Pandemian aikana televisio nousi monelle lohduttajaksi ja viihdyttäjäksi, kun oikein muutakaan ei ollut. Ei siis ihme, että televisiomarkkinat ovat käyneet kuumina korona-aikaan.
Nyt pääsemme jälleen nauttimaan kulttuurista ihan livenäkin, mutta televisioviihteen merkitys ei siitä vähene. Suoratoistopalvelut ovat nostaneet suosiotaan ja monet suositut elokuvat ja sarjat ovat katsottavissa ainoastaan näiltä alustoilta. Jotta laadukkaasti tehdystä sisällöstä pystyy nauttimaan siten, kun on tarkoitettu, pitää kuvan ja äänen olla kohdillaan. Silloin vanha tekniikka ei enää riitäkään.
Isoa ja terävää kuvaa
Kun elokuvaan haluaa uppoutua kunnolla, ei mikään voita isoa ja laadukasta televisiota. Terävyys, kontrasti ja eri kokovaihtoehdot (tänä päivänä jopa 80-90 tuumaan tai vielä isompiin asti) luovat jo elokuvateatterin tunnelmaa kotioloissakin.
4K-resoluutio (3840×2160) on nykyään standardi ja 8K on jo hiipinyt highend-luokkaan. Myös moderni videostandardi HDR (High Dynamic Range) on levinnyt laajaan käyttöön. Useimmat uudet sarjat ja elokuvat ovat saatavilla HDR-formaatissa, mutta saadakseen siitä kaiken irti on käytössä oltava yhteensopiva tv.
Koolla on väliä
Televisiota vaihdettaessa vaihdetaan usein ainakin pykälää suurempaan kokoluokkaan. 55- ja 65-tuumaiset ovat tämän hetken suosikkeja, mutta todella isot 75–82-tuumaiset ja sitäkin suuremmat ovat alkaneet näkyä myyntitilastoissa. Kunhan raha ja neliöt antavat myöten, ei koosta kannata pihistellä: suurempi televisio tarjoaa yleensä elokuvallisemman elämyksen, josta koko perhe voi nauttia yhtä aikaa.
OLED, QLED vai LCD?
Televisiota valitessa on paneeliteknologialla merkitystä. Moderni OLED on suosiossa laadukkaan kuvansa ja erinomaisen kontrastin ansiosta. Oltuaan markkinoilla nyt useamman vuoden, ovat OLED-mallien hinnatkin muuttuneet saavutettavammiksi. LCD on edelleen pätevä paneeli, joka on myös OLEDia edullisempi. Parhaissa LCD-paneeleissa on suora ledtaustavalaistus (MiniLED) ja niin hyvä kontrasti, että ne osin pystyvät jo kilpailemaan OLED-mallien kanssa. QLED puolestaan tunnetaan hyvästä värintoistostaan. LCD-tekniikkaan perustuva QLED viittaa kvanttipisteitä hyödyntäviin värisuotimiin.
Helppokäyttöisyys on kaiken A ja O
Tämän päivän tv:n käyttäjät vaaativat saumatonta käyttäjäkokemusta: televisio pitää voida liittää pelikonsoliin tai tv-boksiin käden käänteessä, ja samoin kuvien katselun kännykän kautta isolta ruudulta on oltava niin helppoa, että lapsikin sen osaa. Suoratoistopalveluja on monella käytössä iso liuta, joten niihin on oltava nopea pääsy.
Tämän vuoksi television käyttöliittymät valikoineen ja kaukosäätimeen ovat nykyään todella suuressa roolissa. Television pitää käynnistyä nopeasti ja vaihtaa yhtä nopeasti live-ohjelmien ja striimauspalveluiden välillä. Puheohjaus ja tv:n liittäminen osaksi älykotijärjestelmää ovat niin ikään tärkeitä ominaisuuksia.
Monet tv-valmistajat luottavat Googlen Android-järjestelmään, kun taas osa käyttää omia käyttöjärjestelmiään. Käyttäjäystävällisyydessä onkin suuria eroja, mikä näkyy etenkin siinä, mitä sovelluksia televisiossa on valmiina – tarkista siis, että tv tukee omia suosikkipalvelujasi!
