat käyneet kuumina korona-aikaan.

Nyt pääsemme jälleen nauttimaan kulttuurista ihan livenäkin, mutta televisioviihteen merkitys ei siitä vähene. Suoratoistopalvelut ovat nostaneet suosiotaan ja monet suositut elokuvat ja sarjat ovat katsottavissa ainoastaan näiltä alustoilta. Jotta laadukkaasti tehdystä sisällöstä pystyy nauttimaan siten, kun on tarkoitettu, pitää kuvan ja äänen olla kohdillaan. Silloin vanha tekniikka ei enää riitäkään.

Isoa ja terävää kuvaa

Kun elokuvaan haluaa uppoutua kunnolla, ei mikään voita isoa ja laadukasta televisiota. Terävyys, kontrasti ja eri kokovaihtoehdot (tänä päivänä jopa 80-90 tuumaan tai vielä isompiin asti) luovat jo elokuvateatterin tunnelmaa kotioloissakin.

4K-resoluutio (3840×2160) on nykyään standardi ja 8K on jo hiipinyt highend-luokkaan. Myös moderni videostandardi HDR (High Dynamic Range) on levinnyt laajaan käyttöön. Useimmat uudet sarjat ja elokuvat ovat saatavilla HDR-formaatissa, mutta saadakseen siitä kaiken irti on käytössä oltava yhteensopiva tv.

Koolla on väliä

Televisiota vaihdettaessa vaihdetaan usein ainakin pykälää suurempaan kokoluokkaan. 55- ja 65-tuumaiset ovat tämän hetken suosikkeja, mutta todella isot 75–82-tuumaiset ja sitäkin suuremmat ovat alkaneet näkyä myyntitilastoissa. Kunhan raha ja neliöt antavat myöten, ei koosta kannata pihistellä: suurempi televisio tarjoaa yleensä elokuvallisemman elämyksen, josta koko perhe voi nauttia yhtä aikaa.

OLED, QLED vai LCD?

Televisiota valitessa on paneeliteknologialla merkitystä. Moderni OLED on suosiossa laadukkaan kuvansa ja erinomaisen kontrastin ansiosta. Oltuaan markkinoilla nyt useamman vuoden, ovat OLED-mallien hinnatkin muuttuneet saavutettavammiksi. LCD on edelleen pätevä paneeli, joka on myös OLEDia edullisempi. Parhaissa LCD-paneeleissa on suora ledtaustavalaistus (MiniLED) ja niin hyvä kontrasti, että ne osin pystyvät jo kilpailemaan OLED-mallien kanssa. QLED puolestaan tunnetaan hyvästä värintoistostaan. LCD-tekniikkaan perustuva QLED viittaa kvanttipisteitä hyödyntäviin värisuotimiin.

Helppokäyttöisyys on kaiken A ja O

Tämän päivän tv:n käyttäjät vaaativat saumatonta käyttäjäkokemusta: televisio pitää voida liittää pelikonsoliin tai tv-boksiin käden käänteessä, ja samoin kuvien katselun kännykän kautta isolta ruudulta on oltava niin helppoa, että lapsikin sen osaa. Suoratoistopalveluja on monella käytössä iso liuta, joten niihin on oltava nopea pääsy.

Tämän vuoksi television käyttöliittymät valikoineen ja kaukosäätimeen ovat nykyään todella suuressa roolissa. Television pitää käynnistyä nopeasti ja vaihtaa yhtä nopeasti live-ohjelmien ja striimauspalveluiden välillä. Puheohjaus ja tv:n liittäminen osaksi älykotijärjestelmää ovat niin ikään tärkeitä ominaisuuksia.

Monet tv-valmistajat luottavat Googlen Android-järjestelmään, kun taas osa käyttää omia käyttöjärjestelmiään. Käyttäjäystävällisyydessä onkin suuria eroja, mikä näkyy etenkin siinä, mitä sovelluksia televisiossa on valmiina – tarkista siis, että tv tukee omia suosikkipalvelujasi!

Tässä esitetyt hinnat ovat televisiomallien markkinahintoja testin alkuperäisen julkaisun aikaan. Kuten aina, suosittelemme vertaamaan eri kauppojen hintoja ennen ostopäätöstä!

______________________________________________________________________________________

Pieni tv-ostajan opas

  1. Oikean koon metsästys

Ensin on hyvä päättää, minkäkokoista televisiota on ostamassa. Klassinen ensiostajan moka on hankkia liian pieni tv, sillä se alkaa kaduttaa hyvin nopeasti. Modernit litteät näytöt ovat niin teräviä, että niitä voi katsoa hyvinkin läheltä. 4K- tai 8K-resoluution kanssa voi turvallisin mielin hankkia oikein suuren television.

