Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat soittimet ja vahvistimet 2021-2022

/ 19.10.2021 - 10:00
Vuoden parhaat soittimet ja vahvistimet 2021-2022

Soundbareja myydään täyttä häkää, ja niillä saakin television äänestä laadukkaampaa. Tiedämme monen käyttävän soundbaria pääasiallisena kaiuttimenaan, myös siis musiikin kuunteluun, mutta ehdalla hifivarustelulla on yhä paikkansa kodeissa.

Jos siis haluat viedä musiikkielämyksen tasolle, jossa menet kananlihalle lempimusiikkiasi kuunnellessa – olipa kyseessä jazz, klassinen tai listapoppi – on syytä katsastaa hifikauppojen tarjonta. Maltillisellakin budjetilla voi saada kaiutinparin, jonka äänenlaatu hakkaa soundbarin mennen tullen.

Ja siinä tapauksessa kannattaa ihan ensin tutustua suosituksiimme vuoden parhaista hifi-laitteista!

Soittimet

Hifimarkkinoilla on viime vuosina puhaltaneet muutoksen tuulet. Harva enää ostaa puhtaasti digitaalisia äänilähteitä ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että useimmissa vahvistimissa on nykyään digitaaliset sisääntulot. Monessa on myös suoratoistomahdollisuus. Niinpä voi unohtaa erilliset soittimet ja yhdistää PC:n tai puhelimen suoraan vahvistimeen.

Erillisiäkin soittimia on silti yhä tarjolla. Monilla on kotona vanha analoginen vahvistin, jonka voi päivittää nykypäivään verkkosoittimen avulla. Musiikkiharrastajat ovat sitä paitsi yhä kiinnostuneita laadukkaista CD- ja LP-soittimista.

Suosituin äänilähde näyttääkin tänä päivänä olevan täysin analoginen levysoitin. Vinyylilevymarkkinat ovat kasvaneet tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan, ja LP-levyjen myynti on nyt samalla tasolla kuin vuonna 1992.

Olemme löytäneet hifihelmien joukosta myös pienen harvinaisuuden tälle vuodelle, nimittäin highend-luokan 4K Blu-ray-soittimen!

Vahvistimet

Soitinvalikoima ei ehkä ole päätä huomannut viimeisen 12 kuukauden aikana, mutta uusia vahvistimia on nähty sitäkin enemmän. Useimmissa uusissa vahvistimissa on digitaaliset sisääntulot ja sisäänrakennettu suoratoistomahdollisuus. Lisää vain kaiutinpari, ja kodin hifijärjestelmä on siinä!

Vuoden parhaita vahvistimia on tarjolla monessa hintaluokassa aina parista sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon!

Vinkkimme hifilaitteiden valintaan:

1) Käytä korviasi

Olemme valjastaneet toimituksen asiantuntijuuden kuunnellessamme vuoden hifilaitetarjontaa ja valikoidessamme sieltä kaikkein parhaat uutuudet. Tämä ei silti tarkoita, että valitsemamme voittajat olisivat takuulla paras vaihtoehto juuri sinulle. Suosittelemmekin lukemaan suosituksemme, listaamaan kiinnostavimmat tuotteet ja menemään sen jälkeen kauppaan kuuntelemaan, mikä niistä oikeasti miellyttää sinua eniten.

Luota siis omiin korviisi! Testit ovat hyvä lähtökohta sen selvittämiseen, mitä haluat saavuttaa uudella laitteellasi, tai millaisella tuotteella voisit parhaiten päivittää olemassa olevaa järjestelmääsi. Hifilaitteiden kohdalla kannattaa aina hyödyntää asiantuntevan myymälän henkilökuntaa.

Mistäkö sitten tunnistaa asiantuntevan myymälän? Jos myyjä alkaa haukkua kilpailijoiden tuotteita, tiedät tulleesi väärään paikkaan.

