Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat soundbarit 2021-2022

/ 08.11.2021 - 18:00
Vuoden parhaat soundbarit 2021-2022

Tuttu tilanne monessa kodissa: olet juuri ostanut uuden, ison television, ja koko perhe odottaa innolla ensimmäistä leffailtaa. Kuva onkin upea, mutta kun elokuvan ääniefektit pyörähtävät käyntiin, on ääni surkeaa pihinää kuin jostain markettikaiuttimesta. Kiusallista!

Televisiovalmistajat tekevät yllättävän hyvää työtä saadakseen superlitteistä ruuduistaan edes jotain ääntä, mutta kyllähän tilan rajoitukset tulevat niissä vastaan. Onneksi ohueen ääneen on ratkaisu, eikä siitä edes tarvitse maksaa hirveästi.

Tarvitset soundbarin!

Kun television eteen tasolle tai sen alapuolelle seinälle sijoittaa soundbarin, paranee ääni yleensä kertaheitolla monen monta pykälää. Soundbar on helppo liittää televisioon, ja se on räätälöity toistamaan ääntä tv-sisällöistä ja musiikkisoittimista, surroundia unohtamatta. Jotkut soundbar-mallit ovat laajennettavissa subwooferilla ja erillisillä takakaiuttimilla, jolloin omaan olohuoneeseen saa ehtaa kotiteatteriääntä vaikka pala kerrallaan hankkien.

Moni kotiteatteriin intohimoisesti suhtautuva luottaa edelleen isojen erillisten kaiuttimien voimaan, mutta soundbarin ympärille kasattu järjestelmä toimii paremmin kodeissa, joissa toivotaan sisustusystävällisempiä ratkaisuja.

Soundbarin valinta – muista nämä

1. Kaiuttimen koko ja sijoittelu

Soundbareja saa nykyään kaikenkokoisina ja -muotoisina, mutta yleensä ne ovat pitkulaisia ja litteitä kaiuttimia. Parhaan näköinen kokonaisuus syntyy, kun televisio ja soundbar ovat suurin piirtein yhtä leveitä. Silloin ääni myös sopii kuvaan saumattomammin. On tietysti tärkeää varmistaa myös, että soundbar mahtuu suunniteltuun paikkaan: mittaa, että kaiuttimelle on tilaa tv:n jalkojen välissä tai edessä.

Joissakin soundbareissa on ylöspäin suunnatut, katon kautta ääntä heijastavat kanavat eli Dolby Atmos -korkeuskanavat. Niitä ei pidä peittää televisiolla tai hyllyllä, vaan soundbarin yläpuolelle on jätettävä esteetön tila kattoon asti, jotta 3D-ääni toimii oikein.

2. Liitännät

Soundbareissa on monenlaisia sisääntuloja television ja muiden äänilähteiden kytkemiseen: HDMI, optinen, USB, Wi-Fi, Bluetooth… Jos televisiossa on HDMI ARC -äänenpalautuskanava, suosittelemme käyttämään sitä. ARC:n kautta äänenlaatu on paras, ja volyymia voi silloin säätää television omasta kaukosäätimestä.

Joissakin soundbareissa on Wi-Fi, jolla saa kaiuttimen saa yhdistettyä AirPlayhyn, Chromecastiin tai Spotifyn kaltaisiin musiikkipalveluihin. Se on ehdottomasti plussaa, jos suunnittelee käyttävänsä soundbaria myös musiikinkuunteluun.

3. Subwooferilla vai ilman?

Subwoofer on erillinen bassokaiutin, joka sijoitetaan vapaasti lattialle. Subwoofer toistaa ääniraidan matalimmat taajuudet, kuten räjähdykset, dinosauruksen tömähtelyt tantereella ja sen sellaiset vaikuttavat ääniefektit, jotka parhaimmillaan sekä kuulee että tuntee. Monen soundbarin mukana tulee erillinen subwoofer, ja yleensä sen voi ainakin hankkia lisävarusteena. Hyvä subwoofer tekee ihmeitä äänimaailmalle, joten suosittelemme budjetoimaan siihen alun alkaenkin – kunhan naapurisuhteet kestävät sen!

