Ärsyttääkö television heikko äänenlaatu? Onko puheesta vaikea saada selvää? Jäävätkö korvat soimaan, kun toimintaelokuvassa posahtelee?
Jos kuulostaa tutulta, niin et ole yksin, ja kaikeksi onneksi ongelmaan on ratkaisu: soundbar!
Hyvä ääni edellyttää hyviä kaiuttimia, ja tavallisella litteällä televisiolla on harvoin mahdollisuuksia luoda puhdasta ja täyteläistä ääntä musiikkia ja elokuvia varten. Litteästä ruudusta lähtee pääsääntöisesti litteää ääntä, joten suurin osa televisiomalleista kaipaa ulkoisen kaiuttimen apua.
Parhaat soundbarit
Ensimmäiset soundbarit eivät ehkä olleet äänenlaadultaan mitään ilopilkkuja, mutta kehitys on kehittynyt viime vuosina hurjaa vauhtia. Ja kun useimmat suoratoistopalvelutkin tarjoavat surroundääntä esimerkiksi Dolby Atmoksen muodossa, ovat mahdollisuudet todella mainioon äänentoistoon varsin hyvällä tolalla.
Soundbar on helppo yhdistää televisioon, ja sen kaiuttimet on räätälöity toistamaan niin tv:n ääntä, musiikkia kuin surroundefektejä yhdestä ja samasta laitteesta. Ja jos oikein innostuu kotiteatteriäänestä, on moni soundbar laajennettavissa takakaiuttimien ja subwooferin avulla kokonaiseksi kotiteatterijärjestelmäksi.
Vinkit soundbarin valintaan
Mieti kaiuttimen kokoa ja paikkaa
Soundbareja saa nykyään kaikenkokoisina ja -muotoisina, mutta yleensä ne ovat pitkulaisia ja litteitä kaiuttimia. Parhaimman näköinen kokonaisuus syntyy, kun televisio ja soundbar ovat suurin piirtein yhtä leveitä. Silloin ääni myös sopii kuvaan saumattomammin. On tietysti tärkeää varmistaa myös, että soundbar mahtuu suunniteltuun paikkaan: mittaa, että kaiuttimelle on tilaa tv:n jalkojen välissä tai niiden edessä. Soundbarin voi sijoittaa tasolle television eteen tai alle tai ripustaa seinälle. Tärkeintä on, että soundbar sijoitetaan ruudun lähelle, jotta ääni kuulostaa tulevan oikeasta paikasta, mutta kuitenkin niin, että äänellä on tilaa suuntautua kuulijaa kohden ilman, että mikään on sen tiellä.
Tarkista liitännät
Soundbareissa on monenlaisia sisääntuloja television ja muiden äänilähteiden kytkemiseen: HDMI, optinen, USB, Wi-Fi, Bluetooth… Joissakin soundbareissa on passthrough, jonka ansiosta videosignaalin voi lähettää televisioon kaiuttimen kautta. Jos televisiossa on HDMI ARC -äänenpalautuskanava, suosittelemme käyttämään sitä. ARC:n kautta äänenlaatu on paras, ja volyymia voi silloin säätää television omasta kaukosäätimestä.
Subwoofer – kyllä vai ei?
Subwoofer on erillinen bassokaiutin, joka sijoitetaan vapaasti lattialle. Subwoofer toistaa ääniraidan matalimmat taajuudet, kuten räjähdykset, dinosauruksen tömähtelyt tantereella ja sen sellaiset vaikuttavat ääniefektit, jotka parhaimmillaan sekä kuulee että tuntee. Monen soundbarin mukana tulee erillinen subwoofer, ja yleensä sen voi ainakin hankkia lisävarusteena. Hyvä subwoofer tekee ihmeitä äänimaailmalle, joten suosittelemme budjetoimaan siihen alun alkaenkin – kunhan naapurisuhteet kestävät sen!
Atmoksella vai ilman?
Dolby Atmos on nopeasti yleistyvä surroundformaatti. Useimmat uudet elokuvat ja pelit tukevat Atmos-ääniraitaa (mahdollisesti myös DTS:X:ää), jossa objektit sijoittuvat kolmiulotteiseen äänimaisemaan. Jotta Dolby Atmosta voi hyödyntää, on sekä television että soundbarin tuettava sitä. Osa soundbareista imitoi 3D-ääntä digitaalisen äänenkäsittelyn avulla, kun taas kalliimmissa malleissa on erilliset korkeuskanavat, jotka heijastavat ääntä katon kautta.
Dolby Atmos tekee parhaimmillaan kokemuksesta todella immersiivisen, joten suosittelemme lämpimästi valitsemaan formaattia tukevan soundbarin!
Miltä merkiltä?
Soundbaria ei ole pakko valita samalta valmistajalta, jonka television omistaa. Osa soundbareista kuitenkin tarjoaa lisäominaisuuksia saman merkin tv:seen yhdistettynä. Esimerkiksi Samsungin Q Symphony ja Sonyn Acoustic Center Sync hyödyntävät television omia kaiuttimia osana kokonaisuutta.
Näillä vinkeillä sopivan soundbarin valinta toivottavasti sujuu helpommin!