2) Älä sekoa johtojen kanssa

Hifiporukoissa kaapelit voivat olla lähes uskonnon asemassa. Jotkut hyväksyvät kotiinsa vain piuhan, joka on suurin piirtein henkien siunaama ja saatavissa tietenkin vain yhdeltä tietyltä valmistajalta. Usein puhe erilaisista kaapeleista muistuttaa enemmän puoskarointia kuin oikeaa tiedettä. Neuvomme pitämään pään kylmänä ja olemaan innostumatta liikaa: johtoja tarvitaan, jotta laitteet toimivat, ja joudut todennäköisesti maksamaan niistä enemmän kuin luulit. Kaapelien ei kuitenkaan ole tarkoitus maksaa yhtä paljon kuin kaiuttimien!

Voittaja Vuoden parhaat soittimet ja vahvistimet 2021-2022

Vuoden highend-levysoitin

Thorens TD 1601

Uusi legenda Thorensilta

Hihnavetoiset Thorens TD 1600 ja TD 1601 motorisoidulla varrella ja elektronisella moottorilla ovat taitavasti onnistuneet sekoittamaan klassiset toimintaperiaatteet ja modernin elektroniikan.

Levysoitin kuulostaa hintaansa paremmalta, ja parempaa analogista ääntä saa tästä hintaluokasta etsiä – ainakin, jos ilmava, neutraali, tarkka, avoin ja dynaaminen äänikuva viehättää. Ääni on vahvempi ja dynaamisempi kuin edeltäjässä, RP10-levysoittimessa, ja uuden Apheta 3:n kanssa TD 1601 päättää monen vinyyliharrastajan kohdalla loputtoman, aina vain paremman levysoittimen etsinnät.

Testaamassamme TD 1601 -soittimessa oli kallis ja matalajännitteinen 0,24 mV:n ZYX Premium 4D -MC-äänirasia, joka teki erinomaista työtä keskipainoisen TP92-varren kanssa.

Äänikuva on raikkaan läpinäkyvä ja vivahteikas, jossa etenkin keskirekisteri korostuu miellyttävästi, mutta myös diskantti erottuu hienosti. Äänikuva on syvempi ja vankempi Linn Akurate LP12 -soittimella ja fokus on vieläkin tiukempi Rega Planar 10 -soittimella, mutta Thorens asettuu johonkin näiden kahden väliin.

Musiikki soi TD 1601:llä lämpimämmin kuin Apheta-äänirasialla varustetulla Planar 10:llä, mutta äänikuva ei ole yhtä leveä ja basso yhtä täyteläinen kuin LP12 -soittimella.

Thorens TD 1601 on arvostetun Thorens-soundin tervetullut comeback. En ole parempaa ääntä Thorensilta kuullut sitten TD 350 -mallin. Onnittelen Thorensia kotiinpaluusta, sillä upeasti soiva ja hyvin tehty soitin on oikean äänirasian kanssa niin hyvä, että se hakkaa kaikki muut hintaluokkansa soittimet ja asettuu itseoikeutetusti kultapallille.

Vuoden paras premium-soitin

Marantz SACD 30n

Molempien maailmojen parhaat puolet

Voimme lisätä Marantz SACD 30n:n parhaiden CD/suoratoisto-yhdistelmäsoitinten listalle. Erittäin houkutteleva soitin on toinen Marantzin uudesta 30-malliston laitteista: toinen on integroitu vahvistin nimeltään Model 30. Vahvistimessa on muuten vain analogiset sisääntulot eikä striimausmahdollisuutta, joten SACD 30n -soittimen kanssa kokonaisuudesta saa täyden hifisysteemin CD-soittimen ja suoratoiston kanssa.

Soittimen Bluetooth-yhteys tekee laitteen käytöstä demokraattista: kaikki perheenjäsenet pääsevät soittamaan musiikkia yhtä helposti puhelimeltaan. Wi-fi ja AirPlay 2 puolestaan mahdollistavat vielä parempilaatuisen musiikin striimaamisen kotiverkosta, ja Ethernet-yhteydellä voi soittaa jopa studiolaatuisia äänitiedostoja.