4. Atmos – nykyajan välttämättömyys?

Dolby Atmos on surroundääniformaatti, jota valtaosa uusista sarjoista ja elokuvista, jopa peleistä, käyttää. Käytännössä Atmos-ääni sijoittaa kohteet kolmiulotteiseen äänimaisemaan, mikä saa ääniraidan tuntumaan suuremmalta ja realistisemmalta. Jotta 3D-äänestä saa parhaan mahdollisen ilon irti, on sekä tv:n että soundbarin tuettava sitä. Osa malleista imitoi kolmiulotteista ääntä käsittelemällä ääntä digitaalisesti, kun taas kalliimmissa malleissa on erilliset korkeuskanavat, jotka heijastavat äänen katon kautta luoden vaikutelman yläpuolelta tulevasta äänestä.

Dolby Atmos herättää parhaimmillaan sisällöt eloon aivan uudella tavalla, joten suosittelemme lämpimästi valitsemaan soundbarin, joka tukee kyseistä formaattia.

5. Merkkiuskollisuus palkitaan

Soundbarin ei tarvitse olla samaa merkkiä kuin television, mutta siitä on usein etua. Esimerkiksi Samsungin Q Symphony ja Sonyn Acoustic Center Sync ovat hienoja ominaisuuksia, jotka hyödyntävät saman valmistajan televisioiden sisäänrakennettua ääntä osana soundbarin äänikuvaa.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi soundbareiksi

Voittaja Vuoden parhaat soundbarit 2021-2022

Vuoden paras soundbar, Basic

TCL TS8132EU

Atmos-ääntä budjetilla

TCL on jo tehnyt meihin vaikutuksen edullisella TS8111-mallillaan, jossa myös on Dolby Atmos -tuki. Hiukan kalliimman TS8132-mallin kanssa on menty pidemmälle, ja erillisten keski- ja korkeuskanavien ansiosta äänen pitäisi ainakin teoriassa olla kolmiulotteisempi.

Ääni sykäyttää adrenaliinit liikkeelle, kun laitamme Formula 1 -dokumentin Drive to Surviven pyörimään. F1-moottoreiden jyly humahtaa kasvoille samalla, kun taustamusiikki täyttää koko tilan. Lattiaan suunnattu subwoofer tärisyttää huonetta. Nyt on kova!

TS8132:ssa on oma keskikanavansa, joka tuo puheen paremmin esiin kuin esimerkiksi Panasonic. Meidän piti kuitenkin laskea diskanttia ennen kuin pääsimme nauttimaan äänen puhtaudesta: 0-tasolla ääni on vähän sulkeutunut ja suhmuinen.

Ääni toimii hyvin musiikinkin kuunteluun, kunhan ei yritä soittaa liian lujaa. Kovalla volyymilla ääni kiristyy, kunnes subwoofer saavuttaa pisteen, jossa se alkaa aiheuttaa säröä ääneen. Jos siis oma olohuone on iso ja tarve täyttää koko tila äänellä, on syytä katsoa isompia ja tehokkaampia soundbarvaihtoehtoja.

TCL TS8132 on testin edullisemmasta päästä. 350 euron hintainen soundbar tarjoaa subwooferin, Dolby Atmos 3D-äänen ja ylöspäin suunnatut kattokanavat, jotka myös kuulostavat varsin vakuuttavilta. Tarjolla on toki tehokkaampiakin soundbareja, mutta ei tähän hintaan!

Vuoden paras soundbar, Premium

Creative SXFI Carrier

Creative vakuuttaa

Ehkäpä Creative on kyllästynyt olemaan ”se halpa vaihtoehto”, sillä valmistaja tuo nyt markkinoille kotiteatteriääntä SXFI Carrier -soundbarin muodossa. Ja se onkin täysin varusteltu nykypäivän soundbar Dolby Atmos -kaiuttimineen kaikkineen. Nämä ylöspäin suunnatut kaiuttimet heijastavat ääntä katon kautta saaden sohvalla istujan tuntemaan, että ääni tulisi taivaasta. Vaikutelma on paljon uskottavampi kuin pelkällä digitaalisella äänenkäsittelyllä eli DSP:llä hoidettu.

SXFI Carrierissa on seitsemän kaiutinelementtiä, joka jakaantuvat seuraavasti: sivuille sijoitetut kaksi 3,5-tuumaista ovaalia täysrekisterielementtiä huolehtivat surroundista ja vasemmasta ja oikeasta etukanavasta. Kaksi yläpuolelle sijoitettua kaiutinta vastaavat korkeuskanavista sekä toimivat puhetta toistavina keskikanavina.

