Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat soundbarit 2022-2023

Useimmat televisiot kuulostavat sellaisenaan varsin latteilta ja kesyiltä. Käyttämällä soundbaria saa äänenlaatua parannettua huomattavasti, eikä investoinnin tarvitse edes olla kovin kallis!

/ 01.11.2022 - 12:09
Vuoden parhaat soundbarit 2022-2023

Ääni on puolet elämyksestä, sanotaan. Ikävä kyllä nykypäivän televisioiden äänessä ei juuri ole kehumista, ja moni ehkä tietääkin sen tunteen, kun yrittää katsoa vaikuttavaa draamaa tai jännittävää toimintaa, mutta tv:n ohut ääni jättää teoksen puolitiehen.

Tiedättehän: supersankari näyttää ruudulla isolta ja pelottavalta, mutta kaiuttimissa kuulostaakin pieneltä ja heiveröiseltä. Hahmojen välinen keskustelu on vaimeaa muminaa, ja räjähtäviä ääniefektejä tuskin huomaa. Mikä pettymys.

Potentiaaliahan mahtavaan ääneen on: suurin osa suoratoistopalveluista tarjoaa sisältönsä surroundilla varustettuna, joten mahdollisuudet viihdyttävään ääneen on, jos vain laitteet antavat myöten.

Hyvä äänentoisto edellyttää kunnollisia kaiuttimia, eikä litteissä televisioissa yksinkertaisesti riitä tilaa täyteläisen äänen luomiseen. Poikkeuksiakin toki on, mutta hyvin harvoin tv:n äänenlaatu on samalla tasolla erinomaisen kuvan kanssa.

Ratkaisuna soundbar

Onneksi television heikkoon äänentoistoon on olemassa helppo ratkaisu, eikä sen edes tarvitse olla kallis! Kun sijoittaa television alle tasolle tai seinälle soundbarin, nousee äänenlaatu huikeasti paremmaksi.

Vaikka vannoutuneet kotiteatteriharrastajat yhä rakastavatkin erillisistä kaiuttimista rakennettuja surround-järjestelmiään, on soundbar erinomainen vaihtoehto kotiin, jossa olohuoneen ei haluta näyttävän studiolta.

Soundar on helppo kytkeä televisioon, ja sen erilliset kaiuttimet toistavat television ääntä, musiikkia ja surround-efektejä yhdestä paketista. Jos haluaa vielä enemmän elokuvateatterin tunnelmaa olohuoneeseensa, voi moneen soundbariin yhdistää vielä subwooferin ja takakaiuttimetkin. 

Näin valitset soundbarin

1. Harkitse kaiuttimen kokoa ja paikkaa

Soundbareja saa nykyään kaikenkokoisina ja -muotoisina, mutta yleensä ne ovat pitkulaisia ja litteitä kaiuttimia. Parhaimman näköinen kokonaisuus syntyy, kun televisio ja soundbar ovat suurin piirtein yhtä leveitä. Silloin ääni myös sopii kuvaan saumattomammin. On tietysti tärkeää varmistaa myös, että soundbar mahtuu suunniteltuun paikkaan: mittaa, että kaiuttimelle on tilaa tv:n jalkojen välissä tai niiden edessä.

2.Tarkista liitännät

Soundbareissa on monenlaisia sisääntuloja television ja muiden äänilähteiden kytkemiseen: HDMI, optinen, USB, Wi-Fi, Bluetooth… Jos televisiossa on HDMI ARC -äänenpalautuskanava, suosittelemme käyttämään sitä. ARC:n kautta äänenlaatu on paras, ja volyymia voi silloin säätää television omasta kaukosäätimestä.

3. Tarvitaanko subwooferia? Vastaus on KYLLÄ!

Subwoofer on erillinen bassokaiutin, joka sijoitetaan vapaasti lattialle. Subwoofer toistaa ääniraidan matalimmat taajuudet, kuten räjähdykset, dinosauruksen tömähtelyt tantereella ja sen sellaiset vaikuttavat ääniefektit, jotka parhaimmillaan sekä kuulee että tuntee. Monen soundbarin mukana tulee erillinen subwoofer, ja yleensä sen voi ainakin hankkia lisävarusteena. Hyvä subwoofer tekee ihmeitä äänimaailmalle, joten suosittelemme budjetoimaan siihen alun alkaenkin – kunhan naapurisuhteet kestävät sen!

4. Pärjääkö ilman Atmos-ääntä?

Dolby Atmos on surroundääniformaatti, jota valtaosa uusista sarjoista ja elokuvista ja jopa peleistä käyttää. Käytännössä Atmos-ääni sijoittaa kohteet kolmiulotteiseen äänimaisemaan, mikä saa ääniraidan tuntumaan suuremmalta ja realistisemmalta. Jotta 3D-äänestä saa parhaan mahdollisen ilon irti, on sekä tv:n että soundbarin tuettava sitä. Osa malleista simuloi kolmiulotteista ääntä käsittelemällä ääntä digitaalisesti, kun taas kalliimmissa malleissa on erilliset korkeuskanavat, jotka heijastavat äänen katon kautta luoden vaikutelman yläpuolelta tulevasta äänestä.