Profiililtaan ääni on lämmin ja täyteläinen, mutta se ei kuitenkaan jää dynamiikaltaan aneemiseksi. Ehei, äänikuva on läpinäkyvä ja vivahteikas, ja CD-levyjen kohdalla Marantz todistaa olevansa monia parempi digitaalisen äänen hienosäädössä.

Sointi on pehmeää ja miellyttävää, kun pitää, ja tarvittaessa taas siinä riittää potkua. Dynaaminen kontrasti on parempi kuin kotoani löytyvällä Cambridgen Blu-ray-soittimella, ja iso äänikuva muistuttaa enemmän kolme kertaa kalliimpaa McIntosh MCD600 kuin mitään edullisemman luokan CD-soitinta.

Marantzin uusi 30-mallisto eli Model 30 -vahvistin ja SACD 30n -soitin on loistava yhdistelmä, joka tarjoaa kaiken tarvittavan liitäntöjen ja musiikkilähteiden suhteen. SACD 30n on CD- ja verkkosoittimen yhdistelmänä laite, joka ei vanhene vielä pitkään aikaan.

Vuoden paras premium-esivahvistin

Hegel V10

Täysosuma ensi yrityksellä

Kun V10-esivahvistimen yhdistää kaiuttimiin, on volyymia nostettava kunnolla ennen kuin white noisea alkaa kuulua. V10 ei ole yhtä hiljainen kuin Rega Aura MC, mutta vain MC-rasioiden kanssa toimiva laite on myös neljä kertaa kalliimpi kuin Hegel.

Molemmissa on muuten balansoitu ulostulo, joka tuottaa vähemmän kohinaa ja enemmän gainia.

Hegel V10-RIAA-korjain muistuttaa paljon Hegelin vahvistinten ääntä: se on tiukka, dynaaminen ja bassoltaan vahva. Äänikuva aukeaa V10:llä enemmän yksinkertaisempiin integroituihin vahvistimiin verrattuna.

Hegel V10 on parhaimmillaan maalatessaan kohinatonta taustaa soittajien taakse, ja neutraalissa äänentoistossaan, joka antaa tilaa yksityiskohdille. Radka Toneffin herkkä laulu soi hienostuneesti ja saa kaunista syvyyttä ja lämpöä, kun taas piano toistuu soinnikkaasti. Korkeammat äänet korostuvat hieman vähemmän kuin matalat, ja Mark Knopflerin kitara soi harvinaisen vahvasti, kun taas korkeimmat nuotit jäävät lyhyemmäksi aikaa soimaan kuin Rega Aria MC:llä.

Sitä voi ihmetellä, miten Hegeliltä on mennyt melkein 30 vuotta RIAA-korjaimen valmistamiseen. Hegel V10 on onnistunut ensikokeilu, ja on melkein välttämätön hankinta vinyyliharrastajille, jotka ovat mieltyneet Hegelin vahvistinten sointiin. Jotkut kaivannevat romanttisempaa otetta LP-levyjen sointiin, mutta jos arvostaa avointa, dynaamista, neutraalia ja ennen kaikkea kohinatonta ääntä vinyylilevyiltä, on Hegel V10:n äänenlaatu luokkansa parasta.

Vuoden paras premium-vahvistin

Yamaha A-S2200

Helmi vahvistimeksi

Integroitu A-S2200 on Yamahan kolmen premium-vahvistimen mallistosta keskimmäinen, muut mallit ovat nimeltään A-S1200 ja A-S3200. Kaikki malliston integroidut vahvistimet ovat rakenteeltaan samanlaiset, mutta hinnan kasvaessa myös komponentit ovat kalliimpia, virtalähde tehokkaampi ja mekaaninen laatu parempaa.

Vahvistimet ovat analogisia eli niistä puuttuvat suoratoistomahdollisuudet ja verkkoyhteydet. Niinpä mallisto ei sovellu kaikille, vaan striimausta kaipaavien kannattaa tutustua Hegel H190:ään tai Naim Uniti Atomiin, joista tosin puuttuu jotakin, mitä Yamaha tarjoaa: levysoitinliitäntä, ja vieläpä sekä MM- että MC-äänirasialle.

