Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Ääni television tasolle

Vuoden parhaat soundbarit 2024-2025

Tv:n lattean soinnin päivittämiseen ei tarvita kalliita tai monimutkaisia keinoja. Soundbar hoitaa homman helposti!

/ 04.11.2024 - 00:00
Vuoden parhaat soundbarit 2024-2025

Jos uutistenlukijan puheesta on vaikea saada selvää tai korvat soivat, kun ruudulta kuuluu musiikkia tai toimintaelokuvan räiskettä, ei syy välttämättä ole huonossa kuulossa. Huono television ääni sen sijaan on vaiva, josta moni kärsii turhaan!

Onneksi vaivaan on lääke: soundbar. Hifitohtorit eivät soundbareihin ehkä luota, mutta nopeaa ja helppoa ratkaisua etsivälle sellainen on oikea rohto.

Kunnon ääni vaatii kunnolliset kaiuttimet, ja kunnolliset kaiuttimet vaativat tilaa. Litteääkin litteämpi televisio ei ole ihanteellinen sijoituspaikka laatukaiuttimille, ellei valmistaja ole erikseen nähnyt vaivaa kehittääkseen äänentoistoon jotakin omaa ratkaisuaan. Niinpä ohuisiin televisioihin yhdistetään usein ohut ääni, ja sen korjaamiseksi tarvitaan ulkopuolista apua, jotta ääni nousisi upean kuvanlaadun tasolle.

Parhaat soundbarit

Soundbarit ovat kehittyneet viime vuosina hurjaa tahtia ja niistä on tullut televisio- ja audiovalmistajille isoa bisnestä, jonka vuoksi yritykset ovatkin valmiita panostamaan kunnolla kehitykseen ja designiin. Siksi äänenlaatu on nykyään yllättävän hyvää kaiuttimien kokoon nähden.

Toinen syy paremmalle äänenlaadulle on tietysti lähdemateriaalin parantuminen. Uudet surroundformaatit, kuten Dolby Atmos, on koodattu tavalla, joka helpottaa elokuvateatterimaisen tunnelman luomista kotioloissa. Oikeilla laitteilla mahdollisuudet todella hyviin äänielämyksiin ovat siis kohdillaan!

Innokkaimmat kotiteatteriharrastajat vannovat tietysti erillisten kaiuttimien ja vahvistimien nimeen, mutta varovaisesti varpaitaan kotiteatterimaailmaan kastavalle soundbarit ovat oiva pääsy alkuun. Lisäksi soundbareillekin on usein laajentamisvaihtoehtoja, joilla käytännössä saa aikaan täyden kotiteatterijärjestelmän.

Soundbar on helppo yhdistää televisioon, ja sen kaiutinelementit toistavat niin television ääntä, musiikkia kuin ääniefektejäkin yhdestä ja samasta laitteesta. Ja jos haluaa luoda olohuoneeseen aidon elokuvateatterin tunnelmaa, voi useimpiin soundbareihin yhdistää myös surroundkaiuttimet ja subwooferin.

Vinkit soundbarin valintaan

 

  1. Mieti kaiuttimen kokoa ja paikkaa

Soundbareja saa nykyään kaikenkokoisina ja -muotoisina, mutta yleensä ne ovat pitkulaisia ja litteitä kaiuttimia. Parhaimman näköinen kokonaisuus syntyy, kun televisio ja soundbar ovat suurin piirtein yhtä leveitä. Silloin ääni myös sopii kuvaan saumattomammin.

Soundbarin voi sijoittaa tasolle television eteen tai alle tai ripustaa seinälle. Tärkeintä on, että soundbar sijoitetaan ruudun lähelle, jotta ääni kuulostaa tulevan oikeasta paikasta, mutta kuitenkin niin, että äänellä on tilaa suuntautua kuulijaa kohden ilman, että mikään on sen tiellä.