Dolby Atmos herättää parhaimmillaan sisällöt eloon aivan uudella tavalla, joten suosittelemme lämpimästi valitsemaan soundbarin, joka tukee kyseistä formaattia.

5. Valitse vapaasti

Soundbarin ei tarvitse olla samaa merkkiä kuin television, mutta siitä on usein etua. Esimerkiksi Samsungin Q Symphony ja Sonyn Acoustic Center Sync ovat hienoja ominaisuuksia, jotka hyödyntävät saman valmistajan televisioiden sisäänrakennettua ääntä osana soundbarin äänikuvaa.

 

 

Ehdokkaat vuoden parhaiksi soundbareiksi 2022-2023

Voittaja Vuoden parhaat soundbarit 2022-2023

Vuoden paras soundbar, basic:

Denon DHT-S517

Halvoista parhain

Denonin edullisin Dolby Atmos -soundbar tarjoaa yllättävän hyvää ääntä.

Denonin halvin Atmos-soundbar DHT-S517 on myös toistaiseksi valmistajan ainoa erillisillä yläkaiuttimilla varustettu malli. Kun korkeuskaiuttimet ovat laitteen päällä, ääni suuntautuu katon kautta sohvalla istuvaa kuulijaa kohti, jolloin syntyy vaikutelma oikeasti yläpuolelta tulevasta äänestä ja äänimaisema kasvaa suuremmaksi ja kolmiulotteisemmaksi.

Jotta suoratoistopalveluiden Dolby Atmos -ääniraidan saisi mahdollisimman helposti televisiosta soundbariin, on DHT-S517 varustettu eARC-liitännällä eli äänenpalautuskanavalla (e = enhanced). Se lähettää äänen takaisin HDMI-kaapeliin, joka yhdistää soundbarin televisioon, ja uusimman standardin mukaisesti tarjoaa leveämpää kistaa ja enemmän toimintoja useammalle ja paremmille ääniformaateille.

Tarjolla on lisäksi myös perus-HDMI, joka tukee 4K Ultra HD -resoluutiota 60 Hz:n virkistystaajuudella. 8K:n ja 4K:n 120 Hz:llä voi siis unohtaa, joten uudempien pelikonsolien käyttäjien kannattaa kytkeä laite televisioon HDMI 2.1 -liitäntää käyttäen ja välittää ääni soundbariin eARC:n kautta.

Soundbar on melko kompakti ja suurin piirtein 43-tuumaisen television levyinen. Niinpä se ei vie visuaalisesti juurikaan tilaa ja sopii hyvin melkein mille tv-tasolle tahansa.

Soundbarin mukana toimitetaan pieni langaton subwoofer. Suljetussa bassolaatikossa on 13 cm:n (5,25”) bassoelementti. Tällaisessa niin kutsutussa painekammiossa basson matalimmat taajuudet eivät saa yhtä hyvin voimaa kuin portillisessa bassorefleksirakenteessa, mutta vastineeksi basso usein toistuu puhtaammin.

Ilmiömäistä ääntä

Denon DHT-S517 on kompakti soundbar, joka solahtaa melkein mihin vain. Atmos-korkeuskaiuttimet ja kompakti subwoofer tekevät elokuvien äänestä todella hyvää ja tasapainoista äänikuvan laventuessa ylöspäin ja sivuille. Puhe erottuu puhtaana ja uskottavana. Elokuvien katseluun tämä on aivan mainio soundbar ja suorastaan uusi suosikkimme hintaluokassaan! Musiikki jää soundbarilla vähän laimeaksi, mutta se oli odotettavissakin.

Vuoden paras soundbar, premium

Sonos Beam + Sub Mini

Täydellinen pari

Sonos Beam on loistava soundbar, joka muodostaa uuden Sub Minin kanssa lähes lyömättömän kokonaisuuden.

Sonos Beam (Gen 2) on hintaluokkansa parhaita soundbareja, kun kaivataan hyvää tv-ääntä pieneen huoneeseen. Se on riittävän edullinen ja ennen kaikkea riittävän kompakti alle 50-tuumaisten televisioiden kumppaniksi. Tuorein Gen 2 -versio on varustettu myös Dolby Atmos -äänellä, vaikka varsinaisia korkeuskaiuttimia siinä ei olekaan. Ääni on silti oikein hyvä, vaikka perustuukin digitaaliseen äänenkäsittelyyn.

Beamin puute on kunnollinen basso. Jos subwooferiksi hankkii Sonos Subin, kokonaishinta melkein kaksinkertaistuu, sillä Sub on kalliimpi kuin itse soundbar.