Vertasimme rinnakkain Yamaha A-S2200:aa ja Hegel H360:ä. Vertailu paljasti, että Hegelin basso on tiukempi, vahvempi ja lujalla volyymilla paremmin hallinnassa, kun taas Yamahan basso on muhevampi ja ilmavampi. Sonus faber Olympica III -vahvistimella taas Leif Ove Andsnesin Beethoven-levytys soi syvemmin ja soinnikkaammin.

Yamahan vahvistin on häpeilemättömän tyylikäs: sivut on pianolakattu mustaksi, alumiininen etuverkko on saatavana mustan tai hopeanvärisenä, analoginen tehomittari näyttää ylelliseltä ja silkkisen sileät ohjaimet tuntuvat ihanilta.

Yamaha A-S2200 ei ole vastaus kaikkien tarpeisiin, mutta analogisten äänilähteiden kanssa tämä integroitu vahvistin on taivaan lahja. Se soi ilmoitettua isommalla volyymilla ja avaa musiikkia kirkkaaksi, kuin joku vetäisi paksun verhon lavan edestä. Musiikki tempaa mukaansa niin, että tekee mieli taputtaa, kun kappale on ohi. Basso ja rummut toistuvat uskottavasti, sopraanot laulavat enkelten lailla ja romanttiset balladit tihkuvat siirappista lämpöä.

Vuoden paras highend-vahvistin

Rotel Michi X3

Upea highend-vahvistin

Tekisi mieli kutsua Michiä japanilaismerkki Rotelin uudeksi highend-alabrändiksi, mutta nimi oli mukana jo joissakin vuonna 1991 julkaistuissa highend-laitteissa. 2019 Michi-nimeen puhallettiin uutta eloa esittelemällä vahvistimet P5, M8 ja S5. Kun mukaan tuli vielä pari integroitua vahvistinta, voidaan jo puhua tuoteperheestä. Michi X3 on integroitujen vahvistimien pienin ja edullisin malli, mutta mistään heiveröisestä halpisversiosta ei voi puhua.

Michi-tuotteet näyttävät melko minimalistilta, mutta niiden rakenne on vankkaa kuin tankeissa. Niin on myös Michi X3:n laita. Se on 2 cm leveämpi kuin normaalisti, mikä tekee siitä todella vahvan näköisen. 30-kiloinen jötikkä tihkuu laatua tavalla, johon harva yltää.

Bluetooth

Michi X3 striimaa musiikkia vain Bluetoothin kautta. Kyllä vain! Ajatuksena on varmaan ollut, että laite olisi koko perheelle helppokäyttöinen eikä vain perheen hifiharrastajan käytössä. On silti vähän hassua, että näin kalliissa vahvistimessa ei ole tehokkaampia suoratoistotapoja – vähintäänkin AirPlay tai Chromecast olisivat olleet paikallaan, mielellään myös Roon-tuki.

Mahtava vahvistin

Se, että Rotel Michi X3 on Michi-perheen pienin vahvistin ei tarkoita, että se olisi oikeasti pieni. Se on iso, painava ja todella tehokas.  2 x 200 wattia 8 ohmilla ja 350 wattia 4 ohmilla tekevät siitä kyvykkään syömään mitä vain. Ja vahvistin tekee sen arvokkuudella – silloin kun musiikki niin vaatii. Tarpeen mukaan Michi X3 osaa myös olla raaka.

Michi X3 on niin vaikuttava, että tekisi mieli huutaa sen olevan kaikille sopiva. Se ei välitä, mitä genreä soitetaan tai mitkä kaiuttimet siihen kytketään. Musiikki toistuu Michillä kuten se on äänitettykin, ja täydellisen hallitusti.

Loistava digitaalimuunnin ja lukuisat digitaalisen sisääntulot lisäävät vahvistimen käytännöllisyyttä.

 

Ääni & Kuva
Scroll to Top