Edessä keskellä, vasemmalla ja oikealla on diskanttielementit, jotka tuovat ilmavuutta ääneen. Langaton subwoofer 10-tuumaisine bassoelementteineen toistaa bassoäänet. Subwoofer on malliltaan melko korkea mutta kapea, joten se on paljon kompaktimpi kuin Klipsch Cinema 600:n jättisubbari – jossa myös on 10-tuumainen bassoelementti.

Creative SXFI Carrier on valmistajansa paras soundbar koskaan. Se ei ehkä tunnu kovalta väitteeltä, kun Creativen soundbarit ovat tähän mennessä edustaneet halvempaa päätä. SXFI Carrier kuitenkin yllätti iloisesti. Etenkin Super Wide -asetuksella äänikuva on valtava. Puhe toistuu avoimesti ja ilmavasti, ja subwoofer seurailee tarkasti mukana. Soundbar vakuuttaa sekä tehollaan että vivahteikkuudellaan – myös hinnan huomioiden.

Jos jotain kaipaisi lisää niin täyteläisyyttä dialogeihin ja lauluun. Äänen enimmäispaine on meistä riittävä, mutta kilpailijoilla on tarjota siinä suhteessa voimakkaampiakin soundbareja. Meiltä tästä ei kuitenkaan tule miinusta.

Verkkoyhteys olisi ollut hyvä lisä, samoin kuin Chromecast- ja AirPlay-tuki.

Plussaa kaupan päälle tulevista SXFI Theater -kuulokkeista, jotka olemme testanneet jo aiemmin ja joista pidimme kovasti.

Vuoden paras soundbar, Highend

Samsung HW-Q960A

Samsungin paras soundbar on vieläkin parempi

HW-Q960A on iso soundbar, joka on tarkoitettu suurien televisioiden pariksi. 123 cm leveänä se on kutakuinkin 55-tuumaisen tv:n mittainen. Suhteellisen matalana se kuitenkin mahtuu useimpien televisioiden alle. Hillitty ulkonäkö on varmistettu mustalla kangasverhoilulla, joka on tanskalaisen laatumerkin Kvadratin käsialaa. Soundbarin saa toki myös seinälle mukana tulevilla kiinnikkeillä.

Samsung HW-Q960A on varustettu melko vaikuttavalla määrällä kanavia – tarkalleen ottaen 11.1.4. Soundbarissa itsessään on vasen ja oikea stereo sekä keskikanava ja lisäksi korkeus- ja sivukanavat Dolby Atmokselle ja DTS-X:lle. Loput kanavista toistuvat takakaiuttimien kautta, joissa niissäkin on nyt sekä korkeus- että sivuelementit. Kokonaisuuteen kuuluu myös aktiivinen langaton subwoofer 8-tuumaisella bassolla.

Elementtien määrä ei sinänsä ole oleellinen, vaan se, miltä kaiutin käytännössä kuulostaa. Ja Samsung on onnistunut tekemään kuuluvaa parannusta tähän vuoteen!

Aloitamme testin usein herrojen Joe Pesci ja Robert De Niro dialogilla The Irishman – gangsterileffasta. Puhe on erittäin vahvaa ja selkeää ja toistuu läsnäolevasti, ja myös tilantuntu tekee vaikutuksen. Takakaiuttimet tekevät selvästi äänestä leveämmän, syvemmän ja kolmiulotteisemman. Nyt ollaan jo lähellä oikeaa elokuvateatteriääntä!

Samsung HW-Q960A on ehdottomasti luokkansa parhaita soundbareja. Tuki tärkeimmille ääniformaateille ja melkoinen määrä kanavia takaavat, että ääni on valtava, tarkka ja kietoo maailmaansa uskottavasti. HW-Q960:n kanssa elokuvat kuulostavat läsnäolevilta ja voimakkailta, ja soundbar sopii myös musiikin kuunteluun. Subwoofer ei ole yhtä tiukka kuin esimerkiksi kalliimmassa Sonos Subissa, ja osalle Sonos Arcin vivahteikkaampi äänentoisto on varmasti mieluisampi. Erilaisia tv-sarjoja ja elokuvia ajatellen on kuitenkin vaikea löytää Samsungia parempaa vaihtoehtoa, varsinkaan tähän hintaan.

Huom! Jos ei kaipaa takakaiuttimia omaan olohuoneeseensa, on HW-Q910A-malli hyvä vaihtoehto. Se on noin kolmesataa euroa edullisempi ja käsittää saman soundbarin ja subwooferin mutta vain ilman erillisiä takakaiuttimia.

Ääni & Kuva
Scroll to Top