Pandemia-aikana ihmiset halusivat (luonnollisesti) viihtyä turvallisissa ja virusvapaissa olohuoneissaan. Ja suoratoistopalvelut vastasivat toki kysyntään.
Disney+, Netflix, Prime Video, SkyShowtime (Paramount+), Max (HBO Nordic), Apple TV+ ja Viaplay kohottivat sisältöbudjettinsa ennennäkemättömiin sfääreihin ja lanseerasivat uusia ohjelmia nopeammin kuin ehti kissaa sanoa.
Kun maailma palasi normaaliin, ei tahti ollut enää kestävä, ja viimeisen kahden vuoden aikana markkina onkin keskittynyt vahvasti muutaman menestyjän harteille.
Nyt palvelut keskittyvät rahan tienaamiseen laajentumisen sijaan, ja samalla myös uusien nimikkeiden määrä on laskenut hurjasti. Samaan aikaan Viaplay on oikeastaan joutunut heittämään pyyhkeen kehään ja Max päättänyt keskittyä lähinnä halvalla tuotetun reality-roskan näyttämiseen.
Ja silti tänä vuonna on nähty todella monia huippuhyviä sarjoja! Esimerkiksi Fallout, Ripley, Lady in the Lake, Mayor of Kingstown, True Detectiven 4. kausi ja Shōgun ovat ihastuttaneet katsojia tänä vuonna.
Sen sijaan elokuvapuolella helmiä on nähty vähemmän. Teattereissa vanhat tutut nimet pärjäävät yhä, ja sekä David Fincher (The Killer) ja Sir Ridley Scott (Napoleon) julkaisivat vuoden aikana varsin vahvat elokuvat. Ja luojan kiitos, geneeristen supersankarielokuvien virta näyttää olevan vihdoin tyrehtymään päin.
Lakko!
Elokuvien ja sarjojen niukkuuteen vaikuttaa toki eräs toinenkin tekijä. Toukokuussa 2023 Hollywoodin käsikirjoittajat menivät lakkoon, jonka laajuus hakee vertaistaan alan historiassa. Heinäkuussa lakko laajeni aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun
Screen Actors Guild -liiton noin 160 000 jäsentä marssi ulos Hollywoodin suurimmassa näyttelijöiden lakossa sitten vuoden 1960.
Käsikirjoittajat vaativat parempaa palkkaa ja suojelua sitä vastaan, ettei tekoäly (kuten ChatGPT) vie heidän töitään.
Lakko kesti melkein lokakuun loppuun, mikä aiheutti lukuisten sarjojen ja elokuvien viivästymisen ja jopa peruuntumisen.
Riita!
Yksi merkittävästi lakon takia lykkääntynyt sarja oli Taylor Sheridanin luoman 1923-länkkäridraaman toinen kausi. Sarja on megasuositun Yellowstonen esiosa. Kakkoskauden kuvaukset pääsivät alkamaan vihdoin kesäkuussa.
Ja kun Yellowstone nyt mainittiin, niin ei voi ohittaa sarjan ympärillä kuohunutta uutisointia viimeisen puolentoista vuoden ajalta. Tuskin keltään on jäänyt huomaamatta sarjan luojan Sheridanin ja karjaparoni John Duttonia näyttelevän Kevin Costnerin välinen riitely.
Riita päättyi Costnerin (enemmän tai vähemmän vapaaehtoiseen) lähtöön, sarjan lopettamiseen ja ilmapiirin niin pahaan myrkyttymiseen, ettei Costner palannut kuvaamaan edes viimeisen kauden kuutta viimeistä jaksoa (5. kausi, osa II), jotta tarina olisi saanut arvoisensa päätöksen.
Tai siis, jää nähtäväksi, tuleeko päätös olemaan tyylikäs vai ei: vitoskauden kakkososaa aletaan esittää SkyShowtimella 14.11. LB Ääni & Kuva vetäisi buutsit jalkaan ja kävi jo lämmittelemässä Yellowstone-miljöössä sarjan päätöstä varten.
Kevin Costner voitti muuten viime vuonna ensimmäisen Golden Globensa roolistaan Yellowstonen John Duttonina. Tänä vuonna sarja ei ollut ehdolla missään, ei edes Emmy-gaalassa.
Sen sijaan Emmy-palkintopöydän pyyhki odotetusti ja ansaitusti Shōgunin luojat Rachel Kondo ja Justin Marks. Historiallinen japanilaisdraama sai peräti 18 palkintoa, mikä oli kaikkien aikojen Emmy-ennätys!
Minisarjalle on luvattu nyt jatkoa – ja odotamme sitä jo innolla!
Hinnat nousivat
Nyt monet suoratoistopalvelut ovat nostaneet tai nostamassa kuukausihintojaan, vaikka sisältöjen määrää samalla leikataan.
Lisäksi palvelut rajoittavat (ymmärrettävästi) tunnusten jakamista perheenjäsenten ja kavereiden kesken. Moni tarjoaa myös edullisempaa tilausvaihtoehtoa, johon kuuluu mainoksia.
Suoratoistopalveluissa on ollut (ja on yhä) paljon algoritmeihin perustuvaa, massatuotettua roskaa. Säästöjen ja tiukemman budjettikurin ansiosta sisältöjen tuottajat voivat (toivottavasti) keskittyä jatkossa entistäkin enemmän ohjelmien laatuun määrän sijaan.
Ensi vuosi näyttääkin sen suhteen todella lupaavalta!