Elokuvateatteritunnelmaa hakeva voi mitoittaa koon television ja sohvan välisen etäisyyden mukaan.

Televisio etäisyyden mukaan

Etäisyys          Koko
0,5–1 metriä   43–50 tuumaa
1–2 metriä      50–55 tuumaa
2–3 metriä      55–65 tuumaa
3–4 meriä      65–75 tuumaa
4–5 metriä      75–85 tuumaa
5–6 metriä      85–100 tuumaa

 

  1. Paneeli ja resoluutio: LCD, OLED, 4K, 8K…

Mihin käyttöön tv pääosin on tulossa? Katsotko eniten tavallisia televisio-ohjelmia, pelaatko konsolipelejä vai vietätkö leffailtoja pitkän kaavan mukaan? Kun tietää, mitä haluaa, on helpompi valita itselle sopivin televisio. Jos vaikkapa katsoo pääosin elokuvia ja sarjoja, ovat kuvanlaatu ja etenkin hyvä kontrasti ja syvä musta tärkeitä. Urheilufani arvostaa televisiota, joka loistaa liikkeiden toistossa, ja pelaajalle näytön lyhyt viive (input lag) on kriittinen. Ja mitä isompi televisio, sen tärkeämpiä kuvan terävyys ja korkea resoluutio ovat.

 

  1. Sijoittelu ja tilan valaistus

Minne tv kannattaa sijoittaa? Jos katsoo televisiota usein päivänvalossa, on kirkas näyttö paras valinta, mielellään mattapinnalla, jolloin se heijastelee vähemmän ympäristöä kuin kiiltävät ruudut.

Suurilla televisioilla on usein leveä jalusta tai jalat tv:n reunoilla, jotta isokokoinen laite pysyy vakaasti pystyssä. Tarkista siis ennen kaupoille lähtemistä, että suunniteltu tv mahtuu omalle tv-tasolle. Joissakin televisiomalleissa on kääntyvä jalusta, jonka avulla ruutua voi hieman säätää sopivaan katselukulmaan.

 

  1. Muista ääni!

Litteä televisio tarkoittaa useimmiten myös ohutta ääntä, joskin poikkeuksiakin on. Kun haluaa puheen, musiikin ja efektien kuuluvan kirkkaasti, kannattaa panostaa television ääneen – joko valitsemalla hieman kalliimman mallin laadukkaalla sisäänrakennetulla äänellä tai mieluiten hankkimalla erikseen kotiteatterikaiuttimet tai soundbarin.

Jotta soundbarin äänestä saa parhaan mahdollisen äänentoiston, on sekä kaiuttimen että television tuettava HDMI 2.1-standardia eARC-liitännällä (enhanced Audio Return Channel).

 

  1. Liitännät (HDMI)

Jos televisioon aikoo kytkeä lisälaitteita, on hyvä tarkistaa, että liitännät riittävät. Neljä HDMI-sisääntuloa on melkeinpä standardi, mutta joissakin malleissa on vain kolme. Jos haluaa käyttää tv-ruutua PlayStation 5:n tai Xbox Series X/S:n näyttönä, on järkevintä valita malli, joka tukee HDMI 2.1-ominaisuuksia.

Äänenpalautuskanavaan (ARC/eARC) kytketty soundbar vie aina yhden HDMI-paikan, mikä on hyvä huomioida laskuissa.

 

Ehdokkaat vuoden parhaiksi televisioiksi

Voittaja Vuoden parhaat televisiot 2021-2022

Vuoden paras tv, Basic

TCL QLED850 (65QLED850)

Hyvää kuvaa ja ääntä

TCL QLED850 on nimensä mukaisesti QLED-näyttö eli LCD, jonka värisuotimessa on kvanttipisteitä – tekniikka, joka tunnetaan etenkin laajemmasta värikirjostaan. Suoralla ledtaustavalaistuksella ja paikallisella himmennyksellä varustettuna kuvanlaatu erottuu myös hyvällä kontrastillaan.

Käyttöliittymä on Androidin uusin eli nopea ja selkeä. Bluetoothilla toimiva kaukosäädin on hyvä, sillä sitä ei tarvitse osoittaa suoraan ruudun alle.

TCL QLED850 erottautuu hyvällä tuellaan eri formaateille, kuten HDR10+:lle ja Dolby Vision IQ:lle. Niiden ansiosta modernien HDR-videosisältöjen katselu onnistuu parhaalla tavalla, ja IQ-versio ottaa jopa huoneen valaistuksen huomioon. Myös Dolby Atmos -äänelle löytyy tuki, mikä on hienoa, jos haluaa televisioon liittää Dolby Atmos -soundbarin.