 

  1. Tarkista liitännät

Soundbareissa on monenlaisia sisääntuloja television ja muiden äänilähteiden kytkemiseen: HDMI, optinen, USB, Wi-Fi, Bluetooth… Joissakin soundbareissa on passthrough, jonka ansiosta videosignaalin voi lähettää televisioon kaiuttimen kautta. Jos televisiossa on HDMI ARC -äänenpalautuskanava, suosittelemme käyttämään sitä. ARC:n kautta äänenlaatu on paras, ja volyymia voi silloin säätää television omasta kaukosäätimestä.

 

  1. Tarvitaanko subwooferia?

Subwoofer on erillinen bassokaiutin, joka sijoitetaan vapaasti lattialle. Subwoofer toistaa ääniraidan matalimmat taajuudet, kuten räjähdykset, dinosauruksen tömähtelyt tantereella ja sen sellaiset vaikuttavat ääniefektit, jotka parhaimmillaan sekä kuulee että tuntee. Monen soundbarin mukana tulee erillinen subwoofer, ja yleensä sen voi ainakin hankkia lisävarusteena. Hyvä subwoofer tekee ihmeitä äänimaailmalle, joten suosittelemme budjetoimaan siihen alun alkaenkin – kunhan naapurisuhteet kestävät sen!

 

  1. Dolby Atmos vai ei?

Dolby Atmos on surroundformaatti, jota useimmat uudet elokuvat ja pelit tukevat  (mahdollisesti myös DTS:X:ää), jossa objektit sijoittuvat kolmiulotteiseen äänimaisemaan. Jotta Dolby Atmosta voi hyödyntää, on sekä television että soundbarin tuettava sitä. Osa soundbareista imitoi 3D-ääntä digitaalisen äänenkäsittelyn avulla, kun taas kalliimmissa malleissa on erilliset korkeuskanavat, jotka heijastavat ääntä katon kautta.

Dolby Atmos tekee parhaimmillaan kokemuksesta todella immersiivisen, joten suosittelemme lämpimästi valitsemaan formaattia tukevan soundbarin!

 

  1. Onko merkillä väliä?

Soundbaria ei ole pakko valita samalta valmistajalta, jonka television omistaa. Osa soundbareista kuitenkin tarjoaa lisäominaisuuksia saman merkin tv:seen yhdistettynä. Esimerkiksi Samsungin Q Symphony ja Sonyn Acoustic Center Sync hyödyntävät television omia kaiuttimia osana kokonaisuutta.

Jotkut uudemmat soundbarit tukevat myös langatonta äänensiirtoa wifin kautta. Yleensä sen käyttö edellyttää, että televisio on samalta valmistajalta kuin soundbarkin.

Näillä vinkeillä sopivan soundbarin valinta toivottavasti sujuu helpommin! Kannattaa myös lukea oppaamme, jolla saat soundbaristasi enemmän irti.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi soundbareiksi

Voittaja Vuoden parhaat soundbarit 2024-2025

Vuoden paras soundbar, Basic

Sonos Beam (Gen 2)

Edelleen luokkansa paras

Olemme pitäneet Sonos Beamia jo pitkään parhaana kompaktina soundbarina. Miten Gen 2 pärjää uusia kilpailijoita vastaan?

  • Kirkas ja luonnollinen sointi. Dolby Atmos tuo äänikuvaan muhkeutta. Voidaan yhdistää Sonoksen monihuonejärjestelmään. Toimii erinomaisesti Sub Minin kanssa, ja vielä paremmin Sub-mallin kanssa.
  • Omillaan jää hieman voimattomaksi. Pieninkin langaton subwoofer kasvattaa hintaa roimasti, ja vielä enemmän, jos valitsee parhaan vaihtoehdon eli Sonos Subin.

Beam (Gen 2) on Sonosin malliston keskimmäinen asettuen Arc-huippumallin ja halvimman Rayn väliin. Ray-mallissa ei ole Dolby Atmos -tukea eikä edes HDMI-liitäntää, joten suosittelemme Sonosin valikoimasta mieluummin Beamia. Ellei sitten ole valmis tuplaamaan budjettia ja ostamaan Arcia.