Tässä esitetyt hinnat ovat televisiomallien markkinahintoja testin alkuperäisen julkaisun aikaan. Kuten aina, suosittelemme vertaamaan eri kauppojen hintoja ennen ostopäätöstä!
______________________________________________________________________________________
Pieni tv-ostajan opas
- Oikean koon metsästys
Ensin on hyvä päättää, minkäkokoista televisiota on ostamassa. Klassinen ensiostajan moka on hankkia liian pieni tv, sillä se alkaa kaduttaa hyvin nopeasti. Modernit litteät näytöt ovat niin teräviä, että niitä voi katsoa hyvinkin läheltä. 4K- tai 8K-resoluution kanssa voi turvallisin mielin hankkia oikein suuren television.
Elokuvateatteritunnelmaa hakeva voi mitoittaa koon television ja sohvan välisen etäisyyden mukaan.
Televisio etäisyyden mukaan
Etäisyys Koko
0,5–1 metriä 43–50 tuumaa
1–2 metriä 50–55 tuumaa
2–3 metriä 55–65 tuumaa
3–4 meriä 65–75 tuumaa
4–5 metriä 75–85 tuumaa
5–6 metriä 85–100 tuumaa
- Paneeli ja resoluutio: LCD, OLED, 4K, 8K…
Mihin käyttöön tv pääosin on tulossa? Katsotko eniten tavallisia televisio-ohjelmia, pelaatko konsolipelejä vai vietätkö leffailtoja pitkän kaavan mukaan? Kun tietää, mitä haluaa, on helpompi valita itselle sopivin televisio. Jos vaikkapa katsoo pääosin elokuvia ja sarjoja, ovat kuvanlaatu ja etenkin hyvä kontrasti ja syvä musta tärkeitä. Urheilufani arvostaa televisiota, joka loistaa liikkeiden toistossa, ja pelaajalle näytön lyhyt viive (input lag) on kriittinen. Ja mitä isompi televisio, sen tärkeämpiä kuvan terävyys ja korkea resoluutio ovat.
- Sijoittelu ja tilan valaistus
Minne tv kannattaa sijoittaa? Jos katsoo televisiota usein päivänvalossa, on kirkas näyttö paras valinta, mielellään mattapinnalla, jolloin se heijastelee vähemmän ympäristöä kuin kiiltävät ruudut.
Suurilla televisioilla on usein leveä jalusta tai jalat tv:n reunoilla, jotta isokokoinen laite pysyy vakaasti pystyssä. Tarkista siis ennen kaupoille lähtemistä, että suunniteltu tv mahtuu omalle tv-tasolle. Joissakin televisiomalleissa on kääntyvä jalusta, jonka avulla ruutua voi hieman säätää sopivaan katselukulmaan.
- Muista ääni!
Litteä televisio tarkoittaa useimmiten myös ohutta ääntä, joskin poikkeuksiakin on. Kun haluaa puheen, musiikin ja efektien kuuluvan kirkkaasti, kannattaa panostaa television ääneen – joko valitsemalla hieman kalliimman mallin laadukkaalla sisäänrakennetulla äänellä tai mieluiten hankkimalla erikseen kotiteatterikaiuttimet tai soundbarin.
Jotta soundbarin äänestä saa parhaan mahdollisen äänentoiston, on sekä kaiuttimen että television tuettava HDMI 2.1-standardia eARC-liitännällä (enhanced Audio Return Channel).
- Liitännät (HDMI)
Jos televisioon aikoo kytkeä lisälaitteita, on hyvä tarkistaa, että liitännät riittävät. Neljä HDMI-sisääntuloa on melkeinpä standardi, mutta joissakin malleissa on vain kolme. Jos haluaa käyttää tv-ruutua PlayStation 5:n tai Xbox Series X/S:n näyttönä, on järkevintä valita malli, joka tukee HDMI 2.1-ominaisuuksia.
Äänenpalautuskanavaan (ARC/eARC) kytketty soundbar vie aina yhden HDMI-paikan, mikä on hyvä huomioida laskuissa.