TCL tarjoaa neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaksi tukee 4K/120 Hz-videosignaalia. Peliominaisuuksiakin on, kuten erillinen peliasetus, jonka viive on erityisen lyhyt. Mittasimme input lagin ajaksi alle 10 millisekuntia, mikä on todella nopea tulos.

TCL on kuvanlaatunsa puolesta testin parhaita. Kuva on kontrastiltaan erinomainen ja erittäin terävä ja niin kirkas, että monet kilpailijat näyttävät valjuilta sen rinnalla. Kirkkaus riittää hyvin päivänvalossa katseluun, ja samalla musta on niin syvää, että tv:n katselu onnistuu yhtä hyvin pimeässäkin. Dolby IQ -valosensori auttaa televisiota sopeutumaan vallitseviin valaistusolosuhteisiin: tummista kohdista erottaa hyvin yksityiskohtia ja kirkkaissa kohdissa riittää painetta.

Äänestä vastaavat Onkyon signeeraamat stereokaiuttimet. TCL QLED850:n ääni on kirkas, vahva ja selkeä, josta puhe ja basso erottuvat hyvin. Squid Gamea katsoessa ääneen syntyi jopa hieman surroundvaikutelmaa!

Tasapainoisena kokonaisuutena TCL ottaa voiton edullisen luokan televisiomalleista. QLED850 tarjoaa käytännöllisiä ominaisuuksia, tuen eri formaateille ja hyvät liitännät. Kuva on erinomainen ja ääni kelpaa sellaisenaan ilman soundbariakin. Ehdottomasti parhaita ostoksia alle 1 500 euron hintaluokassa!

Vuoden paras televisio, Premium

Samsung QN85A (QE65QN85A)

Maalintekijänä MiniLED

Tällä Samsungin mallilla on suuret kengät täytettävänään: se jatkaa viime vuonna premium-luokan Vuoden televisioksi nimeämämme Q80T-mallin jalanjäljissä. Vuoden 2021 versio on saanut paljon uusia ominaisuuksia, joista ehkä huomattavimpana aivan uusi MiniLED-paneeli. Uutuus on saatavana 50-tuumaisesta 85-tuumaiseen.

QN85A käyttää Samsungin omaa Tizen-käyttöjärjestelmää, joka tarjoaa erinomaista käyttäjäystävällisyyttä ja paljon sovelluksia. Asennus sujuu nopeasti kännykän avulla ja yleisimmin käytetyt sovellukset saa järjesteltyä päävalikkoon.

QN85A:n mukana toimitetaan Samsungin uusi USB:llä ja aurinkokennoilla ladattava kaukosäädin, joten patterien vaihdosta ei tarvitse enää huolehtia.

Meillä oli tietysti kovat odotukset, siitä, miltä Samsung näyttäisi jalkapalloa ja muuta urheilua katsoessa, eikä meidän tarvinnut pettyä: ensinnäkin QN85A tykittää kirkasta kuvaa, joka näyttää kentän kaikki tapahtumat päivänvalossakin katsoessa. Myös musta on kunnon sysimustaa, ja valo jakautuu erittäin tasaisesti, mikä tarkoittaa myös parempaa kontrastia.

Mehukkaan kontrastin myötä QN85A:n värintoisto on myös erittäin vahvaa ja vivahteikasta.

Samsung QN85A on erinomainen televisio urheilun ja muun viihteen katsomiseen. Samsungin uuteen Neo QLED -mallistoon kuuluva tv käsittelee kuvaa tehokkaasti tarjoten terävää ja tasaista liikkeidentoistoa, ja kirkkaus on niin vahvaa, että katselu onnistuu päivänvalossakin vaivatta. Tarkan MiniLED-taustavalaistuksen ansiosta kontrasti ja musta ovat myös loistavia ja tekevät sarjojen ja elokuvien katselusta hämärässä erittäin elämyksellistä. Televisio tottelee kaukosäätimen käskyjä salamannopeasti ja sovelluksia on tarjolla hyvin. Kaiken kaikkiaan erinomainen premium-luokan televisio!

Vuoden paras televisio, Highend

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)

Ennätyksiä rikkova OLED Sonylta

Sony ei ole maailman suurin televisiovalmistaja, mutta päätyy usein parhaimmistoon, kun verrataan kuvaa ja ääntä. Japanilaisbrändi vastasi viime vuonna muutamasta aika unohtumattomasta televisiomallista, kuten 8K-malli ZH8:sta ja edullisesta A85:sta. OLED-televisioiden highend-luokassa emme sen sijaan nähneet Sonya.