Sub Mini

Onneksi Sonos viimein kuuli asiakkaiden toiveen ja toi mallistoonsa edullisemman subwooferin, Sonos Sub Minin. Se on Beamin kaveriksi paljon järkevämpi valinta kuin suuri ja kallis Sub.

Sub Mini on yhtä matalataajuksinen kuin alkuperäinenkin Sub, mutta ei yhtä tehokas. Kaappi on suljettu, mikä tekee bassontoistosta puhtaampaa.

Kun on yhdistänyt soundbarin ja subwooferin Sonosin sovelluksessa, suosittelemme tekemään TruePlay-huonekorjauksen, joka mukauttaa kaiutinten äänet tilaan sopivaksi.,

Mahtava ääni

Joku voisi väittää, että Beamille olisi pitänyt tehdä vieläkin edullisempi subwoofer kuin Sub Mini, sillä ne ovat keskenään samanhintaiset. Olemme samaa mieltä ja myös huomautimme tästä Sub Minin arviossamme. On kuitenkin pakko sanoa, että emme tiedä parempaa tuhannen euron hintaista yhdistelmää kuin Beam ja Sub Mini. Kumpikin kaiutin on niin kompakti, että mahtuvat kätevästi moneen kotiin. Laitteet ovat lisäksi helppokäyttöisiä ja tarjoavat Sonosin tuotteille tutut hyvät ominaisuudet ja monihuonesoittotoiminnot. Ja tietenkin mahtavan äänenlaadun!

Bassokaiuttimen kanssa Beam kuulostaa paremmalta kuin kalliimpi Sonos Arc omillaan. Ja kun Arcin kaveriksi hankkii Sub-kaiuttimen, on kokonaisuus todella hintava.

Sointi on kirkas ja avoin niin elokuvissa kuin musiikissakin, ja riittävän suuri äänimaisema ja äänenpaine tempaisevat katsojan nopeasti mukaan ruudun toimintaan. Mitä muuta voisi toivoa?

Vuoden paras soundbar, highend

Samsung HW-Q995B

Jyhkeää leffateatteriääntä

Viime vuoden suosikkimallia seuraava Samsung HW-Q995B saa elokuvat soimaan jylhästi!

Samsungin maine soundbar-rintamalla on vankka. Pari vuotta sitten Samsung perusti Kaliforniaan oman Audio Labin, jonka jälkeen olemme nähneet markkinoiden parhaisiin kuuluvien soundbarien vyöryvän merkiltä.

HW-Q995B on konfiguraatioltaan sama kuin viime vuoden mallikin. Yhteensä järjestelmässä on 22 kaiutinelementtiä, joiden on tarkoitus luoda kuulijan ympärille suuri ja uskottava surround-kupla.

Tämän vuoden malli osaa siirtää Dolby Atmos -signaalia televisiosta Wi-Fin kautta. Silloin tosin käytössä pitää olla Samsungin vuoden 2022 tv (Q70B tai parempi).

Äänenlaatu

Viime vuoden huippumalli HW-Q960A oli niin menestyksekäs testissämme, että odotuksemme olivat tietysti korkealla uuden version suhteen. Ja jälleen Samsung näyttää kaapin paikan!

Netflixin The Gray Man -elokuvan avauskohtauksessa Ryan Goslingin ja Billy Bob Thorntonin repliikit erottuvat vahvoina ja selkeinä keskikanavassa, ja pienet mutta tärkeät vivahteet tekevät ääniraidasta uskottavamman. Ympäristön äänet toistuvat todella realistisesti ja on kuin istuisi samassa huoneessa herrojen kanssa.

Katsomme elokuvan toimintakohtauksia, jotka todistavat, että tehoa kaiuttimessa riittää.  HW-Q995B jaksaa soittaa todella kovalla ja silti luo tilaa muhkeimmillekin jaksoille. Tällä soundbarilla ei ole lainkaan vaikeuksia täyttää 30-neliöistä kuunteluhuonettamme vahvalla äänellä ja uskottavalla volyymilla.

Myös uusi subwoofer on loistava: bassontoisto on matalampaa ja iskevämpää kuin edeltäjällä. Iskut tuntuvat tiukemmilta ja tarkemmilta kuin viime vuoden mallissa, ja ne istuvat äänimaisemaan täydellisesti.

Yhteenveto

Ei epäilystäkään: Samsung HW-Q995B on edelleen luokkansa paras soundbar. Valtava, uskottava ja yksityiskohtainen äänimaisema nostaa parhaimpien tuotantojen kohdalla ihon kananlihalle. Jos kaipaa elokuvateatterimaista tunnelmaa mutta ei halua täysikokoista kotiteatterijärjestelmää, suosittelemme ehdottomasti tätä soundbaria!

Ääni & Kuva
Scroll to Top