Beam tukee korkearesoluutioista ääntä eARC:n kautta, ja vaikka fyysisiä korkeuskanavia ei olekaan, kaiutin osaa välittää Dolby Atmos -raidan korkeus- ja sivukanavat samoista sivukanavista.

Sonos Beam (Gen 2) on käyttäjäystävällinen soundbar, joka tarjoaa erinomaista sointia ja hyvää surroundia – etenkin, jos tekee TruePlay-huonekorjauksen.

Beam tarjoaa vakuuttavaa äänenlaatua. Puhe toistuu selkeästi, diskantti on mukavan ilmava ja basso tasapainoinen – jopa ilman subooferia. Jos kokonaisuuteen yhdistää myöhemmin Sub Minin, on sointi vieläkin parempaa ja isompaa, mutta siihenkin saakka Sonos Beam on viihdyttävä kumppani.

Kilpailijat hönkivät jo niskaan, ja erilliset Atmos-korkeuskanavat olisivat hyvä lisä. Beam säilyttää silti nipin napin aiemmista testeistä saamansa kuusi tähteään, sillä se on edelleen luokkansa paras.

Vuoden paras soundbar, Premium

Samsung HW-Q810D

Luokkansa parhaimmistoa

Kilpailijat olivat helisemässä kohdattuaan Samsungin soundbarin: HW-Q810D tarjoaa vaikuttavaa ja vakuuttavaa surroundia – myös ilman takakaiuttimia.

  • Samsung HW-Q810D tarjoaa isoa ja vakuuttavaa äänikuvaa, jossa on hienoa realismia ja 3D-efektiä. Plussaa erinomaisesta surroundista ilman takakaiuttimia.
  • Pienestä näytöstä on vaikea lukea tietoja.

Samsungin valikoimiin kuuluu lukuisia soundbareja, jotka sopivat erinomaisesti yhteen merkin televisioiden kanssa. Keskikokoinen HW-Q810D on tämän vuoden uutuus, ja Samsungin suurin soundbar ilman langattomia takakaiuttimia. Dolby Atmos- ja DTS:X-tuen ansiosta kaiutin on erinomaisesti varusteltu eri alustojen elokuvaviihdettä varten.

Kaiutinkonfiguraatio on 5.1.2-kanavainen, eli siinä on erilliset surround- ja korkeuskanavat. Vaikka erillisiä takakaiuttimia ei siis käyttäisikään, osaa Q810D simuloida niiden ääntä yksinkin.

Samsung HW-Q810D tarjoaa autenttista elokuvaääntä, joka voittaa testin muut soundbarit. Ilman takakaiuttimiakin Samsung onnistuu luomaan suuren ja vakuuttavan surroundin, josta puhe erottuu selkeästi ja basso matalana.

Musiikin parissa Samsung onnistuu myös, vaikkakin osalla kilpailijoista on yhtä hyvä tai vielä parempi musiikintoisto stereona. Kaiken kaikkiaan Samsung HW-Q810D on kuitenkin luokkansa paras soundbar – ja samalla iloksemme myös sen edullisimmasta päästä. Loistava soundbar!

Vuoden paras soundbar, Highend

Samsung HW-Q995D

Edelleen tv-tason valtias

Kun haluaa puhdasta ja vahvaa elokuvaääntä koko rahalla, on Samsungin paras soundbar HW-Q995D varma valinta.

  • Samsung HW-Q995D maalaa ison, vahvan ja tarkan äänikuvan. Vaikuttava surround, kirkas puheentoisto ja erotteleva ja väkevä basso.
  • Samsungin soundbar on samankaltainen kuin vuoden 2023 edeltäjänsäkin, mutta hinta on hypännyt. Jotkut saattavat kaivata vieläkin vahvempaa bassontoistoa.

Samsung on viime vuosina loistanut soundbareillaan, ja kisaa Sonosin ja JBL:n kanssa suurimmasta markkinaosuudesta. Osasyy lienee siinä, että moni Samsungin television ostaja haluaa ostaa saman valmistajan soundbarin – mutta ansio kuuluu toki sillekin, että Samsung on panostanut aikaa ja vaivaa saadakseen äänenlaadun kohdilleen.