Niin kutsuttu Master Series KD-65AG9, jonka edellisvuonna olimme testanneet, ei saanut suoraa jatkajaa 2020. Sonyn silloinen huippumalli sai ylistystä kuvanlaadustaan, mutta sen kirkkautta kritisoitiin jonkin verran.

Sony on ottanut aikansa, mutta tuonut vihdoin saataville huippumallinsa vuodelle 2021. Tällä kertaa tarjolla on savupommin sijaan sokaiseva vetypommi: A90J on varustettu erityisen kirkkaalla OLED-paneelilla, jota ohjaa superälykäs Bravia XR -videoprosessori. Myös liitännät ovat paremmat, samoin täysin uusittu Googlen tv-alusta. Tämän mallin ostajat voivat myös alkaa odottaa Bravia Corea, Sonyn eksklusiivista suoratoistopalvelua. Toisin sanoen, luvassa on paljon hienouksia!

Onko Sony onnistunut parantamaan lippulaivamalliaan vuodelle 2021? No onkohan! Bravia XR A90J yhdistää merkittävästi parannellun kuvapaneelin todella tehokkaaseen videoprosessoriin, ja lopputuloksena on äärimmäisen upea kuvanlaatu. Kaikki OLEDin tavalliset edut ovat esillä myös huikeine väreineen ja sysimustine mustineen. Kirkkaus on huomattavasti aiempia malleja parempi. Kirkkaimmillaan kuva voi olla jopa 1 300 nitiä, joten HDR-sisällöt näyttävät mahtavilta myös päivänvalossa katsottuna.

Sisäänrakennetut, näkymättömät kaiuttimet toimivat hyvin.

HDMI 2.1 -yhteensopivien sisääntulojen (vaikkakin niitä on vain kaksi neljästä) ansiosta näyttöä voi käyttää myös pelaamiseen. Hyvin toimiva äly-tv ja fiksu kaukosäädin viimeistelevät tämän loistavasti kaikkeen katseluun sopivan television toiveominaisuudet.

Vuoden televisioinnovaatio

Samsung The Terrace

Televisiota taivasalla

Samsung toi markkinoille säänkestävän, ulkokäyttöön tarkoitetun television. Testasimme The Terrace -mallia luonnollisessa ympäristössään.

Ulkotelevisiossa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta olemme ehkä tottuneet näkemään niitä vain ulkotapahtumissa ja mainos- tai opastekäytössä. Sen sijaan yksityiskäytössä ne ovat meikäläisillä leveyspiireillä harvinaisia.

Samsung näyttää uskovan, että The Terrace on seuraava pihavillityksemme ulkoporealtaan jälkeen.

Televisio on saatavilla 55-, 65 ja 75-tuumaisina, joten valinnanvaraa riittää vaikka pienen drive-in-teatterin järjestämiseen. Tässä testissä tutustuimme kuitenkin pienimpään eli 55-tuumaiseen.

Samsungilla on ammattilaispuolella paljon kokemusta ulkotelevisioista. The Terracen LCD-paneeli onkin jo aiemmin ammattilaispuolella hyväksi todettu ja suojattu kosteudelta muun muassa kumitiivisteillä. Lisäksi televisio sopii ilmeisesti terasseille Saharasta Siperiaan, sillä sen sanotaan kestävän +50 ja -30 asteen äärilämpötiloja.

Samsung on tehnyt television, joka todella täyttää lupauksensa ja toimii loistavasti ulkokäytössä. Rakenne on vankka ja luotettava, ja kuvanlaatu todella hyvä. Etenkin kirkkaus vakuuttaa, sillä se antaa kuvaan hyvän kontrastin ja värit, vaikka aurinko paistaisikin kirkkaasti.

Myös ääni on hyvä, mutta suosittelemme toki täydentämään televisiohankinnan soundbarilla – etenkin jos oma terassialue sattuu olemaan isompaa mallia. Parvekekäytössä ja naapureita ajatellen vähempikin volyymi ja basso riittävät.

Meistä Samsung olisi saanut toimittaa television mukana myös seinäkiinnikkeen, jalustan tai jonkin muun tavan saada televisio pystyyn, jotta pääsisi heti nauttimaan viihteestä. The Terrace ei ole mikään halpa huvike, mutta oikeissa olosuhteissa siitä saa loistavan joka sään television, joka luo aika ainutlaatuisia pihaelämyksiä vaikkapa paljussa istuen.

Ääni & Kuva
Scroll to Top