Samsungin paras soundbar HW-Q995 on ollut suosikkejamme jo useamman sukupolven ajan, eikä vuoden 2024 D-mallikaan ole poikkeus.

Samsungin kokonaisuus herättää kotiteatteriäänen henkiin 11.1.4 kanavallaan, Dolby Atmos -äänellään ja pakettiin kuuluvilla takakaiuttimillaan ja subwooferillaan.

Soinnin puolesta malli muistuttaa suuresti edeltäjäänsä: äänikuva on iso, vahva ja vakuuttava, ja sointi tempaa mukaansa toimintaan ja luo oikeanlaista elokuvateatteritunnelmaa. Koska myös subwoofer ja takakaiuttimet kuuluvat pakettiin, saa täydellisen ja suorituskykyisen kokonaisuuden todella kilpailukykyiseen hintaan.

Markkinoilla on ehkä hurjempiakin kilpailijoita, mutta ne myös maksavat paljon enemmän. Niinpä Samsungin vuoden 2024 lippulaivamalli ansaitsee ehdottomasti suosituksemme.

Vuoden paras soundbar, Ultra Highend

Canvas HiFi 65″

Elegantti audiokaluste soi stereona

Canvas HiFi haastaa perinteiset tuotekategoriat yhdistämällä kaiuttimet, soundbarin ja huonekalun yhdeksi tuotteeksi. Ja se kuulostaa mahtavalta!

  • Vaikuttava stereosointi ja laaja äänikuva. Tyylikäs design sopii melkein minkä tahansa television seuraan. Tehokas huonekorjaus.
  • Ei Dolby Atmos -tukea. Ei voi yhdistää ulkoiseen subwooferiin.

 

Canvas HiFi 65” tekee vaikutuksen minimalistisella ilmeellään. 144,5 cm leveä etupaneeli, joka testiversiossa on tyylikästä pähkinäviilua ja nostaa hintaa noin 30 prosentilla, sopii täydellisesti 65-tuumaisen tv:n alle ja antaa vaikutelman kuin tv ja kaiutin olisivat yhtä ja samaa tuotetta.

Kauniin kuoren takana piilee edistyksellistä tekniikkaa. Kaksi 6,5-tuumaista bassoelementtiä työskentelee yhdessä kahden diskantin ja kahden ovaalin passiivisäteilijän kanssa tuottaakseen laajan taajuusalueen, josta ei energiaa puutu. Kaappi on vankkaa MDF:ää, jossa on hyödynnetty yrityksen itsensä kehittämää BridgeBrace-tekniikkaa, joka vähentää värähtelyä ja luo optimaaliset akustiset olosuhteet.

Canvas HiFi 65” on todella vaikuttava tuote, joka tarjoaa erinomaista äänenlaatua tyylikkäästä ja toimivasta paketista. Se on täydellinen ratkaisu, kun haluaa hifi-laatua olohuoneeseen ilman isojen kaiuttimien sijoittelun vaivaa.

Reilun kolmen tonnin lähtöhinnallaan kaiutin asettuu highend-luokkaan, ja puuverhoiltuna hintaan voi lisätä 30 prosenttia lisää. Laatu, toiminnallisuus ja helppokäyttöisyys perustelevat kuitenkin hinnan ainakin vaativille audiofiileille. Kilpailijoihin, kuten moottoroidulla jalustalla varustettuun ja 17 000 euron hintaiseen Bang & Olufsen Beosound Theatreen verrattuna Canvas HiFi 65” vaikuttaa paljon paremmalta ostokselta.

Canvas HiFi 65” korvaa sekä hifilaitteet että soundbarin. 65-tuumaisen lisäksi kaiutin on saatavana monessa koossa 55-tuumaisesta alkaen, eivätkä hintaerot eri kokojen välillä ole suuria. Tämä tuote ei ehkä ole ihan joka kotiin, mutta jos arvostaa tinkimätöntä äänenlaatua ja muotoilua – ja budjetti riittää – on Canvas HiFi oikeastaan vertaansa vailla.

Ääni & Kuva
Scroll to Top